Novosti BiH

pa ti prijeti...

'Ima li kakav dobrovoljac da siluje lijepu Lejlu?': poticao na linč novinarke pa zaradio kaznu

pa ti prijeti...

Mirza Džidić, profesionalni vojnik i pripadnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, kažnjen je mjerom ukora jer je u kolovozu prošle godine javno ponudio novac za silovanje novinarke sarajevskog portala Klix.ba Lejle Čolak.

- U skladu s Pravilnikom o vojnoj disciplini i disciplinskom postupku, imenovanom je izrečena disciplinska mjera ukora u trajanju od dvije godine. Prilikom izricanja disciplinske mjere u obzir je uzeto da imenovanom do sada nisu izricane disciplinske mjere, te da je isti u proteklom periodu savjesno i odgovorno izvršavao sve dužnosti - pojasnili su iz Ministarstva obrane BiH, a prenosi banjalučka ATV.

Mjera ukora je pismena opomena koju izriče komanda Oružanih snaga BiH i dok je ona na snazi kažnjeni neće moći dalje napredovati u službi.

Poziv na silovanje novinarke Džidić je objavio na svome Facebook profilu prošle godine. Bila je to njegova reakcija na kritiku koju je novinarka, također na Faceu, izrekla oko nošenja burki i nikaba.

"Zamisli hodaš okolo sa džinovskim dildom i traumatiziraš ljude. Vjera bi trebalo biti ono čovjekovo najintimnije, kao i njegova seksualnost. Zadrži je za sebe i svoje istomišljenike. Ne nameći je ljudima. Ne traumatiziraj ih. Nositi vjersko obilježje na glavi jednako je perverzno kao i nositi ogromni dildo. S tim da je dildo puno bezopasniji", napisala je Čolak.

Džidić je na to odgovorio:

- Ima li kakav dobrovoljac da siluje lijepu Lejlu, osobno ću ga isplatiti??? Zainteresirani neka se jave u pp...
Za svoje riječi dobio je brojne poruke podrške koje su sadržavale i pozive na fizičko maltretiranje i spaljivanje novinarke. Među njima je bilo i žena, pa su tako Džidićeve virtualne prijateljice Sabine Salković i Erne Potter Selimović pozvale na 'gaženje automobilom', 'lagano polijevanje benzinom' i 'paljenje'.

Čolakove prijetnje Lejla je prijavila policiji Kantona Sarajevo, a za pomoć se pismeno obratila zapovjedništvu zajedničke vojske BiH. Iako su u njezinu obranu ustale brojne udruge, pa tako i novinarska, a postupak svog pripadnika osudilo je oštro i Ministarstvo obrane BiH, ona se nije osjećala sigurnom u glavnom gradu susjedne države, napustila je zemlju i danas živi u Njemačkoj. Ipak, sama je djelomično korigirala svoje stavove.

- Iskoristila sam pogrešan način da se izrazim, bez namjere da povrijedim bilo koga, ali se to ipak dogodilo. Međutim, moje je pravo da izrazim svoj stav, te to ne smije biti nikome i nikada opravdanje za prijetnje – navela je u jednom novinskom razgovoru.

Sam Džidić, očito uplašen od najavljenih sankcija, uvijeno se na koncu ispričao novinarki, ali to ga nije spasilo od postupka koji je sada okončan mjerom ukora.

Naslovnica BiH