stdClass Object ( [id] => 1047199 [title] => Veliko istraživanje o seksualnom životu nakon 50-te pokazalo da četvrtina žena želi intenzivne odnose: prednjače visokoobrazovane s boljim prihodima [alias] => veliko-istrazivanje-o-seksualnom-zivotu-nakon-50-te-pokazalo-da-cetvrtina-zena-zeli-intenzivne-odnose-prednjace-visokoobrazovane-s-boljim-prihodima [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Mit je da žene gube zanimanje za seks ulaskom u srednju životnu dob i menopauzu, pokazalo je novo istraživanje, u kojemu je sudjelovalo preko 3.200 žena, koje su praćene tijekom dužeg razdoblja od 15 godina.

"Otprilike četvrtina žena ocjenjuje seksualni život vrlo važnim, bez obzira na dob", komentirala je dr. Holly Thomas, vodeća autorica na projektu, čiji su rezultati predstavljeni oči početka današnjeg virtualnog sastanka Sjevernoameričkog društva za menopauzu 2020. godine, javlja CNN.

"Studija je pokazala da znatan broj žena još uvijek visoko cijeni seks, čak i kad idu sve starije, i u tome nema ničeg abnormalnog.

Ako su u mogućnosti razgovarati sa svojim partnerom i imati ljubavni i seksualni odnos koji im godi, koji ih ispunjava, tada će one uvijek ocijeniti seks vrlo visokom ocjenom na listi životnih zadovoljstava, bez obzira na godine" - rekla je dr Thomas, profesorica medicine na Sveučilištu u Pittsburghu.

"Vrlo je osvježavajuće čuti ovakve podatke, da čak četvrtina žena seks u zreloj dobi ne doživljava kao nešto nevažno, što ide ispod radara, nego im je, dapače, jako važan u životu" - komentirala je dr. Stephanie Faubion, direktorica Kliničkog centra za žensko zdravlje Mayo, koja nije bila uključena u istraživanje.

"Studije poput ovih pružaju dragocjene uvide medicinskoj struci, jer odbacuju opadajuću seksualnu želju svake žene kao prirodni dio starenja", dodala je.

"Neke od ranijih studija sugerirale su da seks ide nizbrdo i da sve žene gube interes za seksom kako stare. Ali to zaista nije vrsta priče koju sam ja čula od svojih pacijentica" - komentirala je dr. Thomas. 

Osvrnula se i na bitnu razliku u metodi ispitivanja ranijih godina i danas.

Drugačiji put

"Nekad su se ženama postavljala pitanja u jednoj životnoj fazi, pa bi se ponovila u nekoj sljedećoj i uspoređivali bi se rezultati koji bi dali neki prosjek.

Ako stvari gledate u prosjeku, može izgledati kao da svi slijede jedan isti put. Nova studija se koristila drugačijom analizom, koja je istraživačima omogućila da slijede putanju ženine želje s vremenom.

"Željeli smo provjeriti postoje li zaista ti različiti obrasci. A kad slijedite te putanje, vidite da postoje značajne skupine žena koje imaju drugačiji put."

Istraživanje koje je analiziralo podatke iz nacionalne Studije ženskog zdravlja izlučilo je tri načina na koji žene u zrelijoj dobi doživljavaju seks.

---

image
Ilustracija/Shutterstock
---


Otprilike četvrtina ispitanih žena, ili oko 28 posto, slijedila je klasični obrazac, po kojemu žene sa starijom životnom dobi gube zanimanje za seksualne odnose.

Istovremeno, druga četvrtina ispitanih, oko 27 posto, dala je sasvim suprotno mišljenje.

Žene smatraju seks i dalje vrlo važnim i tijekom 40-ih, 50-ih i 60-ih, što je iznenađujuća kontradikcija dugogodišnjeg uvjerenja da sve žene starenjem gube zanimanje za seks.

"Seks će izgledati drugačije" - komentirala je Faubion, direktorica Kliničkog centra za žensko zdravlje Mayo.

"Neće izgledati jednako s 40 kao s 20, neće izgledati jednako sa 60 kao s 40 i neće izgledati isto s 80, kao sa 60. Naravno da postoje razlike u mnogočemu, ali općenito, ljudi koji su zdravi i u dobrim odnosima ostaju seksualni" - zaključila je.

