stdClass Object ( [id] => 173392 [title] => Uz putujuću izložbu koja je došla i u Split: Elvis je istinski superstar [alias] => uz-putujucu-izlozbu-koja-je-dosla-i-u-split-elvis-je-istinski-superstar [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Stvar je posve jasna: mit o Elvisu Presleyju je i danas, 35 godina nakon smrti, žilav baš kao i na vrhuncu karijere. Štoviše, i ovog vrućeg ljeta 2012.  stotine tisuća Kraljevih fanova pohode “Graceland” kaneći, kao i uvijek, posebno obilježiti i 16. kolovoza kao dan Elvisove smrti, dok diskografi i dalje cijede prigodne kompilacije uspijevajući iz studijskih arhiva povremeno iščeprkati i neku ranije neobjavljenu radnu verziju hit singla ili malo poznati koncertni zapis. Elvisove memorabilije – osim onih koje su dio megazbirke u “Gracelandu” i najvećih muzeja rocka poput onog u Clevelandu – trajno su na cijeni dosežući impresivne brojke na aukcijama.

Na jednoj od njih održanoj u Las Vegasu, zbirka Jimmyja Velveta prodana je za dva milijuna dolara. Prije koju godinu, pak, specijalizirani site za prodaju rock memorabilija gottahaverockandroll.com jedno je od brojnih – reklo bi se čak “konfekcijskih” – lasvegaških Elvisovih odijela iz sedamdesetih prodao za 300 tisuća dolara. Naravno, odijela koja je Elvis nosio na posebnim prigodama, za televizijske show programe i najznačajnije nastupe, ili u kojima je pozirao za omotnice albuma, puno su skuplja te su najvećim dijelom dio kolekcije “Gracelanda”.

Slavni mikrofon

Za one koji se baš ne mogu dobaciti do Memphisa i posjetiti čuveno Elvisovo imanje, dio jedne od najvećih kolekcija rockerskih memorabilija trenutno je izložen i u Splitu. Izložba smještena u bivšem “Star rock cafeu” – u kojem su izvorno bile postavljene neke od memorabilija nabavljenih u specijaliziranim dućanima u Los Angelesu te potpisane gitare nalik onima na kojima su svirali Page, Brian May, Knopfler, Zappa... – prva je putujuća kolekcija Elvisovih prvorazrednih memorabilija koja je već obišla dio europskih metropola.

Osim osobnih predmeta, poput nakita, odjeće koju je nosio na koncertima i na filmskim setovima, najznačajniji komadi zbirke su gitara s čuvenog televizijskog showa, a onda i povratničke turneje 1968. godine, koja je predstavila pomlađenog Elvisa te dala sjajan album “Elvis In Memphis” i pun naramak zgoditaka poput “In The Ghetto” i “Suspicious Minds”.

Za okorjele fanove ništa manje nije značajan ni još jedan fetiš: mikrofon iz Sun Records studija iz 1954. u kojem je Elvis snimio svojih prvih pet singlova. Naravno, onoj široj publici posebno je zanimljiv Elvisov Cadillac, s 14-karatnim zlatnim ključem. Uzgred rečeno, tijekom putovanja izložbe predstavljeni automobili iz garaža “Gracelanda” su se mijenjali pa je, primjerice, u Australiji bio izložen i skupocjeni Lincoln Continental Mark II iz 1956., jedan od Elvisovih prvih i posebno omiljenih prestižnih automobila.

Zašto je Elvis i dalje toliko “in”? Zar nije, kako veli svaki rock znalac imalo kritičniji prema Kraljevoj ostavštini, riječ o pjevaču koji je prvi put “abdicirao” još koncem pedesetih, a onda tek povremeno bljesnuo starim sjajem za kratkotrajnih “povrataka”? Odgovor je jednostavan. Čak i bez petparačkih hollywoodskih filmova (od kojih je vrijedan pažnje samo “Viva Las Vegas”), mita podgrijavanog aferama i “senzacionalnim” otkrićima, pa i trajne zabave tabloida koji nalaze “dokaze” da je Elvis i danas živ, Presley je neupitna krucijalna figura rock and rolla.

“Svijet nije bio spreman za pojavu Elvisa Presleyja. Nasilnost reakcija na njegovu pojavu (‘neopisivo netalentiran’, ‘vrač frustracija i nakaradnosti’) više su negoli djelotvorna potvrda tome. Druge zvijezde rocka imale su mnogo jasniju viziju svoje glazbe od njega: egocentrični genij Jerry Lee Lewis možda je bio talentiraniji; i Carl Perkins i Chuck Berry bili su oštroumniji. Ali, Elvis se pojavio u pravom trenutku. Udario je i bljesnuo, a eho tog prvotnjeg udara još uvijek odzvanja!”

