stdClass Object ( [id] => 482537 [title] => Predstavljamo vam bolje polovice potencijalnih gradonačelnika: rasna ljepotica, intelektualka i znanstvenik [alias] => predstavljamo-vam-bolje-polovice-potencijalnih-gradonacelnika-rasna-ljepotica-intelektualka-i-znanstvenik [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Tko će pobijediti u utrci za gradonačelnika/cu Splita? Odgovor na to pitanje ne znaju ni astrolozi, a kamoli građani, koji dakako imaju podijeljena mišljenja o svakome i svakoj od ponuđenih. Preostaje nam samo osloniti se na ankete kao predigru za ono što nas (ne)čeka, a one su pouzdane kao mačkin muž.

Ipak, budući da ne baratamo drugim mehanizmima, posegnuli smo za tom grubom procjenom, te vođeni anketama i intuicijom tipovali na nekoliko najizglednijih kandidata, odnosno - njihove bolje (gore) polovice, s ciljem da ih pokušamo izvući iz sjene i predstavimo javnosti.

Odabir partnerice/partnera, naime, također govori ponešto o samom gradonačelničkom kandidatu/kandidatkinji, stoga svrha ovog malog istraživanja/portretiranja nije samo zabaviti čitatelje, nego i onima sa splitskog područja otkriti još ponešto o samim potencijalnim vođama Splita, za koje mogu glasati 21. svibnja.

Kao prvi trolist najprije smo formirali lijepu kombinaciju Mia Pauletić-Fani Horvat-Daniela Marasović Krstulović, no supruga Roberta Pauletića iskliznula je iz teksta nakon "Robijeva" odustajanja od nastavka utakmice. Podsjetimo, kao jedan od razloga za to naveo je nepovoljne pokazatelje u anketama, što je pomalo začudno jer je u prijašnjim istupima negirao njihovu relevantnost.

Bilo kako bilo, nama su poslužile kao alat, a umjesto lijepe Mie Pauletić kao punopravni član trolista prvih dama/gospode nametnuo se dr. Ivica Puljak, "cool-lik" sa splitske "pametna" ljevice...

 


FANI HORVAT: Vamp-žena koja nije 'pala' na odlikaša, nego na ruralni izdanak

Za rasne ljepotice poput Splićanke Fani Horvat običava se reći da su "rezervirane za odlikaše". No, u svjetlu činjenice da se njezin suprug, gradonačelnički kandidat Željko Kerum, javno hvalio da je bio propalitet nekadašnje srednje građevinske škole "Ćiro Gamulin" u Splitu (gdje je stekao formalno zvanje bagerista), teško da je u njezinu slučaju bilo tako.
Završeni bagerist svakako se ne uklapa u profil "odlikaša", a stvar nije mogla spasiti ni činjenica da je Željku tijekom kratkotrajnog školovanja jedan od omiljenih hobija bilo kockanje u parkiću pokraj škole, gdje je jednom zgodom, ostavši bez novca, zakockao i bratov adidas-šuškavac.

Ocjene u "Ćiri", dakle, jamačno nisu imponirale vamp-ljepotici Fani koja se, pak, školovala na privatnoj visokoškolskoj ustanovi u Splitu nakon završene gimnazije, no tu "dobru curu" svejedno je k Željku iz Ogorja imalo što privući jer - ruku na srce - Željko dokazano ispod onog pršuta na čelu ima "neki kliker". Psiholozi smatraju da svaka žena traži očinsku figuru u svom životnom izabraniku, što u slučaju bračnog para Kerum nije problem već i zbog prozaične činjenice da joj on po godinama može biti otac.

 

Budimo realni, i novac je afrodizijak, a imućni Željko Kerum svakako nije jedan od onih koji živi od radničke plaće, makar bila i saborska. Na njegov ruralni šarm već su jednom pali i splitski birači, a izabran je za poteštata u vrijeme dok je bio u braku s Ankicom Kerum, samozatajnom koliko i Fani. Kasnije su mu neki od tih birača nešto "starinskijeg" kova zamjerili što je, Kerumovim rječnikom, zamijenio staru suprugu za "noviji model" i time pogazio dio onoga u što se tijekom kampanje "busao"; svetost obitelji (uz domovinu, naime).

Dakako, Fani tu nije ništa kriva iako su se i ne nju nabacali drvljem i kamenjem zbog tajnog ljubovanja, dugog pet godina, s oženjenim Željkom. Ljubavna priča tajkuna iz Ogorja i pristojne splitske cure s izgledom vampa danas je svedena na legalne pravne okvire, a Kerumov familijarni fundus "nabildan" je za još troje djece začete u braku s Fani.