Žene u istraživanju koje su visoko cijenile važnost seksualnog života dijelile su sljedeće karakteristike: bile su visoko obrazovane, manje depresivne i imale su veće seksualno zadovoljstvo prije ulaska u srednju životnu dob.

Rasa i etnička pripadnost

"Žene koje su imale više zadovoljavajućeg seksa u 40-ima, imale su veću vjerojatnost da će i nadalje vrlo cijeniti seks kako stare" - dodala je Thomas.

Na to mogu utjecati i socioekonomski čimbenici, dodala je.

Na primjer, visokoobrazovane žene mogu imati veće prihode i osjećati se stabilnije u svom životu, manje pod stresom.

"Stoga im seks može biti prioritet, jer se ne brinu zbog drugih stvari" - rekla je dr. Thomas.

Studija je otkrila još jedan faktor važan, koji čini razliku u nižem i višem interesu za spolnost - rasa i etnička pripadnost.

"Afroamerikanke sz češće rekle da im je seks važan i u srednjim godinama, dok su Kineskinje i Japanke pridavale manji značaj seksu u zrelijoj dobi.

"To je tako puno vjerojatnije zbog sociokulturnih čimbenika, nego bilo kojeg biološkog. Žene iz različitih kulturnih skupina imaju različite stavove, različit odgoj i tradiciju" - rekla je Thomas.

---

image
Ilustracija/Shutterstock
---


Većina žena, njih čak 48 posto, odgovarale su obrascu po kojemu su cijenile zdrav seksualni život ulaskom u menopauzu, ali postupno su gubile zanimanje tijekom svojih 50-ih ili 60-ih.

Brojni su emocionalni, fizički i psihološki razlozi koji utječu na to kako će žena u zreloj dobi doživljavati seksualni život. Većina se može podijeliti u četiri kategorije:

Medicinska stanja

Kako žene ulaze u perimenopauzu u 40-ima i 50-ima, počinju doživljavati hormonalne promjene zbog kojih spolni život može postati manje zadovoljavajući ili čak bolan.

Pad razine estrogena, do kojeg dolazi u perimenopauzi i menopauzi, dovodi do toga da se vulva i vaginalno tkivo prorijede, isuše, lakše ozljeđuju, nadražuju, mogu se stvarati i podlijevi uslijed seksualnog odnosa.

U toj situaciji znatno je teže postići uzbuđenje. Napadi vrućina i drugi znakovi menopauze mogu utjecati na raspoloženje i kvalitetu spavanja, što dovodi do umora, tjeskobe, razdražljivosti, kod nekih žena i do "moždane magle", depresije.

Mnoga zdravstvena stanja, poput artritisa, mogu se pojaviti ili pogoršati tijekom srednje dobi, što će utjecati na libido, jednako kao i dijabetes ili srčane bolesti.

"Ali postoje modifikacije koje pomažu ljudima da ostanu seksualni, čak i kvadriplegičari. Postoje načini da ostanete seksualni unatoč invaliditetu" - podvukla je dr. Faubion, medicina može pomoći.

Mentalna i emocionalna stanja

Psihološka komponenta može imati ogroman utjecaj na ženinu razinu seksualne želje.

Ukoliko je u prošlosti bilo seksualnog ili fizičkog zlostavljanja, borbe sa sredstvima ovisnosti i depresijom, oni postaju ključni igrači u ovoj kategoriji.

"Ne mogu vam dovoljno reći o utjecaju tjeskobe i stresa na seks. Adrenalin šiba kroz ljude kao da su se vratili u pećinsko doba i progoni ih lav" - podvukla je paralelu dr. Faubion. 

"Hoćete li leći na travnati brežuljak i seksati se, dok vas lav progoni? Sigurno nećete. Žene koje iza sebe imaju takvo životno iskustvo bore se s tjeskobom, a tjeskoba je ogroman, ogroman faktor koji utječe na njen seksualni život", dodala je.

Iako se studija nije posebno bavila anksioznošću, rezultati su pokazali da žene s više simptoma depresije imaju puno manje interesa za spolnim odnosima, što je, osim emocionalnog utjecaja, i nuspojava mnogih antidepresiva.

Komponenta partnera

Na seksualni život žena u srednjoj dobi jako utječe i situacija s njihovim partnerom.

