stdClass Object ( [id] => 194585 [title] => Otkrivanje 'pravog tate': broj donora sperme drastično će pasti, a 'crno tržište' rasti [alias] => otkrivanje-pravog-tate-broj-donora-sperme-drasticno-ce-pasti-a-crno-trziste-rasti [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nakon što je 22-godišnja Sarah P., začeta umjetnom oplodnjom, odlučila doznati tko joj je biološki otac i tužila Banku sperme jer joj nije htjela otkriti taj podatak, njemački sud u Hammu u Sjevernoj Rajni Vestfaliji presudio je da liječnik mora otkriti identitet donatora sperme uz obrazloženje "kako je pravo da dozna svoje porijeklo temeljno ljudsko pravo te da je za mladu osobu od presudne važnosti da poznaje svoje roditelje i nitko im ne smije uskratiti mogućnost osobnog razvoja“.

Sarin odvjetnik je kazao da njegova klijentica nakon presude osjeća nevjerojatno olakšanje, a sama Sarah je izjavila da biološkog oca želi upoznati zato da sazna je li od njega naslijedila neku nasljednu bolest, a osim toga želi jednom vidjeti osobu koja je 50 posto odgovorna za njezino postojanje.

Deset posto parova je neplodno

- Moje lice, primjerice, ono je sigurno na njega - kazala je Sarah P.

Ova je presuda presedan u Njemačkoj, gdje je, primjerice, 70-ih godina prošlog stoljeća uz pomoć medicinski potpomognute oplodnje začeto više od 100.000 djece i, kako piše “Der Spiegel”, uzbudila je njemačku javnost jer anonimnost donatora više neće biti zaštićena, pa je logično očekivati da će se dramatično smanjiti broj darovatelja sperme, a time možda otvoriti vrata zloupotrebama.

Pri tome treba podsjetiti na statistiku koja kaže da je oko 10-ak posto parova neplodno. Istodobno medicina nudi sve više i sve uspješnijih mogućnosti začeća, a znamo da su ljudi u želji za roditeljstvom spremni na nevjerojatne žrtve. Osim toga, diljem Europe i svijeta sve je prisutniji “forum shopping”, pa neplodni parovi odlaze ostvariti roditeljstvo u zemlje koje imaju liberalnije propise, a neki se parovi odlučuju i za usluge surogat-majke.

O mogućim posljedicama ove presude, ali i o tome kako naši zakoni reguliraju prava osoba začetih metodama potpomognute oplodnje, razgovarali smo s prof. dr. sc. Nenadom Hlačom, predstojnikom Katedre obiteljskog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.

- Klasične metode potpomognute inseminacije prisutne su već stotinu godina, a pravni standardi koji reguliraju prava tako začete djece zapravo su preuzeti iz zakona o posvojenju prema kojima su roditelji dužni otkriti posvojenoj djeci tko su im biološki roditelji.

Treba napomenuti da u zakon nisu ugrađeni mehanizmi kontrole, dakle nema provjere jesu li roditelji to doista i učinili - pojašnjava prof. Hlača.

Što se tiče djece začete potpomognutom oplodnjom, postojale su banke sperme koje su uzimale spermu donatora koji su je darovali kao akt društvene solidarnosti s ljudima koji nisu mogli dobiti djecu prirodnim putem, kao što se daruje krv, neovisno o tome jesu li za to bili plaćeni. Vodilo se računa o tome da donatori budu mlade i zdrave osobe, najčešće su to bili studenti, osobito studenti medicine, a manje se razmišljalo o svim posljedicama takvih metoda, o mogućem incestu, zloupotrebama...

Liječnik oplođivao pacijentice vlastitom spermom

Možda treba podsjetiti na aferu u kojoj je otkriveno da je jedan liječnik godinama oplođivao pacijentice isključivo

Prof. dr. sc. Nenad Hlaca
vlastitom spermom. Zasigurno se nije previše brinulo ni o važnosti čuvanja podataka o donorima kroz dulje vremensko razdoblje, pa je mnogo toga izgubljeno - kaže profesor.

Poznata je činjenica da se i u Hrvatsku uvozila sperma. Švedska je prva 70-tih godina prošlog stoljeća počela uvažavati prava djece začete umjetnom oplodnjom kako bi ona u nekom razdoblju života mogla dobiti podatke o donorima. Taj primjer slijedile su i druge europske zemlje, no ova pitanja još uvijek svaka zemlja rješava na svoj način, tako da je primjerice u Francuskoj i danas moguće da žena rodi u bolnici i ostavi novorođenče, a da se pri tome nigdje ne evidentira da je ona majka, a sve zato da bi se izbjegli pobačaji i čedomorstva.

