stdClass Object ( [id] => 1240787 [title] => Šjor Šerić po buvljacima kupuje stare fotografije, pa ih spaja s ‘izgubljenom‘ familijom! Priča je emotivna, sve je počelo jer ga je boljelo što drugi gaze po njegovim uspomenama [alias] => sve-je-pocelo-jer-su-drugi-gazili-po-njegovima-seric-po-buvljacima-kupuje-stare-fotografije-pa-ih-spaja-s-ljudima-koji-nekad-svoje-pretke-nisu-ni-vidjeli-prica-je-filmska [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Neki skupljaju naljepnice, drugi poštanske marke, treći antikvitete, a Franjo Šerić iz Podgore Krapinske skuplja tuđe uspomene. Dobro, nije baš tako jednostavno, on na buvljacima pronalazi stare fotografije i onda ih pokušava spojiti s novijim generacijama koje svoje pretke u nekim slučajevima nikad nisu ni vidjele.

Za razliku od ostalih, Franjo svojim hobijem ne skuplja za sebe, nego za druge. Ono što je za sebe prikupio je već 12 godina ovog iskustva, a kako nam priznaje, sve je počelo kao svojevrstan hommage njegovu kolegi i onome što su prošli ratnih devedesetih.

---

image

Njegov neobičan hobi rezultirao je raznim epilozima

Damir Krajač/Cropix
---

– Godine 1992. bježao sam iz Bosne i ostao sam bez ičega. Najviše mi je bilo žao što su za mnom ostale uspomene, odnosno fotografije. Igrom slučaja, jedan kolega moje supruge bio je u stanu i pokupio mi je fotografije po kojima su gazili.

Kad sam na buvljaku u Zagrebu vidio da se gazi i po tuđim fotografijama, odlučio sam da ću ja biti taj koji će ih skupiti i pokušati pronaći nekoga kome ih mogu vratiti. U međuvremenu je kolega i umro, a ja sam imao vremena – kazuje Franjo, koji je sebi tu obvezu zadao iz zahvalnosti za to što su njemu vraćene uspomene.

S vremenom je to postao ne samo hobi, nego i lijepa razbibriga umirovljeničkih dana profesora matematike. Gotovo isključivo ih pronalazi na buvljaku u Zagrebu, a svojevrstan trik za pronalazak fotografija mu je da se na Hreliću pojavi pred kraj radnog vremena, kako bi mogao u isto vrijeme vidjeti što je na prodaju, ali i pronaći fotografije koje su bačene.

Album ‘Odbačeni’

Fotografije skuplja s poda ili uzima iz kutija u kojima su najčešće odložene pa ih skenira i slaže u albume na Facebooku.

---

image

Fotografije objavljuje na Facebook albumu

Damir Krajač/Cropix
---

– Bude ih svakakvih, neke sam vadio iz blata i čistio. Sada pregledavam jedan album za koji vjerujem da je pripadao Svetozaru Rittigu, kršćanskom svećeniku koji je bio u partizanima.

Dospjele su do mene, ali u lošem su stanju i pune plijesni pa ih skeniram prije nego ih to pojede – objašnjava Šerić, koji inače ne objavljuje sve fotografije.

Prvo pokušava iz podataka koje pronađe doći sam do osoba, a ako to ne uspije, onda im pronalazi mjesto u jednom od albuma koji nose ime “Odbačeni” i koje kronološki slaže.

Na fotografijama su najčešće u trenutku uhvaćeni Hrvati ili ljudi iz regije, a ima i dosta regionalnih, kao i onih turističkoga karaktera, na kojima se vidi kako su nekoć izgledali naši gradovi. Dosta fotografija kod Šerića čeka svoje obitelji, a baš je ovoga mjeseca jedan niz poslao u Bruxelles, gdje živi nećakinja preminulog.

---

image


 

Damir Krajač/Cropix
---

Iako se ova priča možda čini veselom i lijepom jer spaja prošlost i sadašnjost, profesor nas uvjerava kako fotografije do njega zapravo najčešće dolaze zbog tragedije.

– Netko je u ratu pobjegao iz Hrvatske, bili su u strahu tko zna od koga i čega, a onda su neki drugi iskoristili priliku pa pljačkali. Imao sam dva primjera da su otišle na školovanje u inozemstvo i po povratku vidjele da su opljačkane. Puno je tu i teških obiteljskih odnosa.

