stdClass Object ( [id] => 1331860 [title] => Rambo skače od svoje dvanaeste, da bi preživio. Otkriva nam tarifu, priča i o vjeri i ljubavi: ‘Imao sam curu iz Splita‘ [alias] => rambo-skace-od-svoje-dvanaeste-da-bi-prezivio-otkriva-nam-tarifu-prica-i-o-vjeri-i-ljubavi-imao-sam-curu-iz-splita [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Što su piciginaši za Split, to su skakači sa Staroga mosta Mostaru: lokalni mangupi sportskog duha, vazda spremni smočiti se – bilo ljeto ili zima. Uvijek s mudantinama u džepu, "kupaćim", rekli bi u Mostaru. Doduše, u tom gradu kad zima pokaže zube (voda je ionako uvijek hladna, čak i ljeti teško prebaci desetak stupnjeva) skaču u ronilačkim odijelima.

I strastveni piciginaši, kao i skakači, uvijek su blago preplanuli, oni čine malu zajednicu za sebe, voda – slana ili slatka – njihovo je drugo prirodno stanište. Čak najmanje u njoj plivaju.

Ipak, postoje bitne razlike. Piciginaši igraju picigin uz osnovno pravilo "balun mora ostat suv" iz čistog gušta, zabave i jačanja zajedništva, sportskog duha. Skakačima u vodu, pak, skokovi su doslovce život. Gola, mokra, opasna i studena egzistencija. Oni skaču cijelo ljeto za novac kako bi preživjeli zimu. Zimi također skaču, ali čak ni tada iz gušta, nego za eure, marke, što god, primaju svaku valutu ako ima netko tko želi platiti za skok. Tarifa je pedeset eura. Ne može niže, nema šanse, veli nam Rambo.

---

image

Rambo je izabrao zdrav život, sport i svakodnevno klanjanje. Ne pije alkohol, ne puši, moli se Alahu, poštuje svoje bližnje i nikome ne želi zlo

Josko Šupić /Cropix
---

Sport i svakodnevno klanjanje

Rambu je pravo ime Ahmet Sejdović, ima 25 godina i iza sebe bezbroj skokova s 22 metra visokog Starog mosta u Neretvu. Hladnu i usred ljeta, studenu zimi. Da nije skokova koji mu osiguravaju hranu, ali još više njegova sportskog duha i vjere u dobrog Alaha, možda bi i Rambo bio pod zemljom – iliti na Ahiretu – kao njegova starija braća, koja su puno pila. Ili njegova nesretna majka, koja je također umrla.

Ne, Rambo je izabrao zdrav život, sport i svakodnevno klanjanje. Ne pije alkohol, ne puši cigarete, moli se Alahu, poštuje svoje bližnje i nikome ne želi zlo, pazi što jede i – skače.

Mora skakati jer drukčije ne bi preživio. Nema škole, otac s maćehom živi u Čapljini, trguje rabljenom markiranom robom, bori se za sebe – ima samo 42 godine, Ramba je dobio kad je imao osamnaest. Rambove sestre su se udale i žive u inozemstvu, on se nije imao prilike školovati, ali može čitati Kur‘an. Za njegovu razinu obrazovanja nema velikog izbora zanimanja, radio je ranije kao skladištar, dok nije otkrio svoju najveću ljubav: skakanje s mosta.

---

‘Ne sjećam se kad sam bio na moru. I ne treba mi...‘

Da se Ahmet Sejdović-Rambo rodio u imućnijoj obitelji, vjerojatno bi postao profesor kineziologije, fitness-trener ili profesionalni sportaš. Ovako je ipak pronašao neki sport koji ga – ironično – drži na ulici (na mostu), ali daleko od poroka droge, alkohola, čak i cigareta.

Da je Rambo imao drukčiju obiteljsku sliku, možda bi ga roditelji vodili kao malenoga na morsko ljetovanje. Možda bi proplivao u Brelima ili Baškoj Vodi, u toplom moru, a ne u mrzloj Neretvi. No, Rambo je pošten momak kojega je studen-voda očvrsnula, a o moru jedva da ima ikakav memorijski zapis.

– Ne sjećam se kad sam bio na moru – i ne treba mi. Lijepo mi je ovdje, sretan sam! Ne bi mogo zamislit život bez ovoga što imam... Ljeti puno radim, skačem i treniram, zimi manje skačem a više treniram. I klanjam – skromno će mladić.

---

---

image

Rambo ne skače s mosta za manje od 50 eura, kaže da su najbolje platiše Slovenci

Josko Šupić /Cropix
---

– Prvi put sam skočio kad mi je bilo dvanest. Babo i majka nisu znali, nisam im ništa ni reko. I samo taj prvi put sam se bojo. Jes, bilo me malo strah, priznajem. Poslije više nije; sad mi je skočit ko kafu popit – sažima Ahmet Rambo dok žvače salatu s piletinom u zdjelici, koju je donio iz obližnje zalogajnice. Uz obrok je dobio i malena pizza-peciva, to ne jede; nudi nas svojom hranom. Mlad je momak, mora jesti, a nema mu tko skuhati, pa se snalazi. A treba vazda biti sit i u snazi, nikad se ne zna kad će zatrebati skok.

– Slovenci su najbolji platiše. Oni uvijek, kad dođu na most, plate. Ljeti i zimi. Kad vidimo Slovence, znamo da će se skakat – vedro primjećuje.

S njim je u klupskim prostorijama skakača (pored samog mosta, uređenih u orijentalnom stilu) u smjeni još samo jedan kolega-skakač. Taj baš nije bio od razgovora za novine, pa je šmugnuo na kavu (to jest, kahvu) na kat, u obližnji kafić "Čardak". Ionako ga nismo odmah shvatili ozbiljno; Rambo je bio pred nama gol do pasa, odbjegli kolega pak u zimskoj kratkoj bundi.

– Ima nas četvorica danas u smjeni, al‘ dvojica nisu došla. Inače nas je ukupno deset, radimo svaki drugi dan. Tako smo se organizirali.

– Zašto su u jednoj smjeni šestorica, u drugoj samo četiri skakača? – pitamo Ramba.

