stdClass Object ( [id] => 234480 [title] => Sestre Zaninović: Na Hvaru planiramo otvoriti šampionski restoran [alias] => sestre-zaninovic-na-hvaru-planiramo-otvoriti-sampionski-restoran [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Malo se ko može pohvalit da su mu ručak skuvale europske prvakinje u taekwondou – i to blizanke. E, pa mi smo uspili. Sestre Ana i Lucija Zaninović vratile su se iz Azerbajdžana svaka sa svojim zlatom, a onda smo ih odveli u splitski hotel “Consul”, a one su spremno uzele kuvaču u ruke... Na meniju njoke na crveno s pršutom i kozicama i onda za desert rožata.

- Baš guštamo kuvat – rekla nam je Lucija.

Sestre već oko šest godina žive zajedno, a od 2010. u stanu na Kmanu koji su na korištenje dobile od Grada, ima 68 kvadrata. A kakva je kuhinja? Čista?

- Da – kaže Ana.

A lako je bit čista kad se ne kuva?

- Nijeee. To svi kažu. Dobro se očisti nakon uporabe. Volimo stvarno kuvat. Nemamo vrimena, ali kako idemo starije, sve više i više, ja slatko, Ana slanija jela... - kaže nam Luce.

Ko vas je učija?


- Gledale smo mamu i vrebale priliku da negdi ode i onda se uhvatimo kužine. Uvik smo to volile. Sićan se kad je mama išla priko vikenda u bake u Mravince, onda bi mi uvatile teću – kaže Luce.

Šta imate u Mravincima?

- Kućicu i parcelu. Tamo mama sadi svoje voće i povrće. Ona se time bavi, voli to – otkrila nam je Luce.

Onda imate sve domaće?

- Ima stvarno sve šta sezonski ide, od zelene salate, rukole, sada boba... Ja ne znam di ona sve to posadi, ali ima sve, i dinje, blitve i kumpire. Nema šta nema. Šta mi zaželimo, ona posadi. Prije nije rikulu, ali vidila je da mi to volimo i eto, imamo i to – kaže Ana.

Vi se niste uvatile motike?

- Ma je, nemamo vrimena uz tri treninga dnevno.

Kako se trener Toni Tomas nije tog sitija?

- Ha – nasmijale su se sestre. Bolje da Toniju ne dajemo nove ideje.

Di tražite recepte?

- Gledamo najviše po internetu. Volimo puno jesti – kaže Lucija.

Ne bi se reklo?

- E. Ali volimo jest, stvarno – uvjerava nas Ana.

Šta ste prvo skuvale?

- Pizzu. Mama radi domaće tijesto, a nama nikako da uspije ka njoj. Ne digne se. Tada nije bilo ovih kupovnih tijesta, sada ja lakše, ali je slađe kad napraviš to sam – rekla nam je Luce.

Vi imate kategorije po kilogramima, koristite li nutricioniste?

- U klubu imamo nutricionistkinju, ali nas dvije nismo osjećale potribu. Od početka smo tribale mislit na kile, i ide nam dobro samima. Ako tribamo neki savjet, pitamo - kaže Luce.

Jeste li se kad našle u problemima, da morate skidat kile u zadnji tren?


- Više dok sam bila mlađa i malo sve neozbiljnije shvaćala. Pa imaš previše kilograma, a premalo vremena. Onda malo manje jedeš, dobro se navučeš robe i oznojiš – sjetila se Lucija.

A povraćanje, dva prsta u grlo...?

- Nikad. U taekwondou sam viđala svašta, ali nikad nisam radila nešto tako drastično da bih ugrožavala zdravlje. Onda meni to više nije sport – uozbiljila se Luce.

Koliko kuvate kad ste doma?

- Imamo puno treninga i često odemo kod mame ili ona donese. Jer nema vremena, samo čekamo kad ćemo leć. Mama donese puno zelenoga, zdravu spizu i to nam odgovara – rekla nam je Ana.

- Sad me uvatila želja za slatkim, volim isprobavat recepte za torte, ‘panna cottu’, tortu od jagoda... - otkrila je Lucija.

- Ja u zadnje vrime volim radit škampe na buzaru i stvarno su dobri – kaže Ana.

Meso ili riba?

