StoryEditorOCM
ŽivotThrill Blues

Trilj na Memphis sliči -bit će bluesa ko u priči

Piše PROMO
29. lipnja 2023. - 12:18

Umjetnički direktor Boris Hrepić Hrepa: Na pozornicu u Gradskom parku stat će 20 imena svjetske i regionalne blues-scene, iz osam država i s tri kontinenta. Svatko tko je do sada bio, poželi se vratiti - pa izvidite zašto

Sve je spremno za šesto izdanje Thrill Blues Festivala! Bajkoviti dalmatinski gradić Trilj ponovno od 30. lipnja do 2. srpnja postaje središte blues-zvuka, zahvaljujući najvećem festivalu bluesa u Hrvatskoj i jednom od najjačih glazbenih događanja ovog oblika u jugoistočnom dijelu Europe. Po programu i organizacijskom obujmu, bit će ovo najveće izdanje festivala do sada, a na pozornicu smještenu u Gradskom parku stat će dvadeset imena svjetske i regionalne blues-scene, iz ukupno osam država i tri kontinenta.

Vodeće ime festivala svakako je cijenjeni američki gitarist i skladatelj Robben Ford, kojeg je magazin Musician uvrstio među 100 najboljih svjetskih gitarista. U svojoj bogatoj karijeri svirao je na turnejama i glazbeno surađivao s Milesom Davisom, Bobom Dylanom, Joni Mitchell, Dizzyjem Gillespiejem, pa čak i grupom Kiss, a prošle je godine bio gost na talijanskom dijelu europske turneje Erica Claptona. Objavio je trideset albuma, te ima i pet Grammy nominacija. Ovaj vrhunski glazbenik do sada nije nastupao u ovom dijelu Europe, stoga će njegov nastup na Thrill Blues Festivalu ujedno biti i njegov premijerni i ekskluzivni nastup u regiji.

Uz njega, svoj nastup je potvrdila i Sharrie Williams, afroamerička pjevačica koju krasi nadimak "The Princess of Rockin‘ Gospel Blues", koja je već tri puta bila nominirana za prestižnu nagradu Blues Music Awards, a 2012. je osvojila i nagradu za "Blues Album Of Year".

Ove godine posebno mjesto u programu festivala imaju francuski bluzeri. Francuska je jedna od najjačih europskih blues-država te hrvatski blues-suradnik i prijatelj već dvanaest godina. Umjetnički direktor festivala Boris Hrepić Hrepa i njegov matični bend "Sunnysiders" već godinama njeguju suradnju s francuskom blues-scenom, tako da su francuski bluzeri u Trilju prisutni još od prvog izdanja festivala.

14-godišnji bluzer

Na ovogodišnje izdanje festivala stižu "The Wacky Jugs", pobjednici prošlogodišnjeg International Blues Challengea u Memphisu, kao prvi francuski i uopće neamerički pobjednici toga svjetskog prvenstva u blues-bendovima. Stiže i roots blues duo s francuskim šarmom "Two Roots Duo". Također, svoje predstavljanje uživo imat će i mlada francuska nada bluesa, 14-godišnji Valentin Vasseur, koji će nastupiti s bendom The International Crossroads Project.

Kao headliner akustičnog programa prvog dana festivala nastupit će američki blues acoustic gitarist i engleski usnoharmonikaš Little George Sueref, koji će tijekom festivala održati i radionice.

image

Hrepa

Foto: Željka Hubak

Rough Edges - Zeljka Hubak/

Svojim nastupima festival će obogatiti i niz regionalnih imena blues-scene. Iz Makedonije dolazi energični duo "In the Mood", zatim iz Banje Luke stižu "Tobacco Blues Band", a od domaćih bendova tu su vrhunski "Bosak & The Second Hand", koji su u posljednje tri godine objavili tri albuma, "D.K. & First Timers" Danka Krznarića, koji promovira svoj odlični album prvijenac "Above the Clouds", Sunnysidersi, koji će izvesti i nekoliko pjesama sa svoga još neobjavljenog petog albuma, kao i splitski "InRoots", koji promoviraju svoj EP. Tu su i tradicionalni domaći bendovi "Dbluz", "Ozon X" i "Raptor". Tradicionalni Welcome Jam otvorit će "Brothers", bend dvojice braće koji posljednjih nekoliko godina dominiraju na zagrebačkoj klupskoj blues-sceni.