– Ova šestorica su malo stariji. Jedan nije baš uvijek za skok, pa ih je više, da se mogu pokrit – namiguje mladi skakač. Najstariji kolega inače ima 52 godine.

---

Supruga skakača: ‘Moj Guma je najbolji‘

Vanesa Delić (45) prodaje suvenire pred ulazom u prostorije Skakačkog kluba. Muž, pak, skače.

– Sutra je njegova smjena. Moj Admir. Zovu ga Guma jer je ko od gume – ima četres sedam godina i nije najmlađi, ali jes vala najbolji! Vid ga – vadi fotografiju naočita muškarca mišićava torza.

Još je, priznaje, u svog "čoeka" zaljubljena ko prvog dana.

– Ne bojim se za njega jer je skako i kad smo se tek upoznali. Ne znam šta bi sinu rekla da ga imam jer – nemam. Imam kćer, ona ne skače – iznosi Vanesa.

Ljeti svi puno rade: ona trguje, Guma skače, ali kad ulove koji slobodan dan, odu u Brela na kupanje.

– Najviše kad je ovdje Red Bul (natjecanje - op.). Onda ne možemo radit, pa bjež na more par dana – kaže.

---

---

image

Vanesa Delić

Joško Šupić /Cropix
---

Ravnopravno dijele zaradu

Iznenađeni smo njihovim internim ustrojem; oni ne skaču stihijski, niti "iz đira", kako bi površni gledatelj mogao pomisliti. Za rekreativno skakanje, uostalom, postoji obližnja skakaonica s nekoliko razina, od kojih je najviša 17 metara. Na toj su se skakaonici svi oni uvježbavali prije negoli su "uskočili" u klasu "profesionalac".

Ruku na srce, svaki skok je ujedno i glava u torbi.

Dakle, skakači sa Starog mosta, članovi kluba, skaču svaki drugi dan i među sobom ravnopravno dijele svu zaradu, koja se u jednom danu može dobaciti i do par stotina eura po glavi. Dok jedan skače, drugi kupi na mostu donacije, treći je na plaži, a četvrti se zagrijava za skok nakon svog prethodnika. I tako naizmjenično, dokle god ima interesa turista za tu opasnu atrakciju.

---

image

Posjetitelji na Starom mostu

Joško Šupić /Cropix
---

– Moraš za ovaj poso – a to je ujedno i tradicija, znaš – bit sportaš i psiholog. Trebaš odma vidit ima li na mostu para, ko bi mogo platit. Nekad dođu grupe, pa svi daju pokoji euro da se skupi pedeset. To je najniža tarifa, ispod toga ne bi išo. Ne valja sebe ponižavat – ponosno će mladi Rambo.

Na mobitelu ima navijene podsjetnike za četiri klanjanja dnevno u obližnjoj džamiji.

– Najbolje klanjanje je ovo u trinest sati. Ako se dogodi da tada imam skok, Bog najbolje zna zašto je to potrebno i neće se ljutit, ali treba nadoknadit, odklanjat do petnest sati. Ako to propustim, e onda sam kriv, zgriješio sam – kazuje mladi vjernik, koji smatra da smo pred Alahom – Bogom – svi jednaki.

– Razlikujemo se samo po tome tko je od nas više bogobojazan – poučava.

Povremeno viđa oca i maćehu, ali uglavnom je sam. Skakači su mu kao familija, Stari most i prostorije kluba kao drugi dom.

Ljudi prolaze, neki ga poznaju iz džamije, iz grada, lijepo se jave. Stalni turisti s mosta također srdačno pozdravljaju Ramba.

Može se prezimiti...

– Volim ovaj poso, mogu od njega živjet, lijepo prezimit. Prije skoka uvijek se pripremim, pokvasim hladnom vodom. Nisam se nikad povrijedio, ali ako loše odradim dva-tri skoka, znam malo opatit leđa. Mogo bih bez problema skočit dvadeset puta u jednom danu, ali nikad nije baš tolko trebalo. Skačem samo ljeti – od trećeg do jedanestog mjeseca – veli.

– Nije to baš "samo ljeti" – primjećujemo.

– Dobro, malo dužu sezonu imamo. Skočim i zimi, ako naiđu Slovenci – podsjeća, pa se trgne.

– Ti si iz Splita? Imo sam curu iz Splita – zasmijulji se.

– Iz Splita? – provjeravamo.

– U stvari, iz Hrvatske je bila. Možda i iz Splita, nisam siguran. Veza je kratko trajala – vragolasto se smijucka.

– Ima ovdje puno avantura, ha? Cure vole zgodne skakače – kušamo ga.

– Možda – diplomatski će Rambo.

---

image

Sad mi je skočit ko kafu popit – sažima Ahmet Rambo dok žvače salatu s piletinom u zdjelici, koju je donio iz obližnje zalogajnice

Joško Šupić/Cropix
---

A što kad ostari?

Pitamo ga što će biti kad ostari, onemoća za skakanje. U tom poslu – penzije nema. Ionako su u BiH slabe, kao i kod nas.

– Išo bi možda u Holandiju. Imam tamo nekog ko mi je drag... – otplovi u mislima nakratko.

– Neka me još malo tu, da zaradim za novi život. I nađem pošten poso u Holandiji, ako odem. Samo, pravo i pošteno, bojim se Alaha. Hoću da mu vazda budem na ponos, nikad na sramotu – ozbiljno veli mladi Rambo sa Staroga mosta.

---

Sportaš u suvenirnici: ‘Nema para za koje bih skočio! Ili možda ipak za...‘

Uz zgodne skakače, na Mostu za kruh zarađuje još jedan naočiti mladić, ali prodajom suvenira. On je Amar Tojaga i, za razliku od "samoniklih skakača", Amar ima diplomu profesora tjelesne kulture visokoškolske ustanove "Džemal Bijedić" iz Mostara.

– Ovo nam je obiteljski poso, suveniri. Ali radim ja i ko trener u fitness-klubu, vodim kružne treninge i tako – kazuje 26-godišnji Amar.

