stdClass Object ( [id] => 1106101 [title] => Novinarka koja je rat na Balkanu donijela svijetu bori se s rakom. Christiane Amanpour na CNN-u ima godišnju plaću od pet milijuna dolara, a za nju vrijedi kletva - dabogda ti iz kuće izvještavala! [alias] => novinarka-koja-je-rat-na-balkanu-donijela-svijetu-bori-se-s-rakom-christiane-amanpour-na-cnn-u-ima-godisnju-placu-od-pet-milijuna-dolara-a-za-nju-vrijedi-kletva-dabogda-ti-iz-kuce-izvjestavala [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

- Naš posao je da se pobrinemo da sve strane dobiju ravnopravan tretman u medijima. Međutim, kod genocida se ne može biti neutralan. Ne možeš tek tako reći: "Ovaj dječak je dobio metak u glavu i ubijen je u opsjednutom Sarajevu i to je učinio ovaj čovjek, ali možda je bio nervozan zato što se posvađao sa ženom." Ne, tu ne postoji jednakost i mi moramo reći istinu.

Rekla je ovo svojedobno za britanski Guardian Christiane Amanpour, novinarska zvijezda koju je CNN učinio sveprisutnom tijekom rata u Bosni i Hrvatskoj i koja je, upravo radi načina na koji je izvještavala s ovog područja, bila izložena i kritikama.

U većem dijelu zapadnih medija, naime, postoji presumpcija nepristranosti, a Amanpour je pred kamerama demonstrirala angažman i jasna uvjerenja o odgovornosti srpskih postrojbi za zločine u Bosni. Dakako, dio kritičara je njezinu "pristranost" povezao i s njezinim etničkim porijeklom i s činjenicom da je, premda rođena u Engleskoj, odrasla u muslimansko-kršćanskoj obitelji i da je do svoje 11. godine živjela i školovala se u Teheranu.

Otac musliman i majka katolkinja

Njezina objava da je operirala rak jajnika i da joj slijedi kemoterapija zbog koje će nekoliko mjeseci biti odsutna s posla, svratila je pozornost na ovu danas 63-godišnju ženu.

Christiane Maria Heideh Amanpour od rođenja pripada privilegiranoj skupini koja je, usprkos multietničnosti njezine obitelji, ili baš zbog toga, imala prilike i mogućnosti dobiti najbolje od obje kulture. Njezin otac Mohammad Taghi Amanpour je Perzijanac, musliman iz ugledne obitelji koji se u zapadnome Londonu, u Ealingu, oženio katolkinjom Patricijom Anne Hill, Britankom rođenom u Parizu, i s njome stvorio obitelj u kojoj je Christiane najstarija od ukupno četiri kćeri.

---

image
- Kad sam vidjela što se događa u Iranu, željela sam da cijeli svijet o tome zna. Shvatila sam da želim biti novinarka, i čekala sam svoju priliku, rekla je Christiane.
Emmanuele Contini
---

Otac je bio jedan od vodećih direktora iranske zrakoplovne kompanije, prapraunuk Mirze Mohammada Taghija, vladara Isfahana iz prve polovice 19. stoljeća te vezan za Teheran u koji se uskoro obitelj preselila i gdje je Christiane pohađala osnovnu školu, jahala, živjela bezbrižno i opušteno. No kad je napunila 11 godina, poslali su je u Britaniju, u internat za djevojčice Holy Cross Convent u Buckinghamshireu.

“Plakala sam danima. Nikako se nisam mogla naviknuti na to da sam sama. Djed i baka su živjeli u Engleskoj, ali to nije isto. Odlazila sam u Iran za praznike, ali nikada to nije bilo isto sve dok se cijela obitelj nije preselila u Veliku Britaniju, ali ja sam tada već bila odrasla”, kazala je svojedobno.

Bijeg iz Irana

Sa 16 godina prešla je u New Hall, rimokatoličku školu u Chelmsfordu, u Essexu. Njezini roditelji su morali napustiti Iran kada je počela Iranska revolucija jer su bili u dobrim odnosima s obitelji šaha Reze Pahlavija, a u službi šaha je njezin otac imao i bliske rođake, od kojih su neki strijeljani zbog lojalnosti Pahlaviju.

U to vrijeme, 1978. godine, Christane, kao dvadesetogodišnja djevojka, shvaća da želi biti novinarka. Izabrala je odlazak u Ameriku i upisala studij novinarstva na Sveučilištu Rhode Island.

