StoryEditorOCM
Životgodinama istraživano

Vjerovalo se da ova tri znaka otkrivaju da će dijete odrasti u ubojicu ili nasilnika: teorija je ispitana, evo rezultata

Piše Mozaik SD
2. veljače 2024. - 14:08

Poznata trijada psihologa J..M Macdonalda odnosi se na ideju da postoje tri znaka koji mogu pokazati hoće li netko izrasti u serijskog ubojicu ili drugu vrstu nasilnog kriminalca:

- biti okrutan ili zlostavljati životinje, osobito kućne ljubimce

- paljenje predmeta ili na drugi način lakša podmetanja požara

- redovito mokrenje kreveta

Ova je ideja prvi put dobila zamah kada je istraživač i psihijatar J. M. Macdonald 1963. objavio kontroverznu recenziju ranijih studija koje sugerirale vezu između ovih ponašanja u djetinjstvu i sklonosti prema nasilju u odrasloj dobi. No, razumijevanje psihologije je kroz godine toliko napredovalo da se sada na ljudskog ponašanje gleda na jedan drugačiji način. Zanimljivo je i svakako zašto se MacDonald odlučio za ta tri navodna znaka kada velik broj osoba koji pokaže takva ponašanja odrasta u funkcionalne pojedince bez ikakvih tendencija prema zločinu, piše Healhline

Okrutnost prema životinjama

Macdonald je vjerovao da okrutnost prema životinjama proizlazi iz toga što su djeca ponižavana od strane drugih tijekom duljeg vremenskog razdoblja. To se posebno odnosilo na zlostavljanje od strane starijih ili autoritativnih odraslih osoba kojima se djeca nisu mogla osvetiti. Djeca umjesto toga iskaljuju svoje frustracije na životinjama kako bi iskalila bijes na nečem slabijem i bespomoćnijem. To može omogućiti djetetu da osjeti kontrolu nad svojim okruženjem jer nije dovoljno moćno da poduzme nasilne mjere protiv odrasle osobe koja mu možda nanosi štetu ili ga ponižava.

Podmetanje požara

Macdonald je predložio da se podmetanje požara može služiti kao način da djeca ispolje osjećaje agresije i bespomoćnosti izazvane ponižavanjem od strane odraslih nad kojima smatraju da nemaju kontrolu. Često se smatra da je to jedan od najranijih znakova nasilnog ponašanja u odrasloj dobi. Podmetanje požara ne uključuje izravno živo biće, ali ipak može biti vidljiva posljedica neriješenih osjećaja agresije.

Mokrenje u krevet

Mokrenje u krevet dio je ciklusa koji može pogoršati osjećaj poniženja kada dijete osjeća da je u nevolji ili da mu je neugodno zbog mokrenja u krevet te se može smatrati i nastavkom prve dvije teze.  Dijete se može osjećati sve više i više tjeskobno i bespomoćno kako nastavlja s takvim ponašanjem. To može doprinijeti da češće mokre u krevet, a sve je povezano sa stresom i tjeskobom. 

Je li to točno?

Vrijedno je napomenuti da sam Macdonald nije vjerovao da je njegovo istraživanje pronašlo ikakvu konačnu i neopovrgivu vezu između ovih ponašanja i nasilja odraslih, ali to nije spriječilo istraživače u nastojanju da potvrde vezu između trijade Macdonald i nasilnog ponašanja. Provedeno je opsežno istraživanje kako bi se ispitalo i potvrdilo jesu li Macdonaldsove tvrdnje da ova ponašanja mogu predvidjeti nasilno ponašanje u odrasloj dobi imale ikakve zasluge. Istraživački duo psihijatara Daniela Hellmana i Nathana Blackmana objavio je studiju koja se pobliže bavi tvrdnjama Macdonalda.

Ova studija iz 1966. ispitala je 88 osoba osuđenih za nasilna djela ili ubojstva i tvrdila je da je pronašla slične rezultate. Činilo se da ovo potvrđuje Macdonaldova otkrića,  autori Hellman i Blackman pronašli su punu trijadu samo u slučaju 31 osobe od njih. Ostalih 57 samo je djelomično ispunilo trijadu.Autori su sugerirali da je zlostavljanje, odbacivanje ili zanemarivanje od strane roditelja također moglo igrati ulogu, ali nisu preduboko razmatrali ovaj faktor.

Pregled desetljeća literature o Macdonaldovoj trijadi iz 2018. okrenuo je ovu teoriju naglavce.

Istraživači su otkrili da malo ljudi osuđenih za nasilne zločine ima jednu ili bilo koju kombinaciju trijade. Istraživači su sugerirali da je trijada pouzdanija kao alat koji pokazuje da dijete ima disfunkcionalno kućno okruženje.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:36