Na mostu je skoro svaki dan, ali još nikad nije skočio s njega. Kao obrazovani sportaš vrlo ozbiljno shvaća taj pothvat i opasnosti koje krije.

– Moj daidža (ujak - op.) Guma je skakač. To zahtijeva veliku pripremu i hrabrost. Volim sport, ali ne takav. Nema para za koje bih skočio! Hajde, možda bih za deset hiljada eura – veselo mijenja "iskaz".

– Za taj bi iznos razmislio. Mogo bi nešto konkretno zaradit, a ostalo bi i za terapije – smije se Amar, malko gorko.

---

---

image

Amar Tojaga

Joško Šupić /Cropix
---

---

Žene malo skaču, a neki nikad ne izrone

Od sugovornika saznajemo da skakanje sa Starog mosta nikad nije bilo osobito privlačno ženama.

– Bila je jedna iz Konjica, skakala je, ali je otišla, udala se u Ameriku. Neki idu skočit na svoju ruku, zovemo ih "kvarnjaci" jer skaču na kvarno, nisu iz kluba. Nisu ni svjesni u šta se upuštaju, pa kad ih vidimo, odmah zovemo policiju, Prvu pomoć.

Neretva je planinska rijeka, opasna i ljeti. U zraku bude pedeset stepeni, u vodi deset, a most sklizak, ne znaju se mnogi namjestit za skok. Zimus je jedan Kinez za TikTok snimo, skočio i – još ga nisu pronašli. Nekima nađu tijela u rukavcu, kod Zvornika. Ljudi padaju u nesvijest dok skaču, svega tu zna bit. Bježi sa ograde mosta, nije skok za svakoga – poručuju "letećim" namjernicima, neupućenim egzibicionistima.

---

---

image

Pogled na Neretvu sa Starog mosta

Joško Šupić /Cropix
---

---

image

Uspomena iz rata - instalacija u Klubu skakača u vodu

Joško Šupić /Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MOSTARSKI ‘LETAČ‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => MOSTARSKI ‘LETAČ‘ 2 0 7058 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-18 12:11:34 [created_by] => 3154 [created_by_alias] => Lenka Gospodnetić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-19 17:27:42 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-10-19 17:27:42 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Rambo skače sa Staroga mosta da bi preživio. Ali 'samo ljeti', kaže - od ožujka do studenog. I ne za manje od 50 eura... [metakey] => Mostar, stari most, skakači, Ahmet Sejdović Rambo, Amat Tojaga, Vanesa Delić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/18\/25875228.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/18\/25875224.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/18\/25875232.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/18\/25875233.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/18\/25875235.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/18\/25875226.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/18\/25875236.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/18\/25875242.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/18\/25875248.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/18\/25875247.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Josko \u0160upi\u0107 \/Cropix","Josko \u0160upi\u0107 \/Cropix","Josko \u0160upi\u0107 \/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107 \/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107 \/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107 \/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107 \/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107 \/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107 \/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Rambu je pravo ime Ahmet Sejdovi\u0107, ima 25 godina i iza sebe bezbroj skokova s 22 metra visokog Starog mosta u Neretvu<\/p>","

Rambo ne ska\u010de s mosta za manje od 50 eura, ka\u017ee da su najbolje plati\u0161e Slovenci<\/p>","

Rambo je izabrao zdrav \u017eivot, sport i svakodnevno klanjanje. Ne pije alkohol, ne pu\u0161i, moli se Alahu, po\u0161tuje svoje bli\u017enje i nikome ne \u017eeli zlo<\/p>","

Sad mi je sko\u010dit ko kafu popit \u2013 sa\u017eima Ahmet Rambo dok \u017eva\u010de salatu s piletinom u zdjelici, koju je donio iz obli\u017enje zalogajnice<\/p>","

Vanesa Deli\u0107<\/p>","

Pogled na Neretvu sa Starog mosta<\/p>","

Posjetitelji na Starom mostu<\/p>","

Amar Tojaga<\/p>","

Plaketa u Klubu skaka\u010da u vodu<\/p>","

