Novosti BiH

iza brave i bivši ministar?

U velikoj akciji SIPA-e uhićen general Dudaković, bivši zapovjednik Armije BiH

iza brave i bivši ministar?

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su jutros u Bihaću bivšeg zapovjednika Armije Republike Bosne i Hercegovine Atifa Dudakovića zbog sumnje u počinjenje ratnih zločina, potvrđeno je za Klix.ba iz izvora bliskih generalu Dudakoviću.

Dudaković je uhićen u svom stanu u Bihaću.

Osim Dudakovića, uhapšeno je još nekoliko osoba koje se dovode u vezu s počinjenjem ratnih zločina nad civilima i zarobljenicima srpske nacionalnosti. Neslužbeno, uhićen je i Ibrahim Nadarević, bivši ministar za braniteljska pitanja FBiH.

Akcija traje od ranih jutarnjih sati, a SIPA pretresa nekoliko lokacija.

Godinama se u javnosti špekulira o optužnici za ratne zločine vezano za bivšeg komandanta Armije Republike Bosne i Hercegovine. Dudaković je u više navrata, osvrćući se na navode o pripremi optužnice, novinarima u intervjuima govorio kako nije ratni zločinac i da je časno branio svoju zemlju i narod, piše Jutarnji list.

Dudaković je bio zapovjednik obrane Bihaća i oslobodilačke akcije''Sana 95'', tijekom koje je za četiri dana Peti korpus oslobodio okupirane teritorije i ušao u dubinu Republike Srpske na oko 120 kilometara. Istovremeno je ratovao s Vojskom Srpske Krajine, Vojskom Republike Srpske, Vojskom Jugoslavije i zloglasnim "Crvenim beretkama" Milorada Ulemeka Legije i Narodnom obranom Fikreta Abdića.

Naslovnica BiH