stdClass Object ( [id] => 608721 [title] => Tajni život šeika: u Dalmaciji rade sve ono što im je zabranjeno u Arabiji i Emiratima, uživaju u skupom alkoholu, razgolićenim curama, a nisu im mrski ni drugi užici... [alias] => tajni-zivot-seika-u-dalmaciji-rade-sve-ono-sto-im-je-zabranjeno-u-arabiji-i-emiratima-uzivaju-u-skupom-alkoholu-razgolicenim-curama-a-nisu-im-mrski-ni-drugi-uzici [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Mediji su prenijeli da su ultrabogati Arapi tulumarili u jednom dubrovačkom klubu, častili su zgodne hostese, trošilo se naveliko, pile su se litre i litre skupog alkohola. Više vrsta. A onda je došao račun na 50.000 eura. I navodno su to odbili platiti pa je reagirala policija.

Skandali u kojima su bogati šeici i pripadnici raznih kraljevskih kuća odbijali platiti račune događali su se i Americi, Europi...

No, ni žene iz kraljevske obitelji nisu nevinašca: tako je jedna princeza, šogorica pokojnog saudijskog kralja Abdullaha, pokušala pobjeći iz pariškog hotela s pet zvjezdica. Mjesecima je sa svojom svitom koristila čak 41 sobu, a onda se odjavila iz hotela ne plativši račun od 46 milijuna kuna?!

Potom je navodno kraljevska obitelj - kako bi izbjegla sramotu - platila račun.

Svita iz arapskog svijeta voli skupe automobile, alkohol, cigare, kockanje, drogu... Međutim, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), iz koje je navodno i stiglo "visoko" društvo u Dubrovnik, izrazito je zabranjeno ispijanje ili čašćenje drugih alkoholom, kao i drogiranje, kockanje... Isto je i u nekim drugih zemljama s mulimanskom većinom.

Nije prikladno gledati ni u zgodne hostese jer Kuran zapovijeda da odjevni predmet ne smije isticati žensku liniju tijela, ne smije otkrivati dijelove tijela te tkanina ne smije biti usko pripijena. Svjetovni zakoni se u tim zemljama isprepliću s onim vjerskim, pa u UAE nije moguće na javnom mjestu popiti pivo. To je dozvoljeno samo u restoranima i hotelima u koje zalaze turisti, i ti objekti imaju licenciju za točenje alkohola.

U UEA osobe koji nisu državljani te zemlje, a žive u njoj, mogu dobiti dozvolu da piju alkohol, međutim takvu dozvolu ne mogu dobiti muslimani i državljani UEA. Ako pak iziđete na ulicu pripiti, mogu vas uhititi, navodi britansko Ministarstvo vanjskih poslova, uz napomenu da su njihovi državljani već uhićivani zbog takvih prekršaja.

U Emiratima su zabranjene čak i elektroničke cigarete. Pojedini Arapi nerijetko s gađenjem gledaju zapadnjake koji popiju čašu vina, a u isto vrijeme čim neki od njih prijeđu granicu postaju sve ono što u svojoj zemlji preziru: piju, drogiraju se, kockaju... Mahom je tu riječ o bogatima, koje i kad uhvate u nedoličnom ponašanju prolaze - lišo.

Primjerice, saudijski princ Abdel Mohsen bin Walid bin Abdulaz uhvaćen je 2015. godine na aerodromu u Libanonu s golemom količinom droge, koja je te godine bila jedna od najvećih zapljena u svijetu. Naime, carinici su pronašli više od dvije tone narkotika, među njima čak 40 aktovki s amfetaminom i kokainom, koje su bile u njegovom privatnom avionu koji je išao za glavni saudijski grad Rijad.

