stdClass Object ( [id] => 468412 [title] => On: U cvjećarnici me sram, radije bih na kolonoskopiju!; Ona: Postoji i drugo cvijeće osim crvene ruže, obori me s nogu!; O Valentinovu dugo niste čitali nešto ovako brutalno iskreno [alias] => on-u-cvjecarnici-me-sram-radije-bih-na-kolonoskopiju-ona-postoji-i-drugo-cvijece-osim-crvene-ruze-obori-me-s-nogu-o-valentinovu-dugo-niste-citali-nesto-ovako-brutalno-iskreno [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Valentinovo je pred vratima i svojevrsna panika u zraku već se osjeća: što kupiti ili napraviti da izmamite osmjeh na lice bolje polovice? Što zapravo žene žele? A muškarci? Dvoje novinara Slobodne Dalmacije, Tihana Marović i Vlado Ozretić, pokušali su svatko iz svoje perspektive pojasniti koja je poanta Dana zaljubljenih i s kakvim se sve 'slatkim mukama' suočavaju na taj dan.

Iz njene perspektive

Tihana: Želimo cijeli buket!

Sveti Valentin, vjerovali ili ne, već stoljećima spašava muški rod. Otkad je, tamo negdje krajem drugoga, početkom trećeg stoljeća, pristao, unatoč carevoj zabrani, posvetiti brak mlade kršćanke s rimskim legionarom, postao je ne samo zaštitnik zaljubljenih, već prije svega spasilac muškaraca, čuvar njihova romantičnog identiteta koji iz nekog ženama neobjašnjivog razloga, što vrijeme više odmiče, sve više kriju.

Stoga se žene diljem svijeta, osuđene na strpljenje i nadu koja valjda posljednja umire, utječu ovom svecu ne bi li potaknuo njihove polovice na kakav odlučujući potez (više od 200 tisuća prosidbi dogodi se baš na Valentinovo!), a sveti Valentin, genijalan i neponovljiv, ohrabruje muškarce da barem jedan dan u godini povuku potez zbog kojeg će im se, strahuju, ekipa s baluna ili još gore iz ulice, godinama smijati, a u vezi je itekako neophodan - onaj neponovljivog romantičara, po mogućnosti s filmskog platna pedesetih.

Dobro, u 21. smo stoljeću, čak ni najromantičnije duše više ne očekuju ples na kiši ili serenadu pod prozorom. Ne treba vam čak ni poveći budžet, ona prava, vjerujte na riječ, nije od skupih poklona. Ali jedan isplaniran izlet (može čak i u rodnom gradu, samo malo izađite iz vlastitih okvira), večera (uz malo šarma prolazi i neočekivani fast food), otvaranje vrata (to bi trebali raditi i u ostatku godine) - dobra su promjena. Ženama zaista ne treba tako puno, sve gore navedeno može zamijeniti i malo cvijeća. Zapravo, tek sad upali smo u problem.

Razlog mi još uvijek nije poznat, no muški rod ima ozbiljan problem sa svim biljem koje cvjeta i nije jestivo. Čokoladu će nježnijoj polovici još kako tako pokloniti (doduše vjerojatno će se u startu pretplatiti na barem polovicu), izdvojit će s vremena na vrijeme i za komad nakita (uglavnom im prodavačica uvali ono što već duže vrijeme stoji u izlogu, no mi to iznimno cijenimo, važna je dobra namjera), a u nekoliko godina veze ili braka - upast će i poneki parfem (to je barem siguran potez - otmjeno, a još i miriše). No, od cvijeća, baš kao i od čestitki napisanih vlastitom rukom, bježe svom forcom.

Čega se točno boje, ženama je potpuna enigma. Jedna ruža još kako tako, valjda je lako sakriju ispod jakne, no buket im je noćna mora. A žene, to je već klasika, baš ništa neće oduševiti kao decentan buket i kvalitetna čokolada.