Argumente za ove navode Petera Guralnicka ne treba posebno tražiti jer su oni i danas neoborivi: 149 hitova na “Billboardovoj” Top 100 u razdoblju od 1956. do 1982.; 92 albuma na Top 200 od 1956. do 1985. te gomile neprestano ricikliranih kolekcija i boxova na svim mogućim formatima nosača zvuka i slike.

Skandalozni detalji

Presleyja – kao ikoničku figuru ne samo američke već i globalne pop kulture – netko je davno nazvao začudnim spojem Johna Waynea, Marylin Monroe i Mickeyja Mousea. Elvis je doista po mnogočemu bio zvijezda skovana kao iz priručnika, ali, s druge strane, i posve čudan te netipičan lik show-bizza. Stoga je više od ikoga u povijesti rock and rolla i popularne glazbe uopće, osim možda Franka Sinatre, utjelovio i estradnog Boga i običnog smrtnika postajući figura veća od života, stvorena i hranjena mitom.

Zacijelo nema knjige o rock and rollu koja vrućem ljetnom poslijepodnevu 1954. u Memphisu – u kojemu je Sam Phillips “slučajno” čuo Elvisa u izvedbi standarda Arthura Big Boy Crudupa “That’s All Right” – nije dala posebno mjesto. Nazvavši je, najčešće, i datumom rođenja rock and rolla kakvog poznajemo.

Naravno, Elvis nije bio ni prvi ni jedini, “rođenje” rock and rolla je proces koji je trajao barem jedno desetljeće, uključujući mnoge znane i neznane autore i izvođače, no od 1954. pa sve do danas legenda o Elvisu jedno je od općih mjesta pop kulture. Mitu o Kralju nisu naškodili ni mnogi skandalozni detalji iz privatnog života o kojima je brzo nakon Elvisove smrti prvi u biografiji progovorio Albert Goldman. Milijuni koji su Elvisa prigrlili kao božanstvo ionako su držali da je njegova glazbena ostavština puno značajnija negoli pikanterije i svinjarije iz privatnog života – dijeleći valjda mišljenje još jednog od Elvisovih biografa, Davida Marsha, koji je zapisao “ne moraš biti veliki čovjek da bi bio veliki umjetnik!” – ili su im se, čak, Elvisovi “nestašluci” obožavanog idola činili još prihvatljivijim. Dajući Bogu i Kralju dimenziju ljudskosti. 

Fenomen Elvisa, naravno, nije jednoznačan. U eseju posvećenom Elvisu Mikal Gilmore je svojedobno napisao da, s iznimkom Martina Luthera Kinga Jr., ni jedan aktivist ili javna osoba nisu bolje definirali pravi karakter, sve prednosti i zamke američkog mita – kao Elvis. On je, naime, bio utjelovljenje pobune i blagostanja, poniznosti i hirovitosti, velikodušnosti i frivolnosti, važnosti i nakaznosti, gubitništva i posthumne transcedencije. Sve Elvisove mijene i sva njegova različita lica nisu nastala kao plod pomne strategije i medijske manipulacije, već, veli Gilmore, isključivo kao plod ubojite kombinacije istinskog sirovog talenta i provokativne osobnosti. Potonja je iznjedrila i neskrivenu seksualnost koja je također, u kasnijim tumačenjima, dobila gotovo mitske dimenzije.

“Presley je bio prvi bijeli pjevač koji je glasno kazao da je jebanje poželjna aktivnost te da, uz odgovarajuću seksualnost, odnosno seksepil, muškarac može ‘povaliti’ djevojku bez tradicionalnih gesta i obećanja... Bio je pravi majstor seksi osmijeha, gitara je u njegovim rukama bila i penis i djevojka, dok je tekstove pjesama naglašavao životinjskim režanjem i stenjanjem poput muškarca na pragu orgazma”, pisao je 1970. u ogledu “Revolt into Style” George Melly.

