Novosti BiH

BiH: Dodik uvjetno podupro britansko-njemačku inicijativu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u četvrtak da će poduprijeti njemačko-britansku inicijativu za ubrzanje europskog puta BiH ukoliko ona ne zadire u ustavne nadležnosti Republike Srpske.

"Svaka inicijativa koja bi dovela do daljeg kretanja ka EU-u je dobra ukoliko uvažava ustavno-pravni poredak u BiH, pravo odlučivanja i nadležnosti različitih razina vlasti", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Pri tome je naveo kako nije upoznat s pojedinostima prijedloga koji su jučer u sklopu inicijative o novom pristupu prema BiH uputili njemački i britanski šefovi diplomacije koji su predložili ubrzanu provedbu gospodarskih i socijalnih reformi čime bi se ujedno otvorio put približavanja BiH Europskoj uniji.

Dodao je međutim kako je neuobičajeno da se ova inicijativa predlaže bez konzultiranja predstavnika vlasti u BiH nego tek uz potporu određenih nevladinih organizacija.

Njemački i britanski ministri vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier i Phillip Hammond ponudili su u srijedu u Berlinu, na skupu šefova diplomacije država regije, nov pristup međunarodne zajednice Bosni i Hercegovini s ciljem poticanja bržih socijalnih i gospodarskih reformi kojima bi se ujedno otvorio put približavanju te zemlje Europskoj uniji.

U opširnom pismu šefova njemačke i britanske diplomacije građanima BiH dvojica ministara istaknuli su kako se nakon općih izbora 12. listopada zemlji nudi nova šansa da očuva svoju nezavisnost i postane jakom državom dodavši kako očekuju brzu uspostavu vlasti te da njeni političari preuzmu odgovornost za vođenje zemlje i odmah se obvežu na provedbu reformi.

Pritom se od njih očekuje potpisivanje pisane izjave kako će provoditi socijalne i gospodarske institucionalne reforme na svim razinama vlasti koje će osigurati da BiH postane funkcionalnija država koja će biti u stanju efikasno surađivati s EU-om.

Druga obveza koju političari u BiH moraju preuzeti, također potpisivanjem izjave, jest da s EU dogovore "mapu puta za široki plan reformi" kojim će BiH napredovati na putu ka Uniji.

(H)
FOTO: CROPIX
Naslovnica BiH