Pretpostavlja se da su pojedini pripadnici kraljevske kuće uključeni direktno u dilanje droge po cijeloj zemlji, ali i regiji. Nedavno je izišao i video bin Walida bin Abdulaza iz zatvora, u kojem uz svijeće i raskošni ambijent slavi rođendan. Dakle, civila ili stranca u Saudijskoj Arabiji dvije tabletice droge mogu stajati smrtne kazne, a čovjek koji je htio uvesti dvije tone droge slavi u luksuznoj ćeliji i snima selfieje, ima internet, dolaze mu prijatelji... Pojedini mediji navode i da je u prosjeku svaki četvrti dan netko u Saudijskoj Arabiji smaknut zbog droge, ali naravno ne i glavni dileri, oni iz kraljevske obitelji.

Inače, kraljevska obitelj Saudijske Arabije broji oko 15.000 pripadnika povlaštenog plemstva u zemlji koja broji 33 milijuna stanovnika.

Međunarodne agencije za narkotike navode da je tržište amfetamina proteklih godina u velikom porastu na Bliskom istoku, a najviše zapljena ima u Saudijskoj Arabiji, Jordanu i Siriji... Sve veći problem je i droga u Emiratima, u kojima je nedavno otvorena moderna i skupa klinika za odvikavanje, a u koju će opet u najvećoj diskreciji ići bogati.

Gay osobe koje ne kriju svoju orijentaciju mogu imati problema u Saudijskoj Arabiji, kao i oni koji nisu oženjeni, a izmjenjuju nježnosti sa ženom. Transseksualcima je zabranjen ulazak u zemlju. Ako vas u u Arabiji uhvate s alkoholom, možete završiti u zatvoru. Nikakvi svinjski proizvodi ne smiju ući u zemlju. Carinici i policija imaju pravo strancima pregledati sadržaj mobitela i laptopa, a ako u njima nađu gay ili hetero pornografiju, mogu vas kazniti.

Evo kakva su pravila u Emiratima:

- Žene se trebaju oblačiti skromno na javnim mjestima. Odjeća treba prekrivati ramena i noge, ne smije biti prozirna, niti se smije vidjeti donje rublje. Svaki seks izvan braka je zabranjen. Ako vlasti saznaju da ste u vezi, a niste u braku, izlažete se progonu, zatvoru ili izbacivanju iz zemlje. Zabranjeno je dijeliti hotelsku sobu s osobom suprotnog spola ako niste s tom osobom u braku ili srodstvu. Ako zatrudnite u Emiratima, a niste u braku, i otac i majka djeteta se izlažu riziku da budu zatvoreni i deportirani.

Ženska osoba koja rodi dijete u Emiratima, a nije udana, također se izlaže kaznenom progonu i kaznama - navodi se u vodiču britanskog Ministarstva vanjskih poslova, uz napomenu da je moguće da budete kažnjeni i ako se upustite u gay odnose.
Međutim, mediji pišu da su šeici znali napraviti djecu svojim ljubavnicama sa zapada i naravno, oni nisu odgovarali zbog izvanbračnih odnosa.

Međutim, kako pišu strani mediji, mnogi Arapi su u svojoj zemlji oženjeni heteroseksualci, a kada iziđu iz zemlje onda posjećuju gay partije, a omiljeni su im ljetni gay festivali u Barceloni i na grčkom otoku Mikonos.

Pojedini saudijski prinčevi su u Americi i Europi optuženi jer su pokušali natjerati zaposlenice na oralni seks. Vjerojatno im takav način ophođenja sa ženama prolazi u Saudijskoj Arabiji, a kada im žene pruže otpor u normalnom svijetu, onda bjesne i ne pomaže im čak ni njihov novac. Ali imaju diplomatski imunitet i najčešće se izvuku.

Ali skandalozno ponašanje nije rezervirano samo za muškarce. Prije dvije godine osam arapskih princeza je mjesecima živjelo u jednom belgijskom luksuznom hotelu, a prema europskim slugama su postupale kao prema robovima. Deutsche welle navodi da se radilo o princezi Sheikha Hamda Alnehayan i njezinih sedam kćeri koje su putovale u Bruxelles, a obično su odsjedale u hotelu Conrad. Uz njih je bilo i dvadesetak sluga i sluškinja. Oni su se brinuli da princezama ništa ne manjka.