Dakle, štiti se život na račun tajnosti podataka. I u Hrvatskoj se do sada najviše primjenjivala metoda oplodnje spermom donora, a tek je nedavno Zakonom o medicinski potpomognutoj oplodnji regulirano pravo tako začete osobe da dobije na uvid podatke o darivatelju.

U članku 15. tog zakona stoji: "Osoba začeta i rođena uz pomoć medicinski pomognute oplodnje darovanom sjemenom stanicom ili darovanom jajnom stanicom ili darovanim zametkom, ako je navršila 18 godina ima pravo na uvid u upisnik podataka o začeću i svim podacima o svome biološkom podrijetlu, uključujući i podatak o identitetu darivatelja sjemene stanice ili darivateljice jajne stanice, odnosno darivatelja zametka, te podatak o identitetu osoba iz članka 26. ovoga Zakona, a koji se vodi pri Državnom registru o medicinski pomognutoj oplodnji ministarstva nadležnog za zdravlje.

Osim toga, roditelji su obvezni osobu začetu i rođenu uz pomoć medicinski pomognute oplodnje darovanom sjemenom stanicom ili darovanom jajnom stanicom ili darovanim zametkom, najkasnije do 18. godine života upoznati da je začeta uz pomoć medicinski pomognute oplodnje“.

Suočavanje s istinom o biološkom podrijetlu vrlo je delikatan trenutak koji sigurno nije nikome ugodan, osobito roditeljima - odgojiteljima koji su i upisani u matične knjige kao roditelji, napose ako su se u obitelji tijekom odrastanja stvorili ugodni obiteljski odnosi, ali ni djetetu koje će svakako doživjeti šok novom spoznajom i prirodno je očekivati da će se kod njega pokrenuti želja za upoznavanjem biološkog roditelja, polubraće ili polusestara i srodnika po krvi, mišljenja je prof. Hlača.

Delikatan trenutak


On smatra da bi takve pripremne razgovore u svezi s ostvarivanjem tih prava možda ipak trebalo obaviti ranije, uz pomoć psihologa, svakako prije osamnaeste godine života, ali se ne slaže ni da to bude u sedmoj godini, analogno zakonu koji se odnosi na posvojenje, jer misli da je dijete u toj dobi ipak nezrelo da bi shvatilo kako je došlo na svijet, iako neki stručnjaci smatraju da bi tada šok bio manji. No, to je, slaže se naš sugovornik, vrlo osjetljiva tema koju treba još itekako promišljati među različitim stručnjacima, a sve da bi informiranje djece začete mjerama potpomognute oplodnje i ostvarivanje njihovih vrlo specifičnih prava prošlo što bezbolnije.

- Novi zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji donesen 2012. godine otvorio je još jedan problem, ističe prof. Hlača. Naime, sada smo zapravo dobili dvije kategorije djece, jedne koji su začeti do 2012., i one koji su rođeni nakon 2012.

Oni prvi saznat će svoje porijeklo samo pod uvjetom da su uredno čuvani i sačuvani podaci o donorima, što često nije slučaj, i ove druge koji će tek tek nakon 2030. godine kada navrše 18. godina moći dobiti podatke o biološkim roditeljima, opet pod uvjetom da su podaci u bankama sperme uredno vođeni i da nema zloupotreba.

I tko im može garantirati da se do njihove punoljetnosti zakon neće pomijeniti. Hoće li ovi zakoni dovesti do smanjenja broja donora ili pojave "crnog tržišta“ teško je reći, kaže prof. Hlača, ali siguran je da treba itekako razmisliti što nam promjene u zakonodavstvu donose.

S jedne strane mora se štititi tajnost osobnih podataka donora, a s druge strane podatci o eventualnim bolestima koje su nasljedne itekako su važni.

- Pri tome smatram da ne bi trebalo brzopleto ići u primjenu tih mjera potpomognute oplodnje. Ponekad treba treba ograniči tko može biti donor, voditi računa da donori ne smiju prečesto darivati spermu jer se tako smanjuje mogućnost incesta, treba predvidjeti kako će se koristiti podaci u slučajevima kada donor umre. Ostaju naravno i nezaštićena prava djece začete u inozemstvu, jer eventualno o pravnim standardima te zemlje ovisi mogućnost ostvarivanja tih prava djece iako su ona rođena u Hrvatskoj.

