stdClass Object ( [id] => 1197458 [title] => U zraku nad Londonom odvijala se drama u kojoj je glavna protagonistica bila – kraljica Elizabeta! Zrakoplov je uletio u oluju, pilot je morao odustati od slijetanja, evo što se zbivalo [alias] => u-zraku-nad-londonom-odvijala-se-drama-u-kojoj-je-glavna-protagonistica-bila-kraljica-elizabeta-zrakoplov-je-uletio-u-oluju-pilot-je-morao-odustati-od-slijetanja-evo-sto-se-zbivalo [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U utorak poslijepodne u zraku nad Londonom odvijala se drama u kojoj je glavna protagonistica bila – kraljica Elizabeta II.

Privatni zrakoplov kojim se 96-godišnja britanska vladarica vraćala iz Škotske, gdje se nekoliko dana odmarala u svom dvorcu Balmoral, trebao se spustiti u RAF-ovu bazu Northolt u sjeverozapadnom dijelu Londona, ali to nije bilo moguće zbog nevremena.

Zrakoplov je, naime, uletio u oluju, sijevale su munje, padala kiša i tuča, pa je pilot morao odustati od slijetanja i 15-ak minuta je kružio nad Londonom dok se vrijeme nije stabiliziralo pa je drugi pokušaj spuštanja bio uspješan.

Buckinghamska palača je potvrdila neuspješno prvo slijetanje zbog nevremena, a kazali su kako nije bilo nikakve zabrinutosti za kraljičinu sigurnost.

Nakon slijetanja Elizabeta II. je otišla u Windsor odakle će se vratiti u London na početak četverodnevne proslave njezina platinastog jubileja.

Britanci su dobili dodatne praznične dane ove godine kako bi mogli pratiti, sudjelovati ili sami organizirati vlastite proslave 70. godišnjice kraljičina dolaska na čelo monarhije.

Od četvrtka do nedjelje održava se niz svečanosti i prigodnih proslava u cijeloj Britaniji i zemljama širom svijeta koje Elizabetu II. priznaju za državnu poglavaricu.

Parada i koncert

Već nekoliko noći najžešći obožavatelji kraljice i monarhije kampiraju uz prostore na kojima će se odvijati glavna događanja tijekom proslave, kako bi imali najbolji pogled na sudionike parada i članove kraljevske obitelji.

Četverodnevna proslava u Londonu započinje u četvrtak svečanom vojnom paradom "Trooping the Colour" kojom se već stoljećima obilježava službeni rođendan britanskih monarha. Parada završava šestominutnim preletima više desetaka letjelica Kraljevskog ratnog zrakoplovstva, koje će kraljica u društvu ograničenog broja radnih članova kraljevske obitelji pratiti s balkona Buckinghamske palače.

U večernjim satima četvrtka širom Ujedinjenog Kraljevstva i svijeta zapalit će se više od tri tisuće vatrenih svjetionika, jedan od njih, 21 metar visoka skulptura "Tree of Trees", zapalit će se ispred Buckinghamske palače.

---

image

Sve je spremno za proslavu platinastog jubileja kraljice Elizabete II. 

Adrian Dennis/Afp
---


U petak je misa zahvalnica u katedrali sv. Pavla, bit će to najveće okupljanje kraljevske obitelji od vjenčanja princa Harryja i Meghan Markle u Windsoru prije četiri godine.

I njih dvoje, iako više nisu radni članovi kraljevske obitelji, bit će na misi, kao i princ Andrew, koji je prognan iz javnog života zbog seksualnog skandala i povezanost s pokojnim američkim pedofilom Jeffreyjem Epsteinom.

Nakon mise, na kojoj se očekuje kraljičino prisustvo, ali neće biti potvrđeno do posljednjeg trenutka zbog problema koje u posljednje vrijeme ima s kretanjem, slijedi primanje u gradskoj vijećnici.

U subotu su na programu konjičke utrke Epsom Derby kamo, prema posljednjim informacijama, kraljica najvjerojatnije neće doći iako ne bi bilo veliko iznenađenje da se ipak pojavi, s obzirom na cjeloživotnu ljubav prema konjima i utrkama.

Lilibet slavi rođendan

Subota je dan kada Harryjeva i Meghanina kćerkica Lilibet, koja je dobila ime po kraljičinom nadimku iz djetinjstva, slavi prvi rođendan. Harry i Meghan s djecom, trogodišnjim Archiejem i Lilibet, dolaze iz Kalifornije na proslavu platinastog jubileja, pa bi u subotu kraljica konačno mogla upoznati svoju praunuku.

---

image

Izlozi su ukrašeni u duhu platinastog jubileja 

Adrian Dennis/Afp
---


Rođendansko slavlje najvjerojatnije će se održati u Frogmore Cottageu, kući na području imanja Windsor koju je kraljica dala na raspolaganje Harryju i Meghan kad su se vjenčali.

Nakon njihova napuštanja kraljevske obitelji i odlaska u Kaliforniju, u kući je neko vrijeme živjela princeza Eugenia sa suprugom i sinom, ali sada su napustili kuću kako bi se u njoj mogli smjestiti Harry i Meghan s djecom i njezinom majkom Doriom Ragland, koja će najvjerojatnije doći s njima.

---

image

Ispleteni lik kraljice Elizabete u prirodnoj veličini u mjestu Holmes Chapel u sjeverozapadnoj Engleskoj

Paul Ellis/Afp
---


Hoći li kraljica doći k njima ili će Harry i Meghan odvesti djecu u posjet prabaki u dvorac Windsor, zasad nije poznato. No poznato je da na rođendanskom slavlju sigurno neće biti princ William i vojvotkinja Kate koji će u subotu dio dana u kraljičino ime provesti u Walesu na proslavama koje se tamo održavaju. A princ Edward i njegova supruga, grofica Sophie, tijekom proslave jubileja putuju u Sjevernu irsku, dok će princeza Anne u majčino ime posjetiti Škotsku...

Pojavile su se spekulacije da bi se u subotu u Windsoru moglo održati krštenje malene Lilibet, ali nikakvih službenih informacija o tome nema.