Fotografije ostanu kod jednog brata i kada umre, žena ih baci, a drugi brat ih nema... Imao sam i slučajeva da sam pronašao fotografije koje su se izgubile u rastavi.

Jedna žena ih nije imala jer ih je uzeo muž – smirenim glasom objašnjava Šerić, koji je na buvljak prvi put zapravo otišao kako bi kupio knjige jer je svojedobno i bez njih ostao. Tako je najviše fotografija i pronašao, ostale su u blatu iza prodavača ili u kutijama, nitko ih nije htio...

Ne želi unovčiti

– Ali svejedno su ih gazili – rezočarano će Franjo. Kada pronađe obitelj onih na fotografijama, najčešće misle kako to želi unovčiti. Uvijek mora biti opreza i valja mu naglasiti kako mu to nije namjera, a ni potreba. Njegova satisfakcija leži negdje drugdje.

Prije digitalizacije i hard diskova čuvanje uspomena bilo je nešto teže, a Šerićeva kolekcija seže i sve do 19. stoljeća. Iz tih godina imao je fotografiju Emerika Bluma.

– Pripadala je Barbaliću s otoka Krka. Inače, postoji članak o njemu i u enciklopediji. Na poleđini te fotografije pronašao sam podatke koji su istovjetni onima u tekstu pa je vjerojatno netko tko je to pisao i bacio, podaci su isti – objašnjava 71-godišnjak, koji nam domeće kako zbog godina nešto slabije pamti pa se nada da nećemo zamjeriti ako se sjetio krivog imena.

Barba Franjo, ništa se ne brinite. Brza internetska provjera otkrila nam je da mislite na Frana Barbalića iz Baške na otoku Krku, pedagoga i povjesničara koji je bio član tadašnje JAZU.

Naš sugovornik dosad nije imao situacije u kojima bi prepoznao lica svoje starije rodbine, ali jedna anegdota posebno mu se urezala u pamćenje. Na buvljak je stigao pred kraj radnog vremena i od muškarca koji je svoju robu pakirao za 30 kuna kupio tri albuma. Nije trebalo dugo da prepozna neka od lica u njemu.

– Moje mjesto, Modriča u Bosni, na nekakav čudan način stiglo je u Zagreb. Album je pripadao jednom čovjeku kojeg poznajem. Da sam došao pet minuta kasnije, ne bih ih pronašao. On je umro, ali pronašao sam njegova brata, išao je s mojim bratom u školu – prisjeća se Šerić.

Hobijem ušao u povijest

Htio ili ne htio, svojim je hobijem ušao u povijest. Pronašao je fotografije koje su pripadale Emeriku Blumu, nekadašnjemu sarajevskom gradonačelniku o kojemu je nagrađivana Jasmila Žbanić, redateljica “Quo vadis, Aida?”, snimila film. Preko svoje učenice koja živi u Sarajevu Šerić je poslao fotografije njegovoj obitelji, a one su onda dospjele i do redateljice.

---

image

Ima Franjo bogatu arhivu

Damir Krajač/Cropix
---

Ima on u svojoj arhivi i fotografije Stjepana Gulina, šibenskog pjesnika po kojem je imenovana i nagrada dodijeljena na međunarodnom festivalu suvremene književnosti ŠKURE. Za njih se još nitko nije javio, a slao je Franjo mailove Društvu književnika. Ista je stvar i s Francuzom esperantistom čije fotografije čuva, nitko na poruke ni da odgovori...

– Na jednom mjestu pronašao sam više albuma, a među njima je i jedan koji je pripadao Josipu Pupačiću. Javljao sam se školi koja nosi njegovo ime, nekim Pupačićima kojima je samo bilo stalo ima li tu nešto za njih, ali im nije do fotografija.

Album je turistički, putovao je po Bosni, Kosovu, Makedoniji... Ima i nekoliko telegrama koje je dobio od brata – zaključuje Šerić, koji u vrijeme našeg razgovora na Facebooku objavljuje 150. album s fotografijama “Odbačenih”.

Pogledajte ih, možda netko vaš čeka da ga pronađete.