- Dvjesto kuna za nekoliko cvjetova, pa tko je tu lud? Pljačka - to je nekoliko ručkova dobrog mesa, di ćeš romantičnije - kolega uzaludno brani muški rod.

Žene, čak i one koje su naizgled odustale od romantičnih snova i igraju na “hard to get”, na buket cvijeća, budite sigurni, neće ostati imune. No, jasno vam je kako volimo biti posebne, nikako jedna u nizu - zato odlijepite već jednom od crvene ruže (samo u Americi ih se za Valentinovo proda 200 milijuna), u cvjećarnicama ima i drugog cvijeća, ili barem nijansi.

Napišite rečenicu dvije, ubacite dostavu, ili osvanite sami na vratima koji sat prije dogovora i oborite je s nogu. S druge strane dobit ćete zadovoljnu dragu i mirni ste barem koji mjesec, a onda, pomogao vam sveti Valentin, budite pametniji i pravac put cvjećarnice bez posebnog povoda.

Iz njegove perspektive

Vlado: Kriju je ispod jakne kao kalašnjikov!

Red u cvjećarnici, prodavačica zaključuje kako odavno nije bilo toliko mušterija. Svi nestrpljivi, svi se ogledaju oko sebe, svi kao da se skrivaju, i svi su - muškarci. Postoji nekoliko trgovina u kojima se muškarac baš, kako bismo rekli, ne “ćuti ka svoj na svome”, a osim ženskih odjela svih Zara, Manga, Bershki, XYZ-a, i trgovina donjim rubljem, cvjećarnice su tu odmah pri vrhu liste.

Ako koji od vas muškaraca i zna za koji cvijet, prije će biti da se radi o “cvitu” kakve egzotične i ilegalne biljke. I nalaze se tako supatnici... ups, kažnjenici... ups, muškarci u redu u cvjećarnici i sve zbog toga jer je - Valentinovo!

I jer MORAJU kupiti buket ruža, jer MORAJU odvesti curu ili ženu na večeru, kino, balet, predstavu, krunidbu, otvaranje nečega, jer MORAJU kupiti ili čokoladu ili bombonjeru.

Dobro, i sami, dragi moji muškarci, znate da ništa ne morate, a opet, kao da morate. Razloga je milijun ali se većina njih svodi na “Bući bući bu, piškit ću kakit ću, feelings, emocije i hormoni” motive.

Svakome iole normalnome je prirodno i logično da se previše ne razbacuje ljubavlju na Valentinovo. To će dodatno naglasiti činjenicu da se ostatak godine ne trudite previše. Jer, puno pažnje (za Valentinovo) može otkriti manjak iste koju pružamo našim curama i ženama.

A, za one u zdravim vezama, koliko god one bile čvrste i nepokolebljive, Valentinovo također pruža zamke. Kako?

Prvo, njoj se gadi sav taj folklor, ili drugo, ona želi sve. Kod ovog drugog jednostavno trebamo zagristi metak. Ali barem znamo na čemu smo. No, vratimo se scenariju gdje kao ne želi ništa...

Yes! Ne želi ništa na Valentinovo, ne ide joj se nigdje, ne jede, ne pije, čak bi željela i ostati kod kuće. Ili draga iz pažnje prema vama laže kako se ne bi pretrgali da joj za tri dana skinete zvijezde s neba, ili uistinu to misli. Bilo kako bilo, ako vas je Valentinovo uhvatilo nespremne možete napraviti sve samo je nemojte poslušati i ne činiti – ništa. Gubite u oba slučaja.

Prvi je, naravno, očit. Lagat će kako ne želi ništa, mi sirovine ćemo jedva dočekati jer se ne želimo mučiti. Dajte nam radije vojni rok – povikat će mlađi, dok će stariji radije pristati na kolonoskopiju (tu barem ima nekakve koristi). I zato ćemo navečer biti blaženi. A, onda će vam ona skinuti glavu. Uzalud vam onda i uredan nalaz kolonoskopije...