I to u svako doba dana i noći. No sluge su bili bez dovoljno hrane, bez vlastitoga kreveta, bez boravišne i radne dozvole u Belgiji. Princeze su se branile da je to njihovo uobičajeno postupanje i u tome nisu vidjele ništa čudno.

Što je muslimanima zabranjeno?

- Muškarci ne smiju nositi svilenu odjeću, ali mogu onu od vune, lana i pamuka. No, i ta odjeća ne smije biti preukrašena.

- Upotreba svinjskog mesa, kao i mesa divlje svinje, najstrože je zabranjena.

- Da bi meso bilo dopušteno, životinja se mora usmrtiti na način da nije patila, a prema detaljno propisanim uputama.

- Zabranjeno je jesti životinje koje su udavljene, usmrćene udarcem, ubodom...

- Zabranjeno je kockanje, klađenje...

- Zabranjeno je ispijanje alkohola, drogiranje.

- Islam strogo zabranjuje trgovinu alkoholom, čak i sa ne-muslimanima.

- Musliman ne smije nikome alkohol poklanjati, niti ga od koga kao poklon prihvaćati.

- Muslimanu je isto tako zabranjeno prisustvovanje na feštama i proslavama na kojima se služi alkohol.

- Muslimanu muškarcu je zabranjeno nošenje zlata, bilo lančića ili prstena, dok je ženama nakit dopušten. Međutim, ona ne smije nositi nakit da bi zavodila muškarce.

- Muškarac ne smije imati piercinge, dok žena može imati probijeno uho.

- Muslimanka je dužna nositi odjeću koja nije prozirna, uska i koja pokriva sve dijelove tijela osim lica, šaka i stopala. Dakle, islam ne zapovijeda burke i nikab.

- Zabranjene su tetovaže.

- Plastična kirurgija nije dopuštena.

- Zabranjeno je nošenje ekstenzija za kosu, perika...

(Neke od navedenih zabrana se ne odnose na ljude koji, primjerice, zbog zdravstvenih stanja imaju opravdan razlog da 'krše' navedeni vjerski zakon)

Šerijatski princip

Pripadnici kraljevske loze u Saudijskoj Arabiji vole potajno i alkohol i drogu, dok u javnosti pozivaju na strogo kažnjavanje, pa čak i smrtne kazne za one koji se odaju porocima. No, islamska zajednica u Hrvatskoj navodi da pretjerivanje u jelu i piću ima oblik zabrane (harama).

- Slične sadržaje nalazimo i u drugom izvoru islama, Sunnetu. Tako Poslanik islama kaže: „Čuvajte se prekomjernog jela, jer ono kvari vjeru, donosi bolest i odvraća čovjeka od molitve“ ili „Ljudsko tijelo je kao usjev na njivi koji ne može bez vode, ali će ga isto tako i prekomjerna kiša uništiti.“ Islamski bonton pri jelu i piću razrađen je do najmanjih detalja i o svakom se može mnogo toga reći jer se u svakom detalju pazi na ljudsko zdravlje.