---

image

Kraljica Elizabeta II. na prijestolju je od 6. veljače 1952. godine 

Joe Giddens/Afp
---


U subotu navečer će ispred Buckinghamske palače biti održan veliki koncert, a među izvođačima će biti grupa Queen s Adamom Lambertom, Diana Ross, Alicia Keys, Nile Rodgers, Andrea Bocelli, Duran Duran, Hans Zimmer, Ella Eyre, Craig David, Mabel, Elbow, George Ezra...

Na pozornici će se pojaviti i legendarni sir David Attenborough, mlada teniska zvijezda Emma Raducanu, nogometna ikona David Beckham, Stephen Fry i dama Julie Andrews. Prinčevi Charles i William održat će govore u čast kraljici, koja će koncert pratiti u televizijskom prijenosu u dvorcu Windsor.

Ulične zabave, piknici...

Nedjelja je dan uličnih zabava, ručkova, piknika, čajanki i roštilja u cijeloj zemlji, središtem Londona proći će spektakularna povorka s tisućama sudionika, bit će to kombinacija ulične umjetnosti, kazališta, glazbe, cirkusa i kostima, u finalu će, kada povorka stigne do Buckinghamske palače, Ed Sheeran izvesti nacionalnu himnu, a kraljica bi se, u društvu još uvijek nepoznatog broja članova obitelji, ponovno trebala pojaviti na balkonu palače.

Možda će tada, uz ostale članove šire obitelji, uz kraljicu biti i Harry i Meghan s djecom, ali to još nije potvrđeno. Prema mišljenju nekih stručnjaka za sigurnosna pitanja, Harry i Meghan bi većinu vremena mogli provesti u Frogmore Cottageu i napustiti je samo kad budu išli na službene proslave platinastog jubileja, jer za bilo što drugo neće imati oružanu pratnju britanske policije, na što su izgubili pravo kad su prestali biti radni članovi kraljevske obitelji.

---

image

Zlatna kraljevska kočija koristit će se tijekom proslave platinastog jubileja 

Dominic Lipinski/Afp
---


Dok budu boravili u Frogmore Cottageu, bit će potpuno sigurni jer se radi o kraljevskom imanju koje je pod stalnom zaštitom, a jednako tako i prilikom dolaska i odlaska, te na dva događaja proslave platinastog jubileja – mise zahvalnice i velikog koncerta ispred palače – kad će imati zaštitu kao i ostali članovi kraljevske obitelji i strani dužnosnici koji budu prisutni. No, ukoliko se ipak odluče organizirati neke vlastite privatne programe, poput druženja s prijateljima u restoranu ili kafiću, neće imati zaštitu britanske policije.

S njima iz Kalifornije navodno dolazi samo mali zaštitarski tim, a s obzirom na to da oni nemaju pravo nositi oružje u Velikoj Britaniji, policijska zaštita će im biti na raspolaganju, ali samo u ograničenoj mjeri. Dio stručnjaka za kraljevsku obitelj očekuje kako Harry i Meghan neće poduzimati ništa čime bi mogli zasjeniti kraljicu tijekom proslave njezina povijesnog jubileja, ali s njima se nikad ne zna.

---

image

Princ William aktivno će sudjelovati u svečanoj paradi na početku proslave platinastog jubileja njegove bake, kraljice Elizabete II. 

Ben Stansall/Afp
---


Ukoliko ih budu pratili snimatelji streaming servisa Netflix, koji priprema dokumentarnu seriju o njima, kamerama neće biti dozvoljen pristup jer oni nisu akreditirani za praćenje proslave jubileja, te ako im padne na pamet da snimaju s neke od javnih površina u blizini mjesta na kojima će se pojavljivati članovi kraljevske obitelji, redari će ih udaljiti...

---

Balkon za povijesne trenutke

Od proslava završetka ratova do poljubaca novovjenčanih članova kraljevske obitelji, balkon Buckinghamske palače bio je pozornica važnih povijesnih trenutaka još otkako se kraljica Victoria prvi put na njemu pojavila 1851. godine.

Kraljica Elizabeta II. na balkonu svoje službene rezidencije trebala bi se pojaviti dva puta tijekom četverodnevne proslave svog platinastog jubileja, prvog i posljednjeg dana, u četvrtak i nedjelju.

U različitim prigodama na balkonu bi se znalo okupiti i više od 40 članova uže i šire kraljevske obitelji, a ovoga četvrtka uz kraljicu će biti ograničen broj članova obitelji. Bit će tu princ Charles i vojvotkinja Camila, princeza Anna sa suprugom, viceadmiralom Timom Laurenceom, princ Edward i grofica Sophie s djecom, lady Louise Windsor i James, vikont od Severna, princ William i vojvotkinja Kate s djecom, prinčevima Georgeom i Louisom i princezom Charlote, te kraljičini rođaci, vojvoda i vojvotkinja od Gloucestera, vojvoda od Kenta i princeza Alexandra.

Limitiranje broja onih koji će uz kraljicu biti na balkonu šalje poruku o tome tko su najvažniji "igrači" na kraljevskoj sceni. Njezino drugo pojavljivanje na balkonu palače u nedjelju moglo bi biti još znakovitije i simboličnije, predviđa se da bi je tada mogli pratiti samo direktni nasljednici prijestolja – prinčevi Charles, William i George.

---

---

Popit će se 90 milijuna pinti piva

Premda se još uvijek oporavljaju od dvogodišnje pandemije koronavirusa, a troškovi života svakodnevno rastu, Britance je zahvatilo ludilo platinastog jubileja i namjeravaju ga proslaviti sa stilom. Iako organizacija niza događanja podrazumijeva goleme troškove, a dobar dio će platiti porezni obveznici, predviđa se kako će tijekom četverodnevne proslave Britanci potrošiti oko tri milijarde funti.

Najviše koristi od toga imat će trgovina i ugostiteljski sektor, uključujući turističke atrakcije. Procjenjuje se da će se popiti 90 milijuna pinti piva, što će pubovima donijeti oko 105 milijuna funti, 50 posto više nego uobičajenim prazničkim danima.