Momak iz susjedstva

Mit o Elvisu kao utemeljitelju “rock seksualnosti” do danas je jednako žilav kao i u vrijeme nastanka, no zanimljivo je, mada je “po definiciji” bio arhetipski “neprijatelj” feministica, Elvis je rijetko bio meta izravnih feminističkih napada. Dapače, u polemikama koje su se znale voditi između feministkinja i njihovih oponenata a na temu neupitnog machizma brojnih žanrova poput heavy metala ili pak muške dominacije u rock glazbi, Elvis je ostajao izvan rasprava. Zacijelo i stoga što je izvorni “radikalizam” i seksualnost – kako je to duhovito napisala Sue Wise u ogledu “Sexing Elvis” – već koncem pedesetih, a posebice nakon odlaska u vojsku, Elvis “kastriran”. Pastuh rock and rolla postao je plišani medo industrije masovne zabave.

Elvis je doista brzo prošao put od glasnogovornika “buntovnika bez razloga”, mesije poratne američke mladeži – koja je svijetu koncem pedesetih uspješno dala omladinsku kulturu – i seks-simbola do patetičnog domoljuba, konfidenta FBI-a i CIA-e, koji cinka kolege sa scene, ili ekscentričnog milijunaša. No, publika mu je sve i uvijek opraštala. Unatoč ružičastim cadillacima, Gracelandu, bizarnostima i neukusu – ili čak možda baš zbog njih – ostao je najživotnija i najomiljenija zvijezda rock and rolla. “Momak iz susjedstva” čijem se fascinantnom uspjehu ne zavidi, već se, navijajući za njega, u njemu uživa.

Uostalom i većina Presleyjevih poruka nisu bile samo izdajnički dokaz neobrazovanosti i primitivizma, ili čak, kako je pisao jedan kritičar, “Elvisove neinformiranosti do bola”, već i kao skrojene za Ameriku nižih klasa – pa i za “white trash” – kojima je formalno i sam pripadao. Ne skrivajući svoj prostački ukus i pripadajući lifestyle, Elvis se prežderavao junk foodom – hamburgerima, burritosima, hot-dogovima iz fast food hranilišta, a ovisnička “gutanja” TV sapunica pretpostavljao teatarskim premijerama i kulturnjačkim događanjima. Čak je i njegova ovisnost o tabletama bila u otklonu od heroinskih ili kokainskih iskustava zvijezda iz prvog ešalona rocka, koje je ne samo prezirao već i “cinkao”.

Razmetljiva, pak, galantnost poklanjanja novih cadillaca ili višekaratnih dijamanata slučajnim namjernicima možda je u sofisticiranijemu miljeu američke i europske gornje klase bila odraz razmetljivog skorojevićkog ukusa i prostačkih manira, no svakako je odgovarala predodžbi o uspjehu, bogatstvu i slavi kod onog dijela publike koja je Kralju do danas ostala vjerno podanička.

Precizna dijagnoza

“Elvis je bio i ostao junak donjih slojeva Amerike, čovjek koji se uzdigao iz anonimnosti i promijenio američku popularnu umjetnost (...); zvijezda koja je možda uništena samoćom kao ponekad neizbježnim suputnikom američkog zvjezdanog uspjeha. Elvis je bio podjednako metafora, ali i tvorac glazbe silne snage i žestine”, zapisao je nakon Elvisove smrti u New York Timesu John Rockwell.
Ova dijagnoza očito vrijedi i danas.
zlatko gall

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => od memphisa do star rocka cafea [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-07-15 18:20:56 [created_by] => 22323 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-07-15 18:37:27 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-07-15 19:51:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3049 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2012/07/15/Reportaza/BEST-TOP-DESKTOP-ELVIS-PRES.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x513" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4572149 Threads: 2 Questions: 150567121 Slow queries: 64221 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4478096 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/uz-putujucu-izlozbu-koja-je-dosla-i-u-split-elvis-je-istinski-superstar-173392 [printLink] => /mozaik/zivot/uz-putujucu-izlozbu-koja-je-dosla-i-u-split-elvis-je-istinski-superstar-173392?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 156572 [name] => elvisPresley [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => elvispresley [link] => /tag/elvispresley ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => od memphisa do star rocka cafea [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Uz putujuću izložbu koja je došla i u Split: Elvis je istinski superstar [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-00-30-32-22323 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/07/15/Reportaza/BEST-TOP-DESKTOP-ELVIS-PRES.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/07/15/Reportaza/BEST-TOP-DESKTOP-ELVIS-PRES.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Stvar je posve jasna: mit o Elvisu Presleyju je i danas, 35 godina nakon smrti, žilav baš kao i na vrhuncu karijere. Štoviše, i ovog vrućeg ljeta 2012.  stotine tisuća Kraljevih fanova pohode “Graceland” kaneći, kao i uvijek, posebno obilježiti i 16. kolovoza kao dan Elvisove smrti, dok diskografi i dalje cijede prigodne kompilacije uspijevajući iz studijskih arhiva povremeno iščeprkati i neku ranije neobjavljenu radnu verziju hit singla ili malo poznati koncertni zapis. Elvisove memorabilije – osim onih koje su dio megazbirke u “Gracelandu” i najvećih muzeja rocka poput onog u Clevelandu – trajno su na cijeni dosežući impresivne brojke na aukcijama.

