stdClass Object ( [id] => 535452 [title] => Novinarska ski reprezentacija sa svjetskog se prvenstva u Bugarskoj vratila s dvije bronce, puna dojmova o egzotičnoj snježnoj destinaciji izvan utabanih puteva [alias] => novinarska-ski-reprezentacija-sa-svjetskog-se-prvenstva-u-bugarskoj-vratila-s-dvije-bronce-puna-dojmova-o-egzoticnoj-snjeznoj-destinaciji-izvan-utabanih-puteva [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

"Presretan sam kao kapetan ove reprezentacije, jer medalje na svjetskom prvenstvu su tim veće što dolazimo iz male zemlje bez velikog skijališta." Nisu ovo riječi predsjednika Hrvatskog skijaškog saveza, nego Danijela Popovića, kapetana skijaške novinarske reprezentacije iz Hrvatske koja se ove godine iz Bugarske, gdje je održano 65. svjetsko natjecanje novinara, vraća s dvije brončane medalje. Da stvar bude još veselija, pobrinuli su se mali "kostelići" s mora, kolege Tom Dubravec, fotoreporter Cropixa iz Splita, i Branka Malnar Travaš, novinarka i urednica Hrvatskog radija iz Rijeke.

Treba znati da je novinarsko skijaško natjecanje ozbiljna stvar, a organizacija se ama baš po ničemu ne razlikuje od natjecanja u svjetskom kupu. Novinare skijaše već godinama okuplja SCIJ (Ski club internacional des journalister), dakle, Klub međunarodnih novinara skijaša, među kojima je i nekolicina članova iz Hrvatske.

Na ovogodišnje natjecanje putovalo nas je devetoro – osim spomenitih Branke i Toma, tu su još Ana Raić Knežević iz Telegram media grupe, koja je inače i članica Izvršnog odbora SCIJ-a, Barbara Štrbac, novinarka Nove TV, Nina Malnar Travaš s portala Wellness.hr iz Rijeke, Darin Janković, komentator Sport klub televizije, Srđan Vrančić, fotoreporter Cropixa, već rečeni Danijel Popović, grafički urednik lista "Novinar", koji je, zapravo, veteran svjetskih okupljanja i pokretač mnogih događanja u skijaškoj sekciji hrvatskih novinara, te moja malenkost.
 

 


Uigrana ekipa u lovu na medalje

Nevelika je to družina zaljubljenika u zimske sportove, od kojih su neki do sada obišli brojne zemlje domaćine susreta, od Argentine, preko Kanade i Maroka do europskih skijališta. Rado će se sjetiti nošenja skija na magarcima do snježnog Atlasa, hrvatske kuće na kraju južne hemisfere ili, pak, sunčanih Pireneja. U taj predivan niz dojmova svakako će istaknuto mjesto imati skijanje i u bugarskom Pamporovu, kojemu je prethodio boravak u Plovdivu, koji će iduće godine nositi titulu europske prijestolnice kulture.

Već taj podatak dovoljan je da vas neveliki grad osvoji ljepotom i ostacima antike kojima se, među ostalim, diči. Domaćinstvo za 170 skijaša iz 27 zemalja svijeta za njih je bio kao voćni žele na torti, pa je veličanstveni defile novinara s nacionalnim zastavama, osim predsjednika SCIJ-a Fredericka Wallacea, pozdravio i gradonačelnik Ivan Totev.

Već prve večeri sudionicima je moglo biti jasno da su Bugari prvorazredni domaćini, što se pokazalo i idućih dana, kad je natjecateljski duh susreta uveličan priredbom u povodu bugarskog nacionalnog praznika poznatog kao Baba Marta. Večer uoči novinari su počašćeni u tradicionalnom restoranu uz skijalište, gdje su se služili bugarski specijaliteti poput janjetine i piletine s ražnja, ajvara, kajmaka..., a sam dan blagdana osvanuo je sunčan, što je, kaže vjerovanje, pouzdan znak da nas čeka uspješna godina.