Tijekom svog boravka tamo radila je u redakciji vijesti na WBRU-FM u Providenceu na Rhode Islandu te za NBC podružnicu WJAR kao dizajnerica elektroničke grafike.

“Kad sam vidjela što se događa u Iranu, željela sam da cijeli svijet o tome zna. Shvatila sam da želim biti novinarka, i čekala sam svoju priliku. Tu mi je priliku dao CNN”, rekla je kasnije Amanpour.

Pred kamere, međutim, nije rado stala, smatrajući da je njezin britanski naglasak osjetan i da njezina tamnoputa i tamnokosa pojava ne odgovara standardima američkog televizijskog izvještavanja. Bila je u krivu.

Od prvog javljanja uživo iz Iransko-iračkog rata bilo je jasno da kamera voli tu novinarku odjevenu u pancir-prsluk i, a to je još važnije, da je vole i gledatelji.

---

image
Kad su je u ljeto 1997. nazvali da odleti u Pariz i izvještava o tragediji u kojoj su poginuli princeza Diana i Dodi Fayed, rekla je - neću.
Angela Weiss
---

Pravu, globalnu slavu i status celebrity novinarke stekla je na Balkanu krajem osamdesetih i početkom devedesetih. Njezini su izvještaji bili drukčiji, angažirani, strastveni, jasni, a neke od njezinih tvrdnji, izgovorenih uživo, bile su i kritizirane zbog "nepotvrđenosti". Primjerice, izvještavajući nakon zločina na tržnici Markale, ona je kazala da su za nju odgovorne srpske trupe. Stefan Kinzer iz New York Timesa je kritizirao njezino izvještavanje te rekao da je ona "sjedila u Beogradu kada se dogodio taj masakr na pijaci, a onda se pojavila u programu govoreći da su to najvjerojatnije uradili Srbi. Ona to nikako nije mogla znati. Mislila je da je sveznalica, što jednostavno ni jedan novinar ne može biti."

No Amanpour je, osim što je bila u pravu, bila i vrlo tvrdoglava i principijelna i u vrijeme kad se novinarstvo, pa i ono televizijsko, počelo mijenjati. Kad su je u ljeto 1997. nazvali da odleti u Pariz i izvještava o tragediji u kojoj su poginuli princeza Diana i Dodi Fayed, rekla je - neću. Smatrala je da joj ne priliči estradni, krvoločni rakurs s mjesta pogibije, držeći da je princezin bijeg od paparazza dovoljna novinarska tragedija u kojoj ona ne želi sudjelovati. Dakako, takva se principijelnost plaća.

Do 2010. Amanpour je bila CNN-ov glavni međunarodni dopisnik, domaćin dnevnog CNN-ova programa Amanpour, u kojem je intervjuirala svjetski poznate političare i medijske ličnosti, izvještavala je s glavnih svjetskih kriznih žarišta, dobila je ekskluzivne intervjue od lidera Bliskog Istoka, Europe i Afrike.

Tko to više gleda

Do prije tri godine bila je udana za Jamesa Rubina, bivšeg glasnogovornika i pomoćnika američke državne tajnice Madeleine Albright, od kojeg se razvela nakon dvadeset godina braka iz kojeg imaju sada 21-godišnjeg sina Dariusa.

Prije 11 godina Amanpour je objavila da napušta CNN i da prelazi na ABC News, gdje je trebala raditi kao voditeljica emisije This Week i prvu emisiju imala je 1. kolovoza 2010., no nakon dva mjeseca gledanost emisije pala je na najniži nivo. Novinarstvo kakvo radi i voli Amanpour bilo je mrtvo.

Nije ga oživio ni njezin povratak na CNN, gdje je trenutno za pet milijuna dolara godišnje plaće angažirana kao voditeljica CNN-ove emisije koja nosi njezino ime "Amanpour" te glavna urednica međunarodnog servisa te američke mreže.