"Gube li romantičnog partnera zbog razvoda, smrti, zdravstvenih problema koji seks čine težim ili neugodnim? Jesu li njihovi partneri okupirani drugim aspektima svog života, karijerom, brigom o unucima, djeci ukoliko imaju životne probleme, zbog kojih trebaju njihovu podršku. U tim situacijama je teško dati prioritet seksu", kazuje dr. Thomas.

Društveni običaji

Društvo također utječe na to kako se žena osjeća u odnosu na seks. Vjerske, kulturne i obiteljske vrijednosti u ovoj temi mogu igrati veliku ulogu.

"Potom postoji ono što nas društvo uči o ostarjelim ženama, a to je pogrešno. I zato brojne žene seksualnost u tim godinama doživljavaju nekako loše, kao da žene ne bi trebale voljeti seks.

---

image
Ilustracija/Shutterstock
---


U svojoj klinici srećem puno žena u dobnoj skupini od 60 do 65 godina, koje nikad nisu spolno istraživale, ni educirale se, njihovi partneri nikada ih nisu spolno istraživali i zapravo ne žele znati ništa o svim tim stvarima" - ispričala je Faubion.

Što napraviti?

Naravno, ako ženu ne muči nedostatak seksa u životu, onda nema razloga za posjet liječniku, naglašavaju dr. Faubion i dr. Thomas.

Ali obje su rekle i kako su istraživanja pokazala kako 10 do 15 posto žena smeta što imaju manje interesa za seks, te bi htjele potražiti rješenje.

"Postoji mnogo načina na koje liječnici mogu pomoći, uključujući lijekove i terapije, ali prvo žena mora biti otvorena i razgovarati sa svojim liječnikom.

Prethodna istraživanja su pokazala da se žene često ustručavaju obratiti liječnicima, neugodno im je ili nedostatak seksa vide kao dio normalnog starenja i ne misle da je vrijedno to problematizirati.

Žene bi trebale razgovarati sa svojim liječnicima ukoliko su zabrinute zbog svog seksualnog zdravlja", podvukla je dr. Faubion.

"To je važan dio života, a postoje rješenja za žene koje se bore s tim."