Uspomena iz rata - instalacija u Klubu skaka\u010da u vodu<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1282","hd_25875228_1920.jpg":"1920x1080","k_25875228_1280.jpg":"1280x1280","k_25875228_1024.jpg":"1024x1024","k_25875228_640.jpg":"640x640","k_25875228_480.jpg":"480x480","k_25875228_340.jpg":"340x340","k_25875228_220.jpg":"220x220","o_25875228_1280.jpg":"1280x854","o_25875228_1024.jpg":"1024x683","o_25875228_640.jpg":"640x427","o_25875228_480.jpg":"480x320","o_25875228_340.jpg":"340x227","o_25875228_220.jpg":"220x146","h_25875228_1280.jpg":"1280x854","h_25875228_1024.jpg":"1024x683","h_25875228_640.jpg":"640x427","h_25875228_480.jpg":"480x320","h_25875228_340.jpg":"340x227","h_25875228_220.jpg":"220x147","pp_25875228_1280.jpg":"1280x1628","pp_25875228_1024.jpg":"1024x1303","pp_25875228_640.jpg":"640x814","pp_25875228_480.jpg":"480x611","pp_25875228_340.jpg":"340x432","pp_25875228_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_25875224_1920.jpg":"1920x1080","k_25875224_1280.jpg":"1280x1280","k_25875224_1024.jpg":"1024x1024","k_25875224_640.jpg":"640x640","k_25875224_480.jpg":"480x480","k_25875224_340.jpg":"340x340","k_25875224_220.jpg":"220x220","o_25875224_1280.jpg":"1280x854","o_25875224_1024.jpg":"1024x683","o_25875224_640.jpg":"640x427","o_25875224_480.jpg":"480x320","o_25875224_340.jpg":"340x227","o_25875224_220.jpg":"220x146","h_25875224_1280.jpg":"1280x854","h_25875224_1024.jpg":"1024x683","h_25875224_640.jpg":"640x427","h_25875224_480.jpg":"480x320","h_25875224_340.jpg":"340x227","h_25875224_220.jpg":"220x147","pp_25875224_1280.jpg":"1280x1628","pp_25875224_1024.jpg":"1024x1303","pp_25875224_640.jpg":"640x814","pp_25875224_480.jpg":"480x611","pp_25875224_340.jpg":"340x432","pp_25875224_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2930","hd_25875232_1920.jpg":"1920x1080","k_25875232_1280.jpg":"1280x1280","k_25875232_1024.jpg":"1024x1024","k_25875232_640.jpg":"640x640","k_25875232_480.jpg":"480x480","k_25875232_340.jpg":"340x340","k_25875232_220.jpg":"220x220","o_25875232_1280.jpg":"1280x1953","o_25875232_1024.jpg":"1024x1562","o_25875232_640.jpg":"640x976","o_25875232_480.jpg":"480x732","o_25875232_340.jpg":"340x518","o_25875232_220.jpg":"220x335","h_25875232_1280.jpg":"1280x854","h_25875232_1024.jpg":"1024x683","h_25875232_640.jpg":"640x427","h_25875232_480.jpg":"480x320","h_25875232_340.jpg":"340x227","h_25875232_220.jpg":"220x147","pp_25875232_1280.jpg":"1280x1628","pp_25875232_1024.jpg":"1024x1303","pp_25875232_640.jpg":"640x814","pp_25875232_480.jpg":"480x611","pp_25875232_340.jpg":"340x432","pp_25875232_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2502","hd_25875233_1920.jpg":"1920x1080","k_25875233_1280.jpg":"1280x1280","k_25875233_1024.jpg":"1024x1024","k_25875233_640.jpg":"640x640","k_25875233_480.jpg":"480x480","k_25875233_340.jpg":"340x340","k_25875233_220.jpg":"220x220","o_25875233_1280.jpg":"1280x1668","o_25875233_1024.jpg":"1024x1334","o_25875233_640.jpg":"640x834","o_25875233_480.jpg":"480x625","o_25875233_340.jpg":"340x443","o_25875233_220.jpg":"220x286","h_25875233_1280.jpg":"1280x854","h_25875233_1024.jpg":"1024x683","h_25875233_640.jpg":"640x427","h_25875233_480.jpg":"480x320","h_25875233_340.jpg":"340x227","h_25875233_220.jpg":"220x147","pp_25875233_1280.jpg":"1280x1628","pp_25875233_1024.jpg":"1024x1303","pp_25875233_640.jpg":"640x814","pp_25875233_480.jpg":"480x611","pp_25875233_340.jpg":"340x432","pp_25875233_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1544","hd_25875235_1920.jpg":"1920x1080","k_25875235_1280.jpg":"1280x1280","k_25875235_1024.jpg":"1024x1024","k_25875235_640.jpg":"640x640","k_25875235_480.jpg":"480x480","k_25875235_340.jpg":"340x340","k_25875235_220.jpg":"220x220","o_25875235_1280.jpg":"1280x1029","o_25875235_1024.jpg":"1024x823","o_25875235_640.jpg":"640x514","o_25875235_480.jpg":"480x386","o_25875235_340.jpg":"340x273","o_25875235_220.jpg":"220x176","h_25875235_1280.jpg":"1280x854","h_25875235_1024.jpg":"1024x683","h_25875235_640.jpg":"640x427","h_25875235_480.jpg":"480x320","h_25875235_340.jpg":"340x227","h_25875235_220.jpg":"220x147","pp_25875235_1280.jpg":"1280x1628","pp_25875235_1024.jpg":"1024x1303","pp_25875235_640.jpg":"640x814","pp_25875235_480.jpg":"480x611","pp_25875235_340.jpg":"340x432","pp_25875235_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_25875226_1920.jpg":"1920x1080","k_25875226_1280.jpg":"1280x1280","k_25875226_1024.jpg":"1024x1024","k_25875226_640.jpg":"640x640","k_25875226_480.jpg":"480x480","k_25875226_340.jpg":"340x340","k_25875226_220.jpg":"220x220","o_25875226_1280.jpg":"1280x854","o_25875226_1024.jpg":"1024x683","o_25875226_640.jpg":"640x427","o_25875226_480.jpg":"480x320","o_25875226_340.jpg":"340x227","o_25875226_220.jpg":"220x146","h_25875226_1280.jpg":"1280x854","h_25875226_1024.jpg":"1024x683","h_25875226_640.jpg":"640x427","h_25875226_480.jpg":"480x320","h_25875226_340.jpg":"340x227","h_25875226_220.jpg":"220x147","pp_25875226_1280.jpg":"1280x1628","pp_25875226_1024.jpg":"1024x1303","pp_25875226_640.jpg":"640x814","pp_25875226_480.jpg":"480x611","pp_25875226_340.jpg":"340x432","pp_25875226_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2838","hd_25875236_1920.jpg":"1920x1080","k_25875236_1280.jpg":"1280x1280","k_25875236_1024.jpg":"1024x1024","k_25875236_640.jpg":"640x640","k_25875236_480.jpg":"480x480","k_25875236_340.jpg":"340x340","k_25875236_220.jpg":"220x220","o_25875236_1280.jpg":"1280x1892","o_25875236_1024.jpg":"1024x1513","o_25875236_640.jpg":"640x946","o_25