No barem na Balkanu, ako i nije živo novinarstvo kakvo pamtimo iz devedesetih, još je živa kletva - dabogda ti Christiane Amanpour iz kuće izvještavala!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DAMA S TV EKRANA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => DAMA S TV EKRANA 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-06-15 09:10:00 [created_by] => 3118 [created_by_alias] => Eda Vujević [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-06-15 21:13:28 [modified_by] => 3118 [publish_up] => 2021-06-15 21:03:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 61 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/06\/15\/18187524.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/15\/18193748.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/15\/18187526.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Angela Weiss","Emmanuele Contini","Angela Weiss"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Christiane Amanpour novinarska je zvijezda CNN-a.","- Kad sam vidjela \u0161to se doga\u0111a u Iranu, \u017eeljela sam da cijeli svijet o tome zna. Shvatila sam da \u017eelim biti novinarka, i \u010dekala sam svoju priliku, rekla je Christiane.","Kad su je u ljeto 1997. nazvali da odleti u Pariz i izvje\u0161tava o tragediji u kojoj su poginuli princeza Diana i Dodi Fayed, rekla je - ne\u0107u."],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1184","hd_18187524_1920.jpg":"1920x1080","k_18187524_1280.jpg":"1280x1280","k_18187524_1024.jpg":"1024x1024","k_18187524_640.jpg":"640x640","k_18187524_480.jpg":"480x480","k_18187524_340.jpg":"340x340","k_18187524_220.jpg":"220x220","o_18187524_1280.jpg":"1280x789","o_18187524_1024.jpg":"1024x631","o_18187524_640.jpg":"640x394","o_18187524_480.jpg":"480x296","o_18187524_340.jpg":"340x209","o_18187524_220.jpg":"220x135","h_18187524_1280.jpg":"1280x854","h_18187524_1024.jpg":"1024x683","h_18187524_640.jpg":"640x427","h_18187524_480.jpg":"480x320","h_18187524_340.jpg":"340x227","h_18187524_220.jpg":"220x147","pp_18187524_1280.jpg":"1006x1280","pp_18187524_1024.jpg":"805x1024","pp_18187524_640.jpg":"503x640","pp_18187524_480.jpg":"377x480","pp_18187524_340.jpg":"267x340","pp_18187524_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x682","hd_18193748_1920.jpg":"1920x1080","k_18193748_1280.jpg":"1280x1280","k_18193748_1024.jpg":"1024x1024","k_18193748_640.jpg":"640x640","k_18193748_480.jpg":"480x480","k_18193748_340.jpg":"340x340","k_18193748_220.jpg":"220x220","o_18193748_1280.jpg":"1280x852","o_18193748_1024.jpg":"1024x682","o_18193748_640.jpg":"640x426","o_18193748_480.jpg":"480x319","o_18193748_340.jpg":"340x226","o_18193748_220.jpg":"220x146","h_18193748_1280.jpg":"1280x854","h_18193748_1024.jpg":"1024x683","h_18193748_640.jpg":"640x427","h_18193748_480.jpg":"480x320","h_18193748_340.jpg":"340x227","h_18193748_220.jpg":"220x147","pp_18193748_1280.jpg":"1006x1280","pp_18193748_1024.jpg":"805x1024","pp_18193748_640.jpg":"503x640","pp_18193748_480.jpg":"377x480","pp_18193748_340.jpg":"267x340","pp_18193748_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2684","hd_18187526_1920.jpg":"1920x1080","k_18187526_1280.jpg":"1280x1280","k_18187526_1024.jpg":"1024x1024","k_18187526_640.jpg":"640x640","k_18187526_480.jpg":"480x480","k_18187526_340.jpg":"340x340","k_18187526_220.jpg":"220x220","o_18187526_1280.jpg":"1280x1789","o_18187526_1024.jpg":"1024x1431","o_18187526_640.jpg":"640x894","o_18187526_480.jpg":"480x671","o_18187526_340.jpg":"340x475","o_18187526_220.jpg":"220x307","h_18187526_1280.jpg":"1280x854","h_18187526_1024.jpg":"1024x683","h_18187526_640.jpg":"640x427","h_18187526_480.jpg":"480x320","h_18187526_340.jpg":"340x227","h_18187526_220.jpg":"220x147","pp_18187526_1280.jpg":"1006x1280","pp_18187526_1024.jpg":"805x1024","pp_18187526_640.jpg":"503x640","pp_18187526_480.jpg":"377x480","pp_18187526_340.jpg":"267x340","pp_18187526_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15431051 Threads: 5 Questions: 3194683860 Slow queries: 7182709 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235873801 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/novinarka-koja-je-rat-na-balkanu-donijela-svijetu-bori-se-s-rakom-christiane-amanpour-na-cnn-u-ima-godisnju-placu-od-pet-milijuna-dolara-a-za-nju-vrijedi-kletva-dabogda-ti-iz-kuce-izvjestavala-1106101 [printLink] => /mozaik/zivot/novinarka-koja-je-rat-na-balkanu-donijela-svijetu-bori-se-s-rakom-christiane-amanpour-na-cnn-u-ima-godisnju-placu-od-pet-milijuna-dolara-a-za-nju-vrijedi-kletva-dabogda-ti-iz-kuce-izvjestavala-1106101?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 355453 [name] => Christiane Amanpour [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => christiane-amanpour [link] => /tag/christiane-amanpour ) [1] => stdClass Object ( [id] => 366217 [name] => CNN [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cnn [link] => /tag/cnn ) [2] => stdClass Object ( [id] => 446360 [name] => rak jajnika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rak-jajnika [link] => /tag/rak-jajnika ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DAMA S TV EKRANA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Novinarka koja je rat na Balkanu donijela svijetu bori se s rakom. Christiane Amanpour na CNN-u ima godišnju plaću od pet milijuna dolara, a za nju vrijedi kletva - dabogda ti iz kuće izvještavala! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3118 [name] => Eda Vujević [username] => eda.vujevic [email] => eda.vujevic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$fqFkFA4bWh0UxKvTp8AlaewNrIgF32memX1V0YZbOBaPoPk52RrGG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/eda-vujevic-3118 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1636 [gender] => m [description] => [image] => 1636.jpeg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1636.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/15/18187524.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Angela Weiss [mainImageDesc] => Christiane Amanpour novinarska je zvijezda CNN-a. [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/15/18187524.jpg [title] => Christiane Amanpour novinarska je zvijezda CNN-a. Angela Weiss ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/15/18193748.jpg [title] => - Kad sam vidjela što se događa u Iranu, željela sam da cijeli svijet o tome zna. Shvatila sam da želim biti novinarka, i čekala sam svoju priliku, rekla je Christiane. Emmanuele Contini ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/15/18187526.jpg [title] => Kad su je u ljeto 1997. nazvali da odleti u Pariz i izvještava o tragediji u kojoj su poginuli princeza Diana i Dodi Fayed, rekla je - neću. Angela Weiss ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