Eh da, prije no što se upustila u intenzivnu reprodukciju, Fani je figurirala kao poduzetnica, točnije, vlasnica četiri tvrtke (Sunčani odmor d.o.o., Torzo d.o.o., Escenta d.o.o. i Bulga d.o.o.), jedne jahte i čak jedanaest prodavaonica. U to vrijeme imala je dvadesetak godina. Danas je njena poduzetnička aktivnost preusmjerena na odgoj djece.

I još nešto: od Fani unatoč višekratnim pokušajima nismo uspjeli dobiti nikakvu izjavu vezanu uz bitku za još jedan gradonačelnički mandat supruga Željka.

Dr. DANIELA MARASOVIĆ KRSTULOVIĆ: Intelektualka 'par excellance' i rokerica u duši

'Nakon trideset godina života s Androm, zajedničkih pothvata, podizanja obitelji i naših karijera, potpuno sigurno mogu reći kako je Andro u našim najzahtjevnijim trenucima uvijek bio spreman za iskorak umjesto za oprezno i suzdržano kalkuliranje. Zbog njegovih profesionalnih izazova u više navrata živjeli smo izvan Splita, ali smo uvijek bili suglasni u tome da se želimo vratiti u Split i baš ovdje podizati obitelj. Uvijek sam znala da njegovu privrženost obitelji dijelim s njegovom ljubavi prema Splitu.

Njemu već neko vrijeme ne da mira stagnacija našega grada. Stoga me nije iznenadila njegova odluka, pa i hrabrost da preuzme svoj dio odgovornosti i pokuša učiniti nešto. U svemu što je do sada radio i privatno i profesionalno bio je potpuno posvećen i angažiran, često je profesionalno prihvaćao izazove koji su se činili nemogućima, a ipak je uspjevao učiniti mnogo.
Upravo stoga, poznajući ga kao supruga, prijatelja, oca svoje djece, obiteljskog čovjeka, izrazitog profesionalca golemog entuzijazma i radne energije sigurna sam da će i sada uspjeti i spremna sam ga podržati do kraja."

Svoju "poslanicu" tako je o voljenom suprugu, gradonačelničkom kandidatu HDZ-a uputila doc.dr.sc. Daniela Marasović Krstulović, jedna iz trolista vrlo izglednih prvih dama Splita. Osim činjenice da je supruga gradonačelničkog kandidata, s drugim sugovornicima u ovom trolistu ima još nešto zajedničko: troje djece. No, tu otprilike prestaju sve sličnosti...

Na stranu to što je Andro Krstulović Opara u rečenom trolistu najdosljedniji u nepovredivosti institucije braka, on je vlastitim životopisom sušta suprotnost 'antiodlikašu' Kerumu. Za razliku od tog deklariranog 'agroseksualca', Opara je autentični 'odlikaš'.

Bez pretjerivanja možemo ustvrditi da gospođa Marasović Krstulović ima najuvjerljiviji akademski pedigre u ovoj priči jer je liječnica-internistica, subspecijalistica reumatologinja i klinička imunologinja u Kliničkom bolničkom centru Split, te docentica na Medicinskom fakultetu u Splitu. Iako je relativno mlada, ima kćerku studenticu, koja se očigledno 'uvrgla' na majku jer nije izabrala povijest umjetnosti kao otac Andro, nego medicinu.

Familija Marasović/Krstulović ima i jednu petašicu te sinčića predškolske dobi, a 'mater familias' Daniela ipak uz sve poslovne i obaveze u kući stigne plivati, skijati i pješačiti. K tomu je ljubiteljica kazališta, a voli i – pazite sad – rock glazbu. Djevojka 'za plug i za igranku', rekli bi naši vickasti susjedi.

Dr. IVICA PULJAK: 'Prvi gospodin' to je u punom smislu riječi

'Marijanina vizija Splita je vizija grada na koji ćemo svi biti ponosni. Pametnoga grada u kojem će vladati red, u kojem će se znati kamo idemo i što želimo, grada u kojem će mladi ne samo pronalaziti nego i graditi budućnost. Njena volja, energija, radne navike, znanje i želja su tolike da će to sigurno i ostvariti. Zato ću ja glasati za nju, kao suprug i kao građanin Splita.'