875236_480.jpg":"480x709","o_25875236_340.jpg":"340x502","o_25875236_220.jpg":"220x325","h_25875236_1280.jpg":"1280x854","h_25875236_1024.jpg":"1024x683","h_25875236_640.jpg":"640x427","h_25875236_480.jpg":"480x320","h_25875236_340.jpg":"340x227","h_25875236_220.jpg":"220x147","pp_25875236_1280.jpg":"1280x1628","pp_25875236_1024.jpg":"1024x1303","pp_25875236_640.jpg":"640x814","pp_25875236_480.jpg":"480x611","pp_25875236_340.jpg":"340x432","pp_25875236_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_25875242_1920.jpg":"1920x1080","k_25875242_1280.jpg":"1280x1280","k_25875242_1024.jpg":"1024x1024","k_25875242_640.jpg":"640x640","k_25875242_480.jpg":"480x480","k_25875242_340.jpg":"340x340","k_25875242_220.jpg":"220x220","o_25875242_1280.jpg":"1280x854","o_25875242_1024.jpg":"1024x683","o_25875242_640.jpg":"640x427","o_25875242_480.jpg":"480x320","o_25875242_340.jpg":"340x227","o_25875242_220.jpg":"220x146","h_25875242_1280.jpg":"1280x854","h_25875242_1024.jpg":"1024x683","h_25875242_640.jpg":"640x427","h_25875242_480.jpg":"480x320","h_25875242_340.jpg":"340x227","h_25875242_220.jpg":"220x147","pp_25875242_1280.jpg":"1280x1628","pp_25875242_1024.jpg":"1024x1303","pp_25875242_640.jpg":"640x814","pp_25875242_480.jpg":"480x611","pp_25875242_340.jpg":"340x432","pp_25875242_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3018","hd_25875248_1920.jpg":"1920x1080","k_25875248_1280.jpg":"1280x1280","k_25875248_1024.jpg":"1024x1024","k_25875248_640.jpg":"640x640","k_25875248_480.jpg":"480x480","k_25875248_340.jpg":"340x340","k_25875248_220.jpg":"220x220","o_25875248_1280.jpg":"1280x2012","o_25875248_1024.jpg":"1024x1609","o_25875248_640.jpg":"640x1006","o_25875248_480.jpg":"480x754","o_25875248_340.jpg":"340x534","o_25875248_220.jpg":"220x345","h_25875248_1280.jpg":"1280x854","h_25875248_1024.jpg":"1024x683","h_25875248_640.jpg":"640x427","h_25875248_480.jpg":"480x320","h_25875248_340.jpg":"340x227","h_25875248_220.jpg":"220x147","pp_25875248_1280.jpg":"1280x1628","pp_25875248_1024.jpg":"1024x1303","pp_25875248_640.jpg":"640x814","pp_25875248_480.jpg":"480x611","pp_25875248_340.jpg":"340x432","pp_25875248_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_25875247_1920.jpg":"1920x1080","k_25875247_1280.jpg":"1280x1280","k_25875247_1024.jpg":"1024x1024","k_25875247_640.jpg":"640x640","k_25875247_480.jpg":"480x480","k_25875247_340.jpg":"340x340","k_25875247_220.jpg":"220x220","o_25875247_1280.jpg":"1280x854","o_25875247_1024.jpg":"1024x683","o_25875247_640.jpg":"640x427","o_25875247_480.jpg":"480x320","o_25875247_340.jpg":"340x227","o_25875247_220.jpg":"220x146","h_25875247_1280.jpg":"1280x854","h_25875247_1024.jpg":"1024x683","h_25875247_640.jpg":"640x427","h_25875247_480.jpg":"480x320","h_25875247_340.jpg":"340x227","h_25875247_220.jpg":"220x147","pp_25875247_1280.jpg":"1280x1628","pp_25875247_1024.jpg":"1024x1303","pp_25875247_640.jpg":"640x814","pp_25875247_480.jpg":"480x611","pp_25875247_340.jpg":"340x432","pp_25875247_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","0","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4528816 Threads: 2 Questions: 147973082 Slow queries: 63008 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4402588 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/rambo-skace-od-svoje-dvanaeste-da-bi-prezivio-otkriva-nam-tarifu-prica-i-o-vjeri-i-ljubavi-imao-sam-curu-iz-splita-1331860 [printLink] => /mozaik/zivot/rambo-skace-od-svoje-dvanaeste-da-bi-prezivio-otkriva-nam-tarifu-prica-i-o-vjeri-i-ljubavi-imao-sam-curu-iz-splita-1331860?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 390845 [name] => Mostar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mostar [link] => /tag/mostar ) [1] => stdClass Object ( [id] => 364489 [name] => stari most [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stari-most [link] => /tag/stari-most ) [2] => stdClass Object ( [id] => 356502 [name] => skakači [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => skakaci [link] => /tag/skakaci ) [3] => stdClass Object ( [id] => 733710 [name] => Ahmet Sejdović Rambo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-18 16:24:33 [main_article_id] => 0 [alias] => ahmet-sejdovic-rambo [link] => /tag/ahmet-sejdovic-rambo ) [4] => stdClass Object ( [id] => 733711 [name] => Amat Tojaga [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-18 16:24:33 [main_article_id] => 0 [alias] => amat-tojaga [link] => /tag/amat-tojaga ) [5] => stdClass Object ( [id] => 733712 [name] => Vanesa Delić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-18 16:24:33 [main_article_id] => 0 [alias] => vanesa-delic [link] => /tag/vanesa-delic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MOSTARSKI ‘LETAČ‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Rambo skače od svoje dvanaeste, da bi preživio. Otkriva nam tarifu, priča i o vjeri i ljubavi: ‘Imao sam curu iz Splita‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3154 [name] => Lenka Gospodnetić [username] => lenka-gospodneti [email] => lenka-gospodneti@sd.hr [password] => $2y$10$qDoQbPZciwHCmq8bxd4fSetkQTRo3MRUagZG7Q0uCw6Sm/reSwBQO [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lenka-gospodnetic-3154 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1672 [gender] => m [description] => [image] => 1672.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1672.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/18/25875228.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Josko Šupić /Cropix [mainImageDesc] =>