A, ako uistinu ne želi Valentinovo? Ovdje smo, pak, nafrkali ex post. Jer, žene su bića kojima je ćakula u DNA i vaša draga pričat će s prijateljicama, poznanicama, obitelji. Dovoljan je jedan lik koji je umislio da je oličenje romantike... Jer, jedna će uistinu za Valentinovo dobiti zvijezde s neba, i ta ista neće moći dočekati da se pohvali prijateljicama, a one će opet priču širiti dalje i tu dolazimo do onog “dobro stvarno nisam ništa željela, ali bi isto bilo lijepo da se barem malo potrudio”.

Društvene mreže tu nimalo ne pomažu već djeluju poput oglasnih ploča punih romantičnih večera, džepne filozofije o ljubavi, buketa i svega onoga zbog čega bi se vi, moje najdraže dame, za koji sat, dan, čak i tjedan mogle sjetiti kako bi, je li, “bilo lijepo da je...”. Bum, gotovi smo!

Dobro, jedan cvijet, ta famozna ruža neće nikako škoditi. Ako ona nije tražila ništa, tada s ružom dobivate bodove, a ako je uistinu željela romantiku na Valentinovo zbog te iste ruže nećemo ući u bodovni minus.

Ona je samo za danas, a odlazak na večeru nam neće diktirati nekakav glupi blagdan. Budi zato spremna idućih dana – znalački joj dobacite i spasili ste dupe.

Kad smo već kod ruža. U utorak u gradu bacite oko na muškarce s ružom. Prvi je kriju unutar jakne, kao da ispod nje nose kalašnjikov, drugi je stave onako uz ruku, da padne niz nogu, ili je podignu skroz do pazuha pa im ta ruka dođe kao Her Flicku njegova noga. Treći su oni koji tu ruže nose ponosno.

E, to su mange i moram priznati da mi je žao što se ne mogu pohvaliti time, barem ne u kasnim tinejdžerskim i ranim dvadesetim godinama. Tada nisam taj cvijet po gradu nosio poput mača. Više je to bio džepni nožić, onaj švicarski, čak nije bio niti crven. Pogled prema dolje, ubrzan hod, te trn u rebrima ili “her Flick noga/ruka”.

Zato, koliko god ruža bila maksimalan klišej, ona će vas, vjerujte mi, spasiti.

U slučaju da vas je Valentinovo dočekalo nespremne. Kako? Pa, vratimo se opet romantičnim klišejima, ako svetog Valentina štujete nešto češće tokom cijele godine, onda baš 14. veljače možete uzeti slobodan dan od pretjeranih izljeva ljubavi i romantike (koliko god možda to nezgodno zvučalo, ali znate što mislim). Zar, ne?