Potvrđuje se da je riječ o vrlo osjetljivim pitanjima, pa je stavljanje potpisa na obaviješteni pristanak na donorstvo biološkog materijala vrlo ozbiljan čin isto kao i obveze roditelja koji se odlučuju na medicinski potpomognutu oplodnju. Možda je zakondovac ovim propisima upravo i želio sve sudionike u postupku potaknuti da dobro razmisle jesu li u stanju prihvatiti odgovornost i nositi se sa velikim teretom psihološke neizvjesnosti i nelagode koje će vjerojatno sustići njih i njihovu djecu - zaključuje prof. Hlača.

PIŠE JAVORKA LUETIĆ

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U Hrvatskoj se do sada najviše primjenjivala metoda oplodnje spermom donora, a tek je nedavno Zakonom o medicinski potpomognutoj oplodnji regulirano pravo tako začete osobe da dobije na uvid podatke o darivatelju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SUDSKA PRESUDA POKRENUT ĆE LAVINU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2013-02-21 19:03:19 [created_by] => 26156 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2013-02-21 19:34:04 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2013-02-21 22:45:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6267 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2013/02/21/Panorama/FILE_IMAGE.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x525" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4541371 Threads: 2 Questions: 148838976 Slow queries: 63512 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4426228 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/otkrivanje-pravog-tate-broj-donora-sperme-drasticno-ce-pasti-a-crno-trziste-rasti-194585 [printLink] => /mozaik/zivot/otkrivanje-pravog-tate-broj-donora-sperme-drasticno-ce-pasti-a-crno-trziste-rasti-194585?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 171759 [name] => nenadhlača [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nenadhlaca [link] => /tag/nenadhlaca ) [1] => stdClass Object ( [id] => 211173 [name] => umjetnaoplodnja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => umjetnaoplodnja [link] => /tag/umjetnaoplodnja ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U Hrvatskoj se do sada najviše primjenjivala metoda oplodnje spermom donora, a tek je nedavno Zakonom o medicinski potpomognutoj oplodnji regulirano pravo tako začete osobe da dobije na uvid podatke o darivatelju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SUDSKA PRESUDA POKRENUT ĆE LAVINU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Otkrivanje 'pravog tate': broj donora sperme drastično će pasti, a 'crno tržište' rasti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-15-57-34-26156 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/02/21/Panorama/FILE_IMAGE.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/02/21/Panorama/FILE_IMAGE.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nakon što je 22-godišnja Sarah P., začeta umjetnom oplodnjom, odlučila doznati tko joj je biološki otac i tužila Banku sperme jer joj nije htjela otkriti taj podatak, njemački sud u Hammu u Sjevernoj Rajni Vestfaliji presudio je da liječnik mora otkriti identitet donatora sperme uz obrazloženje "kako je pravo da dozna svoje porijeklo temeljno ljudsko pravo te da je za mladu osobu od presudne važnosti da poznaje svoje roditelje i nitko im ne smije uskratiti mogućnost osobnog razvoja“.

Sarin odvjetnik je kazao da njegova klijentica nakon presude osjeća nevjerojatno olakšanje, a sama Sarah je izjavila da biološkog oca želi upoznati zato da sazna je li od njega naslijedila neku nasljednu bolest, a osim toga želi jednom vidjeti osobu koja je 50 posto odgovorna za njezino postojanje.

Deset posto parova je neplodno

- Moje lice, primjerice, ono je sigurno na njega - kazala je Sarah P.

Ova je presuda presedan u Njemačkoj, gdje je, primjerice, 70-ih godina prošlog stoljeća uz pomoć medicinski potpomognute oplodnje začeto više od 100.000 djece i, kako piše “Der Spiegel”, uzbudila je njemačku javnost jer anonimnost donatora više neće biti zaštićena, pa je logično očekivati da će se dramatično smanjiti broj darovatelja sperme, a time možda otvoriti vrata zloupotrebama.

Pri tome treba podsjetiti na statistiku koja kaže da je oko 10-ak posto parova neplodno. Istodobno medicina nudi sve više i sve uspješnijih mogućnosti začeća, a znamo da su ljudi u želji za roditeljstvom spremni na nevjerojatne žrtve. Osim toga, diljem Europe i svijeta sve je prisutniji “forum shopping”, pa neplodni parovi odlaze ostvariti roditeljstvo u zemlje koje imaju liberalnije propise, a neki se parovi odlučuju i za usluge surogat-majke.

O mogućim posljedicama ove presude, ali i o tome kako naši zakoni reguliraju prava osoba začetih metodama potpomognute oplodnje, razgovarali smo s prof. dr. sc. Nenadom Hlačom, predstojnikom Katedre obiteljskog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.