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => STRES UPLETEN U SVE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => STRES UPLETEN U SVE 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-09-28 08:14:38 [created_by] => 3166 [created_by_alias] => M.K. [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-09-28 10:48:33 [modified_by] => 3166 [publish_up] => 2020-09-28 08:15:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/09\/28\/14816000.jpg","\/images\/slike\/2020\/09\/28\/14816004.jpg","\/images\/slike\/2020\/09\/28\/14816002.jpg","\/images\/slike\/2020\/09\/28\/14816006.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ilustracija\/Shutterstock","Ilustracija\/Shutterstock","Ilustracija\/Shutterstock","Ilustracija\/Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1000x667","k_14816000_1280.jpg":"1280x1280","k_14816000_1024.jpg":"1024x1024","k_14816000_640.jpg":"640x640","k_14816000_480.jpg":"480x480","k_14816000_340.jpg":"340x340","k_14816000_220.jpg":"220x220","o_14816000_1280.jpg":"1280x853","o_14816000_1024.jpg":"1024x683","o_14816000_640.jpg":"640x426","o_14816000_480.jpg":"480x320","o_14816000_340.jpg":"340x226","o_14816000_220.jpg":"220x146","h_14816000_1280.jpg":"1280x854","h_14816000_1024.jpg":"1024x683","h_14816000_640.jpg":"640x427","h_14816000_480.jpg":"480x320","h_14816000_340.jpg":"340x227","h_14816000_220.jpg":"220x147","pp_14816000_1280.jpg":"1006x1280","pp_14816000_1024.jpg":"805x1024","pp_14816000_640.jpg":"503x640","pp_14816000_480.jpg":"377x480","pp_14816000_340.jpg":"267x340","pp_14816000_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1000x667","k_14816004_1280.jpg":"1280x1280","k_14816004_1024.jpg":"1024x1024","k_14816004_640.jpg":"640x640","k_14816004_480.jpg":"480x480","k_14816004_340.jpg":"340x340","k_14816004_220.jpg":"220x220","o_14816004_1280.jpg":"1280x853","o_14816004_1024.jpg":"1024x683","o_14816004_640.jpg":"640x426","o_14816004_480.jpg":"480x320","o_14816004_340.jpg":"340x226","o_14816004_220.jpg":"220x146","h_14816004_1280.jpg":"1280x854","h_14816004_1024.jpg":"1024x683","h_14816004_640.jpg":"640x427","h_14816004_480.jpg":"480x320","h_14816004_340.jpg":"340x227","h_14816004_220.jpg":"220x147","pp_14816004_1280.jpg":"1006x1280","pp_14816004_1024.jpg":"805x1024","pp_14816004_640.jpg":"503x640","pp_14816004_480.jpg":"377x480","pp_14816004_340.jpg":"267x340","pp_14816004_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1000x667","k_14816002_1280.jpg":"1280x1280","k_14816002_1024.jpg":"1024x1024","k_14816002_640.jpg":"640x640","k_14816002_480.jpg":"480x480","k_14816002_340.jpg":"340x340","k_14816002_220.jpg":"220x220","o_14816002_1280.jpg":"1280x853","o_14816002_1024.jpg":"1024x683","o_14816002_640.jpg":"640x426","o_14816002_480.jpg":"480x320","o_14816002_340.jpg":"340x226","o_14816002_220.jpg":"220x146","h_14816002_1280.jpg":"1280x854","h_14816002_1024.jpg":"1024x683","h_14816002_640.jpg":"640x427","h_14816002_480.jpg":"480x320","h_14816002_340.jpg":"340x227","h_14816002_220.jpg":"220x147","pp_14816002_1280.jpg":"1006x1280","pp_14816002_1024.jpg":"805x1024","pp_14816002_640.jpg":"503x640","pp_14816002_480.jpg":"377x480","pp_14816002_340.jpg":"267x340","pp_14816002_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1000x667","k_14816006_1280.jpg":"1280x1280","k_14816006_1024.jpg":"1024x1024","k_14816006_640.jpg":"640x640","k_14816006_480.jpg":"480x480","k_14816006_340.jpg":"340x340","k_14816006_220.jpg":"220x220","o_14816006_1280.jpg":"1280x853","o_14816006_1024.jpg":"1024x683","o_14816006_640.jpg":"640x426","o_14816006_480.jpg":"480x320","o_14816006_340.jpg":"340x226","o_14816006_220.jpg":"220x146","h_14816006_1280.jpg":"1280x854","h_14816006_1024.jpg":"1024x683","h_14816006_640.jpg":"640x427","h_14816006_480.jpg":"480x320","h_14816006_340.jpg":"340x227","h_14816006_220.jpg":"220x147","pp_14816006_1280.jpg":"1006x1280","pp_14816006_1024.jpg":"805x1024","pp_14816006_640.jpg":"503x640","pp_14816006_480.jpg":"377x480","pp_14816006_340.jpg":"267x340","pp_14816006_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15320411 Threads: 6 Questions: 3182496384 Slow queries: 7140414 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235624487 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/veliko-istrazivanje-o-seksualnom-zivotu-nakon-50-te-pokazalo-da-cetvrtina-zena-zeli-intenzivne-odnose-prednjace-visokoobrazovane-s-boljim-prihodima-1047199 [printLink] => /mozaik/zivot/veliko-istrazivanje-o-seksualnom-zivotu-nakon-50-te-pokazalo-da-cetvrtina-zena-zeli-intenzivne-odnose-prednjace-visokoobrazovane-s-boljim-prihodima-1047199?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 252665 [name] => seksualni život [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => seksualni-zivot [link] => /tag/seksualni-zivot ) [1] => stdClass Object ( [id] => 618918 [name] => spolnost u 50-ima i 60-ima [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-28 12:44:27 [main_article_id] => 0 [alias] => spolnost-u-50-ima-i-60-ima [link] => /tag/spolnost-u-50-ima-i-60-ima ) [2] => stdClass Object ( [id] => 618919 [name] => seksualnost zrela dob [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-28 12:44:27 [main_article_id] => 0 [alias] => seksualnost-zrela-dob [link] => /tag/seksualnost-zrela-dob ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => STRES UPLETEN U SVE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Veliko istraživanje o seksualnom životu nakon 50-te pokazalo da četvrtina žena želi intenzivne odnose: prednjače visokoobrazovane s boljim prihodima [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3166 [name] => Marijana Klarić [username] => marijana-klari [email] => marijana-klari@sd.hr [password] => $2y$10$cEy3SarMmT9ZCMFni1Z8vOpK6K2PYYlXYI30QrQLxCeLS/f6IXVqG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marijana-klaric-3166 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1684 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f7740f5e7f685a1d01afdb326c18229e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/28/14816000.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ilustracija/Shutterstock [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/28/14816000.jpg [title] => Ilustracija/Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/28/14816004.jpg [title] => Ilustracija/Shutterstock ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/28/14816002.jpg [title] => Ilustracija/Shutterstock ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/28/14816006.jpg [title] => Ilustracija/Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Mit je da žene gube zanimanje za seks ulaskom u srednju životnu dob i menopauzu, pokazalo je novo istraživanje, u kojemu je sudjelovalo preko 3.200 žena, koje su praćene tijekom dužeg razdoblja od 15 godina.