Temeljni šerijatski princip glasi: „Sve što nije zabranjeno, dozvoljeno je“. Kada se govori o dozvoljenim (halal) jelima i pićima, pored određenih nabrajanja uočavamo i jedan od principa, a to je “…jedite i pijte, ali ne pretjerujte, zaista Bog ne voli one koji pretjeruju“ - navodi, među ostalim, Islamska zajednica.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POVODOM DUBROVAČKOG SLUČAJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-06-13 23:22:35 [created_by] => 3205 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-06-14 17:41:03 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-06-13 23:24:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 27884 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2019\/06\/13\/Mozaik\/11185870.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/06\/13\/Mozaik\/11183366.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/06\/13\/Mozaik\/11183368.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/06\/13\/Mozaik\/11183369.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x906"},{"size0":"1920x1282"},{"size0":"1920x1553"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4193283 Threads: 4 Questions: 127865733 Slow queries: 55230 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3865706 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/tajni-zivot-seika-u-dalmaciji-rade-sve-ono-sto-im-je-zabranjeno-u-arabiji-i-emiratima-uzivaju-u-skupom-alkoholu-razgolicenim-curama-a-nisu-im-mrski-ni-drugi-uzici-608721 [printLink] => /mozaik/zivot/tajni-zivot-seika-u-dalmaciji-rade-sve-ono-sto-im-je-zabranjeno-u-arabiji-i-emiratima-uzivaju-u-skupom-alkoholu-razgolicenim-curama-a-nisu-im-mrski-ni-drugi-uzici-608721?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 394374 [name] => Jadran [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jadran [link] => /tag/jadran ) [1] => stdClass Object ( [id] => 388664 [name] => šeik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => seik [link] => /tag/seik ) [2] => stdClass Object ( [id] => 226228 [name] => Dalmacija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dalmacija [link] => /tag/dalmacija ) [3] => stdClass Object ( [id] => 127743 [name] => arapi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => arapi [link] => /tag/arapi ) [4] => stdClass Object ( [id] => 251873 [name] => Saudijska Arabija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => saudijska-arabija [link] => /tag/saudijska-arabija ) [5] => stdClass Object ( [id] => 422337 [name] => Ujedinjeni Arapski Emirati [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ujedinjeni-arapski-emirati [link] => /tag/ujedinjeni-arapski-emirati ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POVODOM DUBROVAČKOG SLUČAJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Tajni život šeika: u Dalmaciji rade sve ono što im je zabranjeno u Arabiji i Emiratima, uživaju u skupom alkoholu, razgolićenim curama, a nisu im mrski ni drugi užici... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3205 [name] => Saša Jadrijević Tomas [username] => sa-a-jadrijevi-tomas [email] => sa-a-jadrijevi-tomas@sd.hr [password] => $2y$10$oeN8gyModa7.4Q7iQNTLl.qX9WmdDC3q2vlAkhBWAyF1XI0DJGCkC [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sasa-jadrijevic-tomas-3205 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1723 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/7734430a6167a6a5f56f794220c00ad0?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/06/13/Mozaik/11185870.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/06/13/Mozaik/11185870.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/06/13/Mozaik/11183366.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/06/13/Mozaik/11183368.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/06/13/Mozaik/11183369.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Mediji su prenijeli da su ultrabogati Arapi tulumarili u jednom dubrovačkom klubu, častili su zgodne hostese, trošilo se naveliko, pile su se litre i litre skupog alkohola. Više vrsta. A onda je došao račun na 50.000 eura. I navodno su to odbili platiti pa je reagirala policija.

Skandali u kojima su bogati šeici i pripadnici raznih kraljevskih kuća odbijali platiti račune događali su se i Americi, Europi...

No, ni žene iz kraljevske obitelji nisu nevinašca: tako je jedna princeza, šogorica pokojnog saudijskog kralja Abdullaha, pokušala pobjeći iz pariškog hotela s pet zvjezdica. Mjesecima je sa svojom svitom koristila čak 41 sobu, a onda se odjavila iz hotela ne plativši račun od 46 milijuna kuna?!

Potom je navodno kraljevska obitelj - kako bi izbjegla sramotu - platila račun.

Svita iz arapskog svijeta voli skupe automobile, alkohol, cigare, kockanje, drogu... Međutim, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), iz koje je navodno i stiglo "visoko" društvo u Dubrovnik, izrazito je zabranjeno ispijanje ili čašćenje drugih alkoholom, kao i drogiranje, kockanje... Isto je i u nekim drugih zemljama s mulimanskom većinom.

Nije prikladno gledati ni u zgodne hostese jer Kuran zapovijeda da odjevni predmet ne smije isticati žensku liniju tijela, ne smije otkrivati dijelove tijela te tkanina ne smije biti usko pripijena. Svjetovni zakoni se u tim zemljama isprepliću s onim vjerskim, pa u UAE nije moguće na javnom mjestu popiti pivo. To je dozvoljeno samo u restoranima i hotelima u koje zalaze turisti, i ti objekti imaju licenciju za točenje alkohola.

