Novosti BiH

BOŠNJACI UDARILI VETO

Hercegbosanska županija stala u obranu Praljka i usvojila Deklaraciju protiv Haaga: napali 'postkomunističke projugoslavenske unitariste' i 'islamistički novi poredak'

BOŠNJACI UDARILI VETO

Bizarniju vijest nećete pročitati u današnjim novinama: Skupština Hercegbosanske županije – ili Kantona 10 – u Tomislavgradu je usvojila dokument službenog i nelektoriranog imena "Deklaracija o političkoj situaciji s obzirom na presudu Haškog suda šestorici hrvatskih čelnika iz vremena Domovinskog rata, Izborni Zakon i pokušaje brisanja naziva Hrvatski iz naziva institucija".

Ovim aktom dotična Skupština zapravo odbija priznati haašku presudu šestorci – Jadranku Prliću i ostalima – a za samoubojstvo osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka kaže da je krik "dostojanstvenoga generala kojega je svjetska elita odabrala da svojom nepravednom kaznom bude dokaz pravde Haškog suda"!?

U Deklaraciji pišu da je Praljak "kao nitko drugi za vrijeme rata štitio civile i pomagao Bošnjacima u najtežim trenucima", ali ne pišu od koga je Bošnjake trebalo štititi. Vladajući u rečenoj Županiji smatraju kako su "presude hrvatskoj šestorki samo pokušaj završetka protuhrvatske i protupravne politike, potpomognute sve jačom težnjom bošnjačkog korpusa u Federaciji da se od Federacije, ako ne i od čitave BiH, stvori bošnjačko islamski kalifat u srcu Europe". O Dretelju, Helidromu, Ahmićima... ništa. Kao da ih nije bilo.

Fraza do fraze

Razbacuju se sastavljači Deklaracije silnim frazama. Spomenuti su, tako, "postkomunistički projugoslavenski unitaristi" pa nositelji "islamističkog novog poretka", da bi na koncu uslijedili pozivi predstavnicima EU-a, a ponajprije visokom predstavniku "da učine sve kako bi se zaštitila naša prava zapisana u Daytonskom sporazumu", zatim predstavnicima "druga dva naroda da konačno počnemo rješavati međusobne odnose na načelima ravnopravnosti sva tri naroda" te bošnjačkim predstavnicima "da počnu djelovati u interesu države BiH, a ne u interesu vlastitih ideološko-vjerskih opredjeljenja".

Autori Deklaracije najavljuju kako će kao "predstavnici hrvatskog naroda" poduzeti "sve legitimne i svjetskim pravilima dopuštene korake u ostvarivanju prava našeg naroda na političku, kulturnu i gospodarsku slobodu unutar države za koju su se naši nepravedno osuđeni vojnici sa svojim narodom borili".

A predstavnici Bošnjaka u Skupštini pokrenuli su mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa, što znači da će o Deklaraciji odlučivati Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine.

U kraćem telefonskom razgovoru, Robert Bagarić, predsjednik Skupštine, potvrdio nam je usvajanje Deklaracije i dodao kako u njoj ne vidi razlog za pokretanje mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa, jer, veli, nije usmjerena ni protiv koga.
Inače, od početka višestranačja, glavnu riječ u Hercegbosanskoj županiji – ili Kantonu 10 – ima HDZ BiH s nevjerojatnim rezultatima. Nakon Srba i Bošnjaka, u posljednje se vrijeme masovno iseljavaju i Hrvati. A ova je godina izborna pa će ljudi bježati u inozemstvo uz vrelu nacionalističku retoriku iz vladajućih krugova. Ona je, dokazano, vrlo kvalitetan paravan za štošta.

Naslovnica BiH