Novosti BiH

Lijanovići traže ukidanje županija u FBiH

Jerko Ivanković Lijanović / Arhiv CROPIX

Predsjedništvo Narodne stranke "Radom za boljitak" (NSEzB) u Bosni i Hercegovini, čiji ministri djeluju u sastavu vlade Federacije BiH, u petak je ocijenilo da bi preustroj Federacije Bosne i Hercegovine ukidanjem županija i smanjenjem sadašnje glomazne administracije, koja troši ogromni dio proračunskih sredstava, bio najbolji je put za poboljšanje stanja u tom bosanskohercegovačkom entitetu ali i u cijeloj državi.

Dopredsjednik NSRzB i zamjenik federalnog premijera Jerko Ivanković Lijanović izjavio je u Sarajevu kako će stoga ta stranka potaknuti potpisivanje peticije čiji će cilj uz ukidanje županija biti i osiguranje ravnopravnosti svih naroda koji žive u FBiH.

"Otpuštanje deset (županijskih) premijera, 95 ministara, 295 zastupnika (u županijskim skupštinama) i 58 izaslanika (u Domu naroda parlamenta FBiH) s kojima kroz svoje županije trenutačno funkcionira, dovela bi do procvata ekonomske situacije FBiH i njezinih građana", ustvrdio je Ivanković Lijanović.

Iznio je procjenu kako bi se administrativnim preustrojem FBiH godišnje uštedjelo više od 500 milijuna eura, a ta sredstva bi se onda mogla usmjeriti u gospodarski oporavak.

Podsjetio je i na činjenicu kako se FBiH svake godine dodatno zadužuje da bi mogla funkcionirati i financirati ogromna proračunska izdvajanja, što ju je, kako tvrdi, već dovelo u dužničko ropstvo.

(H)
Naslovnica BiH