---

---

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TUĐE USPOMENE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => TUĐE USPOMENE 2 0 6365 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-11-10 22:16:20 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Marija Vuković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-11-15 08:14:56 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-11-15 07:26:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1380 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Ovo je jedan od najneobičnijih hobija za koji smo čuli; Franjo Šerić po buvljacima kupuje stare fotografije, a ono što se poslije događa nalikuje filmskoj priči [metakey] => franjo šerić, stare fotografije, tuđe uspomene, buvjjak [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/11\/10\/23651607.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/23651606.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/23651624.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/23651623.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/23651605.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/23651625.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Damir Kraja\u010d\/Cropix","Damir Kraja\u010d\/Cropix","Damir Kraja\u010d\/Cropix","Damir Kraja\u010d\/Cropix","Damir Kraja\u010d\/Cropix","Damir Kraja\u010d\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Fotografije objavljuje na Facebook albumu<\/p>","


\n\u00a0<\/p>","

Njegov neobi\u010dan hobi rezultirao je raznim epilozima<\/p>","


\n\u00a0<\/p>","


\n\u00a0<\/p>","

Ima Franjo bogatu arhivu<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1306","hd_23651607_1920.jpg":"1920x1080","k_23651607_1280.jpg":"1280x1280","k_23651607_1024.jpg":"1024x1024","k_23651607_640.jpg":"640x640","k_23651607_480.jpg":"480x480","k_23651607_340.jpg":"340x340","k_23651607_220.jpg":"220x220","o_23651607_1280.jpg":"1280x870","o_23651607_1024.jpg":"1024x696","o_23651607_640.jpg":"640x435","o_23651607_480.jpg":"480x326","o_23651607_340.jpg":"340x231","o_23651607_220.jpg":"220x149","h_23651607_1280.jpg":"1280x854","h_23651607_1024.jpg":"1024x683","h_23651607_640.jpg":"640x427","h_23651607_480.jpg":"480x320","h_23651607_340.jpg":"340x227","h_23651607_220.jpg":"220x147","pp_23651607_1280.jpg":"1280x1628","pp_23651607_1024.jpg":"1024x1303","pp_23651607_640.jpg":"640x814","pp_23651607_480.jpg":"480x611","pp_23651607_340.jpg":"340x432","pp_23651607_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1306","hd_23651606_1920.jpg":"1920x1080","k_23651606_1280.jpg":"1280x1280","k_23651606_1024.jpg":"1024x1024","k_23651606_640.jpg":"640x640","k_23651606_480.jpg":"480x480","k_23651606_340.jpg":"340x340","k_23651606_220.jpg":"220x220","o_23651606_1280.jpg":"1280x870","o_23651606_1024.jpg":"1024x696","o_23651606_640.jpg":"640x435","o_23651606_480.jpg":"480x326","o_23651606_340.jpg":"340x231","o_23651606_220.jpg":"220x149","h_23651606_1280.jpg":"1280x854","h_23651606_1024.jpg":"1024x683","h_23651606_640.jpg":"640x427","h_23651606_480.jpg":"480x320","h_23651606_340.jpg":"340x227","h_23651606_220.jpg":"220x147","pp_23651606_1280.jpg":"1280x1628","pp_23651606_1024.jpg":"1024x1303","pp_23651606_640.jpg":"640x814","pp_23651606_480.jpg":"480x611","pp_23651606_340.jpg":"340x432","pp_23651606_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1306","hd_23651624_1920.jpg":"1920x1080","k_23651624_1280.jpg":"1280x1280","k_23651624_1024.jpg":"1024x1024","k_23651624_640.jpg":"640x640","k_23651624_480.jpg":"480x480","k_23651624_340.jpg":"340x340","k_23651624_220.jpg":"220x220","o_23651624_1280.jpg":"1280x870","o_23651624_1024.jpg":"1024x696","o_23651624_640.jpg":"640x435","o_23651624_480.jpg":"480x326","o_23651624_340.jpg":"340x231","o_23651624_220.jpg":"220x149","h_23651624_1280.jpg":"1280x854","h_23651624_1024.jpg":"1024x683","h_23651624_640.jpg":"640x427","h_23651624_480.jpg":"480x320","h_23651624_340.jpg":"340x227","h_23651624_220.jpg":"220x147","pp_23651624_1280.jpg":"1280x1628","pp_23651624_1024.jpg":"1024x1303","pp_23651624_640.jpg":"640x814","pp_23651624_480.jpg":"480x611","pp_23651624_340.jpg":"340x432","pp_23651624_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1306","hd_23651623_1920.jpg":"1920x1080","k_23651623_1280.jpg":"1280x1280","k_23651623