Novosti BiH

on radio, ona "fejsbučila".

Bizarna priča iz BiH: mlada majka ostavila djecu i supruga zbog sirijskog ekstremista i otišla u džihad

on radio, ona

Ilustracija

Dvadesetdevetogodišnja Elvira Karalić iz kladuškog sela Vrnograč ostavila je desetogodišnju kćerku Aminu, trogodišnjeg sina Bilala i supruga Salahudina zbog džihada u Siriji, objavio je u četvrtak sarajevski Dnevni avaz u reportaži s lica mjesta. Elvira Karalić i njen suprug Salahudin Balić vjenčali su se šerijatski i oboje su pristaše vehabijskog pokreta. Dok je Salahudin radio Elvira je preko Facebooka pronašla radikalnije prijatelje od svog supruga vehabije s kojima je zajedno prije mjesec dana otišla na sirijsko ratište.

-Ne može netko tako uraditi iz Sirije, srušiti nečiji brak i upropastiti djecu! Ne može ona po hadisima srušiti svoj brak i ostati na Allahovom puti, kaže razočarani Balić za Dnevni avaz.

Iako teško razočaran i zabrinut, Salahudin za svoju sada već bivšu suprugu kaže da je pametna, ali da joj je Facebook "okrenuo mozak" i da je napravila životnu grešku.

- Moja supruga, kakva god bila, za mene je bila super! Bila je borac za zaraditi, mogao sam se na nju osloniti. Zajedno smo se kućili, 13 godina bili u braku. Ova je kuća koliko moja toliko i njena - ispričao je Salahudin Balić i dodao da njegova odbjegla supruga stalno zove djecu, ali odbija reći tko ju je odveo u Siriju i tko se njome oženio.

Ispričao je da je posljednjih godinu dana, dok je on radio, ona "fejsbučila". Nakon što joj isključio internet, otišla je kod majke Nesime u pet kilometara udaljeno selo Glinicu. Majka ju je pokušala "vratiti suprugu i djeci", ali Elvira je bježala od uplakane majke i kod kolegice nastavljala druženje s mrežom nepoznatih novih "prijatelja". Na kraju je, nakon što joj je izbezumljeni i psihički potreseni suprug "dao halal", otišla s društvom u Siriju.

Inače, u Vrnograču, koji se nalazi tik uz hrvatsku granicu ima više pristaša vehabijskog pokreta, kao i u cijeloj Bužimskoj regiji. Saznajemo, kako su neki roditelji bili prisiljeni djeci oduzeti putovnice da ne bi i oni završili u sirijskom džihadu poput Elvire Karalić. Navode da im u vehabijski pokret kao i na put za sirijsko ratište djecu uvodi bužimski vehabijski lider Husein Bilal Bosnić.

Naime, vehabizam su u Bosnu i Hercegovinu u proteklom ratu donijeli mudžahedini, kojeg su strastveno i temeljito nastavili širiti po toj zemlji uz podršku dugogodišnjeg reis-l-uleme Mustafe efendije Cerića i znatnu financijsku podršku Saudijske Arabije. Prema obavještajnim podacima najmanje je tri tisuće Bošnjaka pristupilo vehabijskom pokretu koji zagovara radikalni, po njima izvorni islam. Upućeniji će kazati da je „tri tisuće vehabija u BiH pogrešna obavještajna procjena, da ih ima više od šest tisuća“.

Inače, vehabizam je službena religija samo u Saudijskoj Arabiji a njezine brojne humanitarne organizacije u Bosni i Hercegovini financiraju vehabijski pokret. A, kao što vidimo, proširio se i u sjeverozapadnoj Bosni tik uz hrvatsku granicu. I ubire danak u sirijskom džihadu.

Zdravka Soldić, psd
Naslovnica BiH
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last