"Otprilike četvrtina žena ocjenjuje seksualni život vrlo važnim, bez obzira na dob", komentirala je dr. Holly Thomas, vodeća autorica na projektu, čiji su rezultati predstavljeni oči početka današnjeg virtualnog sastanka Sjevernoameričkog društva za menopauzu 2020. godine, javlja CNN.

"Studija je pokazala da znatan broj žena još uvijek visoko cijeni seks, čak i kad idu sve starije, i u tome nema ničeg abnormalnog.

Ako su u mogućnosti razgovarati sa svojim partnerom i imati ljubavni i seksualni odnos koji im godi, koji ih ispunjava, tada će one uvijek ocijeniti seks vrlo visokom ocjenom na listi životnih zadovoljstava, bez obzira na godine" - rekla je dr Thomas, profesorica medicine na Sveučilištu u Pittsburghu.

"Vrlo je osvježavajuće čuti ovakve podatke, da čak četvrtina žena seks u zreloj dobi ne doživljava kao nešto nevažno, što ide ispod radara, nego im je, dapače, jako važan u životu" - komentirala je dr. Stephanie Faubion, direktorica Kliničkog centra za žensko zdravlje Mayo, koja nije bila uključena u istraživanje.

"Studije poput ovih pružaju dragocjene uvide medicinskoj struci, jer odbacuju opadajuću seksualnu želju svake žene kao prirodni dio starenja", dodala je.

"Neke od ranijih studija sugerirale su da seks ide nizbrdo i da sve žene gube interes za seksom kako stare. Ali to zaista nije vrsta priče koju sam ja čula od svojih pacijentica" - komentirala je dr. Thomas. 

Osvrnula se i na bitnu razliku u metodi ispitivanja ranijih godina i danas.

Drugačiji put

"Nekad su se ženama postavljala pitanja u jednoj životnoj fazi, pa bi se ponovila u nekoj sljedećoj i uspoređivali bi se rezultati koji bi dali neki prosjek.

Ako stvari gledate u prosjeku, može izgledati kao da svi slijede jedan isti put. Nova studija se koristila drugačijom analizom, koja je istraživačima omogućila da slijede putanju ženine želje s vremenom.

"Željeli smo provjeriti postoje li zaista ti različiti obrasci. A kad slijedite te putanje, vidite da postoje značajne skupine žena koje imaju drugačiji put."

Istraživanje koje je analiziralo podatke iz nacionalne Studije ženskog zdravlja izlučilo je tri načina na koji žene u zrelijoj dobi doživljavaju seks.

---

image
Ilustracija/Shutterstock
---


Otprilike četvrtina ispitanih žena, ili oko 28 posto, slijedila je klasični obrazac, po kojemu žene sa starijom životnom dobi gube zanimanje za seksualne odnose.

Istovremeno, druga četvrtina ispitanih, oko 27 posto, dala je sasvim suprotno mišljenje.

Žene smatraju seks i dalje vrlo važnim i tijekom 40-ih, 50-ih i 60-ih, što je iznenađujuća kontradikcija dugogodišnjeg uvjerenja da sve žene starenjem gube zanimanje za seks.

"Seks će izgledati drugačije" - komentirala je Faubion, direktorica Kliničkog centra za žensko zdravlje Mayo.

"Neće izgledati jednako s 40 kao s 20, neće izgledati jednako sa 60 kao s 40 i neće izgledati isto s 80, kao sa 60. Naravno da postoje razlike u mnogočemu, ali općenito, ljudi koji su zdravi i u dobrim odnosima ostaju seksualni" - zaključila je.

Žene u istraživanju koje su visoko cijenile važnost seksualnog života dijelile su sljedeće karakteristike: bile su visoko obrazovane, manje depresivne i imale su veće seksualno zadovoljstvo prije ulaska u srednju životnu dob.

