Novosti BiH

AKTUALNO U HERCEGOVAČKO NERETVANSKOJ ŽUPANIJI

Hercegovina bez zakona o šumama

AKTUALNO U HERCEGOVAČKO NERETVANSKOJ ŽUPANIJI

vrlo teškom stanju su zaposlenici poduzeća “Šume Herceg-Bosne” čije plaće kasne, a izdvajanja za mirovinsko i zdravstevno se ne uplaćuju, zbog čega su održali i štrajk

vrlo teškom stanju su zaposlenici poduzeća “Šume Herceg-Bosne” čije plaće kasne, a izdvajanja za mirovinsko i zdravstevno se ne uplaćuju, zbog čega su održali i štrajk

Zakona o šumama Federacije BiH usvojen je 2002. godine i do sada je proveden u svim županijama, osim u Hercegovačko-neretvanskoj.

Kako bi se riješilo takvo stanje, zajednički sastanak održali su federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Damir Ljubić, predsjednik Vlade HNŽ-a Srećko Boras, resorna županijska ministrica Vesna Pinjuh, direktor Federalne uprave za šumarstvo Omer Pašalić, direktor Uprave za šume HNŽ-a Nesib Mutabdžija i v.d. ravnatelja Šumsko-gospodarskog društva “Šume hercegovačko-neretvanske” Ivan Mandić.

Dogovoreno je da se žurno preispitaju nadležnosti i odgovornost svih onih kojih su obvezni provesti taj zakon, a ponovno će biti održan sastanak istih sudionika na kojem će se predložiti konkretni potezi Federalnog ministarstva i Vlade HNŽ-a.

Podsjetimo, zbog toga što Zakon o šumama u HNŽ-u nije implementiran punih šest godina, u vrlo teškom stanju su zaposlenici poduzeća “Šume Herceg-Bosne” čije plaće kasne, a izdvajanja za mirovinsko i zdravstevno se ne uplaćuju, zbog čega su održali i štrajk.

Iz sindikata tog poduzeća ističu kako je bit problema u tome da sada u HNŽ-u postoje četiri šumska poduzeća koja posluju nelegalno, jer bi šumama trebalo upravljati jedinstveno, krovno, županijsko poduzeće “Hercegovačko-neretvanske šume”.

– Vjerujemo kako je na pomolu rješenje jer i mi smo nazočili zajedničkom sastanku federalnih i županijskih vlasti o ovom pitanju. Kazali su kako treba dogovoriti još neke detalje, tako da vjerujemo da će se konačno naš problem riješiti u petak – kazala je Anđa Šarčević, predsjednica Sindikata poduzeća “Šume Herceg-Bosne”.

Za taj sindikat rješenje je da se sadašnja četiri šumska poduzeća koja postoje u HNŽ-u stave pod okrilje nedavno utemeljenoga poduzeća na razini županije “Šume hercegovačko-neretvanske”

 – Postojeća poduzeća trebaju se pripojiti tom jedinstvenom poduzeću na županijskoj razini. Slično je učinjeno i u nekim drugim županijama – istaknula je Šarčević dodajući kako u petak učekuju konačno rješavanje njihove dugogodišnje agonije.

Naslovnica BiH