Rambu je pravo ime Ahmet Sejdović, ima 25 godina i iza sebe bezbroj skokova s 22 metra visokog Starog mosta u Neretvu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/18/25875228.jpg [title] =>

Rambu je pravo ime Ahmet Sejdović, ima 25 godina i iza sebe bezbroj skokova s 22 metra visokog Starog mosta u Neretvu

Josko Šupić /Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/18/25875224.jpg [title] =>

Rambo ne skače s mosta za manje od 50 eura, kaže da su najbolje platiše Slovenci

Josko Šupić /Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/18/25875232.jpg [title] =>

Rambo je izabrao zdrav život, sport i svakodnevno klanjanje. Ne pije alkohol, ne puši, moli se Alahu, poštuje svoje bližnje i nikome ne želi zlo

Josko Šupić /Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/18/25875233.jpg [title] =>

Sad mi je skočit ko kafu popit – sažima Ahmet Rambo dok žvače salatu s piletinom u zdjelici, koju je donio iz obližnje zalogajnice

Joško Šupić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/18/25875235.jpg [title] =>

Vanesa Delić

Joško Šupić /Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/18/25875226.jpg [title] =>

Pogled na Neretvu sa Starog mosta

Joško Šupić /Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/18/25875236.jpg [title] =>

Posjetitelji na Starom mostu

Joško Šupić /Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/18/25875242.jpg [title] =>

Amar Tojaga

Joško Šupić /Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/18/25875248.jpg [title] =>

Plaketa u Klubu skakača u vodu

Joško Šupić /Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/18/25875247.jpg [title] =>

Uspomena iz rata - instalacija u Klubu skakača u vodu

Joško Šupić /Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Što su piciginaši za Split, to su skakači sa Staroga mosta Mostaru: lokalni mangupi sportskog duha, vazda spremni smočiti se – bilo ljeto ili zima. Uvijek s mudantinama u džepu, "kupaćim", rekli bi u Mostaru. Doduše, u tom gradu kad zima pokaže zube (voda je ionako uvijek hladna, čak i ljeti teško prebaci desetak stupnjeva) skaču u ronilačkim odijelima.

I strastveni piciginaši, kao i skakači, uvijek su blago preplanuli, oni čine malu zajednicu za sebe, voda – slana ili slatka – njihovo je drugo prirodno stanište. Čak najmanje u njoj plivaju.

Ipak, postoje bitne razlike. Piciginaši igraju picigin uz osnovno pravilo "balun mora ostat suv" iz čistog gušta, zabave i jačanja zajedništva, sportskog duha. Skakačima u vodu, pak, skokovi su doslovce život. Gola, mokra, opasna i studena egzistencija. Oni skaču cijelo ljeto za novac kako bi preživjeli zimu. Zimi također skaču, ali čak ni tada iz gušta, nego za eure, marke, što god, primaju svaku valutu ako ima netko tko želi platiti za skok. Tarifa je pedeset eura. Ne može niže, nema šanse, veli nam Rambo.

---

image

Rambo je izabrao zdrav život, sport i svakodnevno klanjanje. Ne pije alkohol, ne puši, moli se Alahu, poštuje svoje bližnje i nikome ne želi zlo

Josko Šupić /Cropix
---

Sport i svakodnevno klanjanje

Rambu je pravo ime Ahmet Sejdović, ima 25 godina i iza sebe bezbroj skokova s 22 metra visokog Starog mosta u Neretvu. Hladnu i usred ljeta, studenu zimi. Da nije skokova koji mu osiguravaju hranu, ali još više njegova sportskog duha i vjere u dobrog Alaha, možda bi i Rambo bio pod zemljom – iliti na Ahiretu – kao njegova starija braća, koja su puno pila. Ili njegova nesretna majka, koja je također umrla.

Ne, Rambo je izabrao zdrav život, sport i svakodnevno klanjanje. Ne pije alkohol, ne puši cigarete, moli se Alahu, poštuje svoje bližnje i nikome ne želi zlo, pazi što jede i – skače.

Mora skakati jer drukčije ne bi preživio. Nema škole, otac s maćehom živi u Čapljini, trguje rabljenom markiranom robom, bori se za sebe – ima samo 42 godine, Ramba je dobio kad je imao osamnaest. Rambove sestre su se udale i žive u inozemstvu, on se nije imao prilike školovati, ali može čitati Kur‘an. Za njegovu razinu obrazovanja nema velikog izbora zanimanja, radio je ranije kao skladištar, dok nije otkrio svoju najveću ljubav: skakanje s mosta.

---

‘Ne sjećam se kad sam bio na moru. I ne treba mi...‘

Da se Ahmet Sejdović-Rambo rodio u imućnijoj obitelji, vjerojatno bi postao profesor kineziologije, fitness-trener ili profesionalni sportaš. Ovako je ipak pronašao neki sport koji ga – ironično – drži na ulici (na mostu), ali daleko od poroka droge, alkohola, čak i cigareta.

Da je Rambo imao drukčiju obiteljsku sliku, možda bi ga roditelji vodili kao malenoga na morsko ljetovanje. Možda bi proplivao u Brelima ili Baškoj Vodi, u toplom moru, a ne u mrzloj Neretvi. No, Rambo je pošten momak kojega je studen-voda očvrsnula, a o moru jedva da ima ikakav memorijski zapis.

– Ne sjećam se kad sam bio na moru – i ne treba mi. Lijepo mi je ovdje, sretan sam! Ne bi mogo zamislit život bez ovoga što imam... Ljeti puno radim, skačem i treniram, zimi manje skačem a više treniram. I klanjam – skromno će mladić.

---

---

image

Rambo ne skače s mosta za manje od 50 eura, kaže da su najbolje platiše Slovenci

Josko Šupić /Cropix
---

– Prvi put sam skočio kad mi je bilo dvanest. Babo i majka nisu znali, nisam im ništa ni reko. I samo taj prvi put sam se bojo. Jes, bilo me malo strah, priznajem. Poslije više nije; sad mi je skočit ko kafu popit – sažima Ahmet Rambo dok žvače salatu s piletinom u zdjelici, koju je donio iz obližnje zalogajnice. Uz obrok je dobio i malena pizza-peciva, to ne jede; nudi nas svojom hranom. Mlad je momak, mora jesti, a nema mu tko skuhati, pa se snalazi. A treba vazda biti sit i u snazi, nikad se ne zna kad će zatrebati skok.

– Slovenci su najbolji platiše. Oni uvijek, kad dođu na most, plate. Ljeti i zimi. Kad vidimo Slovence, znamo da će se skakat – vedro primjećuje.

S njim je u klupskim prostorijama skakača (pored samog mosta, uređenih u orijentalnom stilu) u smjeni još samo jedan kolega-skakač. Taj baš nije bio od razgovora za novine, pa je šmugnuo na kavu (to jest, kahvu) na kat, u obližnji kafić "Čardak". Ionako ga nismo odmah shvatili ozbiljno; Rambo je bio pred nama gol do pasa, odbjegli kolega pak u zimskoj kratkoj bundi.

