stdClass Object ( [id] => 535756 [title] => Od ključnog značaja za održivi rast brenda: Kia predstavila ovogodišnje novitete [alias] => od-kljucnog-znacaja-za-odrzivi-rast-brenda-kia-predstavila-ovogodisnje-novitete [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kia Motors je 6. ožujka na salonu automobila u Ženevi predstavila svoje ovogodišnje novitete. Svjetsku premijeru doživjeli su Kia Ceed i Ceed Sportswagon, a na pozornici su im se pridružili i unaprijeđena Optima i novi Rio GT Line.

Michael Cole, izvršni direktor Kia Motors Europe, kaže: “Sva tri modela – Ceed, Optima i Rio – od ključnog su značaja za održivi rast brenda. Ovi novi modeli, koji zajedno predstavljaju više od trećine naše prodaje u Europi, bit će vjetar u leđa za našu sljedeću fazu rasta – ove godine prodati preko pola milijuna vozila u Europi.”

Novi Ceed i Ceed Sportswagon

Treća generacija Ceeda i Ceeda Sportswagon je dizajnirana, razvijena i proizvedena u Europi. Novi Ceed, kojeg na početku kao 5-vratni hatchback očekujemo u rujnu odn. u prosincu u karavanskoj izvedbi, jača Kijin položaj u razredu C, prije svega zahvaljujući inovativnim tehnologijama, odraslom i sportskom izgledu te dinamičnijoj vožnji.

Od početka proizvodnje prve generacije cee’da u prosincu 2006. godine u Slovačkoj su proizveli više od 1,28 milijuna vozila. Izmijenjeno ime – cee’d je postao Ceed – jača ugled vozila, koje je nastalo u Europskoj zajednici (Community of Europe) s europskim dizajnom (European Design).

Od 2012. su u gradu Žilina proizveli više od 640.000 primjeraka druge generacije modela. U trećoj generaciji će novi Ceed po očekivanjima predstavljati još veći udio u prodaji Kije u Europi – u 2017. godini je iznosio 15%.

Novi Ceed je niži i širi od prethodnika i donosi atraktivan, suvremen dizajn. Standardna LED dnevna svjetla u obliku kocki leda preuzeta su sa sportskih izvedbi Ceed GT i GT Line aktualne generacije.

Gledajući s boka oštre, ravne linije vizualno čine pokrov motora dužim i daju vozilu uspravniji stav. Straga nova LED dnevna svjetla omogućavaju Ceedu veću vidljivost – i prepoznatljivost – na cesti.

Ravne linije karoserije i suptilan stražnji spojler prtljažnika daju dodatnu stabilnost općem izgledu Ceeda. Karavanski Ceed Sportswagon nudi 600 litara prtljažnog prostora, što je više nego što mogu ponuditi predstavnici karavana u višem, D razredu. Ceed spada među najpraktičnije modele C razreda, jer ima zapreminu prtljažnika od 395 litara.

Ceed i Ceed Sportswagon dolaze s motorima, koji će zadovoljavati želje i potrebe najrazličitijih stranaka. Kupci mogu birati između tri benzinska motora.

Kijin popularni 1,0-litreni T-GDi motor (turbopunjač s izravnim ubrizgavanjem goriva), koji proizvodi 120 KS; novi 1,4-litreni T-GDI snage 140 KS; ili 1,4-litreni MPI motor s multi-point ubrizgavanjem goriva sa 100 konjskih snaga.

Novi Ceed imat će i Kijin novi ‘U3’ dizelski motor. 1.6 CRDi motor ispunjava najnoviji emisijski standard Euro 6d TEMP, jer između ostalog koristi selektivnu katalitičku redukciju (SCR - Selective Catalytic Reduction – tehnologija za aktivni nadzor emisija), koja osjetno smanjuje emisije. Novi 1,6-litreni dizelski motor, koji je raspoloživ u dvije izvedbe (115 KS i 136 KS), proizvodi 280 Nm okretnog momenta.