- Svejedno. Doduše, ribu rijetko kuvam, piletinu mi je najjednostavnije, teletinu, rižot, škampe... - kaža Ana.
Di nabavljate namirnice?

- Odemo na peškariju ili pazar, ali mama većinom donosi domaće zelenilo... I meso. Ima svog mesara, uvik je pazila da to bude domaće. Ona donese pa mi zamrznemo – kaže Lucija.

Jeste li imale i gafova?

- Jedanput mi nije uspila torta, falilo je gustina da se malo stisne. Recept je bija štur pa je malo kipila sa strane – nasmijala se Lucija.

Zovete li goste na spizu?

- Je, volimo goste zvat, posebno Tonija (Tomasa, trenera i šefa njihovog kluba Marjan, nap. a.) i njegovu ženu Sandru, ljude iz kluba... Kažu da je dobro – zadovoljna je Ana.

Kuvate li sarme?

- Nismo još sarme, ali gledamo, volile bismo sve naučit, ta naša tradicionalna jela. I, recimo, punjene paprike – rekla nam je Ana i dodala:

- Kad sam bila mala, tila sam bit kuharica.

Dobro, pa nije još kasno?


- I nije. Mogu to još i planiram se upisat na neki kulinarski tečaj. Kad budem imala vrimena, želja mi je naučit kuvat – priznala je Ana, a i Luce ima iste ambicije.

A da otvorite i neki šampionski restoran?

- Možda na Hvaru kad sredimo prostor – kaže Ana.

Kakav prostor?

- Tata nam je ostavio dio obiteljske kuće u nasljedstvo. Sad se to uređuje, baš u centru odmah uz crkvu svetog Ivana. Može biti mali restorančić. Možda budemo tamo kuhale za koju godinu – rekla nam je Ana.

Tata vam je tamo odrastao?

- Živio je i išao u školu na Hvaru. Zaninovići su baš pravi Hvarani – kaže Ana.

U kakvom je stanju kuća?

- Dosta je loše, crkva se nedavno urušila, a naša je kuća naslonjena na nju. Kuću sada obnavljamo, ali jedan susjed se buni, pa nas je malo zakočio – žali se Ana.

Šta će Toni Tomas, on vam čuva misto trenerica u klubu, a vi otvarate restoran?

- Ma dobro, ostat ćemo mi u klubu, nećemo sad bit baš kuharice, svratit ćemo tamo povremeno, drugi će kuvat – kaže nam Luce.

Kakve ste doma, imate svaka svoju sobu, ili...?

- Ne, skupa spavamo. Imamo prostora, ali volimo biti skupa. Ja ne mogu biti sama u kući, čim sam sama ili po danu ili po noći, bojim se. Navikla sam, odrasla u kući s petero djece (braća Ivan, Tomislav i Marin, nap. a.), ne znam biti sama. I stalno smo nas dvije skupa – kaže Luce.

Bojite se mraka?

- Imamo malo noćno svjetlo jer se budimo u snu, i pričamo u snu, a nekad se i ozlijedimo. Znamo opalit nogom u rub kreveta tako jako da nam natekne noga. I stalno sanjamo jedna o drugoj. Čujem Anu da viče ‘Luce, Luce’... Često se budimo u znoju – kaže Lucija.

Toliko ste jako povezane?

- Da – kažu uglas.

Šta ćete kad se udate?

- Ma dobro, bit ćemo fizički razdvojene samo preko noći, a onda ujutro opet na telefon i jedna kod druge – kaže Lucija.

U vezama ste?

- Jesmo, obje, ali ne govorimo puno o tome. Naši momci nisu javne osobe i nema smisla da govorimo o njima – kaže Ana.
Onda natrag na brak. Najbolje da sagradite zajedničku kuću?

- Kad smo bile mlađe, to nam je bio san. Kuća na dva kata i stalno jedna s drugom. Ali vidjet ćemo – rekla je Lucija.

Ljutite li se kad vas na ulici ne prepoznaju?

- Ma je. Ja se nekad odazivam i na Lucija. Samo se okrenem, znam da me zovu i onda se lijepo javim – kaže Ana.

Dobro, dajte neki detalj, kako da vas ljudi razlikuju?