---

---

Osam posto podanika imalo je hladnjak 1952.

Elizabeta II. postala je kraljica 6. veljače 1952. godine. U to vrijeme poslijeratne redukcije su još bile na snazi i potrajale su do srpnja 1954. godine.

Prosječni tjedni trošak za hranu tada je iznosio 20 šilinga i osam penija po osobi, dok je 2020. taj trošak bio 63,90 funti. Kad je Elizabeta postala kraljica, samo osam posto njezinih podanika imalo je hladnjak, danas ga ima njih 98 posto.

Pedesetih godina prošlog stoljeća šest posto ukupne potrošnje odnosilo se na duhanske proizvode, danas oni čine samo jedan posto potrošnje. Pinta piva koštala je devet penija 1952. godine, cijena je porasla na današnjih prosječnih 4,08 funti. Prije sedamdeset godina, deset posto kućnog budžeta odlazilo je na odjeću, danas na to odlazi četiri posto.

Jedna funta je 1952. imala kupovnu moć današnjih 35 funti. U godini kad se Elizabeta II. popela na prijestolje, prosječna nekretnina u Ujedinjenom Kraljevstvu koštala je 1891 funtu što je u današnjem novcu 56 tisuća funti. Danas prosječna nekretnina košta 26.771 funtu, 130 puta više nego 1952. godine.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UOČI PROSLAVE JUBILEJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => UOČI PROSLAVE JUBILEJA 2 0 7500 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-06-01 14:54:39 [created_by] => 3163 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-06-01 17:27:22 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-06-01 17:27:22 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 284 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/06\/01\/21985728.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/01\/22173212.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/01\/22173728.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/01\/22234770.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/01\/22226016.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/01\/22211338.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/01\/21900930.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/01\/21884820.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/01\/21442244.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/01\/20794758.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/01\/22198178.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Geoff Caddick\/Afp","Adrian Dennis\/Afp","Adrian Dennis\/Afp","Daniel Leal\/Afp","Paul Ellis\/Afp","Ben Stansall\/Afp","Dominic Lipinski\/Afp","Daniel Leal\/Afp","Oli Scarff\/Afp","Joe Giddens\/Afp","Ben Stansall\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Sve je spremno za proslavu platinastog jubileja kraljice Elizabete II.\u00a0<\/p>","

Izlozi su ukra\u0161eni u duhu platinastog jubileja\u00a0<\/p>","

Zastave u Colchesteru u isto\u010dnoj Engleskoj\u00a0<\/p>","

Ispleteni lik kraljice Elizabete u prirodnoj veli\u010dini u mjestu Holmes Chapel u sjeverozapadnoj Engleskoj<\/p>","

Dekoracije u mjestu Bidford-on-Avon\u00a0<\/p>","

Zlatna kraljevska ko\u010dija koristit \u0107e se tijekom proslave platinastog jubileja\u00a0<\/p>","

Za kralji\u010din jubilej pripremljeno je novo pivo A<\/p>","

Vlada velika potra\u017enja za razli\u010ditim predmetima koji \u0107e biti uspomena na veliki jubilej\u00a0<\/p>","

Kraljica Elizabeta II. na prijestolju je od 6. velja\u010de 1952. godine\u00a0<\/p>","