Sustav odabira načina vožnje (Drive Mode Select) vlasnicima omogućava željenu vožnju – od uobičajene do sportske. Svi motori će snagu do kotača prenositi preko 6-stupanjskog ručnog mjenjača, dok će novi motori 1.4 T-GDi i 1.6 CRDi biti raspoloživi u kombinaciji s Kijinim 7-stupanjskim automatskim mjenjačem s dvostrukom spojkom.

Ceed je opremljen Kijinim najnovijim naprednim sustavima asistencije vozaču (ADAS), koji uključuju sustav za upozoravanje na dekoncentriranost vozača (DAW).

Ostala ADAS pomagala su sustav za automatsko zasjenjivanje prednjih svjetala (HBA), sustav za održavanje vozila na voznoj traci (LKA) i upozoravanje na opasnost od naleta (FCW) uz asistenciju kod spriječavanja naleta (FCAA).

Novi Ceed u 5-vratnoj izvedbi u Hrvatsku i širom Europe dolazi u rujnu, dok karavana očekujemo krajem godine. Obje izvedbe dolaze uz Kijino jedinstveno 7-godišnje jamstvo (do 150.000 km, prve 3 godine bez ograničenja prijeđenih kilometara).

Unaprijeđena Optima: suvremen izgled vani i unutra te novi motori

U Ženevi je svjetsku premijeru doživjela i unaprijeđena Optima. Kijin predstavnik u D razredu – raspoloživ kao limuzina i karavan – promijenio je je izgled i dobio nove motore.

U Europi je Optima u 2017. našla najviše novih kupaca do sada, jer je prodaja sa 9.600 u 2016. porasla na prošlogodišnjih 16.800 primjeraka u različitim izvedbama (limuzina, karavan, klasični hibrid, plug-in hibrid i GT).

Unaprijeđena Optima nudi 2 motora. Kijin novi ‘U3’ 1,6-litreni CRDi dizelski motor snage 136 KS i okretnim momentom od 320 Nm dolazi umjesto dosadašnjeg 1,7-litrenog CRDi motora.

Novi je i 1,6-litreni T-GDi motor od 180 konjskih snaga, smješten između 2,0-litrenog atmosferskog motora (163 KS) i 2,0-litrenog T-GDI motora (245 KS), koji je namijenjen GT izvedbi. Novi motor prenosi snagu do kotača preko Kijinog 7-stupanjskog automatskog mjenjača s dvostrukom spojkom.

Optima je dobila novi branik, nova stražnja LED svjetla i drugačija prednja svjetla i svjetla za maglu. Maska u obliku tigrovog nosa sada je presvučena sjajnim kromom, što stvara moderniji izgled. Promjene su doživjele i sportske izvedbe GT i GT Line, kod kojih je još više naglašena prepoznatljivost na cesti.

Nova su LED svjetla za maglu, 18-inčni aluminijski naplaci dobili su novi dizajn, kućišta bočnih ogledala su sjajno crna, kao i bočne ukrasne lajsne i otvori za ulaz zraka. GT Line izvedbe se od ostalih razlikuju po dvostrukim ispušnim cijevima, koje su kod Optime GT kromirane.

Optima će biti raspoloživa s Kijinim najnovijim 7,0- ili 8,0-inčnim infotainment sustavom sa zaslonom na dodir, navigacijom i uslugama povezivosti Kia Connected Services, koje pruža TomTom®. Sustav nudi djelovanje na platformama Apple CarPlay™ i Android Auto™.

Na raspolaganju su i Kijine najnovije tehnologije asistencije ADAS, namijenjene izbjegavanju nesreća ili smanjenju posljedica sudara.

Nova Optima donosi sustav za upozoravanje na dekoncentraciju vozača (DAW) - identičan Ceedovu - i ostala sigurnosna pomagala kao npr.: sustav za upozoravanje na opasnost od naleta (FCA), sustav za održavanje vozila na voznoj traci (LKA); sustav za automatsko djelovanje dugih svjetala (HBA) i LED farove s dinamičnim djelovanjem.

Unaprijeđena Optima  - limuzina i karavan – u Europi očekujemo jesenas.

Premijera Rio GT Line

Kia je premijerno predstavila i Rio GT Line – najnoviji model, koji je dobio sportsku izvedbu GT Line.