- Ana na nosu ima madež – kaže Luce, a ona iznad desne obrve. Pa se zagledajte...

- Sve je isto, razmišljanje, samo je karakter različit – nastavila je Lucija te objasnila:

- Ja sam blaža, povučenija, ona je čvršća.

- Ja sam lider, a ona se šlepa za mnom, uvijek sam je branila – nasmijala se Ana.

Toliko ste ‘lude’ jedna za drugom. Što kad dobijete djecu?

- Bile bismo presretne da obje dobijemo blizanke. Ali, teško to ide. Uglavnom to preskoči generaciju – snuždile su se.

Ali, obradovala ih je Nediljka Čota, kuharica u hotelu “Consul”.

- Evo, ja sam blizanka i rodila sam blizance – otkrila je Nediljka.

- Super, ima nade i za nas – oduševile su se Zaninovićke.

Igrom sudbine, u “Consulu” rade i još dvije blizanke, Boja i Ana. Eto, ručak na kvadrat.

Pero Smolčić
foto: tom dubravec / cropix

PJAT PRVI Njoki na crveno s pršutom i kozicama

Potrebno: Kilogram krumpira, 4 jaja, 15 dag margarina, pola kilograma brašna, sol. Za toć: maslinovo ulje, kapula, pome, sol, papar, češnjak, peršin, lovorov list, repovi škampa, glave od škampa, dva decilitra bijelog vina, pršut, parmezan.

Recept: Kilogram krumpira skuhati u kori. Skuhani krumpir se oguli i samelje, dodaju se četiri cijela jaja, 15 dekagrama margarina i pola kilograma brašna te soli. Naprave se valjušci i kuhaju u slanoj vodi. Za toć prvo skuhati šalšu. Na malo maslinova ulja popržiti kapulu, pome, sol, papar, češnjak, peršin, dodati lovorov list i kuhati oko 40 minuta. Potom napraviti riblji temeljac ili ako kupujete svježe škampe od njihovih glava, a repove očistiti. Zatim na maslinovu ulju popržimo repove škampa, dodamo peršin, kapulu, pola decilitra bijelog vina i onda to oko jednu minutu pržimo. Zatim dodate njoke, pa riblji temeljac (oko dva decilitra) i šalšu. Kad sve prokuha, dodate nekoliko feta pršuta te parmezana i... Dobar tek!

PJAT DRUGI Desert rožata

Potrebno: 12 jaja, 25 dag šećera, 2 vanilin šećera, žlica ruma, kora od limuna, 1 litra mlijeka, 20 dag šećera (za karamel).

Recept: Na tavi se prži šećer za karamel. Ne smije izgorjeti. Kad se karamelizira, ulije se po kalupu za rožatu (pazite na prste jer je strašno opasno, vruće). Izmutiti 12 jaja, 25 dag šećera, žlicu ruma i koru od limuna. To dobro izmiksati, a potom dodati litru mlijeka te se zajedno izliti u kalup namazan karameliziranim šećerom. Potom se to sve kuha u kalupu na pari oko 40 minuta (obavezno paziti da ne uđe voda u kalup).
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZLATNE BLIZANKE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-05-11 17:55:03 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-05-11 22:32:48 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-05-11 21:59:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6196 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15572405 Threads: 2 Questions: 3213546425 Slow queries: 7251319 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236226357 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/sestre-zaninovic-na-hvaru-planiramo-otvoriti-sampionski-restoran-234480 [printLink] => /mozaik/zivot/sestre-zaninovic-na-hvaru-planiramo-otvoriti-sampionski-restoran-234480?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 195120 [name] => sestrezaninović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sestrezaninovic [link] => /tag/sestrezaninovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZLATNE BLIZANKE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Sestre Zaninović: Na Hvaru planiramo otvoriti šampionski restoran [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-19-14-51-00-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => templates/site/images/no_image.png [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [galleryCount] => 0 [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Malo se ko može pohvalit da su mu ručak skuvale europske prvakinje u taekwondou – i to blizanke. E, pa mi smo uspili. Sestre Ana i Lucija Zaninović vratile su se iz Azerbajdžana svaka sa svojim zlatom, a onda smo ih odveli u splitski hotel “Consul”, a one su spremno uzele kuvaču u ruke... Na meniju njoke na crveno s pršutom i kozicama i onda za desert rožata.