– Ima nas četvorica danas u smjeni, al‘ dvojica nisu došla. Inače nas je ukupno deset, radimo svaki drugi dan. Tako smo se organizirali.

– Zašto su u jednoj smjeni šestorica, u drugoj samo četiri skakača? – pitamo Ramba.

– Ova šestorica su malo stariji. Jedan nije baš uvijek za skok, pa ih je više, da se mogu pokrit – namiguje mladi skakač. Najstariji kolega inače ima 52 godine.

---

Supruga skakača: ‘Moj Guma je najbolji‘

Vanesa Delić (45) prodaje suvenire pred ulazom u prostorije Skakačkog kluba. Muž, pak, skače.

– Sutra je njegova smjena. Moj Admir. Zovu ga Guma jer je ko od gume – ima četres sedam godina i nije najmlađi, ali jes vala najbolji! Vid ga – vadi fotografiju naočita muškarca mišićava torza.

Još je, priznaje, u svog "čoeka" zaljubljena ko prvog dana.

– Ne bojim se za njega jer je skako i kad smo se tek upoznali. Ne znam šta bi sinu rekla da ga imam jer – nemam. Imam kćer, ona ne skače – iznosi Vanesa.

Ljeti svi puno rade: ona trguje, Guma skače, ali kad ulove koji slobodan dan, odu u Brela na kupanje.

– Najviše kad je ovdje Red Bul (natjecanje - op.). Onda ne možemo radit, pa bjež na more par dana – kaže.

---

---

image

Vanesa Delić

Joško Šupić /Cropix
---

Ravnopravno dijele zaradu

Iznenađeni smo njihovim internim ustrojem; oni ne skaču stihijski, niti "iz đira", kako bi površni gledatelj mogao pomisliti. Za rekreativno skakanje, uostalom, postoji obližnja skakaonica s nekoliko razina, od kojih je najviša 17 metara. Na toj su se skakaonici svi oni uvježbavali prije negoli su "uskočili" u klasu "profesionalac".

Ruku na srce, svaki skok je ujedno i glava u torbi.

Dakle, skakači sa Starog mosta, članovi kluba, skaču svaki drugi dan i među sobom ravnopravno dijele svu zaradu, koja se u jednom danu može dobaciti i do par stotina eura po glavi. Dok jedan skače, drugi kupi na mostu donacije, treći je na plaži, a četvrti se zagrijava za skok nakon svog prethodnika. I tako naizmjenično, dokle god ima interesa turista za tu opasnu atrakciju.

---

image

Posjetitelji na Starom mostu

Joško Šupić /Cropix
---

– Moraš za ovaj poso – a to je ujedno i tradicija, znaš – bit sportaš i psiholog. Trebaš odma vidit ima li na mostu para, ko bi mogo platit. Nekad dođu grupe, pa svi daju pokoji euro da se skupi pedeset. To je najniža tarifa, ispod toga ne bi išo. Ne valja sebe ponižavat – ponosno će mladi Rambo.

Na mobitelu ima navijene podsjetnike za četiri klanjanja dnevno u obližnjoj džamiji.

– Najbolje klanjanje je ovo u trinest sati. Ako se dogodi da tada imam skok, Bog najbolje zna zašto je to potrebno i neće se ljutit, ali treba nadoknadit, odklanjat do petnest sati. Ako to propustim, e onda sam kriv, zgriješio sam – kazuje mladi vjernik, koji smatra da smo pred Alahom – Bogom – svi jednaki.

– Razlikujemo se samo po tome tko je od nas više bogobojazan – poučava.

Povremeno viđa oca i maćehu, ali uglavnom je sam. Skakači su mu kao familija, Stari most i prostorije kluba kao drugi dom.

Ljudi prolaze, neki ga poznaju iz džamije, iz grada, lijepo se jave. Stalni turisti s mosta također srdačno pozdravljaju Ramba.

Može se prezimiti...

– Volim ovaj poso, mogu od njega živjet, lijepo prezimit. Prije skoka uvijek se pripremim, pokvasim hladnom vodom. Nisam se nikad povrijedio, ali ako loše odradim dva-tri skoka, znam malo opatit leđa. Mogo bih bez problema skočit dvadeset puta u jednom danu, ali nikad nije baš tolko trebalo. Skačem samo ljeti – od trećeg do jedanestog mjeseca – veli.

– Nije to baš "samo ljeti" – primjećujemo.

– Dobro, malo dužu sezonu imamo. Skočim i zimi, ako naiđu Slovenci – podsjeća, pa se trgne.

– Ti si iz Splita? Imo sam curu iz Splita – zasmijulji se.

– Iz Splita? – provjeravamo.

– U stvari, iz Hrvatske je bila. Možda i iz Splita, nisam siguran. Veza je kratko trajala – vragolasto se smijucka.

– Ima ovdje puno avantura, ha? Cure vole zgodne skakače – kušamo ga.

– Možda – diplomatski će Rambo.

---

image

Sad mi je skočit ko kafu popit – sažima Ahmet Rambo dok žvače salatu s piletinom u zdjelici, koju je donio iz obližnje zalogajnice

Joško Šupić/Cropix
---

A što kad ostari?

Pitamo ga što će biti kad ostari, onemoća za skakanje. U tom poslu – penzije nema. Ionako su u BiH slabe, kao i kod nas.

– Išo bi možda u Holandiju. Imam tamo nekog ko mi je drag... – otplovi u mislima nakratko.

– Neka me još malo tu, da zaradim za novi život. I nađem pošten poso u Holandiji, ako odem. Samo, pravo i pošteno, bojim se Alaha. Hoću da mu vazda budem na ponos, nikad na sramotu – ozbiljno veli mladi Rambo sa Staroga mosta.

---

Sportaš u suvenirnici: ‘Nema para za koje bih skočio! Ili možda ipak za...‘

Uz zgodne skakače, na Mostu za kruh zarađuje još jedan naočiti mladić, ali prodajom suvenira. On je Amar Tojaga i, za razliku od "samoniklih skakača", Amar ima diplomu profesora tjelesne kulture visokoškolske ustanove "Džemal Bijedić" iz Mostara.