- Klasične metode potpomognute inseminacije prisutne su već stotinu godina, a pravni standardi koji reguliraju prava tako začete djece zapravo su preuzeti iz zakona o posvojenju prema kojima su roditelji dužni otkriti posvojenoj djeci tko su im biološki roditelji.

Treba napomenuti da u zakon nisu ugrađeni mehanizmi kontrole, dakle nema provjere jesu li roditelji to doista i učinili - pojašnjava prof. Hlača.

Što se tiče djece začete potpomognutom oplodnjom, postojale su banke sperme koje su uzimale spermu donatora koji su je darovali kao akt društvene solidarnosti s ljudima koji nisu mogli dobiti djecu prirodnim putem, kao što se daruje krv, neovisno o tome jesu li za to bili plaćeni. Vodilo se računa o tome da donatori budu mlade i zdrave osobe, najčešće su to bili studenti, osobito studenti medicine, a manje se razmišljalo o svim posljedicama takvih metoda, o mogućem incestu, zloupotrebama...

Liječnik oplođivao pacijentice vlastitom spermom

Možda treba podsjetiti na aferu u kojoj je otkriveno da je jedan liječnik godinama oplođivao pacijentice isključivo

Prof. dr. sc. Nenad Hlaca
vlastitom spermom. Zasigurno se nije previše brinulo ni o važnosti čuvanja podataka o donorima kroz dulje vremensko razdoblje, pa je mnogo toga izgubljeno - kaže profesor.

Poznata je činjenica da se i u Hrvatsku uvozila sperma. Švedska je prva 70-tih godina prošlog stoljeća počela uvažavati prava djece začete umjetnom oplodnjom kako bi ona u nekom razdoblju života mogla dobiti podatke o donorima. Taj primjer slijedile su i druge europske zemlje, no ova pitanja još uvijek svaka zemlja rješava na svoj način, tako da je primjerice u Francuskoj i danas moguće da žena rodi u bolnici i ostavi novorođenče, a da se pri tome nigdje ne evidentira da je ona majka, a sve zato da bi se izbjegli pobačaji i čedomorstva.

Dakle, štiti se život na račun tajnosti podataka. I u Hrvatskoj se do sada najviše primjenjivala metoda oplodnje spermom donora, a tek je nedavno Zakonom o medicinski potpomognutoj oplodnji regulirano pravo tako začete osobe da dobije na uvid podatke o darivatelju.

U članku 15. tog zakona stoji: "Osoba začeta i rođena uz pomoć medicinski pomognute oplodnje darovanom sjemenom stanicom ili darovanom jajnom stanicom ili darovanim zametkom, ako je navršila 18 godina ima pravo na uvid u upisnik podataka o začeću i svim podacima o svome biološkom podrijetlu, uključujući i podatak o identitetu darivatelja sjemene stanice ili darivateljice jajne stanice, odnosno darivatelja zametka, te podatak o identitetu osoba iz članka 26. ovoga Zakona, a koji se vodi pri Državnom registru o medicinski pomognutoj oplodnji ministarstva nadležnog za zdravlje.

Osim toga, roditelji su obvezni osobu začetu i rođenu uz pomoć medicinski pomognute oplodnje darovanom sjemenom stanicom ili darovanom jajnom stanicom ili darovanim zametkom, najkasnije do 18. godine života upoznati da je začeta uz pomoć medicinski pomognute oplodnje“.

Suočavanje s istinom o biološkom podrijetlu vrlo je delikatan trenutak koji sigurno nije nikome ugodan, osobito roditeljima - odgojiteljima koji su i upisani u matične knjige kao roditelji, napose ako su se u obitelji tijekom odrastanja stvorili ugodni obiteljski odnosi, ali ni djetetu koje će svakako doživjeti šok novom spoznajom i prirodno je očekivati da će se kod njega pokrenuti želja za upoznavanjem biološkog roditelja, polubraće ili polusestara i srodnika po krvi, mišljenja je prof. Hlača.

Delikatan trenutak


On smatra da bi takve pripremne razgovore u svezi s ostvarivanjem tih prava možda ipak trebalo obaviti ranije, uz pomoć psihologa, svakako prije osamnaeste godine života, ali se ne slaže ni da to bude u sedmoj godini, analogno zakonu koji se odnosi na posvojenje, jer misli da je dijete u toj dobi ipak nezrelo da bi shvatilo kako je došlo na svijet, iako neki stručnjaci smatraju da bi tada šok bio manji. No, to je, slaže se naš sugovornik, vrlo osjetljiva tema koju treba još itekako promišljati među različitim stručnjacima, a sve da bi informiranje djece začete mjerama potpomognute oplodnje i ostvarivanje njihovih vrlo specifičnih prava prošlo što bezbolnije.