Poručio je to potencijalni 'prvi gospodin' Splita, suprug kandidatkinje za gradonačelnicu Splita Marijane Puljak kojoj je, čini se, ljevica podosta sklona. Ako se njezina nastojanja da se kroz stranku Pametno doista isturi kao prva žena na čelu Splita od osamostaljenja Hrvatske, ipak neće biti i prva žena ikad za 'splitskim timunom' jer je to već ostvarila Gordana Kosanović, imenovana 1987. godine, sa čak dva (tada dvogodišnja) odrađena mandata, ujedno i zadnja koje je Split proveo kao dio SFRJ.

Ako karizmatična Puljak doista pridobije povjerenje većine splitskih birača, njezin će suprug, uz brojne druge znanstvene titule, steći još jednu. Kako bismo ga već sad bolje upoznali, recimo za početak da je rođen 1969. u Splitu, te da je djetinjstvo proveo na Plokitama, u dijelu kojega stariji Splićani i dandanas zovu 'siromašna četvrt'. U svom gradu završio je srednju Tehničku školu, a potom na FESB-u diplomirao elektrotehniku.



Kao student radio je u tada popularnom klubu STOP pri fakultetu, te sudjelovao u organiziranju brucošijada, što pokazuje da je bio daleko od sterilnog štrebera. Suprugu i lidericu stranke upoznao je na fakultetu, a godinu dana nakon završetka studija par se vjenčao. Dobili su također troje djece, za koje oboje ističu da su njihov glavni motiv u izgradnji boljeg društva. Mogući pripravnik za 'prvog gospodina' nije, međutim, ostao 'samo' na inženjerskoj diplomi, nego je najprije magistrirao fiziku u Zagrebu, a potom doktorirao u Parizu 2000. godine.

Na polju znanstvenih dostignuća najznačajnijim drži pronalazak Higgsova bozona zajedno s kolegama iz CERN-a, a radi i astročestičnu fiziku pomoću teleskopa 'magic' na Kanarima. Dr. Puljak objavio je više od sedamsto znanstvenih radova s kolegama iz CMS i MAGIC koleboracije, i dobitnik je mnogih međunarodnih i hrvatskih nagrada, od kojih su mu najmilije one od strane studenata za promoviranje i popularizaciju znanosti.

Ozbiljan i predan znanstvenik Puljak, međutim, voli 'baciti' i na košarku u slobodno vrijeme, a očigledno mu ni politika nije mrska. Tom 'tragaču za Božjom česticom' konzervativni neistomišljenici su dosta spočitavali javni stav da vjeronauku nije mjesto u školi, a taj pristup religiji ne iznenađuje od nekoga s tako jako profiliranim znanstvenim habitusom iz prirodno-tehničke oblasti.

Hoće li Splićani tipovati na partnera-icu nekoga 'siromašnijega duhom' kako bi se grad možebitno lakše približio 'kraljevstvu nebeskom', ostaje vidjeti...

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PARTNERSKI TROLIST [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2017-04-25 22:17:15 [created_by] => 3154 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-04-25 23:39:52 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-04-25 22:17:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 66503 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2017/04/13/Mozaik/8658338.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1200x680" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4287262 Threads: 3 Questions: 132950832 Slow queries: 57216 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4000412 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 58 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/predstavljamo-vam-bolje-polovice-potencijalnih-gradonacelnika-rasna-ljepotica-intelektualka-i-znanstvenik-482537 [printLink] => /mozaik/zivot/predstavljamo-vam-bolje-polovice-potencijalnih-gradonacelnika-rasna-ljepotica-intelektualka-i-znanstvenik-482537?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 237969 [name] => ivica puljak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivica-puljak [link] => /tag/ivica-puljak ) [1] => stdClass Object ( [id] => 311305 [name] => Daniela Marasović Krstulović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => daniela-marasovic-krstulovic [link] => /tag/daniela-marasovic-krstulovic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 311306 [name] => Fani Kerum [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => fani-kerum [link] => /tag/fani-kerum ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PARTNERSKI TROLIST [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Predstavljamo vam bolje polovice potencijalnih gradonačelnika: rasna ljepotica, intelektualka i znanstvenik [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3154 [name] => Lenka Gospodnetić [username] => lenka-gospodneti [email] => lenka-gospodneti@sd.hr [password] => $2y$10$qDoQbPZciwHCmq8bxd4fSetkQTRo3MRUagZG7Q0uCw6Sm/reSwBQO [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lenka-gospodnetic-3154 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1672 [gender] => m [description] => [image] => 1672.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1672.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/04/13/Mozaik/8658338.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/04/13/Mozaik/8658338.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Tko će pobijediti u utrci za gradonačelnika/cu Splita? Odgovor na to pitanje ne znaju ni astrolozi, a kamoli građani, koji dakako imaju podijeljena mišljenja o svakome i svakoj od ponuđenih. Preostaje nam samo osloniti se na ankete kao predigru za ono što nas (ne)čeka, a one su pouzdane kao mačkin muž.

