stdClass Object ( [id] => 296645 [title] => Njihove priče vrijedi pročitati, Damir: Prvo san se mora pomirit s tim da više ne vidim, a onda da će me svi sažaljevat; Ivan: Udarim u čovjeka na Rivi, a on meni "Kao da me niste ni vidjeli" [alias] => njihove-price-vrijedi-procitati-damir-prvo-san-se-mora-pomirit-s-tim-da-vise-ne-vidim-a-onda-da-ce-me-svi-sazaljevat-ivan-udarim-u-covjeka-na-rivi-a-on-meni-kao-da-me-niste-ni-vidjeli [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U Hrvatskoj živi više od šest tisuća slijepih osoba. Iako kao društvo u cjelini danas sve bolje reagiramo na prava onih koje ubrajamo u manjine, do njihove potpune inkluzije; konkretno, onih koji ne vide ili vide slabo - u normalan život, kolotečinu, proteći će puno vode. Interesantno je da čak ni oni koji se brinu za zdravlje naših očiju - okulisti, oftalmolozi, na fakultetima ne uče kako pomoći slijepoj i slabovidnoj osobi u kretanju, kako joj prići?!

A to kako prići onome tko ne vidi, zapravo je najlakše, i to se nigdje ne uči, jer tako prilazimo i svima drugima, samo treba preskočiti barijere u našim glavama, kao što ih slijepi svakodnevno preskaču u svijetu koji smo mi koji vidimo sebično skrojili po našoj mjeri.

Pročitajte priče dviju slijepih osoba, te pedagoginje koja podučava slijepe i slabovidne Braillovom pismu, i razmislite što vi sami možete napraviti da proklamirana jednakopravnost pred Ustavom i zakonima, za koju iz broja u broj navija i "Magazin" - ne bude mrtvo slovo na papiru.

DAMIR SMAJO, predsjednik Udruge slijepih Splitsko-dalmatinske županije

- Prvo s čin san se triba pomirit je to da san izgubija vid. Kad san to prigrmija, kad san nastavija živit, odlučija ić dalje, mora san se suočit sa tim da me svi sažalijevaju. I onda, kad san i to konačno pribrodija, najgore mi je bilo to da naviknen ljude šta me znaju da me prihvate onakvoga kakav san bija kad san vidija. To mi je bilo najteže od svega. A, isti san, nisan se ništa prominija, zanimaju me iste stvari, izlazin na ista mista...

Dobro, u medijima i općenito se puno o tome govori, i stvari su se u tom smislu popravile, ali tek kad naviknemo ljude da nas tretiraju ka i sve druge, da nam priđu ka i svakom drugom, a ne samo jer smo slijepi, onda možemo govorit o tome da su slijepe i slabovidne osobe potpuno prihvaćene. Evo vam jedan primjer iz škole. Obilazija san slijepog dječaka i nađen ga na velikom odmoru di stoji sam i jede marendu. I pitam ga, šta radiš ti tu sam? On kaže, pa veliki je odmor, marendajen.

Ali oko njega nema druge dice, a dica na odmoru su jedna s drugima, nisu sama. Oni su ga zaboravili, doveli su ga tu na hodnik, i ostavili ga samog. A, di je tu igra, ćakula, zafrkancija, ogovaranja, potezanja.., on može sudjelovat u svemu ka i druga dica, i tek kad to bude tako, onda se može smatrat da je sto posto prihvaćen. Glupo je da ljudi po gradu vide samo mene ili Ivana kako se krećemo, kad nismo samo mi slijepi, kad ima i drugih, ali su se zabili u kuću jer se ne osjećaju prihvaćenima. Bezveze je da samo on i ja dođemo u Udrugu slijepih, tribaju nan i drugi, jer ako mi slijepi i slabovidni sami ne nametnemo svoja pitanja društvu, niko to drugi neće napravit.

Bezveze je i da na očnim odjelima u bolnicama ne postoje plakati kojima se poziva one kojima je vid ozbiljno oštećen ili uopće ne vide da postanu članovi Saveza udruga slijepih i slabovidnih, jer je za takvo nešto potrebna procedura ili pisanje dopisa Ministarstvu, ravnatelju, ne znam kome... Još gore je kad zakon našu udrugu i, recimo, Dinamovu, isto tretira, a mi se borimo za prava invalidnih osoba, a oni su očito velika praonica novca.

