StoryEditorOCM
Životobratite pažnju

Plivanje i sigurnost djece u moru iznimno su bitni, evo kako vam boja kupaćeg kostima može spasiti život

Piše MOZAIK SD
27. lipnja 2023. - 19:06

Čini se da su mogućnosti odabira kupaćih kostima za djecu beskrajne, piše BBC.

Kupaći kostimi za djecu su preslatki. Izgledaju udobno. Mnogi od njih čak su izrađeni od tkanine koja ima zaštitni faktor 50+.

Postoji samo jedan problem: ako, ne daj Bože, dijete neočekivano završi u moru, odabir kupaćeg može pomoći u tome da se dijete uoči brže, jer da se to dogodi - svaka sekunda je važna.

Neki stručnjaci kažu da se treba odabrati nošenje boja i tkanina koje nas čine vidljivijima u vodi.

Natalie Livingston radila je kao spasiteljica, instruktorica spasilačke službe, upraviteljica vodenog parka i inspektorica bazena i toplica.

Iz svog rada na zaštiti vode uvijek je znala da su određene boje vidljivije od drugih.

No, prije nekoliko godina odlučila ih je ispravno testirati.

“Još 2019. provela sam puno vremena u vodi sa svojom djecom i vidjela sam svu tu djecu u prekrasnim kupaćim kostimima koji nisu bili jarkih boja — djeca bi skočila u vodu i jednostavno nestala”, kaže ona.

"Zato smo odlučili zapravo testirati boje i vidjeti što će biti najvidljivije u različitim okruženjima."

Potopili smo različite boje tkanine, od crvene boje ruža za usne do fluorescentno zelene, ispod gotovo jednog metra vode u različitim uvjetima - na tamnom dnu bazena, svijetlom dnu bazena i u jezeru, s mirnom i uzburkanom vodom.

Kad je voda bila uzburkana - kao što bi to bilo u prepunom bazenu, recimo, ili pod valovima oceana - mnoge su boje postale izuzetno teško vidljive.

Najlošije su prošle plava, siva i bijela boja.

Tamne boje također su bile loše. Iako nisu ispitane sve pastele, vjerojatno im na sličan način nedostaje vidljivost.

Jedan od razloga za to je taj što voda apsorbira i raspršuje svjetlost drugačije od zraka, čineći mnoge boje nezasićenima za naše oči.

To je zato što voda lako apsorbira svjetlost većih valnih duljina i brzo se filtrira s povećanjem dubine.

To znači da boje na crvenom kraju spektra vrlo brzo postaju teško vidljive kada su uronjene u vodu od gotovo jednog metra i nemoguće ih je vidjeti u dubokom oceanu.

Jedan prilično vizualni eksperiment koji je proveo PBS Learning pokazuje koliko se brzo to može dogoditi u moru - oko 4,8 metara ispod vode, objekt koji je bio jarko crven na površini poprima plavu nijansu čak i kada se gleda izbliza.

Na površini stvari postaju još teže.

"U bijelom bazenu, tamnije boje izgledale su kao sjene, a u mutnom smeđem jezeru, svjetlije boje izgledale su kao odraz oblaka", kaže ona.

Svaki poremećaj na površini vode također mijenja percepciju.

"Voda nije poput gledanja kroz zrak ili kroz prozor - može biti vrlo izobličena i pri najmanjem pomicanju površine", kaže Livingston.

To znači da svijetli, tamni i neutralni tonovi nisu idealne boje za svakoga tko želi biti lako vidljiv u vodi.

Ni neke svijetle, primarne nijanse nisu se dobro pokazale: u uzburkanoj vodi crvena izgleda tamno, lako se može zamijeniti za sjenu, kao i svijetloplava.

Najvidljivije boje - neonsko ružičastu i neonsko narančastu, a zatim neonsko zelenu i žutu trebalo bi pronaći i kupiti.

Nedavno, u svibnju 2023., Alive je objavila još jedan test.

Ovo je razmatralo imaju li jednobojni kupaći kostimi razliku u odnosu na printeve - što je ključno znati, budući da mnogi kupaći kostimi imaju zabavne printove i uzorke.

Otkrili su da najbolja vidljivost dolazi od jednobojnih boja.

Sljedeći najbolji bili su uzorci vrlo malog tiska.

Ali za veće ispise, čak i ako je osnovna boja svijetla, ispis i dalje utječe na vidljivost.

Kad je bila ukrašena bijelim prugama, fluorescentno narančasta - koja je bila najvidljivija čvrsta boja - izgledala je više poput odraza u vodi.

S tamnim prugama, gotovo je nestalo.

Možda to ne bi trebalo čuditi ako pogledamo prirodni svijet: mnoge ribe koriste pruge i šare kako bi se kamuflirale pod vodom.

Uzorci služe kako bi razbili njihov obris i učinili ih teže vidljivima.

S obzirom na rezultate oba testa, kaže Livingston, preporučila bi neonske boje, bilo svijetle, čvrste ili sa sitnim otiscima.

Čini se da danas postoji više opcija za takve kostime nego prije nekoliko godina, kaže Livingston, možda zato što se priča o tome do proizvođača - ili možda zato što se jarko neonski trendovi iz 1980-ih vraćaju u modu.

Ipak, pronalaženje kostima poput ovih za djecu - ili za odrasle - ostaje teško.

"Proizvođači kupaćih kostima sve sporije prihvaćaju ove informacije." Mnogi ljudi kažu da im je jako teško pronaći neonske kupaće kostime", kaže ona, piše BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 20:31