StoryEditorOCM
Životzaštita za oboje

Proizveden univerzalni kondom za žene i muškarce: ‘Ljepilo se nanosi samo na jednu stranu‘

Piše MOZAIK SD
20. listopada 2023. - 22:42

Univerzalna zaštita je stigla! Malezijski ginekolog napravio je prvi kondom koji mogu koristiti i muškarci i žene, javlja Mondo.

Kondom je izrađen od materijala koji se obično koristi za pokrivanje ozljeda i rana u bolnicama. Njegov izumitelj se nada da će kondom pod nazivom Wondaleaf osnažiti ljude da preuzmu bolju kontrolu nad svojim zdravljem, bez obzira na njihov spol ili orijentaciju.

“To je u osnovi obični kondom s ljepljivom prevlakom”, rekao je dr. John Tang Ing Ching, ginekolog iz tvrtke za medicinske uređaje Twin Catalyst. “Ljepilo se nanosi samo na jednu stranu”, dodao je, što znači da ga mogu obrnuti i koristiti oba spola. Svaka kutija sadrži dva kondoma i koštat će tri eura.

Od prosinca

Prosječna cijena za desetak kondoma u Maleziji je između 4,11 i 8,61 eura. Tang pravi kondome od poliuretana, materijala koji se koristi u prozirnim zavojima za rane, a koji je tanak i fleksibilan, ali čvrst i vodootporan.

“Jednom kada ga stavite, često ne shvatite da je tu”, rekao je, misleći na obloge napravljene od materijala.

Objasnio je da je Wondaleaf prošao kroz nekoliko krugova kliničkih istraživanja i testiranja i da će biti komercijalno dostupan putem web stranice tvrtke ovog prosinca.

“Na temelju broja kliničkih ispitivanja koja smo proveli, prilično sam optimističan da će s vremenom to biti značajan dodatak mnogim metodama kontracepcije koje se koriste za sprječavanje neželjene trudnoće i spolno prenosivih bolesti”, rekao je Tang.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 08:45