Doris Dragović je pronašla dobru formulu muško ženskih odnosa. Pogodila je mjeru i smisao. Pjeva ona tako kako joj „malo za sriću triba“. I to je živa istina. Ženama treba uistinu malo da bi bile sretne. Treba im malo, ali svakog dana. Ako im to ne možete omogućiti sami ste krivi ako tim istim ženama, kako pjeva Džej, završite kao parna ruža u buketu.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZAJ**ANO DO DASKE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2017-02-13 10:46:30 [created_by] => 39111 [created_by_alias] => Tihana Marović/Vlado Ozretić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-02-13 19:01:01 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-02-13 13:20:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 22806 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2017/02/13/2017-02-10T180442Z_2055337300_RC1CA1CD6500_RTRMADP_3_VALENTINES-DAY-COLOMBIA-FLOWERS.JPG" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "2017-02-10T180442Z_2055337300_RC1CA1CD6500_RTRMADP_3_VALENTINES-DAY-COLOMBIA-FLOWERS.JPG" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1278x840" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7828447 Threads: 5 Questions: 1575148791 Slow queries: 4806495 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111874067 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/on-u-cvjecarnici-me-sram-radije-bih-na-kolonoskopiju-ona-postoji-i-drugo-cvijece-osim-crvene-ruze-obori-me-s-nogu-o-valentinovu-dugo-niste-citali-nesto-ovako-brutalno-iskreno-468412 [printLink] => /mozaik/zivot/on-u-cvjecarnici-me-sram-radije-bih-na-kolonoskopiju-ona-postoji-i-drugo-cvijece-osim-crvene-ruze-obori-me-s-nogu-o-valentinovu-dugo-niste-citali-nesto-ovako-brutalno-iskreno-468412?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 211810 [name] => valentinovo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => valentinovo [link] => /tag/valentinovo ) [1] => stdClass Object ( [id] => 292360 [name] => vlado ozretić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vlado-ozretic [link] => /tag/vlado-ozretic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 292361 [name] => tihana marović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tihana-marovic [link] => /tag/tihana-marovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZAJ**ANO DO DASKE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => On: U cvjećarnici me sram, radije bih na kolonoskopiju!; Ona: Postoji i drugo cvijeće osim crvene ruže, obori me s nogu!; O Valentinovu dugo niste čitali nešto ovako brutalno iskreno [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-21-49-42-39111 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/02/13/2017-02-10T180442Z_2055337300_RC1CA1CD6500_RTRMADP_3_VALENTINES-DAY-COLOMBIA-FLOWERS.JPG [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => 2017-02-10T180442Z_2055337300_RC1CA1CD6500_RTRMADP_3_VALENTINES-DAY-COLOMBIA-FLOWERS.JPG [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/02/13/2017-02-10T180442Z_2055337300_RC1CA1CD6500_RTRMADP_3_VALENTINES-DAY-COLOMBIA-FLOWERS.JPG [title] => 2017-02-10T180442Z_2055337300_RC1CA1CD6500_RTRMADP_3_VALENTINES-DAY-COLOMBIA-FLOWERS.JPG ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Valentinovo je pred vratima i svojevrsna panika u zraku već se osjeća: što kupiti ili napraviti da izmamite osmjeh na lice bolje polovice? Što zapravo žene žele? A muškarci? Dvoje novinara Slobodne Dalmacije, Tihana Marović i Vlado Ozretić, pokušali su svatko iz svoje perspektive pojasniti koja je poanta Dana zaljubljenih i s kakvim se sve 'slatkim mukama' suočavaju na taj dan.

Iz njene perspektive

Tihana: Želimo cijeli buket!

Sveti Valentin, vjerovali ili ne, već stoljećima spašava muški rod. Otkad je, tamo negdje krajem drugoga, početkom trećeg stoljeća, pristao, unatoč carevoj zabrani, posvetiti brak mlade kršćanke s rimskim legionarom, postao je ne samo zaštitnik zaljubljenih, već prije svega spasilac muškaraca, čuvar njihova romantičnog identiteta koji iz nekog ženama neobjašnjivog razloga, što vrijeme više odmiče, sve više kriju.

Stoga se žene diljem svijeta, osuđene na strpljenje i nadu koja valjda posljednja umire, utječu ovom svecu ne bi li potaknuo njihove polovice na kakav odlučujući potez (više od 200 tisuća prosidbi dogodi se baš na Valentinovo!), a sveti Valentin, genijalan i neponovljiv, ohrabruje muškarce da barem jedan dan u godini povuku potez zbog kojeg će im se, strahuju, ekipa s baluna ili još gore iz ulice, godinama smijati, a u vezi je itekako neophodan - onaj neponovljivog romantičara, po mogućnosti s filmskog platna pedesetih.