_1024.jpg":"1024x1024","k_23651623_640.jpg":"640x640","k_23651623_480.jpg":"480x480","k_23651623_340.jpg":"340x340","k_23651623_220.jpg":"220x220","o_23651623_1280.jpg":"1280x870","o_23651623_1024.jpg":"1024x696","o_23651623_640.jpg":"640x435","o_23651623_480.jpg":"480x326","o_23651623_340.jpg":"340x231","o_23651623_220.jpg":"220x149","h_23651623_1280.jpg":"1280x854","h_23651623_1024.jpg":"1024x683","h_23651623_640.jpg":"640x427","h_23651623_480.jpg":"480x320","h_23651623_340.jpg":"340x227","h_23651623_220.jpg":"220x147","pp_23651623_1280.jpg":"1280x1628","pp_23651623_1024.jpg":"1024x1303","pp_23651623_640.jpg":"640x814","pp_23651623_480.jpg":"480x611","pp_23651623_340.jpg":"340x432","pp_23651623_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1306","hd_23651605_1920.jpg":"1920x1080","k_23651605_1280.jpg":"1280x1280","k_23651605_1024.jpg":"1024x1024","k_23651605_640.jpg":"640x640","k_23651605_480.jpg":"480x480","k_23651605_340.jpg":"340x340","k_23651605_220.jpg":"220x220","o_23651605_1280.jpg":"1280x870","o_23651605_1024.jpg":"1024x696","o_23651605_640.jpg":"640x435","o_23651605_480.jpg":"480x326","o_23651605_340.jpg":"340x231","o_23651605_220.jpg":"220x149","h_23651605_1280.jpg":"1280x854","h_23651605_1024.jpg":"1024x683","h_23651605_640.jpg":"640x427","h_23651605_480.jpg":"480x320","h_23651605_340.jpg":"340x227","h_23651605_220.jpg":"220x147","pp_23651605_1280.jpg":"1280x1628","pp_23651605_1024.jpg":"1024x1303","pp_23651605_640.jpg":"640x814","pp_23651605_480.jpg":"480x611","pp_23651605_340.jpg":"340x432","pp_23651605_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1306","hd_23651625_1920.jpg":"1920x1080","k_23651625_1280.jpg":"1280x1280","k_23651625_1024.jpg":"1024x1024","k_23651625_640.jpg":"640x640","k_23651625_480.jpg":"480x480","k_23651625_340.jpg":"340x340","k_23651625_220.jpg":"220x220","o_23651625_1280.jpg":"1280x870","o_23651625_1024.jpg":"1024x696","o_23651625_640.jpg":"640x435","o_23651625_480.jpg":"480x326","o_23651625_340.jpg":"340x231","o_23651625_220.jpg":"220x149","h_23651625_1280.jpg":"1280x854","h_23651625_1024.jpg":"1024x683","h_23651625_640.jpg":"640x427","h_23651625_480.jpg":"480x320","h_23651625_340.jpg":"340x227","h_23651625_220.jpg":"220x147","pp_23651625_1280.jpg":"1280x1628","pp_23651625_1024.jpg":"1024x1303","pp_23651625_640.jpg":"640x814","pp_23651625_480.jpg":"480x611","pp_23651625_340.jpg":"340x432","pp_23651625_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15048834 Threads: 3 Questions: 3154929085 Slow queries: 7047043 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235053183 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/sve-je-pocelo-jer-su-drugi-gazili-po-njegovima-seric-po-buvljacima-kupuje-stare-fotografije-pa-ih-spaja-s-ljudima-koji-nekad-svoje-pretke-nisu-ni-vidjeli-prica-je-filmska-1240787 [printLink] => /mozaik/zivot/sve-je-pocelo-jer-su-drugi-gazili-po-njegovima-seric-po-buvljacima-kupuje-stare-fotografije-pa-ih-spaja-s-ljudima-koji-nekad-svoje-pretke-nisu-ni-vidjeli-prica-je-filmska-1240787?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 697100 [name] => franjo šerić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-15 08:27:02 [main_article_id] => 0 [alias] => franjo-seric [link] => /tag/franjo-seric ) [1] => stdClass Object ( [id] => 324449 [name] => Stare fotografije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stare-fotografije [link] => /tag/stare-fotografije ) [2] => stdClass Object ( [id] => 697101 [name] => tuđe uspomene [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-15 08:27:02 [main_article_id] => 0 [alias] => tude-uspomene [link] => /tag/tude-uspomene ) [3] => stdClass Object ( [id] => 420909 [name] => buvljak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => buvljak [link] => /tag/buvljak ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TUĐE USPOMENE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Šjor Šerić po buvljacima kupuje stare fotografije, pa ih spaja s ‘izgubljenom‘ familijom! Priča je emotivna, sve je počelo jer ga je boljelo što drugi gaze po njegovim uspomenama [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-13-24-49-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/23651607.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Damir Krajač/Cropix [mainImageDesc] =>