- Novi zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji donesen 2012. godine otvorio je još jedan problem, ističe prof. Hlača. Naime, sada smo zapravo dobili dvije kategorije djece, jedne koji su začeti do 2012., i one koji su rođeni nakon 2012.

Oni prvi saznat će svoje porijeklo samo pod uvjetom da su uredno čuvani i sačuvani podaci o donorima, što često nije slučaj, i ove druge koji će tek tek nakon 2030. godine kada navrše 18. godina moći dobiti podatke o biološkim roditeljima, opet pod uvjetom da su podaci u bankama sperme uredno vođeni i da nema zloupotreba.

I tko im može garantirati da se do njihove punoljetnosti zakon neće pomijeniti. Hoće li ovi zakoni dovesti do smanjenja broja donora ili pojave "crnog tržišta“ teško je reći, kaže prof. Hlača, ali siguran je da treba itekako razmisliti što nam promjene u zakonodavstvu donose.

S jedne strane mora se štititi tajnost osobnih podataka donora, a s druge strane podatci o eventualnim bolestima koje su nasljedne itekako su važni.

- Pri tome smatram da ne bi trebalo brzopleto ići u primjenu tih mjera potpomognute oplodnje. Ponekad treba treba ograniči tko može biti donor, voditi računa da donori ne smiju prečesto darivati spermu jer se tako smanjuje mogućnost incesta, treba predvidjeti kako će se koristiti podaci u slučajevima kada donor umre. Ostaju naravno i nezaštićena prava djece začete u inozemstvu, jer eventualno o pravnim standardima te zemlje ovisi mogućnost ostvarivanja tih prava djece iako su ona rođena u Hrvatskoj.

Potvrđuje se da je riječ o vrlo osjetljivim pitanjima, pa je stavljanje potpisa na obaviješteni pristanak na donorstvo biološkog materijala vrlo ozbiljan čin isto kao i obveze roditelja koji se odlučuju na medicinski potpomognutu oplodnju. Možda je zakondovac ovim propisima upravo i želio sve sudionike u postupku potaknuti da dobro razmisle jesu li u stanju prihvatiti odgovornost i nositi se sa velikim teretom psihološke neizvjesnosti i nelagode koje će vjerojatno sustići njih i njihovu djecu - zaključuje prof. Hlača.

PIŠE JAVORKA LUETIĆ

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/otkrivanje-pravog-tate-broj-donora-sperme-drasticno-ce-pasti-a-crno-trziste-rasti-194585 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2d21664d6d223134dff31c9cce5cbe608923ff95 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Otkrivanje+%26%23039%3Bpravog+tate%26%23039%3B%3A+broj+donora+sperme+drasti%C4%8Dno+%C4%87e+pasti%2C+a+%26%23039%3Bcrno+tr%C5%BEi%C5%A1te%26%23039%3B+rasti&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fotkrivanje-pravog-tate-broj-donora-sperme-drasticno-ce-pasti-a-crno-trziste-rasti-194585 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fotkrivanje-pravog-tate-broj-donora-sperme-drasticno-ce-pasti-a-crno-trziste-rasti-194585 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U Hrvatskoj se do sada najviše primjenjivala metoda oplodnje spermom donora, a tek je nedavno Zakonom o medicinski potpomognutoj oplodnji regulirano pravo tako začete osobe da dobije na uvid podatke o darivatelju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SUDSKA PRESUDA POKRENUT ĆE LAVINU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
ŽivotSUDSKA PRESUDA POKRENUT ĆE LAVINU

Otkrivanje 'pravog tate': broj donora sperme drastično će pasti, a 'crno tržište' rasti

Piše PSD.
21. veljače 2013. - 23:45

Nakon što je 22-godišnja Sarah P., začeta umjetnom oplodnjom, odlučila doznati tko joj je biološki otac i tužila Banku sperme jer joj nije htjela otkriti taj podatak, njemački sud u Hammu u Sjevernoj Rajni Vestfaliji presudio je da liječnik mora otkriti identitet donatora sperme uz obrazloženje "kako je pravo da dozna svoje porijeklo temeljno ljudsko pravo te da je za mladu osobu od presudne važnosti da poznaje svoje roditelje i nitko im ne smije uskratiti mogućnost osobnog razvoja“.

Sarin odvjetnik je kazao da njegova klijentica nakon presude osjeća nevjerojatno olakšanje, a sama Sarah je izjavila da biološkog oca želi upoznati zato da sazna je li od njega naslijedila neku nasljednu bolest, a osim toga želi jednom vidjeti osobu koja je 50 posto odgovorna za njezino postoja...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 17:57