Dobro, u 21. smo stoljeću, čak ni najromantičnije duše više ne očekuju ples na kiši ili serenadu pod prozorom. Ne treba vam čak ni poveći budžet, ona prava, vjerujte na riječ, nije od skupih poklona. Ali jedan isplaniran izlet (može čak i u rodnom gradu, samo malo izađite iz vlastitih okvira), večera (uz malo šarma prolazi i neočekivani fast food), otvaranje vrata (to bi trebali raditi i u ostatku godine) - dobra su promjena. Ženama zaista ne treba tako puno, sve gore navedeno može zamijeniti i malo cvijeća. Zapravo, tek sad upali smo u problem.

Razlog mi još uvijek nije poznat, no muški rod ima ozbiljan problem sa svim biljem koje cvjeta i nije jestivo. Čokoladu će nježnijoj polovici još kako tako pokloniti (doduše vjerojatno će se u startu pretplatiti na barem polovicu), izdvojit će s vremena na vrijeme i za komad nakita (uglavnom im prodavačica uvali ono što već duže vrijeme stoji u izlogu, no mi to iznimno cijenimo, važna je dobra namjera), a u nekoliko godina veze ili braka - upast će i poneki parfem (to je barem siguran potez - otmjeno, a još i miriše). No, od cvijeća, baš kao i od čestitki napisanih vlastitom rukom, bježe svom forcom.

Čega se točno boje, ženama je potpuna enigma. Jedna ruža još kako tako, valjda je lako sakriju ispod jakne, no buket im je noćna mora. A žene, to je već klasika, baš ništa neće oduševiti kao decentan buket i kvalitetna čokolada.

- Dvjesto kuna za nekoliko cvjetova, pa tko je tu lud? Pljačka - to je nekoliko ručkova dobrog mesa, di ćeš romantičnije - kolega uzaludno brani muški rod.

Žene, čak i one koje su naizgled odustale od romantičnih snova i igraju na “hard to get”, na buket cvijeća, budite sigurni, neće ostati imune. No, jasno vam je kako volimo biti posebne, nikako jedna u nizu - zato odlijepite već jednom od crvene ruže (samo u Americi ih se za Valentinovo proda 200 milijuna), u cvjećarnicama ima i drugog cvijeća, ili barem nijansi.

Napišite rečenicu dvije, ubacite dostavu, ili osvanite sami na vratima koji sat prije dogovora i oborite je s nogu. S druge strane dobit ćete zadovoljnu dragu i mirni ste barem koji mjesec, a onda, pomogao vam sveti Valentin, budite pametniji i pravac put cvjećarnice bez posebnog povoda.

Iz njegove perspektive

Vlado: Kriju je ispod jakne kao kalašnjikov!

Red u cvjećarnici, prodavačica zaključuje kako odavno nije bilo toliko mušterija. Svi nestrpljivi, svi se ogledaju oko sebe, svi kao da se skrivaju, i svi su - muškarci. Postoji nekoliko trgovina u kojima se muškarac baš, kako bismo rekli, ne “ćuti ka svoj na svome”, a osim ženskih odjela svih Zara, Manga, Bershki, XYZ-a, i trgovina donjim rubljem, cvjećarnice su tu odmah pri vrhu liste.

Ako koji od vas muškaraca i zna za koji cvijet, prije će biti da se radi o “cvitu” kakve egzotične i ilegalne biljke. I nalaze se tako supatnici... ups, kažnjenici... ups, muškarci u redu u cvjećarnici i sve zbog toga jer je - Valentinovo!

I jer MORAJU kupiti buket ruža, jer MORAJU odvesti curu ili ženu na večeru, kino, balet, predstavu, krunidbu, otvaranje nečega, jer MORAJU kupiti ili čokoladu ili bombonjeru.

Dobro, i sami, dragi moji muškarci, znate da ništa ne morate, a opet, kao da morate. Razloga je milijun ali se većina njih svodi na “Bući bući bu, piškit ću kakit ću, feelings, emocije i hormoni” motive.