Riov sportski izgled donosi nove dizajnerske elemente, kao npr. crnu sjajnu i kromiranu masku motora, koja podsjeća na tigrov nos, zatim jedinstvene GT-Line 17-inčne aluminijske naplatke i LED maglenke u obliku kocki leda, korištene na modelima cee’d GT i pro_cee’d GT.

Vanjštinu završavaju dvostruke ispušne cijevi, LED dnevna svjetla, kromirani rubovi prozora, sjajni crni krovni spojler i bočne lajsne.

Rio GT Line će pokretat 1.0 T-GDi motor sa 100 ili 120 konjskih snaga i ručnim mjenjačem. Na jesen će Rio GT-Line biti raspoloživ i s 1,2 i 1,4-litrenim atmosferskim benzinskim motorima i 7-stupanjskim automatskim mjenjačem s dvostrukom spojkom.

Opcijski veliki 7,0-inčni ‘plutajući’ zaslon na dodir s HMI sučeljem (human-machine interface) uključuje navigaciju i Apple CarPlay™ i Android Auto™ za potpunu integraciju pametnih telefona. Na raspolaganju su i kamera za pregled događanja iza vozila i grijanje upravljača i sjedala.

Novi Rio je najsigurnija Kia koju su ikada proizveli u razredu B. Između ostalog ima karoseriju od vrlo čvrstog čelika (AHSS) i standardnih šest zračnih jastuka.

Rio, koji je osvojio pet zvijezdica za sigurnost po Euro NCAP (ako je opremljen opcijskom tehnologijom asistencije ADAS), nudi sustav za spriječavanje  frontalnog sudara (FCA) s prepoznavanjem pješaka.

Sustav za pomoć kod održavanja vozila na voznoj traci (LKA) dolazi na jesen. Rio GT-Line je također raspoloživ s Kijinim novim sustavom za upozoravanje vozača u slučaju dekoncentracije (DAW), koji se hvata u koštac sa dekoncentriranim ili umornimvozačima.

U jednoj od najprostranijih kabina u svojem razredu Rio nudi i pretinac ispod dna prtljažnika, u koju vlasnici mogu sakriti svoje stvari od znatiželjnih pogleda slučajnih prolaznika ili spriječiti prevrtanje stvari po prtljažniku. Obujam prtljažnika iznosi 325 litara (po VDA metodi), što je ujedno prostrano i praktično.

Novi Rio GT-Line uskoro stiže na europske ceste, a kod nas ga očekujemo do ljeta.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => na ženevskom autosalonu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2018-03-13 12:52:32 [created_by] => 39370 [created_by_alias] => PSD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2018-03-16 20:48:08 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2018-03-16 07:17:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3643 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2018\/03\/13\/10.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/03\/13\/11.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/03\/13\/12.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/03\/13\/13.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["10","11","12","13"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1260x840"},{"size0":"1260x840"},{"size0":"1260x840"},{"size0":"1260x840"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7562961 Threads: 4 Questions: 1612236301 Slow queries: 4785238 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110816471 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/od-kljucnog-znacaja-za-odrzivi-rast-brenda-kia-predstavila-ovogodisnje-novitete-535756 [printLink] => /mozaik/zivot/od-kljucnog-znacaja-za-odrzivi-rast-brenda-kia-predstavila-ovogodisnje-novitete-535756?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419885 [name] => auto-moto [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => auto-moto [link] => /tag/auto-moto ) [1] => stdClass Object ( [id] => 254093 [name] => Kia Optima [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kia-optima [link] => /tag/kia-optima ) [2] => stdClass Object ( [id] => 255261 [name] => Kia Rio [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kia-rio [link] => /tag/kia-rio ) [3] => stdClass Object ( [id] => 372619 [name] => Kia Ceed [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kia-ceed [link] => /tag/kia-ceed ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => na ženevskom autosalonu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Od ključnog značaja za održivi rast brenda: Kia predstavila ovogodišnje novitete [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-20-39-58-39370 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/13/10.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => 10 [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/13/10.jpg [title] => 10 ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/13/11.jpg [title] => 11 ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/13/12.jpg [title] => 12 ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/13/13.jpg [title] => 13 ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kia Motors je 6. ožujka na salonu automobila u Ženevi predstavila svoje ovogodišnje novitete. Svjetsku premijeru doživjeli su Kia Ceed i Ceed Sportswagon, a na pozornici su im se pridružili i unaprijeđena Optima i novi Rio GT Line.