Princ William aktivno \u0107e sudjelovati u sve\u010danoj paradi na po\u010detku proslave platinastog jubileja njegove bake, kraljice Elizabete II.\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x670","hd_21985728_1920.jpg":"1920x1080","k_21985728_1280.jpg":"1280x1280","k_21985728_1024.jpg":"1024x1024","k_21985728_640.jpg":"640x640","k_21985728_480.jpg":"480x480","k_21985728_340.jpg":"340x340","k_21985728_220.jpg":"220x220","o_21985728_1280.jpg":"1280x837","o_21985728_1024.jpg":"1024x670","o_21985728_640.jpg":"640x418","o_21985728_480.jpg":"480x314","o_21985728_340.jpg":"340x222","o_21985728_220.jpg":"220x143","h_21985728_1280.jpg":"1280x854","h_21985728_1024.jpg":"1024x683","h_21985728_640.jpg":"640x427","h_21985728_480.jpg":"480x320","h_21985728_340.jpg":"340x227","h_21985728_220.jpg":"220x147","pp_21985728_1280.jpg":"1006x1280","pp_21985728_1024.jpg":"805x1024","pp_21985728_640.jpg":"503x640","pp_21985728_480.jpg":"377x480","pp_21985728_340.jpg":"267x340","pp_21985728_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_22173212_1920.jpg":"1920x1080","k_22173212_1280.jpg":"1280x1280","k_22173212_1024.jpg":"1024x1024","k_22173212_640.jpg":"640x640","k_22173212_480.jpg":"480x480","k_22173212_340.jpg":"340x340","k_22173212_220.jpg":"220x220","o_22173212_1280.jpg":"1280x853","o_22173212_1024.jpg":"1024x682","o_22173212_640.jpg":"640x426","o_22173212_480.jpg":"480x320","o_22173212_340.jpg":"340x226","o_22173212_220.jpg":"220x146","h_22173212_1280.jpg":"1280x854","h_22173212_1024.jpg":"1024x683","h_22173212_640.jpg":"640x427","h_22173212_480.jpg":"480x320","h_22173212_340.jpg":"340x227","h_22173212_220.jpg":"220x147","pp_22173212_1280.jpg":"1006x1280","pp_22173212_1024.jpg":"805x1024","pp_22173212_640.jpg":"503x640","pp_22173212_480.jpg":"377x480","pp_22173212_340.jpg":"267x340","pp_22173212_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_22173728_1920.jpg":"1920x1080","k_22173728_1280.jpg":"1280x1280","k_22173728_1024.jpg":"1024x1024","k_22173728_640.jpg":"640x640","k_22173728_480.jpg":"480x480","k_22173728_340.jpg":"340x340","k_22173728_220.jpg":"220x220","o_22173728_1280.jpg":"1280x853","o_22173728_1024.jpg":"1024x682","o_22173728_640.jpg":"640x426","o_22173728_480.jpg":"480x320","o_22173728_340.jpg":"340x226","o_22173728_220.jpg":"220x146","h_22173728_1280.jpg":"1280x854","h_22173728_1024.jpg":"1024x683","h_22173728_640.jpg":"640x427","h_22173728_480.jpg":"480x320","h_22173728_340.jpg":"340x227","h_22173728_220.jpg":"220x147","pp_22173728_1280.jpg":"1006x1280","pp_22173728_1024.jpg":"805x1024","pp_22173728_640.jpg":"503x640","pp_22173728_480.jpg":"377x480","pp_22173728_340.jpg":"267x340","pp_22173728_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1308","hd_22234770_1920.jpg":"1920x1080","k_22234770_1280.jpg":"1280x1280","k_22234770_1024.jpg":"1024x1024","k_22234770_640.jpg":"640x640","k_22234770_480.jpg":"480x480","k_22234770_340.jpg":"340x340","k_22234770_220.jpg":"220x220","o_22234770_1280.jpg":"1280x872","o_22234770_1024.jpg":"1024x697","o_22234770_640.jpg":"640x436","o_22234770_480.jpg":"480x327","o_22234770_340.jpg":"340x231","o_22234770_220.jpg":"220x149","h_22234770_1280.jpg":"1280x854","h_22234770_1024.jpg":"1024x683","h_22234770_640.jpg":"640x427","h_22234770_480.jpg":"480x320","h_22234770_340.jpg":"340x227","h_22234770_220.jpg":"220x147","pp_22234770_1280.jpg":"1006x1280","pp_22234770_1024.jpg":"805x1024","pp_22234770_640.jpg":"503x640","pp_22234770_480.jpg":"377x480","pp_22234770_340.jpg":"267x340","pp_22234770_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1249","hd_22226016_1920.jpg":"1920x1080","k_22226016_1280.jpg":"1280x1280","k_22226016_1024.jpg":"1024x1024","k_22226016_640.jpg":"640x640","k_22226016_480.jpg":"480x480","k_22226016_340.jpg":"340x340","k_22226016_220.jpg":"220x220","o_22226016_1280.jpg":"1280x832","o_22226016_1024.jpg":"1024x666","o_22226016_640.jpg":"640x416","o_22226016_480.jpg":"480x312","o_22226016_340.jpg":"340x221","o_22226016_220.jpg":"220x143","h_22226016_1280.jpg":"1280x854","h_22226016_1024.jpg":"1024x683","h_22226016_640.jpg":"640x427","h_22226016_480.jpg":"480x320","h_22226016_340.jpg":"340x227","h_22226016_220.jpg":"220x147","pp_22226016_1280.jpg":"1006x1280","pp_22226016_1024.jpg":"805x1024","pp_22226016_640.jpg":"503x640","pp_22226016_480.jpg":"377x480","pp_22226016_340.jpg":"267x340","pp_22226016_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_22211338_1920.jpg":"1920x1080","k_22211338_1280.jpg":"1280x1280","k_22211338_1024.jpg":"1024x1024","k_22211338_640.jpg":"640x640","k_22211338_480.jpg":"480x480","k_22211338_340.jpg":"340x340","k_22211338_220.jpg":"220x220","o_22211338_1280.jpg":"1280x853","o_22211338_1024.jpg":"1024x682","o_22211338_640.jpg":"640x426","o_22211338_480.jpg":"480x320","o_22211338_340.jpg":"340x226","o_22211338_220.jpg":"220x146","h_22211338_1280.jpg":"1280x854","h_22211338_1024.jpg":"1024x683","h_22211338_640.jpg":"640x427","h_22211338_480.jpg":"480x320","h_22211338_340.jpg":"340x227","h_22211338_220.jpg":"220x147","pp_22211338_1280.jpg":"1006x1280","pp_22211338_1024.jpg":"805x1024","pp_22211338_640.jpg":"503x640","pp_22211338_480.jpg":"377x480","pp_22211338_340.jpg":"267x340","pp_22211338_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21900930_1920.jpg":"1920x1080","k_21900930_1280.jpg":"1280x1280","k_21900930_1024.jpg":"1024x1024","k_21900930_640.jpg":"640x640","k_21900930_480.jpg":"480x480","k_21900930_340.jpg":"340x340","k_21900930_220.jpg":"220x220","o_21900930_1280.jpg":"1280x853","o_21900930_1024.jpg":"1024x682","o_21900930_640.jpg":"640x426","o_21900930_480.jpg":"480x320","o_21900930_340.jpg":"340x226","o_21900930_220.jpg":"220x146","h_21900930_1280.jpg":"1280x854","h_21900930_1024.jpg":"1024x683","h_21900930_640.jpg":"640x427","h_21900930_480.jpg":"480x320","h_21900930_340.jpg":"340x227","h_21900930_220.jpg":"220x147","pp_21900930_1280.jpg":"1006x1280","pp_21900