Ipak, budući da ne baratamo drugim mehanizmima, posegnuli smo za tom grubom procjenom, te vođeni anketama i intuicijom tipovali na nekoliko najizglednijih kandidata, odnosno - njihove bolje (gore) polovice, s ciljem da ih pokušamo izvući iz sjene i predstavimo javnosti.

Odabir partnerice/partnera, naime, također govori ponešto o samom gradonačelničkom kandidatu/kandidatkinji, stoga svrha ovog malog istraživanja/portretiranja nije samo zabaviti čitatelje, nego i onima sa splitskog područja otkriti još ponešto o samim potencijalnim vođama Splita, za koje mogu glasati 21. svibnja.

Kao prvi trolist najprije smo formirali lijepu kombinaciju Mia Pauletić-Fani Horvat-Daniela Marasović Krstulović, no supruga Roberta Pauletića iskliznula je iz teksta nakon "Robijeva" odustajanja od nastavka utakmice. Podsjetimo, kao jedan od razloga za to naveo je nepovoljne pokazatelje u anketama, što je pomalo začudno jer je u prijašnjim istupima negirao njihovu relevantnost.

Bilo kako bilo, nama su poslužile kao alat, a umjesto lijepe Mie Pauletić kao punopravni član trolista prvih dama/gospode nametnuo se dr. Ivica Puljak, "cool-lik" sa splitske "pametna" ljevice...

 


FANI HORVAT: Vamp-žena koja nije 'pala' na odlikaša, nego na ruralni izdanak

Za rasne ljepotice poput Splićanke Fani Horvat običava se reći da su "rezervirane za odlikaše". No, u svjetlu činjenice da se njezin suprug, gradonačelnički kandidat Željko Kerum, javno hvalio da je bio propalitet nekadašnje srednje građevinske škole "Ćiro Gamulin" u Splitu (gdje je stekao formalno zvanje bagerista), teško da je u njezinu slučaju bilo tako.
Završeni bagerist svakako se ne uklapa u profil "odlikaša", a stvar nije mogla spasiti ni činjenica da je Željku tijekom kratkotrajnog školovanja jedan od omiljenih hobija bilo kockanje u parkiću pokraj škole, gdje je jednom zgodom, ostavši bez novca, zakockao i bratov adidas-šuškavac.

Ocjene u "Ćiri", dakle, jamačno nisu imponirale vamp-ljepotici Fani koja se, pak, školovala na privatnoj visokoškolskoj ustanovi u Splitu nakon završene gimnazije, no tu "dobru curu" svejedno je k Željku iz Ogorja imalo što privući jer - ruku na srce - Željko dokazano ispod onog pršuta na čelu ima "neki kliker". Psiholozi smatraju da svaka žena traži očinsku figuru u svom životnom izabraniku, što u slučaju bračnog para Kerum nije problem već i zbog prozaične činjenice da joj on po godinama može biti otac.

 

Budimo realni, i novac je afrodizijak, a imućni Željko Kerum svakako nije jedan od onih koji živi od radničke plaće, makar bila i saborska. Na njegov ruralni šarm već su jednom pali i splitski birači, a izabran je za poteštata u vrijeme dok je bio u braku s Ankicom Kerum, samozatajnom koliko i Fani. Kasnije su mu neki od tih birača nešto "starinskijeg" kova zamjerili što je, Kerumovim rječnikom, zamijenio staru suprugu za "noviji model" i time pogazio dio onoga u što se tijekom kampanje "busao"; svetost obitelji (uz domovinu, naime).

Dakako, Fani tu nije ništa kriva iako su se i ne nju nabacali drvljem i kamenjem zbog tajnog ljubovanja, dugog pet godina, s oženjenim Željkom. Ljubavna priča tajkuna iz Ogorja i pristojne splitske cure s izgledom vampa danas je svedena na legalne pravne okvire, a Kerumov familijarni fundus "nabildan" je za još troje djece začete u braku s Fani.