Uz vrhunski koncertni program koji privlači posjetitelje iz čitavog svijeta, Thrill Blues Festival i ove će godine pružiti i raznovrstan prateći sadržaj, koji ovo događanje čini jedinstvenim iskustvom za sve posjetitelje.

Pozornica mladih

Posebna novost ovogodišnjeg festivala koja ima iznimnu važnost je daljnje razvijanje rada s mladima. Osim Blues at School, radionicom s triljskom djecom koja se tradicionalno priređuje u suradnji s Mirom Dimićem i sudionicima festivala, pokreće se i prvi Thrill Youth Camp, koji donosi tri dana radionica bluesa za početnike, također pod vodstvom Mire Dimića. Mentori mladim bluzerima bit će redom cijenjeni nacionalni i internacionalni blues-glazbenici i pedagozi kao što su Michael Roach, Little George Sueref, Yogi Lonich, Jurica Leikauff, Tomi Novak, Mihael Vlah.

image

Plakat Festivala

Mladi glazbenici imat će prigodu tijekom sva tri dana festivala nastupiti u dijelu programa Thrill Youth Stage Time. U petak će, uz nekoliko gostiju, nastupiti mladi zagrebački pijanist Jadran Miholčić, koji strastveno voli i svira blues, u subotu nastupaju "International Crossroads Project", mladi bend kojeg čine dvojica Francuza i trojica Amerikanaca koji europsku turneju započinju upravo u Trilju, a u nedjelju će nastupiti hrvatske mlade blues-snage – nekoliko đaka Pop-rock škole iz Siska i Blues kampa Lonjsko Polje pod imenom The Black Fog, koji će se pridružiti triljskoj publici već poznatom Odinu Sokaču te članovima mladog benda Westsiders.

Ove godine ponovno će se održati i 7K Blues Run, a organizator Run Croatia je već objavio prijave te se trkači javljaju. Najnovija vijest je da će utrku trčati i svjetska prvakinja na 100 metara Nikolina Šustić.

image

Two Roots

Thrill Blues Festival ustrajno radi i na "blues-diplomaciji", tako da u Trilj stiže nekolicina cijenjenih europskih "blues-aktivista", kao što su Fred Delforge, predsjednik France Blues udruženja, već pomalo udomaćeni grčki novinar i promotor bluesa svjetskoga glasa Michael Limnios, makedonski iskusni promotor i organizator Blues and Soul Festivala u Skoplju Vasja Ivanovski, te predsjednik Europske blues-udruge, Talijan Davide Grandi.

U multimedijalnom dijelu programa bit će prikazan dokumentarac "Črni Kastavac", redatelja Igora Modrića, o slavnom bluzeru Jerryju Ricksu, koji je zadnje godine života proveo u Kastvu. U Gradskom kinu bit će izložba velike kolekcije potpisanih vinila, koja stiže iz Makedonije. Ove godine Thrill Blues Festival će imati i Thrill Blues News, novine tiskane posebno za ovu priliku.

image

James Perri i Hrepa

"Ukratko rečeno, bit će bluesa k‘o u priči", naglašava Boris Hrepić Hrepa, umjetnički direktor festivala, te ističe i kako grad Trilj od prve godine živi za ovaj festival, stvarajući sinergiju koja je svake godine zrelija i pametnija. "Pridružite nam se, jer svatko tko je do sada bio, poželi se vratiti – pa izvidite zašto", zaključuje.

Magična glazbena oaza

Šesto izdanje Thrill Blues Festivala održava se od 30. do 2. srpnja u Gradskom parku u Trilju, a ulaz je slobodan. Prema bogatom programu, sasvim je jasno kako će ovaj dalmatinski gradić na jugu Hrvatske kroz tri dana ponovno postati magična glazbena
oaza, oblikovana u europsko središte blues-glazbe.
Detaljan dnevni program dostupan je na službenim Facebook i Instagram stranicama festivala.

Organizator festivala je Turistička zajednica grada Trilja, a događanje je omogućeno uz podršku Splitsko-dalmatinske županije, Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Ministarstva kulture i
medija Republike Hrvatske, Grada Trilja i Hrvatske turističke zajednice.

Vodeće ime festivala svakako je cijenjeni američki gitarist i skladatelj Robben Ford, kojeg je magazin Musician uvrstio među 100 najboljih svjetskih gitarista

Nastup je potvrdila i Sharrie Williams, ‘The Princess of Rockin‘ Gospel Blues‘, koja je već tri puta bila nominirana za prestižnu nagradu Blues Music Awards

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 15:45