Michael Cole, izvršni direktor Kia Motors Europe, kaže: “Sva tri modela – Ceed, Optima i Rio – od ključnog su značaja za održivi rast brenda. Ovi novi modeli, koji zajedno predstavljaju više od trećine naše prodaje u Europi, bit će vjetar u leđa za našu sljedeću fazu rasta – ove godine prodati preko pola milijuna vozila u Europi.”

Novi Ceed i Ceed Sportswagon

Treća generacija Ceeda i Ceeda Sportswagon je dizajnirana, razvijena i proizvedena u Europi. Novi Ceed, kojeg na početku kao 5-vratni hatchback očekujemo u rujnu odn. u prosincu u karavanskoj izvedbi, jača Kijin položaj u razredu C, prije svega zahvaljujući inovativnim tehnologijama, odraslom i sportskom izgledu te dinamičnijoj vožnji.

Od početka proizvodnje prve generacije cee’da u prosincu 2006. godine u Slovačkoj su proizveli više od 1,28 milijuna vozila. Izmijenjeno ime – cee’d je postao Ceed – jača ugled vozila, koje je nastalo u Europskoj zajednici (Community of Europe) s europskim dizajnom (European Design).

Od 2012. su u gradu Žilina proizveli više od 640.000 primjeraka druge generacije modela. U trećoj generaciji će novi Ceed po očekivanjima predstavljati još veći udio u prodaji Kije u Europi – u 2017. godini je iznosio 15%.

Novi Ceed je niži i širi od prethodnika i donosi atraktivan, suvremen dizajn. Standardna LED dnevna svjetla u obliku kocki leda preuzeta su sa sportskih izvedbi Ceed GT i GT Line aktualne generacije.

Gledajući s boka oštre, ravne linije vizualno čine pokrov motora dužim i daju vozilu uspravniji stav. Straga nova LED dnevna svjetla omogućavaju Ceedu veću vidljivost – i prepoznatljivost – na cesti.

Ravne linije karoserije i suptilan stražnji spojler prtljažnika daju dodatnu stabilnost općem izgledu Ceeda. Karavanski Ceed Sportswagon nudi 600 litara prtljažnog prostora, što je više nego što mogu ponuditi predstavnici karavana u višem, D razredu. Ceed spada među najpraktičnije modele C razreda, jer ima zapreminu prtljažnika od 395 litara.

Ceed i Ceed Sportswagon dolaze s motorima, koji će zadovoljavati želje i potrebe najrazličitijih stranaka. Kupci mogu birati između tri benzinska motora.

Kijin popularni 1,0-litreni T-GDi motor (turbopunjač s izravnim ubrizgavanjem goriva), koji proizvodi 120 KS; novi 1,4-litreni T-GDI snage 140 KS; ili 1,4-litreni MPI motor s multi-point ubrizgavanjem goriva sa 100 konjskih snaga.

Novi Ceed imat će i Kijin novi ‘U3’ dizelski motor. 1.6 CRDi motor ispunjava najnoviji emisijski standard Euro 6d TEMP, jer između ostalog koristi selektivnu katalitičku redukciju (SCR - Selective Catalytic Reduction – tehnologija za aktivni nadzor emisija), koja osjetno smanjuje emisije. Novi 1,6-litreni dizelski motor, koji je raspoloživ u dvije izvedbe (115 KS i 136 KS), proizvodi 280 Nm okretnog momenta.

Sustav odabira načina vožnje (Drive Mode Select) vlasnicima omogućava željenu vožnju – od uobičajene do sportske. Svi motori će snagu do kotača prenositi preko 6-stupanjskog ručnog mjenjača, dok će novi motori 1.4 T-GDi i 1.6 CRDi biti raspoloživi u kombinaciji s Kijinim 7-stupanjskim automatskim mjenjačem s dvostrukom spojkom.