Svakome iole normalnome je prirodno i logično da se previše ne razbacuje ljubavlju na Valentinovo. To će dodatno naglasiti činjenicu da se ostatak godine ne trudite previše. Jer, puno pažnje (za Valentinovo) može otkriti manjak iste koju pružamo našim curama i ženama.

A, za one u zdravim vezama, koliko god one bile čvrste i nepokolebljive, Valentinovo također pruža zamke. Kako?

Prvo, njoj se gadi sav taj folklor, ili drugo, ona želi sve. Kod ovog drugog jednostavno trebamo zagristi metak. Ali barem znamo na čemu smo. No, vratimo se scenariju gdje kao ne želi ništa...

Yes! Ne želi ništa na Valentinovo, ne ide joj se nigdje, ne jede, ne pije, čak bi željela i ostati kod kuće. Ili draga iz pažnje prema vama laže kako se ne bi pretrgali da joj za tri dana skinete zvijezde s neba, ili uistinu to misli. Bilo kako bilo, ako vas je Valentinovo uhvatilo nespremne možete napraviti sve samo je nemojte poslušati i ne činiti – ništa. Gubite u oba slučaja.

Prvi je, naravno, očit. Lagat će kako ne želi ništa, mi sirovine ćemo jedva dočekati jer se ne želimo mučiti. Dajte nam radije vojni rok – povikat će mlađi, dok će stariji radije pristati na kolonoskopiju (tu barem ima nekakve koristi). I zato ćemo navečer biti blaženi. A, onda će vam ona skinuti glavu. Uzalud vam onda i uredan nalaz kolonoskopije...

A, ako uistinu ne želi Valentinovo? Ovdje smo, pak, nafrkali ex post. Jer, žene su bića kojima je ćakula u DNA i vaša draga pričat će s prijateljicama, poznanicama, obitelji. Dovoljan je jedan lik koji je umislio da je oličenje romantike... Jer, jedna će uistinu za Valentinovo dobiti zvijezde s neba, i ta ista neće moći dočekati da se pohvali prijateljicama, a one će opet priču širiti dalje i tu dolazimo do onog “dobro stvarno nisam ništa željela, ali bi isto bilo lijepo da se barem malo potrudio”.

Društvene mreže tu nimalo ne pomažu već djeluju poput oglasnih ploča punih romantičnih večera, džepne filozofije o ljubavi, buketa i svega onoga zbog čega bi se vi, moje najdraže dame, za koji sat, dan, čak i tjedan mogle sjetiti kako bi, je li, “bilo lijepo da je...”. Bum, gotovi smo!

Dobro, jedan cvijet, ta famozna ruža neće nikako škoditi. Ako ona nije tražila ništa, tada s ružom dobivate bodove, a ako je uistinu željela romantiku na Valentinovo zbog te iste ruže nećemo ući u bodovni minus.

Ona je samo za danas, a odlazak na večeru nam neće diktirati nekakav glupi blagdan. Budi zato spremna idućih dana – znalački joj dobacite i spasili ste dupe.

Kad smo već kod ruža. U utorak u gradu bacite oko na muškarce s ružom. Prvi je kriju unutar jakne, kao da ispod nje nose kalašnjikov, drugi je stave onako uz ruku, da padne niz nogu, ili je podignu skroz do pazuha pa im ta ruka dođe kao Her Flicku njegova noga. Treći su oni koji tu ruže nose ponosno.

E, to su mange i moram priznati da mi je žao što se ne mogu pohvaliti time, barem ne u kasnim tinejdžerskim i ranim dvadesetim godinama. Tada nisam taj cvijet po gradu nosio poput mača. Više je to bio džepni nožić, onaj švicarski, čak nije bio niti crven. Pogled prema dolje, ubrzan hod, te trn u rebrima ili “her Flick noga/ruka”.

Zato, koliko god ruža bila maksimalan klišej, ona će vas, vjerujte mi, spasiti.