U UEA osobe koji nisu državljani te zemlje, a žive u njoj, mogu dobiti dozvolu da piju alkohol, međutim takvu dozvolu ne mogu dobiti muslimani i državljani UEA. Ako pak iziđete na ulicu pripiti, mogu vas uhititi, navodi britansko Ministarstvo vanjskih poslova, uz napomenu da su njihovi državljani već uhićivani zbog takvih prekršaja.

U Emiratima su zabranjene čak i elektroničke cigarete. Pojedini Arapi nerijetko s gađenjem gledaju zapadnjake koji popiju čašu vina, a u isto vrijeme čim neki od njih prijeđu granicu postaju sve ono što u svojoj zemlji preziru: piju, drogiraju se, kockaju... Mahom je tu riječ o bogatima, koje i kad uhvate u nedoličnom ponašanju prolaze - lišo.

Primjerice, saudijski princ Abdel Mohsen bin Walid bin Abdulaz uhvaćen je 2015. godine na aerodromu u Libanonu s golemom količinom droge, koja je te godine bila jedna od najvećih zapljena u svijetu. Naime, carinici su pronašli više od dvije tone narkotika, među njima čak 40 aktovki s amfetaminom i kokainom, koje su bile u njegovom privatnom avionu koji je išao za glavni saudijski grad Rijad.

Pretpostavlja se da su pojedini pripadnici kraljevske kuće uključeni direktno u dilanje droge po cijeloj zemlji, ali i regiji. Nedavno je izišao i video bin Walida bin Abdulaza iz zatvora, u kojem uz svijeće i raskošni ambijent slavi rođendan. Dakle, civila ili stranca u Saudijskoj Arabiji dvije tabletice droge mogu stajati smrtne kazne, a čovjek koji je htio uvesti dvije tone droge slavi u luksuznoj ćeliji i snima selfieje, ima internet, dolaze mu prijatelji... Pojedini mediji navode i da je u prosjeku svaki četvrti dan netko u Saudijskoj Arabiji smaknut zbog droge, ali naravno ne i glavni dileri, oni iz kraljevske obitelji.

Inače, kraljevska obitelj Saudijske Arabije broji oko 15.000 pripadnika povlaštenog plemstva u zemlji koja broji 33 milijuna stanovnika.

Međunarodne agencije za narkotike navode da je tržište amfetamina proteklih godina u velikom porastu na Bliskom istoku, a najviše zapljena ima u Saudijskoj Arabiji, Jordanu i Siriji... Sve veći problem je i droga u Emiratima, u kojima je nedavno otvorena moderna i skupa klinika za odvikavanje, a u koju će opet u najvećoj diskreciji ići bogati.

Gay osobe koje ne kriju svoju orijentaciju mogu imati problema u Saudijskoj Arabiji, kao i oni koji nisu oženjeni, a izmjenjuju nježnosti sa ženom. Transseksualcima je zabranjen ulazak u zemlju. Ako vas u u Arabiji uhvate s alkoholom, možete završiti u zatvoru. Nikakvi svinjski proizvodi ne smiju ući u zemlju. Carinici i policija imaju pravo strancima pregledati sadržaj mobitela i laptopa, a ako u njima nađu gay ili hetero pornografiju, mogu vas kazniti.

Evo kakva su pravila u Emiratima:

- Žene se trebaju oblačiti skromno na javnim mjestima. Odjeća treba prekrivati ramena i noge, ne smije biti prozirna, niti se smije vidjeti donje rublje. Svaki seks izvan braka je zabranjen. Ako vlasti saznaju da ste u vezi, a niste u braku, izlažete se progonu, zatvoru ili izbacivanju iz zemlje. Zabranjeno je dijeliti hotelsku sobu s osobom suprotnog spola ako niste s tom osobom u braku ili srodstvu. Ako zatrudnite u Emiratima, a niste u braku, i otac i majka djeteta se izlažu riziku da budu zatvoreni i deportirani.