Fotografije objavljuje na Facebook albumu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/23651607.jpg [title] =>

Fotografije objavljuje na Facebook albumu

Damir Krajač/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/23651606.jpg [title] =>


 

Damir Krajač/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/23651624.jpg [title] =>

Njegov neobičan hobi rezultirao je raznim epilozima

Damir Krajač/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/23651623.jpg [title] =>


 

Damir Krajač/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/23651605.jpg [title] =>


 

Damir Krajač/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/23651625.jpg [title] =>

Ima Franjo bogatu arhivu

Damir Krajač/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Neki skupljaju naljepnice, drugi poštanske marke, treći antikvitete, a Franjo Šerić iz Podgore Krapinske skuplja tuđe uspomene. Dobro, nije baš tako jednostavno, on na buvljacima pronalazi stare fotografije i onda ih pokušava spojiti s novijim generacijama koje svoje pretke u nekim slučajevima nikad nisu ni vidjele.

Za razliku od ostalih, Franjo svojim hobijem ne skuplja za sebe, nego za druge. Ono što je za sebe prikupio je već 12 godina ovog iskustva, a kako nam priznaje, sve je počelo kao svojevrstan hommage njegovu kolegi i onome što su prošli ratnih devedesetih.

---

image

Njegov neobičan hobi rezultirao je raznim epilozima

Damir Krajač/Cropix
---

– Godine 1992. bježao sam iz Bosne i ostao sam bez ičega. Najviše mi je bilo žao što su za mnom ostale uspomene, odnosno fotografije. Igrom slučaja, jedan kolega moje supruge bio je u stanu i pokupio mi je fotografije po kojima su gazili.

Kad sam na buvljaku u Zagrebu vidio da se gazi i po tuđim fotografijama, odlučio sam da ću ja biti taj koji će ih skupiti i pokušati pronaći nekoga kome ih mogu vratiti. U međuvremenu je kolega i umro, a ja sam imao vremena – kazuje Franjo, koji je sebi tu obvezu zadao iz zahvalnosti za to što su njemu vraćene uspomene.

S vremenom je to postao ne samo hobi, nego i lijepa razbibriga umirovljeničkih dana profesora matematike. Gotovo isključivo ih pronalazi na buvljaku u Zagrebu, a svojevrstan trik za pronalazak fotografija mu je da se na Hreliću pojavi pred kraj radnog vremena, kako bi mogao u isto vrijeme vidjeti što je na prodaju, ali i pronaći fotografije koje su bačene.

Album ‘Odbačeni’

Fotografije skuplja s poda ili uzima iz kutija u kojima su najčešće odložene pa ih skenira i slaže u albume na Facebooku.

---

image

Fotografije objavljuje na Facebook albumu

Damir Krajač/Cropix
---

– Bude ih svakakvih, neke sam vadio iz blata i čistio. Sada pregledavam jedan album za koji vjerujem da je pripadao Svetozaru Rittigu, kršćanskom svećeniku koji je bio u partizanima.