U slučaju da vas je Valentinovo dočekalo nespremne. Kako? Pa, vratimo se opet romantičnim klišejima, ako svetog Valentina štujete nešto češće tokom cijele godine, onda baš 14. veljače možete uzeti slobodan dan od pretjeranih izljeva ljubavi i romantike (koliko god možda to nezgodno zvučalo, ali znate što mislim). Zar, ne?

Doris Dragović je pronašla dobru formulu muško ženskih odnosa. Pogodila je mjeru i smisao. Pjeva ona tako kako joj „malo za sriću triba“. I to je živa istina. Ženama treba uistinu malo da bi bile sretne. Treba im malo, ali svakog dana. Ako im to ne možete omogućiti sami ste krivi ako tim istim ženama, kako pjeva Džej, završite kao parna ruža u buketu.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
2017-02-10T180442Z_2055337300_RC1CA1CD6500_RTRMADP_3_VALENTINES-DAY-COLOMBIA-FLOWERS.JPG
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/on-u-cvjecarnici-me-sram-radije-bih-na-kolonoskopiju-ona-postoji-i-drugo-cvijece-osim-crvene-ruze-obori-me-s-nogu-o-valentinovu-dugo-niste-citali-nesto-ovako-brutalno-iskreno-468412 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e178440cea4520fb1bf1b744851987fe407dca5f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=On%3A+U+cvje%C4%87arnici+me+sram%2C+radije+bih+na+kolonoskopiju%21%3B+Ona%3A+Postoji+i+drugo+cvije%C4%87e+osim+crvene+ru%C5%BEe%2C+obori+me+s+nogu%21%3B+O+Valentinovu+dugo+niste+%C4%8Ditali+ne%C5%A1to+ovako+brutalno+iskreno&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fon-u-cvjecarnici-me-sram-radije-bih-na-kolonoskopiju-ona-postoji-i-drugo-cvijece-osim-crvene-ruze-obori-me-s-nogu-o-valentinovu-dugo-niste-citali-nesto-ovako-brutalno-iskreno-468412 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fon-u-cvjecarnici-me-sram-radije-bih-na-kolonoskopiju-ona-postoji-i-drugo-cvijece-osim-crvene-ruze-obori-me-s-nogu-o-valentinovu-dugo-niste-citali-nesto-ovako-brutalno-iskreno-468412 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZAJ**ANO DO DASKE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
ŽivotZAJ**ANO DO DASKE

On: U cvjećarnici me sram, radije bih na kolonoskopiju!; Ona: Postoji i drugo cvijeće osim crvene ruže, obori me s nogu!; O Valentinovu dugo niste čitali nešto ovako brutalno iskreno

Piše Tihana Marović/Vlado Ozretić
13. veljače 2017. - 14:20
2017-02-10T180442Z_2055337300_RC1CA1CD6500_RTRMADP_3_VALENTINES-DAY-COLOMBIA-FLOWERS.JPG

Valentinovo je pred vratima i svojevrsna panika u zraku već se osjeća: što kupiti ili napraviti da izmamite osmjeh na lice bolje polovice? Što zapravo žene žele? A muškarci? Dvoje novinara Slobodne Dalmacije, Tihana Marović i Vlado Ozretić, pokušali su svatko iz svoje perspektive pojasniti koja je poanta Dana zaljubljenih i s kakvim se sve 'slatkim mukama' suočavaju na taj dan.

Iz njene perspektive

Tihana: Želimo cijeli buket!

Sveti Valentin, vjerovali ili ne, već stoljećima spašava muški rod. Otkad je, tamo negdje krajem drugoga, početkom trećeg stoljeća, pristao, unatoč carevoj zabrani, posvetiti brak mlade kršćanke s rimskim legionarom, postao je ne samo zaštitnik zaljubljenih, već prije svega spasilac muškaraca, čuvar njihova romantičnog identiteta koji iz nekog ženama neob...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 23:49