- Baš guštamo kuvat – rekla nam je Lucija.

Sestre već oko šest godina žive zajedno, a od 2010. u stanu na Kmanu koji su na korištenje dobile od Grada, ima 68 kvadrata. A kakva je kuhinja? Čista?

- Da – kaže Ana.

A lako je bit čista kad se ne kuva?

- Nijeee. To svi kažu. Dobro se očisti nakon uporabe. Volimo stvarno kuvat. Nemamo vrimena, ali kako idemo starije, sve više i više, ja slatko, Ana slanija jela... - kaže nam Luce.

Ko vas je učija?


- Gledale smo mamu i vrebale priliku da negdi ode i onda se uhvatimo kužine. Uvik smo to volile. Sićan se kad je mama išla priko vikenda u bake u Mravince, onda bi mi uvatile teću – kaže Luce.

Šta imate u Mravincima?

- Kućicu i parcelu. Tamo mama sadi svoje voće i povrće. Ona se time bavi, voli to – otkrila nam je Luce.

Onda imate sve domaće?

- Ima stvarno sve šta sezonski ide, od zelene salate, rukole, sada boba... Ja ne znam di ona sve to posadi, ali ima sve, i dinje, blitve i kumpire. Nema šta nema. Šta mi zaželimo, ona posadi. Prije nije rikulu, ali vidila je da mi to volimo i eto, imamo i to – kaže Ana.

Vi se niste uvatile motike?

- Ma je, nemamo vrimena uz tri treninga dnevno.

Kako se trener Toni Tomas nije tog sitija?

- Ha – nasmijale su se sestre. Bolje da Toniju ne dajemo nove ideje.

Di tražite recepte?

- Gledamo najviše po internetu. Volimo puno jesti – kaže Lucija.

Ne bi se reklo?

- E. Ali volimo jest, stvarno – uvjerava nas Ana.

Šta ste prvo skuvale?

- Pizzu. Mama radi domaće tijesto, a nama nikako da uspije ka njoj. Ne digne se. Tada nije bilo ovih kupovnih tijesta, sada ja lakše, ali je slađe kad napraviš to sam – rekla nam je Luce.

Vi imate kategorije po kilogramima, koristite li nutricioniste?

- U klubu imamo nutricionistkinju, ali nas dvije nismo osjećale potribu. Od početka smo tribale mislit na kile, i ide nam dobro samima. Ako tribamo neki savjet, pitamo - kaže Luce.

Jeste li se kad našle u problemima, da morate skidat kile u zadnji tren?


- Više dok sam bila mlađa i malo sve neozbiljnije shvaćala. Pa imaš previše kilograma, a premalo vremena. Onda malo manje jedeš, dobro se navučeš robe i oznojiš – sjetila se Lucija.

A povraćanje, dva prsta u grlo...?

- Nikad. U taekwondou sam viđala svašta, ali nikad nisam radila nešto tako drastično da bih ugrožavala zdravlje. Onda meni to više nije sport – uozbiljila se Luce.

Koliko kuvate kad ste doma?

- Imamo puno treninga i često odemo kod mame ili ona donese. Jer nema vremena, samo čekamo kad ćemo leć. Mama donese puno zelenoga, zdravu spizu i to nam odgovara – rekla nam je Ana.

- Sad me uvatila želja za slatkim, volim isprobavat recepte za torte, ‘panna cottu’, tortu od jagoda... - otkrila je Lucija.

- Ja u zadnje vrime volim radit škampe na buzaru i stvarno su dobri – kaže Ana.

Meso ili riba?

- Svejedno. Doduše, ribu rijetko kuvam, piletinu mi je najjednostavnije, teletinu, rižot, škampe... - kaža Ana.
Di nabavljate namirnice?

- Odemo na peškariju ili pazar, ali mama većinom donosi domaće zelenilo... I meso. Ima svog mesara, uvik je pazila da to bude domaće. Ona donese pa mi zamrznemo – kaže Lucija.

Jeste li imale i gafova?

- Jedanput mi nije uspila torta, falilo je gustina da se malo stisne. Recept je bija štur pa je malo kipila sa strane – nasmijala se Lucija.