Rasa i etnička pripadnost

"Žene koje su imale više zadovoljavajućeg seksa u 40-ima, imale su veću vjerojatnost da će i nadalje vrlo cijeniti seks kako stare" - dodala je Thomas.

Na to mogu utjecati i socioekonomski čimbenici, dodala je.

Na primjer, visokoobrazovane žene mogu imati veće prihode i osjećati se stabilnije u svom životu, manje pod stresom.

"Stoga im seks može biti prioritet, jer se ne brinu zbog drugih stvari" - rekla je dr. Thomas.

Studija je otkrila još jedan faktor važan, koji čini razliku u nižem i višem interesu za spolnost - rasa i etnička pripadnost.

"Afroamerikanke sz češće rekle da im je seks važan i u srednjim godinama, dok su Kineskinje i Japanke pridavale manji značaj seksu u zrelijoj dobi.

"To je tako puno vjerojatnije zbog sociokulturnih čimbenika, nego bilo kojeg biološkog. Žene iz različitih kulturnih skupina imaju različite stavove, različit odgoj i tradiciju" - rekla je Thomas.

---

image
Ilustracija/Shutterstock
---


Većina žena, njih čak 48 posto, odgovarale su obrascu po kojemu su cijenile zdrav seksualni život ulaskom u menopauzu, ali postupno su gubile zanimanje tijekom svojih 50-ih ili 60-ih.

Brojni su emocionalni, fizički i psihološki razlozi koji utječu na to kako će žena u zreloj dobi doživljavati seksualni život. Većina se može podijeliti u četiri kategorije:

Medicinska stanja

Kako žene ulaze u perimenopauzu u 40-ima i 50-ima, počinju doživljavati hormonalne promjene zbog kojih spolni život može postati manje zadovoljavajući ili čak bolan.

Pad razine estrogena, do kojeg dolazi u perimenopauzi i menopauzi, dovodi do toga da se vulva i vaginalno tkivo prorijede, isuše, lakše ozljeđuju, nadražuju, mogu se stvarati i podlijevi uslijed seksualnog odnosa.

U toj situaciji znatno je teže postići uzbuđenje. Napadi vrućina i drugi znakovi menopauze mogu utjecati na raspoloženje i kvalitetu spavanja, što dovodi do umora, tjeskobe, razdražljivosti, kod nekih žena i do "moždane magle", depresije.

Mnoga zdravstvena stanja, poput artritisa, mogu se pojaviti ili pogoršati tijekom srednje dobi, što će utjecati na libido, jednako kao i dijabetes ili srčane bolesti.

"Ali postoje modifikacije koje pomažu ljudima da ostanu seksualni, čak i kvadriplegičari. Postoje načini da ostanete seksualni unatoč invaliditetu" - podvukla je dr. Faubion, medicina može pomoći.

Mentalna i emocionalna stanja

Psihološka komponenta može imati ogroman utjecaj na ženinu razinu seksualne želje.

Ukoliko je u prošlosti bilo seksualnog ili fizičkog zlostavljanja, borbe sa sredstvima ovisnosti i depresijom, oni postaju ključni igrači u ovoj kategoriji.

"Ne mogu vam dovoljno reći o utjecaju tjeskobe i stresa na seks. Adrenalin šiba kroz ljude kao da su se vratili u pećinsko doba i progoni ih lav" - podvukla je paralelu dr. Faubion. 

"Hoćete li leći na travnati brežuljak i seksati se, dok vas lav progoni? Sigurno nećete. Žene koje iza sebe imaju takvo životno iskustvo bore se s tjeskobom, a tjeskoba je ogroman, ogroman faktor koji utječe na njen seksualni život", dodala je.

Iako se studija nije posebno bavila anksioznošću, rezultati su pokazali da žene s više simptoma depresije imaju puno manje interesa za spolnim odnosima, što je, osim emocionalnog utjecaja, i nuspojava mnogih antidepresiva.

Komponenta partnera

Na seksualni život žena u srednjoj dobi jako utječe i situacija s njihovim partnerom.

"Gube li romantičnog partnera zbog razvoda, smrti, zdravstvenih problema koji seks čine težim ili neugodnim? Jesu li njihovi partneri okupirani drugim aspektima svog života, karijerom, brigom o unucima, djeci ukoliko imaju životne probleme, zbog kojih trebaju njihovu podršku. U tim situacijama je teško dati prioritet seksu", kazuje dr. Thomas.