 

 

 


Jeftniji skipass nego u Dolomitima

Sa staze se spustilo stotine skijaša odjevenih u narodne nošnje s bugarskim zastavama, čime su Bugari ove godine konkurirali za Guinness. Uz folklornu glazbu, bio je to i za domaćine, a kamoli za goste, neviđeni događaj na skijalištu. Inače je upravo bugarski folklor ono po čemu se skijanje u toj zemlji izdvaja, pogotovo za naše skijaše, koji su uglavnom orijentirani na Alpe.

Ako bi se koji svat s naših prostora, za promjenu, zaputio do Bugarske, što i nije toliko daleko s obzirom na autoceste gotovo do samog skijališta, proći će i znatno jeftinije barem kad je cijena ski-karte u pitanju. Po našoj računici u svakoj varijanti, primjerice, za šest dana skijanja platit će skipass oko sto eura manje nego u Dolomitima.

Skijalište Pamporovo, udaljeno 90 kilometara od Plovdiva, s oko 50 kilometara staza obrubljenih bujnom smrekovom šumom, pravi je mali istočni raj za rekreativce. U tu skupinu spadaju i novinari, mada bi se po osvojenim rezultatima neke od njih moglo svrstati u prave profesionalce.

 

 

 

 

 


Nacionalni gastro užitak

Natjecanje je organizirano u tri discipline: veleslalom, paralelni veleslalom – što je prvi put na SCIJ-u uvedeno ove godine, na radost naše reprezentacije jer je Branka Malnar upravo u toj disciplini osvojila broncu – te skijaško trčanje. Provući se s dvije medalje među jake skijaške nacije izvanredan je uspjeh Hrvatske. Uspjeha nije uzmanjkalo ni na tzv. nacionalnoj večeri, gdje su se svi sudionici predstavili domaćim gastronomskim proizvodima.

Dok se tako kod Čeha točilo pivo u potocima, kod Izraelaca su, primjerice, dominirale datulje, kod Turaka rahat-lokum i druge slastice, kolač potica kod Slovenaca, u Hrvata se jela kaštelanska sušena riba i inćuni na rikuli, sirevi Puđa, čokolade Nadalina, kraft pivo, pelješka i krčka vina... Služila se i cedevita, koja je planula valjda zbog predviđenog mamurluka.

"Wow, svake godine hrvatski je stol najbolji", čula sam komentar kolege iz Velike Britanije. A naši bi na to dodali da je svake godine najbolja zabava s braćom Srbima i Slovencima, jer ovi prvi slave što su se opet našli sa starim prijateljima, a ovima drugima dodatni je razlog što poberu i pregršt medalja.

Cijeli taj SCIJ, vjerujte mi na riječ, zapravo je izvrstan složenac sporta, zabave i gastronomije, pa valjda zato, unatoč svim preprekama, a prvenstveno financijskim, uporno i postoji od 1955. godine.

 

 

Pomogli su:
Pomogli su:
Hrvatske novinare u ovogodišnjem nastupu na Svjetskom prvenstvu novinara skijaša podržali su Nova rent-a-car, Ford, Ina, turističke zajednice Dalmacije i Splita, Nadalina, Cedevita, Katunar, Wine bar Peninsula, sirana Puđa, Bek pušnica, Arbacommerce, Pivovara Zeppelin Craft Brewery, Hrvatski skijaški savez, ski servis Ski Frankie i sobe Kod korita.

Vlasnici medalja:
Vlasnici medalja:
Tom Dubravec u najbrojnijoj se kategoriji seniora (od 45 do 55 godina) sjurio do bronce niz veleslalomsku stazu za 29 sekundi i 45 stotinki, a Branka je među superseniorkama gotovo sustigla i neke bivše nacionalne reprezentativke, dok je broncu izborila u disciplini paralelni veleslalom u timu s novinarkom iz Španjolske Cris Gibert, talijanskim kolegom Danielom Benvenutijem te Gregorom Puceljem iz Slovenije.

Turkinje šminkaju dok trče
Zanimljivo je da su hrvatski novinari uspješni i u skijaškom trčanju, što su zapravo rijetki skijaši oprobali. To je sport na skijama, ali sasvim različitim. One su tanke, nema pancerica, tu se cipele čija peta se podiže. Žene su trebale savladati 2,5 kilometra, a muški dvostruko. Istina, neki su više hodali nego šetali, ali bilo je važno sudjelovati. A Turkinjama je, izgleda, važno uvijek lijepo izgledati pa su im njihove kolege usred utrke popravljali šminku što nije promaklo našem Tomu Dubravcu.