Ceed je opremljen Kijinim najnovijim naprednim sustavima asistencije vozaču (ADAS), koji uključuju sustav za upozoravanje na dekoncentriranost vozača (DAW).

Ostala ADAS pomagala su sustav za automatsko zasjenjivanje prednjih svjetala (HBA), sustav za održavanje vozila na voznoj traci (LKA) i upozoravanje na opasnost od naleta (FCW) uz asistenciju kod spriječavanja naleta (FCAA).

Novi Ceed u 5-vratnoj izvedbi u Hrvatsku i širom Europe dolazi u rujnu, dok karavana očekujemo krajem godine. Obje izvedbe dolaze uz Kijino jedinstveno 7-godišnje jamstvo (do 150.000 km, prve 3 godine bez ograničenja prijeđenih kilometara).

Unaprijeđena Optima: suvremen izgled vani i unutra te novi motori

U Ženevi je svjetsku premijeru doživjela i unaprijeđena Optima. Kijin predstavnik u D razredu – raspoloživ kao limuzina i karavan – promijenio je je izgled i dobio nove motore.

U Europi je Optima u 2017. našla najviše novih kupaca do sada, jer je prodaja sa 9.600 u 2016. porasla na prošlogodišnjih 16.800 primjeraka u različitim izvedbama (limuzina, karavan, klasični hibrid, plug-in hibrid i GT).

Unaprijeđena Optima nudi 2 motora. Kijin novi ‘U3’ 1,6-litreni CRDi dizelski motor snage 136 KS i okretnim momentom od 320 Nm dolazi umjesto dosadašnjeg 1,7-litrenog CRDi motora.

Novi je i 1,6-litreni T-GDi motor od 180 konjskih snaga, smješten između 2,0-litrenog atmosferskog motora (163 KS) i 2,0-litrenog T-GDI motora (245 KS), koji je namijenjen GT izvedbi. Novi motor prenosi snagu do kotača preko Kijinog 7-stupanjskog automatskog mjenjača s dvostrukom spojkom.

Optima je dobila novi branik, nova stražnja LED svjetla i drugačija prednja svjetla i svjetla za maglu. Maska u obliku tigrovog nosa sada je presvučena sjajnim kromom, što stvara moderniji izgled. Promjene su doživjele i sportske izvedbe GT i GT Line, kod kojih je još više naglašena prepoznatljivost na cesti.

Nova su LED svjetla za maglu, 18-inčni aluminijski naplaci dobili su novi dizajn, kućišta bočnih ogledala su sjajno crna, kao i bočne ukrasne lajsne i otvori za ulaz zraka. GT Line izvedbe se od ostalih razlikuju po dvostrukim ispušnim cijevima, koje su kod Optime GT kromirane.

Optima će biti raspoloživa s Kijinim najnovijim 7,0- ili 8,0-inčnim infotainment sustavom sa zaslonom na dodir, navigacijom i uslugama povezivosti Kia Connected Services, koje pruža TomTom®. Sustav nudi djelovanje na platformama Apple CarPlay™ i Android Auto™.

Na raspolaganju su i Kijine najnovije tehnologije asistencije ADAS, namijenjene izbjegavanju nesreća ili smanjenju posljedica sudara.

Nova Optima donosi sustav za upozoravanje na dekoncentraciju vozača (DAW) - identičan Ceedovu - i ostala sigurnosna pomagala kao npr.: sustav za upozoravanje na opasnost od naleta (FCA), sustav za održavanje vozila na voznoj traci (LKA); sustav za automatsko djelovanje dugih svjetala (HBA) i LED farove s dinamičnim djelovanjem.

Unaprijeđena Optima  - limuzina i karavan – u Europi očekujemo jesenas.

Premijera Rio GT Line

Kia je premijerno predstavila i Rio GT Line – najnoviji model, koji je dobio sportsku izvedbu GT Line.

Riov sportski izgled donosi nove dizajnerske elemente, kao npr. crnu sjajnu i kromiranu masku motora, koja podsjeća na tigrov nos, zatim jedinstvene GT-Line 17-inčne aluminijske naplatke i LED maglenke u obliku kocki leda, korištene na modelima cee’d GT i pro_cee’d GT.