Eh da, prije no što se upustila u intenzivnu reprodukciju, Fani je figurirala kao poduzetnica, točnije, vlasnica četiri tvrtke (Sunčani odmor d.o.o., Torzo d.o.o., Escenta d.o.o. i Bulga d.o.o.), jedne jahte i čak jedanaest prodavaonica. U to vrijeme imala je dvadesetak godina. Danas je njena poduzetnička aktivnost preusmjerena na odgoj djece.

I još nešto: od Fani unatoč višekratnim pokušajima nismo uspjeli dobiti nikakvu izjavu vezanu uz bitku za još jedan gradonačelnički mandat supruga Željka.

Dr. DANIELA MARASOVIĆ KRSTULOVIĆ: Intelektualka 'par excellance' i rokerica u duši

'Nakon trideset godina života s Androm, zajedničkih pothvata, podizanja obitelji i naših karijera, potpuno sigurno mogu reći kako je Andro u našim najzahtjevnijim trenucima uvijek bio spreman za iskorak umjesto za oprezno i suzdržano kalkuliranje. Zbog njegovih profesionalnih izazova u više navrata živjeli smo izvan Splita, ali smo uvijek bili suglasni u tome da se želimo vratiti u Split i baš ovdje podizati obitelj. Uvijek sam znala da njegovu privrženost obitelji dijelim s njegovom ljubavi prema Splitu.

Njemu već neko vrijeme ne da mira stagnacija našega grada. Stoga me nije iznenadila njegova odluka, pa i hrabrost da preuzme svoj dio odgovornosti i pokuša učiniti nešto. U svemu što je do sada radio i privatno i profesionalno bio je potpuno posvećen i angažiran, često je profesionalno prihvaćao izazove koji su se činili nemogućima, a ipak je uspjevao učiniti mnogo.
Upravo stoga, poznajući ga kao supruga, prijatelja, oca svoje djece, obiteljskog čovjeka, izrazitog profesionalca golemog entuzijazma i radne energije sigurna sam da će i sada uspjeti i spremna sam ga podržati do kraja."

Svoju "poslanicu" tako je o voljenom suprugu, gradonačelničkom kandidatu HDZ-a uputila doc.dr.sc. Daniela Marasović Krstulović, jedna iz trolista vrlo izglednih prvih dama Splita. Osim činjenice da je supruga gradonačelničkog kandidata, s drugim sugovornicima u ovom trolistu ima još nešto zajedničko: troje djece. No, tu otprilike prestaju sve sličnosti...

Na stranu to što je Andro Krstulović Opara u rečenom trolistu najdosljedniji u nepovredivosti institucije braka, on je vlastitim životopisom sušta suprotnost 'antiodlikašu' Kerumu. Za razliku od tog deklariranog 'agroseksualca', Opara je autentični 'odlikaš'.

Bez pretjerivanja možemo ustvrditi da gospođa Marasović Krstulović ima najuvjerljiviji akademski pedigre u ovoj priči jer je liječnica-internistica, subspecijalistica reumatologinja i klinička imunologinja u Kliničkom bolničkom centru Split, te docentica na Medicinskom fakultetu u Splitu. Iako je relativno mlada, ima kćerku studenticu, koja se očigledno 'uvrgla' na majku jer nije izabrala povijest umjetnosti kao otac Andro, nego medicinu.

Familija Marasović/Krstulović ima i jednu petašicu te sinčića predškolske dobi, a 'mater familias' Daniela ipak uz sve poslovne i obaveze u kući stigne plivati, skijati i pješačiti. K tomu je ljubiteljica kazališta, a voli i – pazite sad – rock glazbu. Djevojka 'za plug i za igranku', rekli bi naši vickasti susjedi.

Dr. IVICA PULJAK: 'Prvi gospodin' to je u punom smislu riječi

'Marijanina vizija Splita je vizija grada na koji ćemo svi biti ponosni. Pametnoga grada u kojem će vladati red, u kojem će se znati kamo idemo i što želimo, grada u kojem će mladi ne samo pronalaziti nego i graditi budućnost. Njena volja, energija, radne navike, znanje i želja su tolike da će to sigurno i ostvariti. Zato ću ja glasati za nju, kao suprug i kao građanin Splita.'

Poručio je to potencijalni 'prvi gospodin' Splita, suprug kandidatkinje za gradonačelnicu Splita Marijane Puljak kojoj je, čini se, ljevica podosta sklona. Ako se njezina nastojanja da se kroz stranku Pametno doista isturi kao prva žena na čelu Splita od osamostaljenja Hrvatske, ipak neće biti i prva žena ikad za 'splitskim timunom' jer je to već ostvarila Gordana Kosanović, imenovana 1987. godine, sa čak dva (tada dvogodišnja) odrađena mandata, ujedno i zadnja koje je Split proveo kao dio SFRJ.