- Naš posao je da se pobrinemo da sve strane dobiju ravnopravan tretman u medijima. Međutim, kod genocida se ne može biti neutralan. Ne možeš tek tako reći: "Ovaj dječak je dobio metak u glavu i ubijen je u opsjednutom Sarajevu i to je učinio ovaj čovjek, ali možda je bio nervozan zato što se posvađao sa ženom." Ne, tu ne postoji jednakost i mi moramo reći istinu.

Rekla je ovo svojedobno za britanski Guardian Christiane Amanpour, novinarska zvijezda koju je CNN učinio sveprisutnom tijekom rata u Bosni i Hrvatskoj i koja je, upravo radi načina na koji je izvještavala s ovog područja, bila izložena i kritikama.

U većem dijelu zapadnih medija, naime, postoji presumpcija nepristranosti, a Amanpour je pred kamerama demonstrirala angažman i jasna uvjerenja o odgovornosti srpskih postrojbi za zločine u Bosni. Dakako, dio kritičara je njezinu "pristranost" povezao i s njezinim etničkim porijeklom i s činjenicom da je, premda rođena u Engleskoj, odrasla u muslimansko-kršćanskoj obitelji i da je do svoje 11. godine živjela i školovala se u Teheranu.

Otac musliman i majka katolkinja

Njezina objava da je operirala rak jajnika i da joj slijedi kemoterapija zbog koje će nekoliko mjeseci biti odsutna s posla, svratila je pozornost na ovu danas 63-godišnju ženu.

Christiane Maria Heideh Amanpour od rođenja pripada privilegiranoj skupini koja je, usprkos multietničnosti njezine obitelji, ili baš zbog toga, imala prilike i mogućnosti dobiti najbolje od obje kulture. Njezin otac Mohammad Taghi Amanpour je Perzijanac, musliman iz ugledne obitelji koji se u zapadnome Londonu, u Ealingu, oženio katolkinjom Patricijom Anne Hill, Britankom rođenom u Parizu, i s njome stvorio obitelj u kojoj je Christiane najstarija od ukupno četiri kćeri.