Zovete li goste na spizu?

- Je, volimo goste zvat, posebno Tonija (Tomasa, trenera i šefa njihovog kluba Marjan, nap. a.) i njegovu ženu Sandru, ljude iz kluba... Kažu da je dobro – zadovoljna je Ana.

Kuvate li sarme?

- Nismo još sarme, ali gledamo, volile bismo sve naučit, ta naša tradicionalna jela. I, recimo, punjene paprike – rekla nam je Ana i dodala:

- Kad sam bila mala, tila sam bit kuharica.

Dobro, pa nije još kasno?


- I nije. Mogu to još i planiram se upisat na neki kulinarski tečaj. Kad budem imala vrimena, želja mi je naučit kuvat – priznala je Ana, a i Luce ima iste ambicije.

A da otvorite i neki šampionski restoran?

- Možda na Hvaru kad sredimo prostor – kaže Ana.

Kakav prostor?

- Tata nam je ostavio dio obiteljske kuće u nasljedstvo. Sad se to uređuje, baš u centru odmah uz crkvu svetog Ivana. Može biti mali restorančić. Možda budemo tamo kuhale za koju godinu – rekla nam je Ana.

Tata vam je tamo odrastao?

- Živio je i išao u školu na Hvaru. Zaninovići su baš pravi Hvarani – kaže Ana.

U kakvom je stanju kuća?

- Dosta je loše, crkva se nedavno urušila, a naša je kuća naslonjena na nju. Kuću sada obnavljamo, ali jedan susjed se buni, pa nas je malo zakočio – žali se Ana.

Šta će Toni Tomas, on vam čuva misto trenerica u klubu, a vi otvarate restoran?

- Ma dobro, ostat ćemo mi u klubu, nećemo sad bit baš kuharice, svratit ćemo tamo povremeno, drugi će kuvat – kaže nam Luce.

Kakve ste doma, imate svaka svoju sobu, ili...?

- Ne, skupa spavamo. Imamo prostora, ali volimo biti skupa. Ja ne mogu biti sama u kući, čim sam sama ili po danu ili po noći, bojim se. Navikla sam, odrasla u kući s petero djece (braća Ivan, Tomislav i Marin, nap. a.), ne znam biti sama. I stalno smo nas dvije skupa – kaže Luce.

Bojite se mraka?

- Imamo malo noćno svjetlo jer se budimo u snu, i pričamo u snu, a nekad se i ozlijedimo. Znamo opalit nogom u rub kreveta tako jako da nam natekne noga. I stalno sanjamo jedna o drugoj. Čujem Anu da viče ‘Luce, Luce’... Često se budimo u znoju – kaže Lucija.

Toliko ste jako povezane?

- Da – kažu uglas.

Šta ćete kad se udate?

- Ma dobro, bit ćemo fizički razdvojene samo preko noći, a onda ujutro opet na telefon i jedna kod druge – kaže Lucija.

U vezama ste?

- Jesmo, obje, ali ne govorimo puno o tome. Naši momci nisu javne osobe i nema smisla da govorimo o njima – kaže Ana.
Onda natrag na brak. Najbolje da sagradite zajedničku kuću?

- Kad smo bile mlađe, to nam je bio san. Kuća na dva kata i stalno jedna s drugom. Ali vidjet ćemo – rekla je Lucija.

Ljutite li se kad vas na ulici ne prepoznaju?

- Ma je. Ja se nekad odazivam i na Lucija. Samo se okrenem, znam da me zovu i onda se lijepo javim – kaže Ana.

Dobro, dajte neki detalj, kako da vas ljudi razlikuju?

- Ana na nosu ima madež – kaže Luce, a ona iznad desne obrve. Pa se zagledajte...

- Sve je isto, razmišljanje, samo je karakter različit – nastavila je Lucija te objasnila:

- Ja sam blaža, povučenija, ona je čvršća.

- Ja sam lider, a ona se šlepa za mnom, uvijek sam je branila – nasmijala se Ana.

Toliko ste ‘lude’ jedna za drugom. Što kad dobijete djecu?

- Bile bismo presretne da obje dobijemo blizanke. Ali, teško to ide. Uglavnom to preskoči generaciju – snuždile su se.