Triba izać iz kuće, kretat se. Ja imam Oskara, psa vodiča, ali on ne odgovara svakom. Neko uz sljepoću ima i neke druge bolesti zbog kojih ne smi imat životinju ili je ne može imat, jer ona traži puno brige, ili provodi puno vrimena u zatvorenim prostorima, na predavanjima, na poslu, a to nije prostor za dresiranu životinju koja je obučena za vodiča, i sve to košta. Ja nisam od onih koji grintaju, i stvarno se ne žalim, ali život slijepe osobe je realno tri puta skuplji nego onima koji vide. Za kretanje je dobar i pametni telefon, GPS, samo neće ti ni on reć da su isprid tebe počeli radovi i da je tu neka rupa. A petarde su najgore. Srića da su zakonski ograničili prodaju samo na razdoblje između Božića i Nove godine.

IVAN BOGDANOVIĆ, magistar povijesti i filozofije
- Za sve se moramo izborit mi sami. Meni se zna dogoditi danas, kad sam završio fakultet, kad radim, da mi priđe netko i kaže: "Znaš, Ivane, ja sam tebi puno pomogla, ja sam bila tvoja nastavnica". Bila je moja nastavnica, a ja se ni ne sjećam, ne znam ni kako se zove, jer je bila na zamjeni tri dana. Da moji roditelji i ja nismo htjeli da ja radim sve što i oni koji vide, ja nikada ne bih postigao ono što sam htio, a tako ni slijepe neće prihvatiti drugi dok ih oni sami ne natjeraju da ih se prihvati. Ja, recimo, s tom vrstom prihvaćanja nisam imao problema ni u osnovnoj školi, ni kasnije u gimnaziji, ni na fakultetu, ali to je zato što sam ja tako htio, i što tako prihvaćam stvari. Kažu, slijepi se ne kreću zbog barijera koje im se nalaze na putu. Ali treba se kretati. Ja sam jednom na Rivi, ovako "nježan" kakav jesam, baš udario u jednu osobu. I sad kaže ona meni: " Pa, vi ka da me uopće niste vidili?!"

A, ja govorim: "Je, sto posto vas nisan vidija!" Ili kad parkiraju di kome padne napamet. Jedanput silazin isprid svog portuna, vidin da ne mogu proć, i govorin: "A, koja je ovo budala ovako parkirala". I onda čujem oca: "Sine, ja sam". Naravno da treba reći ljudima da se ne parkiraju na taj način, ili da se sklone ako vide da se nalaze na pravcu kretanja slijepe osobe, ali te se situacije jednostavno događaju, nemoguće ih je uvijek izbjeći, pa stvari treba prihvatit kakve jesu. Ja sam vozio i biciklu jer sam to htio, i jer su moji roditelji to htjeli, i sad zato stalno idemo okolo i govorim i drugim ljudima da se to može, samo treba gurat, iz dana u dan. I ide to nabolje, samo treba biti uporan.

saša ljubičić

U Hrvatskoj je samo jedan majstor koji popravlja pisaće mašine na 'brajici'

ZLATA ROSO, tiflopedagoginja u Osnovnoj školi "Dobri" kaže:
- Slijepa djeca trebaju što ranije učiti Brailleovo pismo. Ona to počnu još u vrtiću, nekih godinu dana prije upisa u školu, kako bi se lakše kasnije prilagodila svojim kolegama i pratila nastavu. Brailleovo pismo teže uče oni koji su vidjeli ili oni kojima je ostalo još malo vida, jer dok god nešto vide, oni se, što je i prirodno, oslanjaju na taj vid, ma koliko on bio slab, a ne razvijaju svoje taktilne sposobnosti, osjete na vršcima prstiju. Problem je i što su pisaće mašine na brajici jako skupe, jedna dođe šest tisuća i šesto kuna, a preko HZZO-a imamo pravo nabaviti samo jednu, dok svaki slijepi prvašić treba jedan pisaći stroj. E, sad, i one mašine koje imamo, kad se nešto pokvari, sve ih je teže popraviti. U Zagrebu je bio jedan majstor, ali njega, bojim se, neće imati tko naslijediti, pa je pitanje što će nam strojevi koje neće imati tko servisirati ili popraviti? Govorni laptopi i računala su također od velike pomoći, ali i to su skupi uređaji jer se, logično je, ne proizvode u velikim serijama. Srećom, sve je više mojih mladih kolega, asistenata, koji s velikom ljubavlju i predanošću prilaze toj djeci i rade s njima, i što se tiče toga stanje se popravlja, tu smo se kao društvo osvijestili. U početku je to išlo jako teško. Bila sam sama u našoj Županiji. Ja znam kako sam išla od škole do škole, imate jedno dijete ovdje, jedno tamo... A, što se tiče školske djece, radim u školi "Dobri", mi smo u samom centru grada, i tamo zaista nema podjela među djecom ni prema nacionalnosti, religiji, imovinskom statusu... Tako i djeca koja vide jako dobro prihvaćaju svoje kolege koje ne vide, bez ikakve razlike, predrasuda. Rekla bih da to do četvrtog razreda savršeno. Međutim, s vremenom, kad uđu u pubertet, tu nastanu problemi. Postaju momci, cure, i onda malo zaborave na svoje slijepe kolege, odvuče ih nešto drugo. Na tomu treba raditi, da se i oni u odraslijoj dobri uključuju normalno u život, da nastave dalje...