---

image
- Kad sam vidjela što se događa u Iranu, željela sam da cijeli svijet o tome zna. Shvatila sam da želim biti novinarka, i čekala sam svoju priliku, rekla je Christiane.
Emmanuele Contini
---

Otac je bio jedan od vodećih direktora iranske zrakoplovne kompanije, prapraunuk Mirze Mohammada Taghija, vladara Isfahana iz prve polovice 19. stoljeća te vezan za Teheran u koji se uskoro obitelj preselila i gdje je Christiane pohađala osnovnu školu, jahala, živjela bezbrižno i opušteno. No kad je napunila 11 godina, poslali su je u Britaniju, u internat za djevojčice Holy Cross Convent u Buckinghamshireu.

“Plakala sam danima. Nikako se nisam mogla naviknuti na to da sam sama. Djed i baka su živjeli u Engleskoj, ali to nije isto. Odlazila sam u Iran za praznike, ali nikada to nije bilo isto sve dok se cijela obitelj nije preselila u Veliku Britaniju, ali ja sam tada već bila odrasla”, kazala je svojedobno.

Bijeg iz Irana

Sa 16 godina prešla je u New Hall, rimokatoličku školu u Chelmsfordu, u Essexu. Njezini roditelji su morali napustiti Iran kada je počela Iranska revolucija jer su bili u dobrim odnosima s obitelji šaha Reze Pahlavija, a u službi šaha je njezin otac imao i bliske rođake, od kojih su neki strijeljani zbog lojalnosti Pahlaviju.

U to vrijeme, 1978. godine, Christane, kao dvadesetogodišnja djevojka, shvaća da želi biti novinarka. Izabrala je odlazak u Ameriku i upisala studij novinarstva na Sveučilištu Rhode Island.

Tijekom svog boravka tamo radila je u redakciji vijesti na WBRU-FM u Providenceu na Rhode Islandu te za NBC podružnicu WJAR kao dizajnerica elektroničke grafike.

“Kad sam vidjela što se događa u Iranu, željela sam da cijeli svijet o tome zna. Shvatila sam da želim biti novinarka, i čekala sam svoju priliku. Tu mi je priliku dao CNN”, rekla je kasnije Amanpour.

Pred kamere, međutim, nije rado stala, smatrajući da je njezin britanski naglasak osjetan i da njezina tamnoputa i tamnokosa pojava ne odgovara standardima američkog televizijskog izvještavanja. Bila je u krivu.

Od prvog javljanja uživo iz Iransko-iračkog rata bilo je jasno da kamera voli tu novinarku odjevenu u pancir-prsluk i, a to je još važnije, da je vole i gledatelji.

---

image
Kad su je u ljeto 1997. nazvali da odleti u Pariz i izvještava o tragediji u kojoj su poginuli princeza Diana i Dodi Fayed, rekla je - neću.
Angela Weiss
---

Pravu, globalnu slavu i status celebrity novinarke stekla je na Balkanu krajem osamdesetih i početkom devedesetih. Njezini su izvještaji bili drukčiji, angažirani, strastveni, jasni, a neke od njezinih tvrdnji, izgovorenih uživo, bile su i kritizirane zbog "nepotvrđenosti". Primjerice, izvještavajući nakon zločina na tržnici Markale, ona je kazala da su za nju odgovorne srpske trupe. Stefan Kinzer iz New York Timesa je kritizirao njezino izvještavanje te rekao da je ona "sjedila u Beogradu kada se dogodio taj masakr na pijaci, a onda se pojavila u programu govoreći da su to najvjerojatnije uradili Srbi. Ona to nikako nije mogla znati. Mislila je da je sveznalica, što jednostavno ni jedan novinar ne može biti."

No Amanpour je, osim što je bila u pravu, bila i vrlo tvrdoglava i principijelna i u vrijeme kad se novinarstvo, pa i ono televizijsko, počelo mijenjati. Kad su je u ljeto 1997. nazvali da odleti u Pariz i izvještava o tragediji u kojoj su poginuli princeza Diana i Dodi Fayed, rekla je - neću. Smatrala je da joj ne priliči estradni, krvoločni rakurs s mjesta pogibije, držeći da je princezin bijeg od paparazza dovoljna novinarska tragedija u kojoj ona ne želi sudjelovati. Dakako, takva se principijelnost plaća.

Do 2010. Amanpour je bila CNN-ov glavni međunarodni dopisnik, domaćin dnevnog CNN-ova programa Amanpour, u kojem je intervjuirala svjetski poznate političare i medijske ličnosti, izvještavala je s glavnih svjetskih kriznih žarišta, dobila je ekskluzivne intervjue od lidera Bliskog Istoka, Europe i Afrike.