930_1024.jpg":"805x1024","pp_21900930_640.jpg":"503x640","pp_21900930_480.jpg":"377x480","pp_21900930_340.jpg":"267x340","pp_21900930_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21884820_1920.jpg":"1920x1080","k_21884820_1280.jpg":"1280x1280","k_21884820_1024.jpg":"1024x1024","k_21884820_640.jpg":"640x640","k_21884820_480.jpg":"480x480","k_21884820_340.jpg":"340x340","k_21884820_220.jpg":"220x220","o_21884820_1280.jpg":"1280x853","o_21884820_1024.jpg":"1024x682","o_21884820_640.jpg":"640x426","o_21884820_480.jpg":"480x320","o_21884820_340.jpg":"340x226","o_21884820_220.jpg":"220x146","h_21884820_1280.jpg":"1280x854","h_21884820_1024.jpg":"1024x683","h_21884820_640.jpg":"640x427","h_21884820_480.jpg":"480x320","h_21884820_340.jpg":"340x227","h_21884820_220.jpg":"220x147","pp_21884820_1280.jpg":"1006x1280","pp_21884820_1024.jpg":"805x1024","pp_21884820_640.jpg":"503x640","pp_21884820_480.jpg":"377x480","pp_21884820_340.jpg":"267x340","pp_21884820_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21442244_1920.jpg":"1920x1080","k_21442244_1280.jpg":"1280x1280","k_21442244_1024.jpg":"1024x1024","k_21442244_640.jpg":"640x640","k_21442244_480.jpg":"480x480","k_21442244_340.jpg":"340x340","k_21442244_220.jpg":"220x220","o_21442244_1280.jpg":"1280x853","o_21442244_1024.jpg":"1024x682","o_21442244_640.jpg":"640x426","o_21442244_480.jpg":"480x320","o_21442244_340.jpg":"340x226","o_21442244_220.jpg":"220x146","h_21442244_1280.jpg":"1280x854","h_21442244_1024.jpg":"1024x683","h_21442244_640.jpg":"640x427","h_21442244_480.jpg":"480x320","h_21442244_340.jpg":"340x227","h_21442244_220.jpg":"220x147","pp_21442244_1280.jpg":"1006x1280","pp_21442244_1024.jpg":"805x1024","pp_21442244_640.jpg":"503x640","pp_21442244_480.jpg":"377x480","pp_21442244_340.jpg":"267x340","pp_21442244_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2616","hd_20794758_1920.jpg":"1920x1080","k_20794758_1280.jpg":"1280x1280","k_20794758_1024.jpg":"1024x1024","k_20794758_640.jpg":"640x640","k_20794758_480.jpg":"480x480","k_20794758_340.jpg":"340x340","k_20794758_220.jpg":"220x220","o_20794758_1280.jpg":"1280x1744","o_20794758_1024.jpg":"1024x1395","o_20794758_640.jpg":"640x872","o_20794758_480.jpg":"480x654","o_20794758_340.jpg":"340x463","o_20794758_220.jpg":"220x299","h_20794758_1280.jpg":"1280x854","h_20794758_1024.jpg":"1024x683","h_20794758_640.jpg":"640x427","h_20794758_480.jpg":"480x320","h_20794758_340.jpg":"340x227","h_20794758_220.jpg":"220x147","pp_20794758_1280.jpg":"1006x1280","pp_20794758_1024.jpg":"805x1024","pp_20794758_640.jpg":"503x640","pp_20794758_480.jpg":"377x480","pp_20794758_340.jpg":"267x340","pp_20794758_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_22198178_1920.jpg":"1920x1080","k_22198178_1280.jpg":"1280x1280","k_22198178_1024.jpg":"1024x1024","k_22198178_640.jpg":"640x640","k_22198178_480.jpg":"480x480","k_22198178_340.jpg":"340x340","k_22198178_220.jpg":"220x220","o_22198178_1280.jpg":"1280x853","o_22198178_1024.jpg":"1024x682","o_22198178_640.jpg":"640x426","o_22198178_480.jpg":"480x320","o_22198178_340.jpg":"340x226","o_22198178_220.jpg":"220x146","h_22198178_1280.jpg":"1280x854","h_22198178_1024.jpg":"1024x683","h_22198178_640.jpg":"640x427","h_22198178_480.jpg":"480x320","h_22198178_340.jpg":"340x227","h_22198178_220.jpg":"220x147","pp_22198178_1280.jpg":"1006x1280","pp_22198178_1024.jpg":"805x1024","pp_22198178_640.jpg":"503x640","pp_22198178_480.jpg":"377x480","pp_22198178_340.jpg":"267x340","pp_22198178_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7546387 Threads: 6 Questions: 1543141352 Slow queries: 4696501 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111003256 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/u-zraku-nad-londonom-odvijala-se-drama-u-kojoj-je-glavna-protagonistica-bila-kraljica-elizabeta-zrakoplov-je-uletio-u-oluju-pilot-je-morao-odustati-od-slijetanja-evo-sto-se-zbivalo-1197458 [printLink] => /mozaik/zivot/u-zraku-nad-londonom-odvijala-se-drama-u-kojoj-je-glavna-protagonistica-bila-kraljica-elizabeta-zrakoplov-je-uletio-u-oluju-pilot-je-morao-odustati-od-slijetanja-evo-sto-se-zbivalo-1197458?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 622651 [name] => Kraljica Elizabeta II. [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-11-09 20:31:19 [main_article_id] => 0 [alias] => kraljica-elizabeta-ii [link] => /tag/kraljica-elizabeta-ii ) [1] => stdClass Object ( [id] => 667341 [name] => platinasti jubilej [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-15 16:00:09 [main_article_id] => 0 [alias] => platinasti-jubilej [link] => /tag/platinasti-jubilej ) [2] => stdClass Object ( [id] => 679681 [name] => kraljičin jubilej [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-01 16:11:55 [main_article_id] => 0 [alias] => kraljicin-jubilej [link] => /tag/kraljicin-jubilej ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UOČI PROSLAVE JUBILEJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => U zraku nad Londonom odvijala se drama u kojoj je glavna protagonistica bila – kraljica Elizabeta! Zrakoplov je uletio u oluju, pilot je morao odustati od slijetanja, evo što se zbivalo [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3163 [name] => Marija Čović [username] => marija-ovi [email] => marija-ovi@sd.hr [password] => $2y$10$7PNE1DYGzR71UkBIdOWYs.DbD8zG9H.RL2TYXIfO7QsnJveJNmMim [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marija-covic-3163 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1681 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/eb621dfb812b621676ad954686f6535d?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/01/21985728.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Geoff Caddick/Afp [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/01/21985728.jpg [title] => Geoff Caddick/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/01/22173212.jpg [title] =>