Pomozite, donirajte...
Ukoliko želite pomoći i donirati novac ili potrepštine za sijepe i slabovidne osobe možete se javiti u Županijsku udruga slijepih Split, Zagrebačka 17. E-mail: split@udrugaslijepih.hr, a telefoni su 021/483 658 i 021/483 655.
Matični broj:03405095, OIB:20977517812, žiro račun:2330003-1100017243.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DVIJE SLIJEPE OSOBE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-12-20 17:08:07 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-12-20 22:23:15 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-12-20 22:10:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3681 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/12/20/Magazin/shutterstock_215671459.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x600" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15001824 Threads: 3 Questions: 3150688067 Slow queries: 7032673 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234973063 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/njihove-price-vrijedi-procitati-damir-prvo-san-se-mora-pomirit-s-tim-da-vise-ne-vidim-a-onda-da-ce-me-svi-sazaljevat-ivan-udarim-u-covjeka-na-rivi-a-on-meni-kao-da-me-niste-ni-vidjeli-296645 [printLink] => /mozaik/zivot/njihove-price-vrijedi-procitati-damir-prvo-san-se-mora-pomirit-s-tim-da-vise-ne-vidim-a-onda-da-ce-me-svi-sazaljevat-ivan-udarim-u-covjeka-na-rivi-a-on-meni-kao-da-me-niste-ni-vidjeli-296645?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 381352 [name] => slijepi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => slijepi [link] => /tag/slijepi ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DVIJE SLIJEPE OSOBE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Njihove priče vrijedi pročitati, Damir: Prvo san se mora pomirit s tim da više ne vidim, a onda da će me svi sažaljevat; Ivan: Udarim u čovjeka na Rivi, a on meni "Kao da me niste ni vidjeli" [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-00-21-20-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/12/20/Magazin/shutterstock_215671459.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/12/20/Magazin/shutterstock_215671459.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U Hrvatskoj živi više od šest tisuća slijepih osoba. Iako kao društvo u cjelini danas sve bolje reagiramo na prava onih koje ubrajamo u manjine, do njihove potpune inkluzije; konkretno, onih koji ne vide ili vide slabo - u normalan život, kolotečinu, proteći će puno vode. Interesantno je da čak ni oni koji se brinu za zdravlje naših očiju - okulisti, oftalmolozi, na fakultetima ne uče kako pomoći slijepoj i slabovidnoj osobi u kretanju, kako joj prići?!

A to kako prići onome tko ne vidi, zapravo je najlakše, i to se nigdje ne uči, jer tako prilazimo i svima drugima, samo treba preskočiti barijere u našim glavama, kao što ih slijepi svakodnevno preskaču u svijetu koji smo mi koji vidimo sebično skrojili po našoj mjeri.

Pročitajte priče dviju slijepih osoba, te pedagoginje koja podučava slijepe i slabovidne Braillovom pismu, i razmislite što vi sami možete napraviti da proklamirana jednakopravnost pred Ustavom i zakonima, za koju iz broja u broj navija i "Magazin" - ne bude mrtvo slovo na papiru.

DAMIR SMAJO, predsjednik Udruge slijepih Splitsko-dalmatinske županije

- Prvo s čin san se triba pomirit je to da san izgubija vid. Kad san to prigrmija, kad san nastavija živit, odlučija ić dalje, mora san se suočit sa tim da me svi sažalijevaju. I onda, kad san i to konačno pribrodija, najgore mi je bilo to da naviknen ljude šta me znaju da me prihvate onakvoga kakav san bija kad san vidija. To mi je bilo najteže od svega. A, isti san, nisan se ništa prominija, zanimaju me iste stvari, izlazin na ista mista...

Dobro, u medijima i općenito se puno o tome govori, i stvari su se u tom smislu popravile, ali tek kad naviknemo ljude da nas tretiraju ka i sve druge, da nam priđu ka i svakom drugom, a ne samo jer smo slijepi, onda možemo govorit o tome da su slijepe i slabovidne osobe potpuno prihvaćene. Evo vam jedan primjer iz škole. Obilazija san slijepog dječaka i nađen ga na velikom odmoru di stoji sam i jede marendu. I pitam ga, šta radiš ti tu sam? On kaže, pa veliki je odmor, marendajen.