Na jednoj od njih održanoj u Las Vegasu, zbirka Jimmyja Velveta prodana je za dva milijuna dolara. Prije koju godinu, pak, specijalizirani site za prodaju rock memorabilija gottahaverockandroll.com jedno je od brojnih – reklo bi se čak “konfekcijskih” – lasvegaških Elvisovih odijela iz sedamdesetih prodao za 300 tisuća dolara. Naravno, odijela koja je Elvis nosio na posebnim prigodama, za televizijske show programe i najznačajnije nastupe, ili u kojima je pozirao za omotnice albuma, puno su skuplja te su najvećim dijelom dio kolekcije “Gracelanda”.

Slavni mikrofon

Za one koji se baš ne mogu dobaciti do Memphisa i posjetiti čuveno Elvisovo imanje, dio jedne od najvećih kolekcija rockerskih memorabilija trenutno je izložen i u Splitu. Izložba smještena u bivšem “Star rock cafeu” – u kojem su izvorno bile postavljene neke od memorabilija nabavljenih u specijaliziranim dućanima u Los Angelesu te potpisane gitare nalik onima na kojima su svirali Page, Brian May, Knopfler, Zappa... – prva je putujuća kolekcija Elvisovih prvorazrednih memorabilija koja je već obišla dio europskih metropola.

Osim osobnih predmeta, poput nakita, odjeće koju je nosio na koncertima i na filmskim setovima, najznačajniji komadi zbirke su gitara s čuvenog televizijskog showa, a onda i povratničke turneje 1968. godine, koja je predstavila pomlađenog Elvisa te dala sjajan album “Elvis In Memphis” i pun naramak zgoditaka poput “In The Ghetto” i “Suspicious Minds”.

Za okorjele fanove ništa manje nije značajan ni još jedan fetiš: mikrofon iz Sun Records studija iz 1954. u kojem je Elvis snimio svojih prvih pet singlova. Naravno, onoj široj publici posebno je zanimljiv Elvisov Cadillac, s 14-karatnim zlatnim ključem. Uzgred rečeno, tijekom putovanja izložbe predstavljeni automobili iz garaža “Gracelanda” su se mijenjali pa je, primjerice, u Australiji bio izložen i skupocjeni Lincoln Continental Mark II iz 1956., jedan od Elvisovih prvih i posebno omiljenih prestižnih automobila.

Zašto je Elvis i dalje toliko “in”? Zar nije, kako veli svaki rock znalac imalo kritičniji prema Kraljevoj ostavštini, riječ o pjevaču koji je prvi put “abdicirao” još koncem pedesetih, a onda tek povremeno bljesnuo starim sjajem za kratkotrajnih “povrataka”? Odgovor je jednostavan. Čak i bez petparačkih hollywoodskih filmova (od kojih je vrijedan pažnje samo “Viva Las Vegas”), mita podgrijavanog aferama i “senzacionalnim” otkrićima, pa i trajne zabave tabloida koji nalaze “dokaze” da je Elvis i danas živ, Presley je neupitna krucijalna figura rock and rolla.

“Svijet nije bio spreman za pojavu Elvisa Presleyja. Nasilnost reakcija na njegovu pojavu (‘neopisivo netalentiran’, ‘vrač frustracija i nakaradnosti’) više su negoli djelotvorna potvrda tome. Druge zvijezde rocka imale su mnogo jasniju viziju svoje glazbe od njega: egocentrični genij Jerry Lee Lewis možda je bio talentiraniji; i Carl Perkins i Chuck Berry bili su oštroumniji. Ali, Elvis se pojavio u pravom trenutku. Udario je i bljesnuo, a eho tog prvotnjeg udara još uvijek odzvanja!”

Argumente za ove navode Petera Guralnicka ne treba posebno tražiti jer su oni i danas neoborivi: 149 hitova na “Billboardovoj” Top 100 u razdoblju od 1956. do 1982.; 92 albuma na Top 200 od 1956. do 1985. te gomile neprestano ricikliranih kolekcija i boxova na svim mogućim formatima nosača zvuka i slike.