Društveni običaji

Društvo također utječe na to kako se žena osjeća u odnosu na seks. Vjerske, kulturne i obiteljske vrijednosti u ovoj temi mogu igrati veliku ulogu.

"Potom postoji ono što nas društvo uči o ostarjelim ženama, a to je pogrešno. I zato brojne žene seksualnost u tim godinama doživljavaju nekako loše, kao da žene ne bi trebale voljeti seks.

---

image
Ilustracija/Shutterstock
---


U svojoj klinici srećem puno žena u dobnoj skupini od 60 do 65 godina, koje nikad nisu spolno istraživale, ni educirale se, njihovi partneri nikada ih nisu spolno istraživali i zapravo ne žele znati ništa o svim tim stvarima" - ispričala je Faubion.

Što napraviti?

Naravno, ako ženu ne muči nedostatak seksa u životu, onda nema razloga za posjet liječniku, naglašavaju dr. Faubion i dr. Thomas.

Ali obje su rekle i kako su istraživanja pokazala kako 10 do 15 posto žena smeta što imaju manje interesa za seks, te bi htjele potražiti rješenje.

"Postoji mnogo načina na koje liječnici mogu pomoći, uključujući lijekove i terapije, ali prvo žena mora biti otvorena i razgovarati sa svojim liječnikom.

Prethodna istraživanja su pokazala da se žene često ustručavaju obratiti liječnicima, neugodno im je ili nedostatak seksa vide kao dio normalnog starenja i ne misle da je vrijedno to problematizirati.

Žene bi trebale razgovarati sa svojim liječnicima ukoliko su zabrinute zbog svog seksualnog zdravlja", podvukla je dr. Faubion.

"To je važan dio života, a postoje rješenja za žene koje se bore s tim."

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ilustracija/Shutterstock Ilustracija/Shutterstock Ilustracija/Shutterstock Ilustracija/Shutterstock
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/veliko-istrazivanje-o-seksualnom-zivotu-nakon-50-te-pokazalo-da-cetvrtina-zena-zeli-intenzivne-odnose-prednjace-visokoobrazovane-s-boljim-prihodima-1047199 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2f049a3e85978039805afd76b00ced803e1907a8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Veliko+istra%C5%BEivanje+o+seksualnom+%C5%BEivotu+nakon+50-te+pokazalo+da+%C4%8Detvrtina+%C5%BEena+%C5%BEeli+intenzivne+odnose%3A+prednja%C4%8De+visokoobrazovane+s+boljim+prihodima&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fveliko-istrazivanje-o-seksualnom-zivotu-nakon-50-te-pokazalo-da-cetvrtina-zena-zeli-intenzivne-odnose-prednjace-visokoobrazovane-s-boljim-prihodima-1047199 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fveliko-istrazivanje-o-seksualnom-zivotu-nakon-50-te-pokazalo-da-cetvrtina-zena-zeli-intenzivne-odnose-prednjace-visokoobrazovane-s-boljim-prihodima-1047199 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => STRES UPLETEN U SVE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
ŽivotSTRES UPLETEN U SVE

Veliko istraživanje o seksualnom životu nakon 50-te pokazalo da četvrtina žena želi intenzivne odnose: prednjače visokoobrazovane s boljim prihodima

Piše M.K.
28. rujna 2020. - 10:15

Mit je da žene gube zanimanje za seks ulaskom u srednju životnu dob i menopauzu, pokazalo je novo istraživanje, u kojemu je sudjelovalo preko 3.200 žena, koje su praćene tijekom dužeg razdoblja od 15 godina.

"Otprilike četvrtina žena ocjenjuje seksualni život vrlo važnim, bez obzira na dob", komentirala je dr. Holly Thomas, vodeća autorica na projektu, čiji su rezultati predstavljeni oči početka današnjeg virtualnog sastanka Sjevernoameričkog društva za menopauzu 2020. godine, javlja CNN.

"Studija je pokazala da znatan broj žena još uvijek visoko cijeni seks, čak i kad idu sve starije, i u tome nema ničeg abnormalnog.

Ako su u mogućnosti razgovarati sa svojim partnerom i imati ljubavni i seksualni odnos koji im godi, koji ih ispunjava, tada će one uvijek ocijeniti s...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 18:51