Dospjele su do mene, ali u lošem su stanju i pune plijesni pa ih skeniram prije nego ih to pojede – objašnjava Šerić, koji inače ne objavljuje sve fotografije.

Prvo pokušava iz podataka koje pronađe doći sam do osoba, a ako to ne uspije, onda im pronalazi mjesto u jednom od albuma koji nose ime “Odbačeni” i koje kronološki slaže.

Na fotografijama su najčešće u trenutku uhvaćeni Hrvati ili ljudi iz regije, a ima i dosta regionalnih, kao i onih turističkoga karaktera, na kojima se vidi kako su nekoć izgledali naši gradovi. Dosta fotografija kod Šerića čeka svoje obitelji, a baš je ovoga mjeseca jedan niz poslao u Bruxelles, gdje živi nećakinja preminulog.

---

image


 

Damir Krajač/Cropix
---

Iako se ova priča možda čini veselom i lijepom jer spaja prošlost i sadašnjost, profesor nas uvjerava kako fotografije do njega zapravo najčešće dolaze zbog tragedije.

– Netko je u ratu pobjegao iz Hrvatske, bili su u strahu tko zna od koga i čega, a onda su neki drugi iskoristili priliku pa pljačkali. Imao sam dva primjera da su otišle na školovanje u inozemstvo i po povratku vidjele da su opljačkane. Puno je tu i teških obiteljskih odnosa.

Fotografije ostanu kod jednog brata i kada umre, žena ih baci, a drugi brat ih nema... Imao sam i slučajeva da sam pronašao fotografije koje su se izgubile u rastavi.

Jedna žena ih nije imala jer ih je uzeo muž – smirenim glasom objašnjava Šerić, koji je na buvljak prvi put zapravo otišao kako bi kupio knjige jer je svojedobno i bez njih ostao. Tako je najviše fotografija i pronašao, ostale su u blatu iza prodavača ili u kutijama, nitko ih nije htio...

Ne želi unovčiti

– Ali svejedno su ih gazili – rezočarano će Franjo. Kada pronađe obitelj onih na fotografijama, najčešće misle kako to želi unovčiti. Uvijek mora biti opreza i valja mu naglasiti kako mu to nije namjera, a ni potreba. Njegova satisfakcija leži negdje drugdje.

Prije digitalizacije i hard diskova čuvanje uspomena bilo je nešto teže, a Šerićeva kolekcija seže i sve do 19. stoljeća. Iz tih godina imao je fotografiju Emerika Bluma.

– Pripadala je Barbaliću s otoka Krka. Inače, postoji članak o njemu i u enciklopediji. Na poleđini te fotografije pronašao sam podatke koji su istovjetni onima u tekstu pa je vjerojatno netko tko je to pisao i bacio, podaci su isti – objašnjava 71-godišnjak, koji nam domeće kako zbog godina nešto slabije pamti pa se nada da nećemo zamjeriti ako se sjetio krivog imena.

Barba Franjo, ništa se ne brinite. Brza internetska provjera otkrila nam je da mislite na Frana Barbalića iz Baške na otoku Krku, pedagoga i povjesničara koji je bio član tadašnje JAZU.

Naš sugovornik dosad nije imao situacije u kojima bi prepoznao lica svoje starije rodbine, ali jedna anegdota posebno mu se urezala u pamćenje. Na buvljak je stigao pred kraj radnog vremena i od muškarca koji je svoju robu pakirao za 30 kuna kupio tri albuma. Nije trebalo dugo da prepozna neka od lica u njemu.

– Moje mjesto, Modriča u Bosni, na nekakav čudan način stiglo je u Zagreb. Album je pripadao jednom čovjeku kojeg poznajem. Da sam došao pet minuta kasnije, ne bih ih pronašao. On je umro, ali pronašao sam njegova brata, išao je s mojim bratom u školu – prisjeća se Šerić.

Hobijem ušao u povijest

Htio ili ne htio, svojim je hobijem ušao u povijest. Pronašao je fotografije koje su pripadale Emeriku Blumu, nekadašnjemu sarajevskom gradonačelniku o kojemu je nagrađivana Jasmila Žbanić, redateljica “Quo vadis, Aida?”, snimila film. Preko svoje učenice koja živi u Sarajevu Šerić je poslao fotografije njegovoj obitelji, a one su onda dospjele i do redateljice.