Talijani u togama

Završna gala večera novinara skijaša zanimljiva je po dress codu. Sve ekipe odjenu se boje ili kostime kojima će naglasiti otkuda dolaze. Naša reprezentacija odabrala je crveno bijelu kombinaciju, Talijani su se obukli u toge s vjenčićima iz Rimskog carstva, Slovenci su imali šešire ko kekeci, Srbi čakšire...

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Istočnjački raj za rekreativce [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2018-03-11 17:25:10 [created_by] => 39370 [created_by_alias] => Silvana UzinićFoto Tom Dubravec [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2018-03-11 17:33:11 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2018-03-11 17:25:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2986 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2018\/03\/07\/Nedjelja\/9645817.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/03\/07\/Nedjelja\/9626983.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/03\/07\/Nedjelja\/9626978.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/03\/07\/Nedjelja\/9626975.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/03\/07\/Nedjelja\/9626961.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/03\/07\/Nedjelja\/9626508.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/03\/07\/Nedjelja\/9626499.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/03\/07\/Nedjelja\/9626481.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/03\/07\/Nedjelja\/9626475.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/03\/07\/Nedjelja\/9626469.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/03\/07\/Nedjelja\/9623256.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/03\/07\/Nedjelja\/9623246.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/03\/07\/Nedjelja\/9620331.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/03\/07\/Nedjelja\/9620329.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/03\/07\/Nedjelja\/9620299.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/03\/07\/Nedjelja\/9620292.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/03\/07\/Nedjelja\/9620291.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/03\/07\/Nedjelja\/9645812.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/03\/07\/Nedjelja\/9645813.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/03\/07\/Nedjelja\/9645814.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/03\/07\/Nedjelja\/9645816.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/03\/07\/Nedjelja\/9645818.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/03\/07\/Nedjelja\/9645819.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/03\/07\/Nedjelja\/9645820.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/03\/07\/Nedjelja\/9645821.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/03\/07\/Nedjelja\/9645822.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1281"},{"size0":"1920x1253"},{"size0":"1920x1287"},{"size0":"1920x1249"},{"size0":"1920x1193"},{"size0":"1920x1333"},{"size0":"1920x1242"},{"size0":"1920x1226"},{"size0":"1920x1226"},{"size0":"1920x1230"},{"size0":"1920x1211"},{"size0":"1920x1256"},{"size0":"1920x1092"},{"size0":"1920x1300"},{"size0":"1920x1205"},{"size0":"1920x1389"},{"size0":"1920x1519"},{"size0":"1920x1300"},{"size0":"1920x1372"},{"size0":"1920x1313"},{"size0":"1920x1237"},{"size0":"1920x1348"},{"size0":"1920x1334"},{"size0":"1920x1169"},{"size0":"1920x1276"},{"size0":"1920x1313"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4515950 Threads: 6 Questions: 147154197 Slow queries: 62556 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4380408 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/novinarska-ski-reprezentacija-sa-svjetskog-se-prvenstva-u-bugarskoj-vratila-s-dvije-bronce-puna-dojmova-o-egzoticnoj-snjeznoj-destinaciji-izvan-utabanih-puteva-535452 [printLink] => /mozaik/zivot/novinarska-ski-reprezentacija-sa-svjetskog-se-prvenstva-u-bugarskoj-vratila-s-dvije-bronce-puna-dojmova-o-egzoticnoj-snjeznoj-destinaciji-izvan-utabanih-puteva-535452?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 330746 [name] => tom dubravec [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tom-dubravec [link] => /tag/tom-dubravec ) [1] => stdClass Object ( [id] => 375005 [name] => Branka Malnar Travaš [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => branka-malnar-travas [link] => /tag/branka-malnar-travas ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Istočnjački raj za rekreativce [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Novinarska ski reprezentacija sa svjetskog se prvenstva u Bugarskoj vratila s dvije bronce, puna dojmova o egzotičnoj snježnoj destinaciji izvan utabanih puteva [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-08-53-52-39370 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/07/Nedjelja/9645817.jpg [galleryCount] => 26 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/07/Nedjelja/9645817.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/07/Nedjelja/9626983.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/07/Nedjelja/9626978.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/07/Nedjelja/9626975.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/07/Nedjelja/9626961.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/07/Nedjelja/9626508.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/07/Nedjelja/9626499.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/07/Nedjelja/9626481.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/07/Nedjelja/9626475.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/07/Nedjelja/9626469.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/07/Nedjelja/9623256.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/07/Nedjelja/9623246.jpg [title] => ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/07/Nedjelja/9620331.jpg [title] => ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/07/Nedjelja/9620329.jpg [title] => ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/07/Nedjelja/9620299.jpg [title] => ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/07/Nedjelja/9620292.jpg [title] => ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/07/Nedjelja/9620291.jpg [title] => ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/07/Nedjelja/9645812.jpg [title] => ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/07/Nedjelja/9645813.jpg [title] => ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/07/Nedjelja/9645814.jpg [title] => ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/07/Nedjelja/9645816.jpg [title] => ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/07/Nedjelja/9645818.jpg [title] => ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/07/Nedjelja/9645819.jpg [title] => ) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/07/Nedjelja/9645820.jpg [title] => ) [24] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/07/Nedjelja/9645821.jpg [title] => ) [25] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/07/Nedjelja/9645822.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