Sve je spremno za proslavu platinastog jubileja kraljice Elizabete II. 

Adrian Dennis/Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/01/22173728.jpg [title] =>

Izlozi su ukrašeni u duhu platinastog jubileja 

Adrian Dennis/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/01/22234770.jpg [title] =>

Zastave u Colchesteru u istočnoj Engleskoj 

Daniel Leal/Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/01/22226016.jpg [title] =>

Ispleteni lik kraljice Elizabete u prirodnoj veličini u mjestu Holmes Chapel u sjeverozapadnoj Engleskoj

Paul Ellis/Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/01/22211338.jpg [title] =>

Dekoracije u mjestu Bidford-on-Avon 

Ben Stansall/Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/01/21900930.jpg [title] =>

Zlatna kraljevska kočija koristit će se tijekom proslave platinastog jubileja 

Dominic Lipinski/Afp ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/01/21884820.jpg [title] =>

Za kraljičin jubilej pripremljeno je novo pivo A

Daniel Leal/Afp ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/01/21442244.jpg [title] =>

Vlada velika potražnja za različitim predmetima koji će biti uspomena na veliki jubilej 

Oli Scarff/Afp ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/01/20794758.jpg [title] =>

Kraljica Elizabeta II. na prijestolju je od 6. veljače 1952. godine 

Joe Giddens/Afp ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/01/22198178.jpg [title] =>

Princ William aktivno će sudjelovati u svečanoj paradi na početku proslave platinastog jubileja njegove bake, kraljice Elizabete II. 

Ben Stansall/Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U utorak poslijepodne u zraku nad Londonom odvijala se drama u kojoj je glavna protagonistica bila – kraljica Elizabeta II.

Privatni zrakoplov kojim se 96-godišnja britanska vladarica vraćala iz Škotske, gdje se nekoliko dana odmarala u svom dvorcu Balmoral, trebao se spustiti u RAF-ovu bazu Northolt u sjeverozapadnom dijelu Londona, ali to nije bilo moguće zbog nevremena.

Zrakoplov je, naime, uletio u oluju, sijevale su munje, padala kiša i tuča, pa je pilot morao odustati od slijetanja i 15-ak minuta je kružio nad Londonom dok se vrijeme nije stabiliziralo pa je drugi pokušaj spuštanja bio uspješan.

Buckinghamska palača je potvrdila neuspješno prvo slijetanje zbog nevremena, a kazali su kako nije bilo nikakve zabrinutosti za kraljičinu sigurnost.

Nakon slijetanja Elizabeta II. je otišla u Windsor odakle će se vratiti u London na početak četverodnevne proslave njezina platinastog jubileja.

Britanci su dobili dodatne praznične dane ove godine kako bi mogli pratiti, sudjelovati ili sami organizirati vlastite proslave 70. godišnjice kraljičina dolaska na čelo monarhije.

Od četvrtka do nedjelje održava se niz svečanosti i prigodnih proslava u cijeloj Britaniji i zemljama širom svijeta koje Elizabetu II. priznaju za državnu poglavaricu.

Parada i koncert

Već nekoliko noći najžešći obožavatelji kraljice i monarhije kampiraju uz prostore na kojima će se odvijati glavna događanja tijekom proslave, kako bi imali najbolji pogled na sudionike parada i članove kraljevske obitelji.

Četverodnevna proslava u Londonu započinje u četvrtak svečanom vojnom paradom "Trooping the Colour" kojom se već stoljećima obilježava službeni rođendan britanskih monarha. Parada završava šestominutnim preletima više desetaka letjelica Kraljevskog ratnog zrakoplovstva, koje će kraljica u društvu ograničenog broja radnih članova kraljevske obitelji pratiti s balkona Buckinghamske palače.

U večernjim satima četvrtka širom Ujedinjenog Kraljevstva i svijeta zapalit će se više od tri tisuće vatrenih svjetionika, jedan od njih, 21 metar visoka skulptura "Tree of Trees", zapalit će se ispred Buckinghamske palače.

---

image

Sve je spremno za proslavu platinastog jubileja kraljice Elizabete II. 

Adrian Dennis/Afp
---


U petak je misa zahvalnica u katedrali sv. Pavla, bit će to najveće okupljanje kraljevske obitelji od vjenčanja princa Harryja i Meghan Markle u Windsoru prije četiri godine.

I njih dvoje, iako više nisu radni članovi kraljevske obitelji, bit će na misi, kao i princ Andrew, koji je prognan iz javnog života zbog seksualnog skandala i povezanost s pokojnim američkim pedofilom Jeffreyjem Epsteinom.

Nakon mise, na kojoj se očekuje kraljičino prisustvo, ali neće biti potvrđeno do posljednjeg trenutka zbog problema koje u posljednje vrijeme ima s kretanjem, slijedi primanje u gradskoj vijećnici.

U subotu su na programu konjičke utrke Epsom Derby kamo, prema posljednjim informacijama, kraljica najvjerojatnije neće doći iako ne bi bilo veliko iznenađenje da se ipak pojavi, s obzirom na cjeloživotnu ljubav prema konjima i utrkama.

Lilibet slavi rođendan

Subota je dan kada Harryjeva i Meghanina kćerkica Lilibet, koja je dobila ime po kraljičinom nadimku iz djetinjstva, slavi prvi rođendan. Harry i Meghan s djecom, trogodišnjim Archiejem i Lilibet, dolaze iz Kalifornije na proslavu platinastog jubileja, pa bi u subotu kraljica konačno mogla upoznati svoju praunuku.

---

image

Izlozi su ukrašeni u duhu platinastog jubileja 

Adrian Dennis/Afp
---


Rođendansko slavlje najvjerojatnije će se održati u Frogmore Cottageu, kući na području imanja Windsor koju je kraljica dala na raspolaganje Harryju i Meghan kad su se vjenčali.

Nakon njihova napuštanja kraljevske obitelji i odlaska u Kaliforniju, u kući je neko vrijeme živjela princeza Eugenia sa suprugom i sinom, ali sada su napustili kuću kako bi se u njoj mogli smjestiti Harry i Meghan s djecom i njezinom majkom Doriom Ragland, koja će najvjerojatnije doći s njima.