---

image

Ima Franjo bogatu arhivu

Damir Krajač/Cropix
---

Ima on u svojoj arhivi i fotografije Stjepana Gulina, šibenskog pjesnika po kojem je imenovana i nagrada dodijeljena na međunarodnom festivalu suvremene književnosti ŠKURE. Za njih se još nitko nije javio, a slao je Franjo mailove Društvu književnika. Ista je stvar i s Francuzom esperantistom čije fotografije čuva, nitko na poruke ni da odgovori...

– Na jednom mjestu pronašao sam više albuma, a među njima je i jedan koji je pripadao Josipu Pupačiću. Javljao sam se školi koja nosi njegovo ime, nekim Pupačićima kojima je samo bilo stalo ima li tu nešto za njih, ali im nije do fotografija.

Album je turistički, putovao je po Bosni, Kosovu, Makedoniji... Ima i nekoliko telegrama koje je dobio od brata – zaključuje Šerić, koji u vrijeme našeg razgovora na Facebooku objavljuje 150. album s fotografijama “Odbačenih”.

Pogledajte ih, možda netko vaš čeka da ga pronađete.

---

---

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Damir Krajač/Cropix Damir Krajač/Cropix Damir Krajač/Cropix Damir Krajač/Cropix Damir Krajač/Cropix Damir Krajač/Cropix
Damir Krajač/Cropix

Fotografije objavljuje na Facebook albumu

Damir Krajač/Cropix

Njegov neobičan hobi rezultirao je raznim epilozima

Damir Krajač/Cropix

Ima Franjo bogatu arhivu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/sve-je-pocelo-jer-su-drugi-gazili-po-njegovima-seric-po-buvljacima-kupuje-stare-fotografije-pa-ih-spaja-s-ljudima-koji-nekad-svoje-pretke-nisu-ni-vidjeli-prica-je-filmska-1240787 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=33f7aba9c66c0bce811cc724f7f245c227d185c9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0jor+%C5%A0eri%C4%87+po+buvljacima+kupuje+stare+fotografije%2C+pa+ih+spaja+s+%E2%80%98izgubljenom%E2%80%98+familijom%21+Pri%C4%8Da+je+emotivna%2C+sve+je+po%C4%8Delo+jer+ga+je+boljelo+%C5%A1to+drugi+gaze+po+njegovim+uspomenama&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fsve-je-pocelo-jer-su-drugi-gazili-po-njegovima-seric-po-buvljacima-kupuje-stare-fotografije-pa-ih-spaja-s-ljudima-koji-nekad-svoje-pretke-nisu-ni-vidjeli-prica-je-filmska-1240787 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fsve-je-pocelo-jer-su-drugi-gazili-po-njegovima-seric-po-buvljacima-kupuje-stare-fotografije-pa-ih-spaja-s-ljudima-koji-nekad-svoje-pretke-nisu-ni-vidjeli-prica-je-filmska-1240787 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TUĐE USPOMENE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ŽivotTUĐE USPOMENE

Šjor Šerić po buvljacima kupuje stare fotografije, pa ih spaja s ‘izgubljenom‘ familijom! Priča je emotivna, sve je počelo jer ga je boljelo što drugi gaze po njegovim uspomenama

Piše Marija Vuković
15. studenog 2022. - 08:26

Neki skupljaju naljepnice, drugi poštanske marke, treći antikvitete, a Franjo Šerić iz Podgore Krapinske skuplja tuđe uspomene. Dobro, nije baš tako jednostavno, on na buvljacima pronalazi stare fotografije i onda ih pokušava spojiti s novijim generacijama koje svoje pretke u nekim slučajevima nikad nisu ni vidjele.

Za razliku od ostalih, Franjo svojim hobijem ne skuplja za sebe, nego za druge. Ono što je za sebe prikupio je već 12 godina ovog iskustva, a kako nam priznaje, sve je počelo kao svojevrstan hommage njegovu kolegi i onome što su prošli ratnih devedesetih.

– Godine 1992. bježao sam iz Bosne i ostao sam bez ičega. Najviše mi je bilo žao što su za mnom ostale uspomene, odnosno fotografije. Igrom slučaja, jedan kolega moje supruge bio je u...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 15:24