Ženska osoba koja rodi dijete u Emiratima, a nije udana, također se izlaže kaznenom progonu i kaznama - navodi se u vodiču britanskog Ministarstva vanjskih poslova, uz napomenu da je moguće da budete kažnjeni i ako se upustite u gay odnose.
Međutim, mediji pišu da su šeici znali napraviti djecu svojim ljubavnicama sa zapada i naravno, oni nisu odgovarali zbog izvanbračnih odnosa.

Međutim, kako pišu strani mediji, mnogi Arapi su u svojoj zemlji oženjeni heteroseksualci, a kada iziđu iz zemlje onda posjećuju gay partije, a omiljeni su im ljetni gay festivali u Barceloni i na grčkom otoku Mikonos.

Pojedini saudijski prinčevi su u Americi i Europi optuženi jer su pokušali natjerati zaposlenice na oralni seks. Vjerojatno im takav način ophođenja sa ženama prolazi u Saudijskoj Arabiji, a kada im žene pruže otpor u normalnom svijetu, onda bjesne i ne pomaže im čak ni njihov novac. Ali imaju diplomatski imunitet i najčešće se izvuku.

Ali skandalozno ponašanje nije rezervirano samo za muškarce. Prije dvije godine osam arapskih princeza je mjesecima živjelo u jednom belgijskom luksuznom hotelu, a prema europskim slugama su postupale kao prema robovima. Deutsche welle navodi da se radilo o princezi Sheikha Hamda Alnehayan i njezinih sedam kćeri koje su putovale u Bruxelles, a obično su odsjedale u hotelu Conrad. Uz njih je bilo i dvadesetak sluga i sluškinja. Oni su se brinuli da princezama ništa ne manjka.

I to u svako doba dana i noći. No sluge su bili bez dovoljno hrane, bez vlastitoga kreveta, bez boravišne i radne dozvole u Belgiji. Princeze su se branile da je to njihovo uobičajeno postupanje i u tome nisu vidjele ništa čudno.

Što je muslimanima zabranjeno?

- Muškarci ne smiju nositi svilenu odjeću, ali mogu onu od vune, lana i pamuka. No, i ta odjeća ne smije biti preukrašena.

- Upotreba svinjskog mesa, kao i mesa divlje svinje, najstrože je zabranjena.

- Da bi meso bilo dopušteno, životinja se mora usmrtiti na način da nije patila, a prema detaljno propisanim uputama.

- Zabranjeno je jesti životinje koje su udavljene, usmrćene udarcem, ubodom...

- Zabranjeno je kockanje, klađenje...

- Zabranjeno je ispijanje alkohola, drogiranje.

- Islam strogo zabranjuje trgovinu alkoholom, čak i sa ne-muslimanima.

- Musliman ne smije nikome alkohol poklanjati, niti ga od koga kao poklon prihvaćati.

- Muslimanu je isto tako zabranjeno prisustvovanje na feštama i proslavama na kojima se služi alkohol.

- Muslimanu muškarcu je zabranjeno nošenje zlata, bilo lančića ili prstena, dok je ženama nakit dopušten. Međutim, ona ne smije nositi nakit da bi zavodila muškarce.

- Muškarac ne smije imati piercinge, dok žena može imati probijeno uho.

- Muslimanka je dužna nositi odjeću koja nije prozirna, uska i koja pokriva sve dijelove tijela osim lica, šaka i stopala. Dakle, islam ne zapovijeda burke i nikab.

- Zabranjene su tetovaže.

- Plastična kirurgija nije dopuštena.

- Zabranjeno je nošenje ekstenzija za kosu, perika...