---

image

Ispleteni lik kraljice Elizabete u prirodnoj veličini u mjestu Holmes Chapel u sjeverozapadnoj Engleskoj

Paul Ellis/Afp
---


Hoći li kraljica doći k njima ili će Harry i Meghan odvesti djecu u posjet prabaki u dvorac Windsor, zasad nije poznato. No poznato je da na rođendanskom slavlju sigurno neće biti princ William i vojvotkinja Kate koji će u subotu dio dana u kraljičino ime provesti u Walesu na proslavama koje se tamo održavaju. A princ Edward i njegova supruga, grofica Sophie, tijekom proslave jubileja putuju u Sjevernu irsku, dok će princeza Anne u majčino ime posjetiti Škotsku...

Pojavile su se spekulacije da bi se u subotu u Windsoru moglo održati krštenje malene Lilibet, ali nikakvih službenih informacija o tome nema.

---

image

Kraljica Elizabeta II. na prijestolju je od 6. veljače 1952. godine 

Joe Giddens/Afp
---


U subotu navečer će ispred Buckinghamske palače biti održan veliki koncert, a među izvođačima će biti grupa Queen s Adamom Lambertom, Diana Ross, Alicia Keys, Nile Rodgers, Andrea Bocelli, Duran Duran, Hans Zimmer, Ella Eyre, Craig David, Mabel, Elbow, George Ezra...

Na pozornici će se pojaviti i legendarni sir David Attenborough, mlada teniska zvijezda Emma Raducanu, nogometna ikona David Beckham, Stephen Fry i dama Julie Andrews. Prinčevi Charles i William održat će govore u čast kraljici, koja će koncert pratiti u televizijskom prijenosu u dvorcu Windsor.

Ulične zabave, piknici...

Nedjelja je dan uličnih zabava, ručkova, piknika, čajanki i roštilja u cijeloj zemlji, središtem Londona proći će spektakularna povorka s tisućama sudionika, bit će to kombinacija ulične umjetnosti, kazališta, glazbe, cirkusa i kostima, u finalu će, kada povorka stigne do Buckinghamske palače, Ed Sheeran izvesti nacionalnu himnu, a kraljica bi se, u društvu još uvijek nepoznatog broja članova obitelji, ponovno trebala pojaviti na balkonu palače.

Možda će tada, uz ostale članove šire obitelji, uz kraljicu biti i Harry i Meghan s djecom, ali to još nije potvrđeno. Prema mišljenju nekih stručnjaka za sigurnosna pitanja, Harry i Meghan bi većinu vremena mogli provesti u Frogmore Cottageu i napustiti je samo kad budu išli na službene proslave platinastog jubileja, jer za bilo što drugo neće imati oružanu pratnju britanske policije, na što su izgubili pravo kad su prestali biti radni članovi kraljevske obitelji.

---

image

Zlatna kraljevska kočija koristit će se tijekom proslave platinastog jubileja 

Dominic Lipinski/Afp
---


Dok budu boravili u Frogmore Cottageu, bit će potpuno sigurni jer se radi o kraljevskom imanju koje je pod stalnom zaštitom, a jednako tako i prilikom dolaska i odlaska, te na dva događaja proslave platinastog jubileja – mise zahvalnice i velikog koncerta ispred palače – kad će imati zaštitu kao i ostali članovi kraljevske obitelji i strani dužnosnici koji budu prisutni. No, ukoliko se ipak odluče organizirati neke vlastite privatne programe, poput druženja s prijateljima u restoranu ili kafiću, neće imati zaštitu britanske policije.

S njima iz Kalifornije navodno dolazi samo mali zaštitarski tim, a s obzirom na to da oni nemaju pravo nositi oružje u Velikoj Britaniji, policijska zaštita će im biti na raspolaganju, ali samo u ograničenoj mjeri. Dio stručnjaka za kraljevsku obitelj očekuje kako Harry i Meghan neće poduzimati ništa čime bi mogli zasjeniti kraljicu tijekom proslave njezina povijesnog jubileja, ali s njima se nikad ne zna.

---

image

Princ William aktivno će sudjelovati u svečanoj paradi na početku proslave platinastog jubileja njegove bake, kraljice Elizabete II. 

Ben Stansall/Afp
---


Ukoliko ih budu pratili snimatelji streaming servisa Netflix, koji priprema dokumentarnu seriju o njima, kamerama neće biti dozvoljen pristup jer oni nisu akreditirani za praćenje proslave jubileja, te ako im padne na pamet da snimaju s neke od javnih površina u blizini mjesta na kojima će se pojavljivati članovi kraljevske obitelji, redari će ih udaljiti...

---

Balkon za povijesne trenutke

Od proslava završetka ratova do poljubaca novovjenčanih članova kraljevske obitelji, balkon Buckinghamske palače bio je pozornica važnih povijesnih trenutaka još otkako se kraljica Victoria prvi put na njemu pojavila 1851. godine.

Kraljica Elizabeta II. na balkonu svoje službene rezidencije trebala bi se pojaviti dva puta tijekom četverodnevne proslave svog platinastog jubileja, prvog i posljednjeg dana, u četvrtak i nedjelju.

U različitim prigodama na balkonu bi se znalo okupiti i više od 40 članova uže i šire kraljevske obitelji, a ovoga četvrtka uz kraljicu će biti ograničen broj članova obitelji. Bit će tu princ Charles i vojvotkinja Camila, princeza Anna sa suprugom, viceadmiralom Timom Laurenceom, princ Edward i grofica Sophie s djecom, lady Louise Windsor i James, vikont od Severna, princ William i vojvotkinja Kate s djecom, prinčevima Georgeom i Louisom i princezom Charlote, te kraljičini rođaci, vojvoda i vojvotkinja od Gloucestera, vojvoda od Kenta i princeza Alexandra.

Limitiranje broja onih koji će uz kraljicu biti na balkonu šalje poruku o tome tko su najvažniji "igrači" na kraljevskoj sceni. Njezino drugo pojavljivanje na balkonu palače u nedjelju moglo bi biti još znakovitije i simboličnije, predviđa se da bi je tada mogli pratiti samo direktni nasljednici prijestolja – prinčevi Charles, William i George.