Tko to više gleda

Do prije tri godine bila je udana za Jamesa Rubina, bivšeg glasnogovornika i pomoćnika američke državne tajnice Madeleine Albright, od kojeg se razvela nakon dvadeset godina braka iz kojeg imaju sada 21-godišnjeg sina Dariusa.

Prije 11 godina Amanpour je objavila da napušta CNN i da prelazi na ABC News, gdje je trebala raditi kao voditeljica emisije This Week i prvu emisiju imala je 1. kolovoza 2010., no nakon dva mjeseca gledanost emisije pala je na najniži nivo. Novinarstvo kakvo radi i voli Amanpour bilo je mrtvo.

Nije ga oživio ni njezin povratak na CNN, gdje je trenutno za pet milijuna dolara godišnje plaće angažirana kao voditeljica CNN-ove emisije koja nosi njezino ime "Amanpour" te glavna urednica međunarodnog servisa te američke mreže.

No barem na Balkanu, ako i nije živo novinarstvo kakvo pamtimo iz devedesetih, još je živa kletva - dabogda ti Christiane Amanpour iz kuće izvještavala!

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Angela Weiss Emmanuele Contini Angela Weiss
Angela Weiss
Christiane Amanpour novinarska je zvijezda CNN-a.
Emmanuele Contini
- Kad sam vidjela što se događa u Iranu, željela sam da cijeli svijet o tome zna. Shvatila sam da želim biti novinarka, i čekala sam svoju priliku, rekla je Christiane.
Angela Weiss
Kad su je u ljeto 1997. nazvali da odleti u Pariz i izvještava o tragediji u kojoj su poginuli princeza Diana i Dodi Fayed, rekla je - neću.
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/novinarka-koja-je-rat-na-balkanu-donijela-svijetu-bori-se-s-rakom-christiane-amanpour-na-cnn-u-ima-godisnju-placu-od-pet-milijuna-dolara-a-za-nju-vrijedi-kletva-dabogda-ti-iz-kuce-izvjestavala-1106101 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d402439f894b23f8f488f3925407218552cee828 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Novinarka+koja+je+rat+na+Balkanu+donijela+svijetu+bori+se+s+rakom.+Christiane+Amanpour+na+CNN-u+ima+godi%C5%A1nju+pla%C4%87u+od+pet+milijuna+dolara%2C+a+za+nju+vrijedi+kletva+-+dabogda+ti+iz+ku%C4%87e+izvje%C5%A1tavala%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fnovinarka-koja-je-rat-na-balkanu-donijela-svijetu-bori-se-s-rakom-christiane-amanpour-na-cnn-u-ima-godisnju-placu-od-pet-milijuna-dolara-a-za-nju-vrijedi-kletva-dabogda-ti-iz-kuce-izvjestavala-1106101 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fnovinarka-koja-je-rat-na-balkanu-donijela-svijetu-bori-se-s-rakom-christiane-amanpour-na-cnn-u-ima-godisnju-placu-od-pet-milijuna-dolara-a-za-nju-vrijedi-kletva-dabogda-ti-iz-kuce-izvjestavala-1106101 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DAMA S TV EKRANA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ŽivotDAMA S TV EKRANA

Novinarka koja je rat na Balkanu donijela svijetu bori se s rakom. Christiane Amanpour na CNN-u ima godišnju plaću od pet milijuna dolara, a za nju vrijedi kletva - dabogda ti iz kuće izvještavala!

Piše Eda Vujević
15. lipnja 2021. - 23:03

- Naš posao je da se pobrinemo da sve strane dobiju ravnopravan tretman u medijima. Međutim, kod genocida se ne može biti neutralan. Ne možeš tek tako reći: "Ovaj dječak je dobio metak u glavu i ubijen je u opsjednutom Sarajevu i to je učinio ovaj čovjek, ali možda je bio nervozan zato što se posvađao sa ženom." Ne, tu ne postoji jednakost i mi moramo reći istinu.

Rekla je ovo svojedobno za britanski Guardian Christiane Amanpour, novinarska zvijezda koju je CNN učinio sveprisutnom tijekom rata u Bosni i Hrvatskoj i koja je, upravo radi načina na koji je izvještavala s ovog područja, bila izložena i kritikama.

U većem dijelu zapadnih medija, naime, postoji presumpcija nepristranosti, a Amanpour je pred kamerama demonstrirala angažman i jasna uvjerenja o odgovornosti srps...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 01:35