Novosti BiH

Ljubuški: počelo otkopavanje masovne grobnice Tomića njiva

Danas su počeli radove na otkopavanju masovne grobnice Tomića njiva u središtu Ljubuškog, nedaleko od osnovne škole Marko Marulić, u kojoj su, po pričanju očevidaca, komunisti sredinom veljače 1945. ubili i pokopali više od 15 svojih žrtava, među kojima se nalazi i jedan hercegovački franjevac.

Masovnu grobnicu otkopava Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Ljubuški te vicepostulatura postupka mučeništva "Fra Leo Petrović i 65 subraće".

Radovi će najvjerojatnije trajati do kraja ovoga tjedna. Odobrenje za početak radova dalo je Općinsko vijeće Ljubuški, koje je usvojilo temeljne akte i formiralo povjerenstvo.

Ovaj zločin počinili su pripadnici OZNA-e, a odgovornim za njegovo izvršenje drži se tadašnje čelne ljude OZNA-e Petra Jelčića, Ćazima Dizdarevića i Antu Barbira Kralja.

Odgovore na pojedine zločine koji su počini u Hercegovini u tom razdoblju svakako bi mogao dati i aktualni predsjednik SABNOR-a Jure Galić, autor knjige „Vrijeme i ljudi“ u kojoj je opisao neke događaja s konca rata i poraća, odnosno zločine koje je u osveti prema političkim protivnicima i poraženim snagama činila tadašnja komunistička vlast.

M. Landeka

Naslovnica BiH