Ali oko njega nema druge dice, a dica na odmoru su jedna s drugima, nisu sama. Oni su ga zaboravili, doveli su ga tu na hodnik, i ostavili ga samog. A, di je tu igra, ćakula, zafrkancija, ogovaranja, potezanja.., on može sudjelovat u svemu ka i druga dica, i tek kad to bude tako, onda se može smatrat da je sto posto prihvaćen. Glupo je da ljudi po gradu vide samo mene ili Ivana kako se krećemo, kad nismo samo mi slijepi, kad ima i drugih, ali su se zabili u kuću jer se ne osjećaju prihvaćenima. Bezveze je da samo on i ja dođemo u Udrugu slijepih, tribaju nan i drugi, jer ako mi slijepi i slabovidni sami ne nametnemo svoja pitanja društvu, niko to drugi neće napravit.

Bezveze je i da na očnim odjelima u bolnicama ne postoje plakati kojima se poziva one kojima je vid ozbiljno oštećen ili uopće ne vide da postanu članovi Saveza udruga slijepih i slabovidnih, jer je za takvo nešto potrebna procedura ili pisanje dopisa Ministarstvu, ravnatelju, ne znam kome... Još gore je kad zakon našu udrugu i, recimo, Dinamovu, isto tretira, a mi se borimo za prava invalidnih osoba, a oni su očito velika praonica novca.

Triba izać iz kuće, kretat se. Ja imam Oskara, psa vodiča, ali on ne odgovara svakom. Neko uz sljepoću ima i neke druge bolesti zbog kojih ne smi imat životinju ili je ne može imat, jer ona traži puno brige, ili provodi puno vrimena u zatvorenim prostorima, na predavanjima, na poslu, a to nije prostor za dresiranu životinju koja je obučena za vodiča, i sve to košta. Ja nisam od onih koji grintaju, i stvarno se ne žalim, ali život slijepe osobe je realno tri puta skuplji nego onima koji vide. Za kretanje je dobar i pametni telefon, GPS, samo neće ti ni on reć da su isprid tebe počeli radovi i da je tu neka rupa. A petarde su najgore. Srića da su zakonski ograničili prodaju samo na razdoblje između Božića i Nove godine.

IVAN BOGDANOVIĆ, magistar povijesti i filozofije
- Za sve se moramo izborit mi sami. Meni se zna dogoditi danas, kad sam završio fakultet, kad radim, da mi priđe netko i kaže: "Znaš, Ivane, ja sam tebi puno pomogla, ja sam bila tvoja nastavnica". Bila je moja nastavnica, a ja se ni ne sjećam, ne znam ni kako se zove, jer je bila na zamjeni tri dana. Da moji roditelji i ja nismo htjeli da ja radim sve što i oni koji vide, ja nikada ne bih postigao ono što sam htio, a tako ni slijepe neće prihvatiti drugi dok ih oni sami ne natjeraju da ih se prihvati. Ja, recimo, s tom vrstom prihvaćanja nisam imao problema ni u osnovnoj školi, ni kasnije u gimnaziji, ni na fakultetu, ali to je zato što sam ja tako htio, i što tako prihvaćam stvari. Kažu, slijepi se ne kreću zbog barijera koje im se nalaze na putu. Ali treba se kretati. Ja sam jednom na Rivi, ovako "nježan" kakav jesam, baš udario u jednu osobu. I sad kaže ona meni: " Pa, vi ka da me uopće niste vidili?!"

A, ja govorim: "Je, sto posto vas nisan vidija!" Ili kad parkiraju di kome padne napamet. Jedanput silazin isprid svog portuna, vidin da ne mogu proć, i govorin: "A, koja je ovo budala ovako parkirala". I onda čujem oca: "Sine, ja sam". Naravno da treba reći ljudima da se ne parkiraju na taj način, ili da se sklone ako vide da se nalaze na pravcu kretanja slijepe osobe, ali te se situacije jednostavno događaju, nemoguće ih je uvijek izbjeći, pa stvari treba prihvatit kakve jesu. Ja sam vozio i biciklu jer sam to htio, i jer su moji roditelji to htjeli, i sad zato stalno idemo okolo i govorim i drugim ljudima da se to može, samo treba gurat, iz dana u dan. I ide to nabolje, samo treba biti uporan.

saša ljubičić

U Hrvatskoj je samo jedan majstor koji popravlja pisaće mašine na 'brajici'