Vanjštinu završavaju dvostruke ispušne cijevi, LED dnevna svjetla, kromirani rubovi prozora, sjajni crni krovni spojler i bočne lajsne.

Rio GT Line će pokretat 1.0 T-GDi motor sa 100 ili 120 konjskih snaga i ručnim mjenjačem. Na jesen će Rio GT-Line biti raspoloživ i s 1,2 i 1,4-litrenim atmosferskim benzinskim motorima i 7-stupanjskim automatskim mjenjačem s dvostrukom spojkom.

Opcijski veliki 7,0-inčni ‘plutajući’ zaslon na dodir s HMI sučeljem (human-machine interface) uključuje navigaciju i Apple CarPlay™ i Android Auto™ za potpunu integraciju pametnih telefona. Na raspolaganju su i kamera za pregled događanja iza vozila i grijanje upravljača i sjedala.

Novi Rio je najsigurnija Kia koju su ikada proizveli u razredu B. Između ostalog ima karoseriju od vrlo čvrstog čelika (AHSS) i standardnih šest zračnih jastuka.

Rio, koji je osvojio pet zvijezdica za sigurnost po Euro NCAP (ako je opremljen opcijskom tehnologijom asistencije ADAS), nudi sustav za spriječavanje  frontalnog sudara (FCA) s prepoznavanjem pješaka.

Sustav za pomoć kod održavanja vozila na voznoj traci (LKA) dolazi na jesen. Rio GT-Line je također raspoloživ s Kijinim novim sustavom za upozoravanje vozača u slučaju dekoncentracije (DAW), koji se hvata u koštac sa dekoncentriranim ili umornimvozačima.

U jednoj od najprostranijih kabina u svojem razredu Rio nudi i pretinac ispod dna prtljažnika, u koju vlasnici mogu sakriti svoje stvari od znatiželjnih pogleda slučajnih prolaznika ili spriječiti prevrtanje stvari po prtljažniku. Obujam prtljažnika iznosi 325 litara (po VDA metodi), što je ujedno prostrano i praktično.

Novi Rio GT-Line uskoro stiže na europske ceste, a kod nas ga očekujemo do ljeta.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
10 11 12 13
10
11
12
13
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/od-kljucnog-znacaja-za-odrzivi-rast-brenda-kia-predstavila-ovogodisnje-novitete-535756 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=eec44992e6fa605e4f5d76d0a4e0aae50a47b56e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Od+klju%C4%8Dnog+zna%C4%8Daja+za+odr%C5%BEivi+rast+brenda%3A+Kia+predstavila+ovogodi%C5%A1nje+novitete&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fod-kljucnog-znacaja-za-odrzivi-rast-brenda-kia-predstavila-ovogodisnje-novitete-535756 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fod-kljucnog-znacaja-za-odrzivi-rast-brenda-kia-predstavila-ovogodisnje-novitete-535756 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => na ženevskom autosalonu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Životna ženevskom autosalonu

Od ključnog značaja za održivi rast brenda: Kia predstavila ovogodišnje novitete

Piše PSD
16. ožujka 2018. - 08:17

Kia Motors je 6. ožujka na salonu automobila u Ženevi predstavila svoje ovogodišnje novitete. Svjetsku premijeru doživjeli su Kia Ceed i Ceed Sportswagon, a na pozornici su im se pridružili i unaprijeđena Optima i novi Rio GT Line.

Michael Cole, izvršni direktor Kia Motors Europe, kaže: “Sva tri modela – Ceed, Optima i Rio – od ključnog su značaja za održivi rast brenda. Ovi novi modeli, koji zajedno predstavljaju više od trećine naše prodaje u Europi, bit će vjetar u leđa za našu sljedeću fazu rasta – ove godine prodati preko pola milijuna vozila u Europi.”

Novi Ceed i Ceed Sportswagon

Treća generacija Ceeda i Ceeda Sportswagon je dizajnirana, razvijena i proizvedena u Europi. Novi Ceed, kojeg na početku kao 5-vratni hatchback očekujemo u rujnu odn. u prosincu u karavans...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 22:39