– Ovo nam je obiteljski poso, suveniri. Ali radim ja i ko trener u fitness-klubu, vodim kružne treninge i tako – kazuje 26-godišnji Amar.

Na mostu je skoro svaki dan, ali još nikad nije skočio s njega. Kao obrazovani sportaš vrlo ozbiljno shvaća taj pothvat i opasnosti koje krije.

– Moj daidža (ujak - op.) Guma je skakač. To zahtijeva veliku pripremu i hrabrost. Volim sport, ali ne takav. Nema para za koje bih skočio! Hajde, možda bih za deset hiljada eura – veselo mijenja "iskaz".

– Za taj bi iznos razmislio. Mogo bi nešto konkretno zaradit, a ostalo bi i za terapije – smije se Amar, malko gorko.

---

---

image

Amar Tojaga

Joško Šupić /Cropix
---

---

Žene malo skaču, a neki nikad ne izrone

Od sugovornika saznajemo da skakanje sa Starog mosta nikad nije bilo osobito privlačno ženama.

– Bila je jedna iz Konjica, skakala je, ali je otišla, udala se u Ameriku. Neki idu skočit na svoju ruku, zovemo ih "kvarnjaci" jer skaču na kvarno, nisu iz kluba. Nisu ni svjesni u šta se upuštaju, pa kad ih vidimo, odmah zovemo policiju, Prvu pomoć.

Neretva je planinska rijeka, opasna i ljeti. U zraku bude pedeset stepeni, u vodi deset, a most sklizak, ne znaju se mnogi namjestit za skok. Zimus je jedan Kinez za TikTok snimo, skočio i – još ga nisu pronašli. Nekima nađu tijela u rukavcu, kod Zvornika. Ljudi padaju u nesvijest dok skaču, svega tu zna bit. Bježi sa ograde mosta, nije skok za svakoga – poručuju "letećim" namjernicima, neupućenim egzibicionistima.

---

---

image

Pogled na Neretvu sa Starog mosta

Joško Šupić /Cropix
---

---

image

Uspomena iz rata - instalacija u Klubu skakača u vodu

Joško Šupić /Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Josko Šupić /Cropix Josko Šupić /Cropix Josko Šupić /Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić /Cropix Joško Šupić /Cropix Joško Šupić /Cropix Joško Šupić /Cropix Joško Šupić /Cropix Joško Šupić /Cropix
Josko Šupić /Cropix

Rambu je pravo ime Ahmet Sejdović, ima 25 godina i iza sebe bezbroj skokova s 22 metra visokog Starog mosta u Neretvu

Josko Šupić /Cropix

Rambo ne skače s mosta za manje od 50 eura, kaže da su najbolje platiše Slovenci

Josko Šupić /Cropix

Rambo je izabrao zdrav život, sport i svakodnevno klanjanje. Ne pije alkohol, ne puši, moli se Alahu, poštuje svoje bližnje i nikome ne želi zlo

Joško Šupić/Cropix

Sad mi je skočit ko kafu popit – sažima Ahmet Rambo dok žvače salatu s piletinom u zdjelici, koju je donio iz obližnje zalogajnice

Joško Šupić /Cropix

Vanesa Delić

Joško Šupić /Cropix

Pogled na Neretvu sa Starog mosta

Joško Šupić /Cropix

Posjetitelji na Starom mostu

Joško Šupić /Cropix

Plaketa u Klubu skakača u vodu

Joško Šupić /Cropix

Uspomena iz rata - instalacija u Klubu skakača u vodu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/rambo-skace-od-svoje-dvanaeste-da-bi-prezivio-otkriva-nam-tarifu-prica-i-o-vjeri-i-ljubavi-imao-sam-curu-iz-splita-1331860 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=44351b67da77ca3758a56a828e260b96ea81f75d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Rambo+ska%C4%8De+od+svoje+dvanaeste%2C+da+bi+pre%C5%BEivio.+Otkriva+nam+tarifu%2C+pri%C4%8Da+i+o+vjeri+i+ljubavi%3A+%E2%80%98Imao+sam+curu+iz+Splita%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Frambo-skace-od-svoje-dvanaeste-da-bi-prezivio-otkriva-nam-tarifu-prica-i-o-vjeri-i-ljubavi-imao-sam-curu-iz-splita-1331860 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Frambo-skace-od-svoje-dvanaeste-da-bi-prezivio-otkriva-nam-tarifu-prica-i-o-vjeri-i-ljubavi-imao-sam-curu-iz-splita-1331860 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MOSTARSKI ‘LETAČ‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
ŽivotMOSTARSKI ‘LETAČ‘

Rambo skače od svoje dvanaeste, da bi preživio. Otkriva nam tarifu, priča i o vjeri i ljubavi: ‘Imao sam curu iz Splita‘

Piše Lenka Gospodnetić
19. listopada 2023. - 19:27
Rambu je pravo ime Ahmet Sejdović, ima 25 godina i iza sebe bezbroj skokova s 22 metra visokog Starog mosta u NeretvuJosko Šupić /Cropix

Što su piciginaši za Split, to su skakači sa Staroga mosta Mostaru: lokalni mangupi sportskog duha, vazda spremni smočiti se – bilo ljeto ili zima. Uvijek s mudantinama u džepu, "kupaćim", rekli bi u Mostaru. Doduše, u tom gradu kad zima pokaže zube (voda je ionako uvijek hladna, čak i ljeti teško prebaci desetak stupnjeva) skaču u ronilačkim odijelima.

I strastveni piciginaši, kao i skakači, uvijek su blago preplanuli, oni čine malu zajednicu za sebe, voda – slana ili slatka – njihovo je drugo prirodno stanište. Čak najmanje u njoj plivaju.

Ipak, postoje bitne razlike. Piciginaši igraju picigin uz osnovno pravilo "balun mora ostat suv" iz čistog gušta, zabave i jačanja zajedništva, sportskog duha. Skakačima u vodu, pak, skokovi su doslovce život. Gola, mokra, opasn...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 14:28