"Presretan sam kao kapetan ove reprezentacije, jer medalje na svjetskom prvenstvu su tim veće što dolazimo iz male zemlje bez velikog skijališta." Nisu ovo riječi predsjednika Hrvatskog skijaškog saveza, nego Danijela Popovića, kapetana skijaške novinarske reprezentacije iz Hrvatske koja se ove godine iz Bugarske, gdje je održano 65. svjetsko natjecanje novinara, vraća s dvije brončane medalje. Da stvar bude još veselija, pobrinuli su se mali "kostelići" s mora, kolege Tom Dubravec, fotoreporter Cropixa iz Splita, i Branka Malnar Travaš, novinarka i urednica Hrvatskog radija iz Rijeke.

Treba znati da je novinarsko skijaško natjecanje ozbiljna stvar, a organizacija se ama baš po ničemu ne razlikuje od natjecanja u svjetskom kupu. Novinare skijaše već godinama okuplja SCIJ (Ski club internacional des journalister), dakle, Klub međunarodnih novinara skijaša, među kojima je i nekolicina članova iz Hrvatske.

Na ovogodišnje natjecanje putovalo nas je devetoro – osim spomenitih Branke i Toma, tu su još Ana Raić Knežević iz Telegram media grupe, koja je inače i članica Izvršnog odbora SCIJ-a, Barbara Štrbac, novinarka Nove TV, Nina Malnar Travaš s portala Wellness.hr iz Rijeke, Darin Janković, komentator Sport klub televizije, Srđan Vrančić, fotoreporter Cropixa, već rečeni Danijel Popović, grafički urednik lista "Novinar", koji je, zapravo, veteran svjetskih okupljanja i pokretač mnogih događanja u skijaškoj sekciji hrvatskih novinara, te moja malenkost.
 

 


Uigrana ekipa u lovu na medalje

Nevelika je to družina zaljubljenika u zimske sportove, od kojih su neki do sada obišli brojne zemlje domaćine susreta, od Argentine, preko Kanade i Maroka do europskih skijališta. Rado će se sjetiti nošenja skija na magarcima do snježnog Atlasa, hrvatske kuće na kraju južne hemisfere ili, pak, sunčanih Pireneja. U taj predivan niz dojmova svakako će istaknuto mjesto imati skijanje i u bugarskom Pamporovu, kojemu je prethodio boravak u Plovdivu, koji će iduće godine nositi titulu europske prijestolnice kulture.

Već taj podatak dovoljan je da vas neveliki grad osvoji ljepotom i ostacima antike kojima se, među ostalim, diči. Domaćinstvo za 170 skijaša iz 27 zemalja svijeta za njih je bio kao voćni žele na torti, pa je veličanstveni defile novinara s nacionalnim zastavama, osim predsjednika SCIJ-a Fredericka Wallacea, pozdravio i gradonačelnik Ivan Totev.

