Novosti BiH

zrno po zrno...

Štedljivi 36-godišnjak cijelu ratu kredita platio najsitnijim kovanicama, u banku je donio 6200 novčića!; Evo što je svima htio poručiti ovim potezom

 zrno po zrno...

Štedljivio Banjalučanin Bojan Marčeta (36) dvije godine je sakupljao sitan novac, po pet feninga, kojim je ovoga tjedna platio ratu kredita od 310 KM, pišu vijesti.ba.

Ratu kredita tako je platio s ukupno  6 200 kovanica, a prikupio ih je ukupno 7 600.

Marčeta, koji se konobarenjem bavi već punih 15 godina, svakodnevni je svjedok rasipništva i nemara kada je riječ o novcu, kaže, pa je baš iz tog razloga želio pokazati kako nekad malo može značiti mnogo i da o svakom novčiću treba voditi računa.

Na ovu neobičnu ideju došao je prije nešto manje od dvije godine i prikupio gotovo 17 kilograma isključivo kovanica najmanje vrijednosti.

- Djecu ne učimo pravim vrijednostima, novcem se bahatimo i koristimo ga u pogrešne svrhe. Zato sam se i odlučio na ovako nešto, da pokažem kako štednja i pet feninga mogu značiti puno. Platio sam ratu kredita, koja iznosi 310 KM, samo ovim novcem po pet feninga i ostalo mi je još oko 1.400 kovanica, odnosno 70 maraka - kazao je Marčeta te dodao da će taj novac ostaviti za neku od narednih rata, jer nastavlja štedjeti na isti način.

Prvobitna ideja bila je na polovini ugovora vratiti ratu kredita, što je na kraju i uspio. U prosjeku je svaki dan štedio nešto više od pola marke, a bilo je tjedana u kojima je dolazio i do deset maraka.

- Ljudi griješe kada ne uzimaju sitan novac jer smatraju da je bezvrijedan, što evo kako se ispostavilo, nije točno. Ovaj put sam sakupio novac za ratu kredita, a možda će sljedeći put biti i za registraciju vozila - poručuje Marčeta, koji kaže da su ga podržale i njegove radne kolege u hotelu "Jelena".

Bilo je onih koji su mislili da će odustati na pola puta, no ovog nesvakidašnjeg štedišu te su sumnje dodatno ojačale u namjeri pa je do svog cilja došao možda i ranije nego što je očekivao.

- Sitan novac je sredstvo za plaćanje pa tako nisam imao problem da na ovaj način izmirim ratu kredita u Uni kredit banci. Malo im je bilo čudno, ali nisam imao poteškoća. Jedini uvjet je bio da odvojimo u vrećice po 100 kovanica - otkriva.

Dodao je i kako je ovim činom želio pokazati da je djecu potrebno učiti štednji i pravim vrijednostima, a baš tako ući i svoju 8-godišnju kćerkicu Mariju koja također odmalena ima svoju štednu kasicu.

"Novac se previše koristi i baca za igre na sreću, u kladionicama i tombolama, raznim prekomjernim proslavama po kafićima i bahaćenjem kojem nema kraja. Bitno je djeci dati onoliko koliko im je dovoljno - poručuje Marčeta.

Naslovnica BiH