ŽivotNišta drastično

'Skinuo sam 12 kilograma i ni u jednom trenutku nisam gladovao!'; Poznati kuhar otkriva kako je smršavio uz samo dvije izmjene u prehrani

Piše J. V.

Jedan od najpoznatijih kuhara na svijetu i danas je Jamie Oliver. Prvi koji je u formatu "kuham i pričam" još na početku stoljeća dostigao popularnost nekih glumačkih i pjevačkih zvijezda, potom izdao nekoliko uspješnih kuharica te otvorio restoran u samome centru Londona, danas možda nije aktivan kao nekada, ali zasigurno se mnogim gledateljima urezao u pamćenje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jamie Oliver (@jamieoliver) on

Emisija "Goli kuhar" (1999.-2000.) pritom je kao prva i najpamtljivija, no nanizali su se s godinama i "Jamiejevi 15-minutni obroci", kao i njegova "Revolucija u prehrani", svi i danas prikazivani na kulinarskim programima poput 24Kitchen.

Prešavši u polu-reality format, već su tijekom emitiranja posljednje emisije, "Revolucija u prehrani" (2010.-2011.), u kojoj je Jamie pokušao dokučiti što je uzrok pretilosti u američkim školama, mnogi gledatelji primijetili da je i kuhar "nabacio" koji kilogram viška. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jamie Oliver (@jamieoliver) on

Tako je i ostalo, a unatoč Jamiejevom odsutstvu pred kamerama, tijekom pojavljivanja u javnosti zadnjih godina nemilosrdni bi britanski mediji znali počastiti kuhara opisnim pridjevima poput "debeo", pa čak i "pretio". Debeljuškast, ugodno popunjen itd.

Borba s kilogramima

Svoju borbu s kilogramima danas 44-godišnji Jamie nije krio, a nedavno je za Radio Times otkrio i što je poduzeo kako bi skinuo višak. Smršavio je 12 kilograma, kaže, uz samo dvije promjene u prehrani.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jamie Oliver (@jamieoliver) on

Za to vrijeme snimao je emisiju "Jamiejevi obroci bez mesa" u kojoj tumači pobliže kako pojedinac mesne obroke može zamijeniti, makar djelomično, onima u kojima je glavni izvor proteina biljni. A upravo to prva je promjena koja mu je pomogla skinuti kilograme koji su se nakupili od, kaže, burgera i pomfrita.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jamie Oliver (@jamieoliver) on

"Smanjio sam konzumaciju mesa, povećao unos povrća", otkriva kuhar svoju jednostavu formulu."Više sna i malo više gibanja", dodaje.

Dvije promjene

A promjena o kojoj govori sljedeća je - budući mu je izvor proteina bio uglavnom iz crvenog mesa, zamijenio ga je orašastim plodovima.

"Orašasti plodovi umanjuju rizik od srčanog udara za 50%. Uključite ih što prije u obroke vaše djece", poručuje Jamie.

Druga promjena uključuje alkohol. Oliver ga je smanjio do na način da ga sada pije isključivo preko vikenda.

"Prosječni Britanac pije alkohol skoro na dnevnoj bazi. Nije na meni da vam govorim što da radite, ali moj režim sada mi dozvoljava da pijem samo preko vikenda...", otkriva. Kalorije iz alkohola, za kojima mnogi ne idu, mogu vam narušiti čitav plan prehrane.

"Alkohol je kalorijska i ugljikohidratna bomba zbog koje ne pati samo vaš struk, nego i novčanik", podupire Jamiejevo razmišljanje za britanski Express Geeta Sidhu-Robb, nagrađivana nutricionistkinja. "Prosječni koktel može imati čak 800 kalorija, što čini gotovo pola dnevnog unosa...", pridodaje.

Unatoč ovim promjenama, Jamie nije pobornik drastičnih koraka kad je riječ o mijenjanju dijete. Preveliko ograničavanje namirnica moglo bi rezultirati nekim neželjenim posljedicama na zdravlje, tvrdi.

"Izgubio sam 12 kilograma brzo i ni u jednom trenutku nisam gladovao", kaže. "Jeo sam ponekad i više nego prije...", dodaje za kraj popularni kuhar.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jamie Oliver (@jamieoliver) on

#MESO#ALKOHOL#MRšAVLJENJE#ORAšASTI PLODOVI#JAMIE OLIVER