Skandalozni detalji

Presleyja – kao ikoničku figuru ne samo američke već i globalne pop kulture – netko je davno nazvao začudnim spojem Johna Waynea, Marylin Monroe i Mickeyja Mousea. Elvis je doista po mnogočemu bio zvijezda skovana kao iz priručnika, ali, s druge strane, i posve čudan te netipičan lik show-bizza. Stoga je više od ikoga u povijesti rock and rolla i popularne glazbe uopće, osim možda Franka Sinatre, utjelovio i estradnog Boga i običnog smrtnika postajući figura veća od života, stvorena i hranjena mitom.

Zacijelo nema knjige o rock and rollu koja vrućem ljetnom poslijepodnevu 1954. u Memphisu – u kojemu je Sam Phillips “slučajno” čuo Elvisa u izvedbi standarda Arthura Big Boy Crudupa “That’s All Right” – nije dala posebno mjesto. Nazvavši je, najčešće, i datumom rođenja rock and rolla kakvog poznajemo.

Naravno, Elvis nije bio ni prvi ni jedini, “rođenje” rock and rolla je proces koji je trajao barem jedno desetljeće, uključujući mnoge znane i neznane autore i izvođače, no od 1954. pa sve do danas legenda o Elvisu jedno je od općih mjesta pop kulture. Mitu o Kralju nisu naškodili ni mnogi skandalozni detalji iz privatnog života o kojima je brzo nakon Elvisove smrti prvi u biografiji progovorio Albert Goldman. Milijuni koji su Elvisa prigrlili kao božanstvo ionako su držali da je njegova glazbena ostavština puno značajnija negoli pikanterije i svinjarije iz privatnog života – dijeleći valjda mišljenje još jednog od Elvisovih biografa, Davida Marsha, koji je zapisao “ne moraš biti veliki čovjek da bi bio veliki umjetnik!” – ili su im se, čak, Elvisovi “nestašluci” obožavanog idola činili još prihvatljivijim. Dajući Bogu i Kralju dimenziju ljudskosti. 

Fenomen Elvisa, naravno, nije jednoznačan. U eseju posvećenom Elvisu Mikal Gilmore je svojedobno napisao da, s iznimkom Martina Luthera Kinga Jr., ni jedan aktivist ili javna osoba nisu bolje definirali pravi karakter, sve prednosti i zamke američkog mita – kao Elvis. On je, naime, bio utjelovljenje pobune i blagostanja, poniznosti i hirovitosti, velikodušnosti i frivolnosti, važnosti i nakaznosti, gubitništva i posthumne transcedencije. Sve Elvisove mijene i sva njegova različita lica nisu nastala kao plod pomne strategije i medijske manipulacije, već, veli Gilmore, isključivo kao plod ubojite kombinacije istinskog sirovog talenta i provokativne osobnosti. Potonja je iznjedrila i neskrivenu seksualnost koja je također, u kasnijim tumačenjima, dobila gotovo mitske dimenzije.

“Presley je bio prvi bijeli pjevač koji je glasno kazao da je jebanje poželjna aktivnost te da, uz odgovarajuću seksualnost, odnosno seksepil, muškarac može ‘povaliti’ djevojku bez tradicionalnih gesta i obećanja... Bio je pravi majstor seksi osmijeha, gitara je u njegovim rukama bila i penis i djevojka, dok je tekstove pjesama naglašavao životinjskim režanjem i stenjanjem poput muškarca na pragu orgazma”, pisao je 1970. u ogledu “Revolt into Style” George Melly.

Momak iz susjedstva

Mit o Elvisu kao utemeljitelju “rock seksualnosti” do danas je jednako žilav kao i u vrijeme nastanka, no zanimljivo je, mada je “po definiciji” bio arhetipski “neprijatelj” feministica, Elvis je rijetko bio meta izravnih feminističkih napada. Dapače, u polemikama koje su se znale voditi između feministkinja i njihovih oponenata a na temu neupitnog machizma brojnih žanrova poput heavy metala ili pak muške dominacije u rock glazbi, Elvis je ostajao izvan rasprava. Zacijelo i stoga što je izvorni “radikalizam” i seksualnost – kako je to duhovito napisala Sue Wise u ogledu “Sexing Elvis” – već koncem pedesetih, a posebice nakon odlaska u vojsku, Elvis “kastriran”. Pastuh rock and rolla postao je plišani medo industrije masovne zabave.