Već prve večeri sudionicima je moglo biti jasno da su Bugari prvorazredni domaćini, što se pokazalo i idućih dana, kad je natjecateljski duh susreta uveličan priredbom u povodu bugarskog nacionalnog praznika poznatog kao Baba Marta. Večer uoči novinari su počašćeni u tradicionalnom restoranu uz skijalište, gdje su se služili bugarski specijaliteti poput janjetine i piletine s ražnja, ajvara, kajmaka..., a sam dan blagdana osvanuo je sunčan, što je, kaže vjerovanje, pouzdan znak da nas čeka uspješna godina.

 

 

 


Jeftniji skipass nego u Dolomitima

Sa staze se spustilo stotine skijaša odjevenih u narodne nošnje s bugarskim zastavama, čime su Bugari ove godine konkurirali za Guinness. Uz folklornu glazbu, bio je to i za domaćine, a kamoli za goste, neviđeni događaj na skijalištu. Inače je upravo bugarski folklor ono po čemu se skijanje u toj zemlji izdvaja, pogotovo za naše skijaše, koji su uglavnom orijentirani na Alpe.

Ako bi se koji svat s naših prostora, za promjenu, zaputio do Bugarske, što i nije toliko daleko s obzirom na autoceste gotovo do samog skijališta, proći će i znatno jeftinije barem kad je cijena ski-karte u pitanju. Po našoj računici u svakoj varijanti, primjerice, za šest dana skijanja platit će skipass oko sto eura manje nego u Dolomitima.

Skijalište Pamporovo, udaljeno 90 kilometara od Plovdiva, s oko 50 kilometara staza obrubljenih bujnom smrekovom šumom, pravi je mali istočni raj za rekreativce. U tu skupinu spadaju i novinari, mada bi se po osvojenim rezultatima neke od njih moglo svrstati u prave profesionalce.

 

 

 

 

 


Nacionalni gastro užitak

Natjecanje je organizirano u tri discipline: veleslalom, paralelni veleslalom – što je prvi put na SCIJ-u uvedeno ove godine, na radost naše reprezentacije jer je Branka Malnar upravo u toj disciplini osvojila broncu – te skijaško trčanje. Provući se s dvije medalje među jake skijaške nacije izvanredan je uspjeh Hrvatske. Uspjeha nije uzmanjkalo ni na tzv. nacionalnoj večeri, gdje su se svi sudionici predstavili domaćim gastronomskim proizvodima.

Dok se tako kod Čeha točilo pivo u potocima, kod Izraelaca su, primjerice, dominirale datulje, kod Turaka rahat-lokum i druge slastice, kolač potica kod Slovenaca, u Hrvata se jela kaštelanska sušena riba i inćuni na rikuli, sirevi Puđa, čokolade Nadalina, kraft pivo, pelješka i krčka vina... Služila se i cedevita, koja je planula valjda zbog predviđenog mamurluka.

"Wow, svake godine hrvatski je stol najbolji", čula sam komentar kolege iz Velike Britanije. A naši bi na to dodali da je svake godine najbolja zabava s braćom Srbima i Slovencima, jer ovi prvi slave što su se opet našli sa starim prijateljima, a ovima drugima dodatni je razlog što poberu i pregršt medalja.

Cijeli taj SCIJ, vjerujte mi na riječ, zapravo je izvrstan složenac sporta, zabave i gastronomije, pa valjda zato, unatoč svim preprekama, a prvenstveno financijskim, uporno i postoji od 1955. godine.

 

 

Pomogli su:
Pomogli su:
Hrvatske novinare u ovogodišnjem nastupu na Svjetskom prvenstvu novinara skijaša podržali su Nova rent-a-car, Ford, Ina, turističke zajednice Dalmacije i Splita, Nadalina, Cedevita, Katunar, Wine bar Peninsula, sirana Puđa, Bek pušnica, Arbacommerce, Pivovara Zeppelin Craft Brewery, Hrvatski skijaški savez, ski servis Ski Frankie i sobe Kod korita.