(Neke od navedenih zabrana se ne odnose na ljude koji, primjerice, zbog zdravstvenih stanja imaju opravdan razlog da 'krše' navedeni vjerski zakon)

Šerijatski princip

Pripadnici kraljevske loze u Saudijskoj Arabiji vole potajno i alkohol i drogu, dok u javnosti pozivaju na strogo kažnjavanje, pa čak i smrtne kazne za one koji se odaju porocima. No, islamska zajednica u Hrvatskoj navodi da pretjerivanje u jelu i piću ima oblik zabrane (harama).

- Slične sadržaje nalazimo i u drugom izvoru islama, Sunnetu. Tako Poslanik islama kaže: „Čuvajte se prekomjernog jela, jer ono kvari vjeru, donosi bolest i odvraća čovjeka od molitve“ ili „Ljudsko tijelo je kao usjev na njivi koji ne može bez vode, ali će ga isto tako i prekomjerna kiša uništiti.“ Islamski bonton pri jelu i piću razrađen je do najmanjih detalja i o svakom se može mnogo toga reći jer se u svakom detalju pazi na ljudsko zdravlje.

Temeljni šerijatski princip glasi: „Sve što nije zabranjeno, dozvoljeno je“. Kada se govori o dozvoljenim (halal) jelima i pićima, pored određenih nabrajanja uočavamo i jedan od principa, a to je “…jedite i pijte, ali ne pretjerujte, zaista Bog ne voli one koji pretjeruju“ - navodi, među ostalim, Islamska zajednica.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>




[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/tajni-zivot-seika-u-dalmaciji-rade-sve-ono-sto-im-je-zabranjeno-u-arabiji-i-emiratima-uzivaju-u-skupom-alkoholu-razgolicenim-curama-a-nisu-im-mrski-ni-drugi-uzici-608721 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1327c1b77159bc96c7fc3d8c8caa8fcd7d7f1d5a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Tajni+%C5%BEivot+%C5%A1eika%3A+u+Dalmaciji+rade+sve+ono+%C5%A1to+im+je+zabranjeno+u+Arabiji+i+Emiratima%2C+u%C5%BEivaju+u+skupom+alkoholu%2C+razgoli%C4%87enim+curama%2C+a+nisu+im+mrski+ni+drugi+u%C5%BEici...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Ftajni-zivot-seika-u-dalmaciji-rade-sve-ono-sto-im-je-zabranjeno-u-arabiji-i-emiratima-uzivaju-u-skupom-alkoholu-razgolicenim-curama-a-nisu-im-mrski-ni-drugi-uzici-608721 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Ftajni-zivot-seika-u-dalmaciji-rade-sve-ono-sto-im-je-zabranjeno-u-arabiji-i-emiratima-uzivaju-u-skupom-alkoholu-razgolicenim-curama-a-nisu-im-mrski-ni-drugi-uzici-608721 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POVODOM DUBROVAČKOG SLUČAJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
ŽivotPOVODOM DUBROVAČKOG SLUČAJA

Tajni život šeika: u Dalmaciji rade sve ono što im je zabranjeno u Arabiji i Emiratima, uživaju u skupom alkoholu, razgolićenim curama, a nisu im mrski ni drugi užici...

14. lipnja 2019. - 01:24

Mediji su prenijeli da su ultrabogati Arapi tulumarili u jednom dubrovačkom klubu, častili su zgodne hostese, trošilo se naveliko, pile su se litre i litre skupog alkohola. Više vrsta. A onda je došao račun na 50.000 eura. I navodno su to odbili platiti pa je reagirala policija.

Skandali u kojima su bogati šeici i pripadnici raznih kraljevskih kuća odbijali platiti račune događali su se i Americi, Europi...

No, ni žene iz kraljevske obitelji nisu nevinašca: tako je jedna princeza, šogorica pokojnog saudijskog kralja Abdullaha, pokušala pobjeći iz pariškog hotela s pet zvjezdica. Mjesecima je sa svojom svitom koristila čak 41 sobu, a onda se odjavila iz hotela ne plativši račun od 46 milijuna kuna?!

Potom je navodno kraljevska obitelj - kako bi izbjegla sramotu - platila ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 17:16