---

---

Popit će se 90 milijuna pinti piva

Premda se još uvijek oporavljaju od dvogodišnje pandemije koronavirusa, a troškovi života svakodnevno rastu, Britance je zahvatilo ludilo platinastog jubileja i namjeravaju ga proslaviti sa stilom. Iako organizacija niza događanja podrazumijeva goleme troškove, a dobar dio će platiti porezni obveznici, predviđa se kako će tijekom četverodnevne proslave Britanci potrošiti oko tri milijarde funti.

Najviše koristi od toga imat će trgovina i ugostiteljski sektor, uključujući turističke atrakcije. Procjenjuje se da će se popiti 90 milijuna pinti piva, što će pubovima donijeti oko 105 milijuna funti, 50 posto više nego uobičajenim prazničkim danima.

---

---

Osam posto podanika imalo je hladnjak 1952.

Elizabeta II. postala je kraljica 6. veljače 1952. godine. U to vrijeme poslijeratne redukcije su još bile na snazi i potrajale su do srpnja 1954. godine.

Prosječni tjedni trošak za hranu tada je iznosio 20 šilinga i osam penija po osobi, dok je 2020. taj trošak bio 63,90 funti. Kad je Elizabeta postala kraljica, samo osam posto njezinih podanika imalo je hladnjak, danas ga ima njih 98 posto.

Pedesetih godina prošlog stoljeća šest posto ukupne potrošnje odnosilo se na duhanske proizvode, danas oni čine samo jedan posto potrošnje. Pinta piva koštala je devet penija 1952. godine, cijena je porasla na današnjih prosječnih 4,08 funti. Prije sedamdeset godina, deset posto kućnog budžeta odlazilo je na odjeću, danas na to odlazi četiri posto.

Jedna funta je 1952. imala kupovnu moć današnjih 35 funti. U godini kad se Elizabeta II. popela na prijestolje, prosječna nekretnina u Ujedinjenom Kraljevstvu koštala je 1891 funtu što je u današnjem novcu 56 tisuća funti. Danas prosječna nekretnina košta 26.771 funtu, 130 puta više nego 1952. godine.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Geoff Caddick/Afp Adrian Dennis/Afp Adrian Dennis/Afp Daniel Leal/Afp Paul Ellis/Afp Ben Stansall/Afp Dominic Lipinski/Afp Daniel Leal/Afp Oli Scarff/Afp Joe Giddens/Afp Ben Stansall/Afp
Adrian Dennis/Afp

Sve je spremno za proslavu platinastog jubileja kraljice Elizabete II. 

Adrian Dennis/Afp

Izlozi su ukrašeni u duhu platinastog jubileja 

Daniel Leal/Afp

Zastave u Colchesteru u istočnoj Engleskoj 

Paul Ellis/Afp

Ispleteni lik kraljice Elizabete u prirodnoj veličini u mjestu Holmes Chapel u sjeverozapadnoj Engleskoj

Ben Stansall/Afp

Dekoracije u mjestu Bidford-on-Avon 

Dominic Lipinski/Afp

Zlatna kraljevska kočija koristit će se tijekom proslave platinastog jubileja 

Daniel Leal/Afp

Za kraljičin jubilej pripremljeno je novo pivo A

Oli Scarff/Afp

Vlada velika potražnja za različitim predmetima koji će biti uspomena na veliki jubilej 

Joe Giddens/Afp

Kraljica Elizabeta II. na prijestolju je od 6. veljače 1952. godine 

Ben Stansall/Afp

Princ William aktivno će sudjelovati u svečanoj paradi na početku proslave platinastog jubileja njegove bake, kraljice Elizabete II. 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/u-zraku-nad-londonom-odvijala-se-drama-u-kojoj-je-glavna-protagonistica-bila-kraljica-elizabeta-zrakoplov-je-uletio-u-oluju-pilot-je-morao-odustati-od-slijetanja-evo-sto-se-zbivalo-1197458 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3f24daf9ace2a3f967d8146f1eaa8db5440471d9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=U+zraku+nad+Londonom+odvijala+se+drama+u+kojoj+je+glavna+protagonistica+bila+%E2%80%93+kraljica+Elizabeta%21+Zrakoplov+je+uletio+u+oluju%2C+pilot+je+morao+odustati+od+slijetanja%2C+evo+%C5%A1to+se+zbivalo&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fu-zraku-nad-londonom-odvijala-se-drama-u-kojoj-je-glavna-protagonistica-bila-kraljica-elizabeta-zrakoplov-je-uletio-u-oluju-pilot-je-morao-odustati-od-slijetanja-evo-sto-se-zbivalo-1197458 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fu-zraku-nad-londonom-odvijala-se-drama-u-kojoj-je-glavna-protagonistica-bila-kraljica-elizabeta-zrakoplov-je-uletio-u-oluju-pilot-je-morao-odustati-od-slijetanja-evo-sto-se-zbivalo-1197458 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UOČI PROSLAVE JUBILEJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ŽivotUOČI PROSLAVE JUBILEJA

U zraku nad Londonom odvijala se drama u kojoj je glavna protagonistica bila – kraljica Elizabeta! Zrakoplov je uletio u oluju, pilot je morao odustati od slijetanja, evo što se zbivalo

1. lipnja 2022. - 19:27

U utorak poslijepodne u zraku nad Londonom odvijala se drama u kojoj je glavna protagonistica bila – kraljica Elizabeta II.

Privatni zrakoplov kojim se 96-godišnja britanska vladarica vraćala iz Škotske, gdje se nekoliko dana odmarala u svom dvorcu Balmoral, trebao se spustiti u RAF-ovu bazu Northolt u sjeverozapadnom dijelu Londona, ali to nije bilo moguće zbog nevremena.

Zrakoplov je, naime, uletio u oluju, sijevale su munje, padala kiša i tuča, pa je pilot morao odustati od slijetanja i 15-ak minuta je kružio nad Londonom dok se vrijeme nije stabiliziralo pa je drugi pokušaj spuštanja bio uspješan.

Buckinghamska palača je potvrdila neuspješno prvo slijetanje zbog nevremena, a kazali su kako nije bilo nikakve zabrinutosti za kraljičinu sigurnost.

Nakon slijetanja Elizabeta ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 17:28