Vlasnici medalja:
Vlasnici medalja:
Tom Dubravec u najbrojnijoj se kategoriji seniora (od 45 do 55 godina) sjurio do bronce niz veleslalomsku stazu za 29 sekundi i 45 stotinki, a Branka je među superseniorkama gotovo sustigla i neke bivše nacionalne reprezentativke, dok je broncu izborila u disciplini paralelni veleslalom u timu s novinarkom iz Španjolske Cris Gibert, talijanskim kolegom Danielom Benvenutijem te Gregorom Puceljem iz Slovenije.

Turkinje šminkaju dok trče
Zanimljivo je da su hrvatski novinari uspješni i u skijaškom trčanju, što su zapravo rijetki skijaši oprobali. To je sport na skijama, ali sasvim različitim. One su tanke, nema pancerica, tu se cipele čija peta se podiže. Žene su trebale savladati 2,5 kilometra, a muški dvostruko. Istina, neki su više hodali nego šetali, ali bilo je važno sudjelovati. A Turkinjama je, izgleda, važno uvijek lijepo izgledati pa su im njihove kolege usred utrke popravljali šminku što nije promaklo našem Tomu Dubravcu.

Talijani u togama

Završna gala večera novinara skijaša zanimljiva je po dress codu. Sve ekipe odjenu se boje ili kostime kojima će naglasiti otkuda dolaze. Naša reprezentacija odabrala je crveno bijelu kombinaciju, Talijani su se obukli u toge s vjenčićima iz Rimskog carstva, Slovenci su imali šešire ko kekeci, Srbi čakšire...

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>


























[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/novinarska-ski-reprezentacija-sa-svjetskog-se-prvenstva-u-bugarskoj-vratila-s-dvije-bronce-puna-dojmova-o-egzoticnoj-snjeznoj-destinaciji-izvan-utabanih-puteva-535452 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=fc4793fbad2de61a0fe6dbfd7d6000427d524a35 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Novinarska+ski+reprezentacija+sa+svjetskog+se+prvenstva+u+Bugarskoj+vratila+s+dvije+bronce%2C+puna+dojmova+o+egzoti%C4%8Dnoj+snje%C5%BEnoj+destinaciji+izvan+utabanih+puteva&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fnovinarska-ski-reprezentacija-sa-svjetskog-se-prvenstva-u-bugarskoj-vratila-s-dvije-bronce-puna-dojmova-o-egzoticnoj-snjeznoj-destinaciji-izvan-utabanih-puteva-535452 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fnovinarska-ski-reprezentacija-sa-svjetskog-se-prvenstva-u-bugarskoj-vratila-s-dvije-bronce-puna-dojmova-o-egzoticnoj-snjeznoj-destinaciji-izvan-utabanih-puteva-535452 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Istočnjački raj za rekreativce [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
ŽivotIstočnjački raj za rekreativce

Novinarska ski reprezentacija sa svjetskog se prvenstva u Bugarskoj vratila s dvije bronce, puna dojmova o egzotičnoj snježnoj destinaciji izvan utabanih puteva

Piše Silvana UzinićFoto Tom Dubravec
11. ožujka 2018. - 18:25

"Presretan sam kao kapetan ove reprezentacije, jer medalje na svjetskom prvenstvu su tim veće što dolazimo iz male zemlje bez velikog skijališta." Nisu ovo riječi predsjednika Hrvatskog skijaškog saveza, nego Danijela Popovića, kapetana skijaške novinarske reprezentacije iz Hrvatske koja se ove godine iz Bugarske, gdje je održano 65. svjetsko natjecanje novinara, vraća s dvije brončane medalje. Da stvar bude još veselija, pobrinuli su se mali "kostelići" s mora, kolege Tom Dubravec, fotoreporter Cropixa iz Splita, i Branka Malnar Travaš, novinarka i urednica Hrvatskog radija iz Rijeke.

Treba znati da je novinarsko skijaško natjecanje ozbiljna stvar, a organizacija se ama baš po ničemu ne razlikuje od natjecanja u svjetskom kupu. Novinare skijaše već godinama okuplja SCIJ (Sk...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 10:53