Ali, obradovala ih je Nediljka Čota, kuharica u hotelu “Consul”.

- Evo, ja sam blizanka i rodila sam blizance – otkrila je Nediljka.

- Super, ima nade i za nas – oduševile su se Zaninovićke.

Igrom sudbine, u “Consulu” rade i još dvije blizanke, Boja i Ana. Eto, ručak na kvadrat.

Pero Smolčić
foto: tom dubravec / cropix

PJAT PRVI Njoki na crveno s pršutom i kozicama

Potrebno: Kilogram krumpira, 4 jaja, 15 dag margarina, pola kilograma brašna, sol. Za toć: maslinovo ulje, kapula, pome, sol, papar, češnjak, peršin, lovorov list, repovi škampa, glave od škampa, dva decilitra bijelog vina, pršut, parmezan.

Recept: Kilogram krumpira skuhati u kori. Skuhani krumpir se oguli i samelje, dodaju se četiri cijela jaja, 15 dekagrama margarina i pola kilograma brašna te soli. Naprave se valjušci i kuhaju u slanoj vodi. Za toć prvo skuhati šalšu. Na malo maslinova ulja popržiti kapulu, pome, sol, papar, češnjak, peršin, dodati lovorov list i kuhati oko 40 minuta. Potom napraviti riblji temeljac ili ako kupujete svježe škampe od njihovih glava, a repove očistiti. Zatim na maslinovu ulju popržimo repove škampa, dodamo peršin, kapulu, pola decilitra bijelog vina i onda to oko jednu minutu pržimo. Zatim dodate njoke, pa riblji temeljac (oko dva decilitra) i šalšu. Kad sve prokuha, dodate nekoliko feta pršuta te parmezana i... Dobar tek!

PJAT DRUGI Desert rožata

Potrebno: 12 jaja, 25 dag šećera, 2 vanilin šećera, žlica ruma, kora od limuna, 1 litra mlijeka, 20 dag šećera (za karamel).

Recept: Na tavi se prži šećer za karamel. Ne smije izgorjeti. Kad se karamelizira, ulije se po kalupu za rožatu (pazite na prste jer je strašno opasno, vruće). Izmutiti 12 jaja, 25 dag šećera, žlicu ruma i koru od limuna. To dobro izmiksati, a potom dodati litru mlijeka te se zajedno izliti u kalup namazan karameliziranim šećerom. Potom se to sve kuha u kalupu na pari oko 40 minuta (obavezno paziti da ne uđe voda u kalup).
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] => [OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/sestre-zaninovic-na-hvaru-planiramo-otvoriti-sampionski-restoran-234480 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b76d22427ae7075c7d28eeaebb32712c346b6c69 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sestre+Zaninovi%C4%87%3A+Na+Hvaru+planiramo+otvoriti+%C5%A1ampionski+restoran&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fsestre-zaninovic-na-hvaru-planiramo-otvoriti-sampionski-restoran-234480 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fsestre-zaninovic-na-hvaru-planiramo-otvoriti-sampionski-restoran-234480 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZLATNE BLIZANKE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
ŽivotZLATNE BLIZANKE

Sestre Zaninović: Na Hvaru planiramo otvoriti šampionski restoran

Piše PSD.
11. svibnja 2014. - 23:59
Malo se ko može pohvalit da su mu ručak skuvale europske prvakinje u taekwondou – i to blizanke. E, pa mi smo uspili. Sestre Ana i Lucija Zaninović vratile su se iz Azerbajdžana svaka sa svojim zlatom, a onda smo ih odveli u splitski hotel “Consul”, a one su spremno uzele kuvaču u ruke... Na meniju njoke na crveno s pršutom i kozicama i onda za desert rožata.

- Baš guštamo kuvat – rekla nam je Lucija.

Sestre već oko šest godina žive zajedno, a od 2010. u stanu na Kmanu koji su na korištenje dobile od Grada, ima 68 kvadrata. A kakva je kuhinja? Čista?

- Da – kaže Ana.

A lako je bit čista kad se ne kuva?

- Nijeee. To svi kažu. Dobro se očisti nakon uporabe. Volimo stvarno kuvat. Nemamo vrimena, ali kako idemo starije, sve više i više, ja slatko, Ana slanija jela... - ...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 16:51