Elvis je doista brzo prošao put od glasnogovornika “buntovnika bez razloga”, mesije poratne američke mladeži – koja je svijetu koncem pedesetih uspješno dala omladinsku kulturu – i seks-simbola do patetičnog domoljuba, konfidenta FBI-a i CIA-e, koji cinka kolege sa scene, ili ekscentričnog milijunaša. No, publika mu je sve i uvijek opraštala. Unatoč ružičastim cadillacima, Gracelandu, bizarnostima i neukusu – ili čak možda baš zbog njih – ostao je najživotnija i najomiljenija zvijezda rock and rolla. “Momak iz susjedstva” čijem se fascinantnom uspjehu ne zavidi, već se, navijajući za njega, u njemu uživa.

Uostalom i većina Presleyjevih poruka nisu bile samo izdajnički dokaz neobrazovanosti i primitivizma, ili čak, kako je pisao jedan kritičar, “Elvisove neinformiranosti do bola”, već i kao skrojene za Ameriku nižih klasa – pa i za “white trash” – kojima je formalno i sam pripadao. Ne skrivajući svoj prostački ukus i pripadajući lifestyle, Elvis se prežderavao junk foodom – hamburgerima, burritosima, hot-dogovima iz fast food hranilišta, a ovisnička “gutanja” TV sapunica pretpostavljao teatarskim premijerama i kulturnjačkim događanjima. Čak je i njegova ovisnost o tabletama bila u otklonu od heroinskih ili kokainskih iskustava zvijezda iz prvog ešalona rocka, koje je ne samo prezirao već i “cinkao”.

Razmetljiva, pak, galantnost poklanjanja novih cadillaca ili višekaratnih dijamanata slučajnim namjernicima možda je u sofisticiranijemu miljeu američke i europske gornje klase bila odraz razmetljivog skorojevićkog ukusa i prostačkih manira, no svakako je odgovarala predodžbi o uspjehu, bogatstvu i slavi kod onog dijela publike koja je Kralju do danas ostala vjerno podanička.

Precizna dijagnoza

“Elvis je bio i ostao junak donjih slojeva Amerike, čovjek koji se uzdigao iz anonimnosti i promijenio američku popularnu umjetnost (...); zvijezda koja je možda uništena samoćom kao ponekad neizbježnim suputnikom američkog zvjezdanog uspjeha. Elvis je bio podjednako metafora, ali i tvorac glazbe silne snage i žestine”, zapisao je nakon Elvisove smrti u New York Timesu John Rockwell.
Ova dijagnoza očito vrijedi i danas.
zlatko gall

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/uz-putujucu-izlozbu-koja-je-dosla-i-u-split-elvis-je-istinski-superstar-173392 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=56153da17afaa4832d55ee9b66e3841182ed23ef [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Uz+putuju%C4%87u+izlo%C5%BEbu+koja+je+do%C5%A1la+i+u+Split%3A+Elvis+je+istinski+superstar&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fuz-putujucu-izlozbu-koja-je-dosla-i-u-split-elvis-je-istinski-superstar-173392 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fuz-putujucu-izlozbu-koja-je-dosla-i-u-split-elvis-je-istinski-superstar-173392 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => od memphisa do star rocka cafea [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Životod memphisa do star rocka cafea

Uz putujuću izložbu koja je došla i u Split: Elvis je istinski superstar

Piše PSD.
15. srpnja 2012. - 21:51
Stvar je posve jasna: mit o Elvisu Presleyju je i danas, 35 godina nakon smrti, žilav baš kao i na vrhuncu karijere. Štoviše, i ovog vrućeg ljeta 2012.  stotine tisuća Kraljevih fanova pohode “Graceland” kaneći, kao i uvijek, posebno obilježiti i 16. kolovoza kao dan Elvisove smrti, dok diskografi i dalje cijede prigodne kompilacije uspijevajući iz studijskih arhiva povremeno iščeprkati i neku ranije neobjavljenu radnu verziju hit singla ili malo poznati koncertni zapis. Elvisove memorabilije – osim onih koje su dio megazbirke u “Gracelandu” i najvećih muzeja rocka poput onog u Clevelandu – trajno su na cijeni dosežući impresivne brojke na aukcijama.

Na jednoj od njih održanoj u Las Vegasu, zbirka Jimmyja Velveta prodana je za dva milijuna dolara. Prije koju go...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 02:30