Novosti BiH

CRKVA NA NOGAMA

Film koji je ponovno uzburkao strasti u BiH: biskupa Perića se optužuje da je bio špijun Udbe za rušenje Međugorja i progon franjevaca! Objavljeni čak i tajni dokumenti KGB-a

CRKVA NA NOGAMA

Tko posjeduje dokumente s biskupovim spisom, potpisom, slikom, susretom, magnetofonskom vrpcom, videosnimkom, s bilo kojom tajnom obavještajnom službom ovoga svijeta, neka to iznese na svjetlo dana – kazao je mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić.

Redatelj Ami Drozd ovih je dana uzdrmao bosanskohercegovačku javnost. U njegovu najnovijem filmu "Od Fatime do Međugorja" objavljena je, navodna, dokumentacija iz tajnih arhiva KGB-a i Udbe o Međugorju, i ulozi dvojice biskupa, Pavla Žanića i Ratka Perića, u rušenju Međugorja i progonu franjevaca. O iznimno osjetljivim podacima kroz film je govorio i sovjetski špijun, obavještajac KGB-a imena Maksimov, a kroz film su prikazivani navodni dokumenti koji bacaju novo svjetlo na ljude koji vode Crkvu u Hercegovini zadnjih desetljeća.

'Filmske klevete'

Nakon što je proteklih tjedana objavljen film, u kojem se mostarske biskupe Pavla Žanića i Ratka Perića, koji, zna se, nije sklon Međugorju i ukazanjima, optužuje za suradnju s komunističkim službama Udbom i KGB-om, iz Biskupskog ordinarijata u Mostaru objavljeno je priopćenje pod naslovom "Filmske klevete", koje potpisuje generalni vikar don Željko Majić.

"Ne da bismo polemizirali s auktorima – kojom to istinom pobiti zlonamjernu i ciljanu klevetu?! – nego radi istine i vjerničke duše koja, dok gleda ovaj difamatorski filmski uradak, može ostati potresena i tjeskobna, što je, očito, i bila nakana priređivača i izdavača."

Priopćenje se bavi temama koje se odnose "na biskupe Žanića i Perića. Stoga se i zadržavamo na poruci kojom se explicite mostarske biskupe proglašava 'suradnicima' jugo-udbe [Ureda državne bezbednosti] i sovjetskoga KGB-a [Komiteta državne sigurnosti].""U filmu se pojavljuju sedam puta faksimili dokumenata na ruskoj ćirilici koji bi trebali potkrijepiti agentov govor, biti 'neoborivi dokazi'. Ali ti faksimili prolaze takvom brzinom da gledatelj ne može doznati ni datum izdavanja ni protokolarni broj, kamoli pročitati imena sudionika sastanaka, a još manje nešto od sadržaja. Ako se svrati pozornost na potpis na dokumentima, onda je to, isključivo i jedino, potpis generala Maksimova.

Slike i videoprilozi iz redovitih su crkvenih i liturgijskih nastupa biskupa Žanića i rektora, potom, biskupa Perića. Jasno da su kadrovi uzeti bez dopuštenja vlasnika, što je, usput rečeno, i kažnjivo djelo. Ali ni na jednom kadru nema dokaza susreta, razgovora i potpisa oklevetanih biskupa. Samo je jedna montirana slika biskupa Žanića i agenta Udbe Lasića: biskup Žanić u svomu uredu, a Lasić negdje na cesti u vozilu", navodi se u priopćenju Ordinarijata.

General Maksimov

"Glavni i jedini svjedok ove neviđene klevete na mostarske biskupe jest agent KGB-a, general A. Maksimov. Sa sunčanim naočalama, pogleda usmjerena u jednu točku, riječ mu teče. Ne gleda u kameru. Dojam je da čita napisani tekst. Prema vlastitu iskazu, za Međugorje je čuo odmah početkom srpnja 1981. godine kada, po nalogu šefova, žurno putuje u Beograd. Ima 'izvrsne' kontakte s Vatikanom. Susreće se s državnim tajnikom i drugim službenicima u samom Vatikanu i u rimskim restoranima – restoran Columbus. Jednom prigodom, 'u znak dobre volje' ostavio je za Papu 'osobni dar': popis svećenika koji su surađivali s tajnom službom u Poljskoj, Čehoslovačkoj, Mađarskoj, Jugoslaviji i Ukrajini!

Je li general Maksimov stvarna osoba, pokušali smo doznati preko suvremenih internetskih pretraživača. No, nismo imali odgovora. Poznato nam je da tajne službe skrivaju identitet svojih agenata. No, ovako visoko pozicionirana dužnosnika – 'zamjenik KGB-a' – teško da se može sakriti. Uostalom, ako je stvarna osoba, nije problem upriličiti javno sučeljavanje s biskupom Perićem."

"Već smo u prvom priopćenju rekli da se, budemo li smatrali potrebnim, nećemo ustezati zatražiti i sudsku zaštitu. Stoga još jednom pozivamo auktore filmske klevetničke priče, a i sve koji imaju dokaze o suradnji pastira Crkve u Hercegovini sa zloglasnim službama komunističkoga režima: Iznesite pred oči javnosti sve inkriminirajuće dokumente i sadržaje!
Dokažite njihovu autentičnost i onda neka svatko, pa i biskup, moralno i pravno, odgovara zbog svojih djela i preuzme moralnu i pravnu odgovornost."

Naslovnica BiH