Ako karizmatična Puljak doista pridobije povjerenje većine splitskih birača, njezin će suprug, uz brojne druge znanstvene titule, steći još jednu. Kako bismo ga već sad bolje upoznali, recimo za početak da je rođen 1969. u Splitu, te da je djetinjstvo proveo na Plokitama, u dijelu kojega stariji Splićani i dandanas zovu 'siromašna četvrt'. U svom gradu završio je srednju Tehničku školu, a potom na FESB-u diplomirao elektrotehniku.



Kao student radio je u tada popularnom klubu STOP pri fakultetu, te sudjelovao u organiziranju brucošijada, što pokazuje da je bio daleko od sterilnog štrebera. Suprugu i lidericu stranke upoznao je na fakultetu, a godinu dana nakon završetka studija par se vjenčao. Dobili su također troje djece, za koje oboje ističu da su njihov glavni motiv u izgradnji boljeg društva. Mogući pripravnik za 'prvog gospodina' nije, međutim, ostao 'samo' na inženjerskoj diplomi, nego je najprije magistrirao fiziku u Zagrebu, a potom doktorirao u Parizu 2000. godine.

Na polju znanstvenih dostignuća najznačajnijim drži pronalazak Higgsova bozona zajedno s kolegama iz CERN-a, a radi i astročestičnu fiziku pomoću teleskopa 'magic' na Kanarima. Dr. Puljak objavio je više od sedamsto znanstvenih radova s kolegama iz CMS i MAGIC koleboracije, i dobitnik je mnogih međunarodnih i hrvatskih nagrada, od kojih su mu najmilije one od strane studenata za promoviranje i popularizaciju znanosti.

Ozbiljan i predan znanstvenik Puljak, međutim, voli 'baciti' i na košarku u slobodno vrijeme, a očigledno mu ni politika nije mrska. Tom 'tragaču za Božjom česticom' konzervativni neistomišljenici su dosta spočitavali javni stav da vjeronauku nije mjesto u školi, a taj pristup religiji ne iznenađuje od nekoga s tako jako profiliranim znanstvenim habitusom iz prirodno-tehničke oblasti.

Hoće li Splićani tipovati na partnera-icu nekoga 'siromašnijega duhom' kako bi se grad možebitno lakše približio 'kraljevstvu nebeskom', ostaje vidjeti...

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/predstavljamo-vam-bolje-polovice-potencijalnih-gradonacelnika-rasna-ljepotica-intelektualka-i-znanstvenik-482537 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e7b769efc83c4e7c0100cf31d3f91022661f24ad [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Predstavljamo+vam+bolje+polovice+potencijalnih+gradona%C4%8Delnika%3A+rasna+ljepotica%2C+intelektualka+i+znanstvenik&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fpredstavljamo-vam-bolje-polovice-potencijalnih-gradonacelnika-rasna-ljepotica-intelektualka-i-znanstvenik-482537 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fpredstavljamo-vam-bolje-polovice-potencijalnih-gradonacelnika-rasna-ljepotica-intelektualka-i-znanstvenik-482537 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PARTNERSKI TROLIST [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
ŽivotPARTNERSKI TROLIST

Predstavljamo vam bolje polovice potencijalnih gradonačelnika: rasna ljepotica, intelektualka i znanstvenik

26. travnja 2017. - 00:17

Tko će pobijediti u utrci za gradonačelnika/cu Splita? Odgovor na to pitanje ne znaju ni astrolozi, a kamoli građani, koji dakako imaju podijeljena mišljenja o svakome i svakoj od ponuđenih. Preostaje nam samo osloniti se na ankete kao predigru za ono što nas (ne)čeka, a one su pouzdane kao mačkin muž.

Ipak, budući da ne baratamo drugim mehanizmima, posegnuli smo za tom grubom procjenom, te vođeni anketama i intuicijom tipovali na nekoliko najizglednijih kandidata, odnosno - njihove bolje (gore) polovice, s ciljem da ih pokušamo izvući iz sjene i predstavimo javnosti.

Odabir partnerice/partnera, naime, također govori ponešto o samom gradonačelničkom kandidatu/kandidatkinji, stoga svrha ovog malog istraživanja/portretiranja nije samo zabaviti čitatelje, nego i onima sa splitsk...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 19:22