Novosti BiH

mediji vijeće za zaštitu vitalnih interesa ustavnog suda federacije BiH

Odbijen zahtjev za uspostavu TV kanala na hrvatskom jeziku

mediji vijeće za zaštitu vitalnih interesa ustavnog suda federacije BiH

Prema odluci, Prijedlogom zakona o javnom servisu RTVFBiH ne povrjeđuje se vitalni nacionalni interes konstitutivnog hrvatskog naroda

Prema odluci, Prijedlogom zakona o javnom servisu RTVFBiH ne povrjeđuje se vitalni nacionalni interes konstitutivnog hrvatskog naroda

Vijeće za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda Federacije BiH je, odlučujući o zahtjevu Kluba izaslanika hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH za utvrđivanje postojanja vitalnog nacionalnog interesa hrvatskog naroda, donijelo odluku prema kojoj se Prijedlogom zakona o javnom servisu RTVFBiH ne povrjeđuje vitalni nacionalni interes konstitutivnog hrvatskog naroda.

U obrazloženju presude, koju je pročitao predsjednik Suda Mirko Bošković, istaknuto je kako odredbe Prijedloga zakona koje reguliraju programska načela i njihovo ostvarenje ne daju nikakve osnove iz kojih bi se moglo zaključiti da će Hrvati biti diskriminirani u odnosu na druga dva konstitutivna naroda.

Također je navedeno kako je odredbama zakona regulirano da će program RTFBiH uvažavati nacionalne, regionalne, tradicijske, vjerske, kulturne, jezične i druge karakteristike svih triju konstitutivnih naroda i ostalih u BiH, uz ravnopravnu zastupljenost triju službenih jezika i dvaju pisama, te njihovu kulturu i tradicijsku baštinu.

Propisana je mogućnost da bilo koji korisnik ili zainteresirana stranka mogu podnijeti prigovor Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK) ako se RTVFBiH ne pridržava odredbi ovog zakona, te odgovornost člana Upravnog odbora, kojega može razriješiti Parlament FBiH. Utvrđena je i mogućnost da Parlament FBiH razriješi cijeli Upravni odbor ako RAK utvrdi da Odbor ne poštuje uvjete iz dozvole o radu, a što bi dovelo do ozbiljnog kršenja ili narušavanja interesa ili prava bilo kojeg od konstitutivnih naroda ili ostalih, navedeno je u obrazloženju odluke.

Vijeće je konstatiralo kako ne postoji ni mogućnost preglasavanja jednog konstitutivnog naroda pri donošenju odluka Upravnog odbora RTVFBiH. Jedan od sudaca Ustavnog suda, čije ime nije navedeno, izdvojio je mišljenje od ove odluke, a to izdvojeno mišljenje bit će objavljeno zajedno s Odlukom Ustavnog suda u Službenim novinama FBiH.

‘Svog se prava ne odričemo’

Udruga hrvatskih novinara u BiH, u povodu odluke Vijeća za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda Federacije BiH, izrazila je razočaranje i neslaganje.

 ”Prema svim međunarodnim poveljama i konvencijama o zaštiti ljudskih prava, svaki narod ima pravo na informiranje na vlastitom jeziku, pa tako i hrvatski kao konstitutivni i suvereni narod prema Ustavu BiH ima pravo na javne medije na hrvatskom jeziku.

Pozivamo sve relevantne političke dužnosnike hrvatskoga naroda u BiH da ispune preuzete obveze zaštite i unapređenja interesa i prava hrvatskoga naroda u BiH.

Upozoravamo ih da dodatno ne narušavaju ionako poljuljano povjerenje svojih birača i naroda zbog neispunjenih obećanja. Posebno skrećemo pozornost osnivačima i vlasnicima javnih medija na hrvatskom jeziku da se odmah očituju po pitanju njihova statusa i financiranja.

U suprotnom, smatrat ćemo ih jedino odgovornima za nestanak Hercegovačke radiotelevizije Mostar i Radija Herceg-Bosne”.

Naslovnica BiH