ZLATA ROSO, tiflopedagoginja u Osnovnoj školi "Dobri" kaže:
- Slijepa djeca trebaju što ranije učiti Brailleovo pismo. Ona to počnu još u vrtiću, nekih godinu dana prije upisa u školu, kako bi se lakše kasnije prilagodila svojim kolegama i pratila nastavu. Brailleovo pismo teže uče oni koji su vidjeli ili oni kojima je ostalo još malo vida, jer dok god nešto vide, oni se, što je i prirodno, oslanjaju na taj vid, ma koliko on bio slab, a ne razvijaju svoje taktilne sposobnosti, osjete na vršcima prstiju. Problem je i što su pisaće mašine na brajici jako skupe, jedna dođe šest tisuća i šesto kuna, a preko HZZO-a imamo pravo nabaviti samo jednu, dok svaki slijepi prvašić treba jedan pisaći stroj. E, sad, i one mašine koje imamo, kad se nešto pokvari, sve ih je teže popraviti. U Zagrebu je bio jedan majstor, ali njega, bojim se, neće imati tko naslijediti, pa je pitanje što će nam strojevi koje neće imati tko servisirati ili popraviti? Govorni laptopi i računala su također od velike pomoći, ali i to su skupi uređaji jer se, logično je, ne proizvode u velikim serijama. Srećom, sve je više mojih mladih kolega, asistenata, koji s velikom ljubavlju i predanošću prilaze toj djeci i rade s njima, i što se tiče toga stanje se popravlja, tu smo se kao društvo osvijestili. U početku je to išlo jako teško. Bila sam sama u našoj Županiji. Ja znam kako sam išla od škole do škole, imate jedno dijete ovdje, jedno tamo... A, što se tiče školske djece, radim u školi "Dobri", mi smo u samom centru grada, i tamo zaista nema podjela među djecom ni prema nacionalnosti, religiji, imovinskom statusu... Tako i djeca koja vide jako dobro prihvaćaju svoje kolege koje ne vide, bez ikakve razlike, predrasuda. Rekla bih da to do četvrtog razreda savršeno. Međutim, s vremenom, kad uđu u pubertet, tu nastanu problemi. Postaju momci, cure, i onda malo zaborave na svoje slijepe kolege, odvuče ih nešto drugo. Na tomu treba raditi, da se i oni u odraslijoj dobri uključuju normalno u život, da nastave dalje...

Pomozite, donirajte...
Ukoliko želite pomoći i donirati novac ili potrepštine za sijepe i slabovidne osobe možete se javiti u Županijsku udruga slijepih Split, Zagrebačka 17. E-mail: split@udrugaslijepih.hr, a telefoni su 021/483 658 i 021/483 655.
Matični broj:03405095, OIB:20977517812, žiro račun:2330003-1100017243.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/njihove-price-vrijedi-procitati-damir-prvo-san-se-mora-pomirit-s-tim-da-vise-ne-vidim-a-onda-da-ce-me-svi-sazaljevat-ivan-udarim-u-covjeka-na-rivi-a-on-meni-kao-da-me-niste-ni-vidjeli-296645 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9346f193ede14acdc51e8999e3072e13f677383a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Njihove+pri%C4%8De+vrijedi+pro%C4%8Ditati%2C+Damir%3A+Prvo+san+se+mora+pomirit+s+tim+da+vi%C5%A1e+ne+vidim%2C+a+onda+da+%C4%87e+me+svi+sa%C5%BEaljevat%3B+Ivan%3A+Udarim+u+%C4%8Dovjeka+na+Rivi%2C+a+on+meni+%26quot%3BKao+da+me+niste+ni+vidjeli%26quot%3B&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fnjihove-price-vrijedi-procitati-damir-prvo-san-se-mora-pomirit-s-tim-da-vise-ne-vidim-a-onda-da-ce-me-svi-sazaljevat-ivan-udarim-u-covjeka-na-rivi-a-on-meni-kao-da-me-niste-ni-vidjeli-296645 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fnjihove-price-vrijedi-procitati-damir-prvo-san-se-mora-pomirit-s-tim-da-vise-ne-vidim-a-onda-da-ce-me-svi-sazaljevat-ivan-udarim-u-covjeka-na-rivi-a-on-meni-kao-da-me-niste-ni-vidjeli-296645 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DVIJE SLIJEPE OSOBE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
ŽivotDVIJE SLIJEPE OSOBE

Njihove priče vrijedi pročitati, Damir: Prvo san se mora pomirit s tim da više ne vidim, a onda da će me svi sažaljevat; Ivan: Udarim u čovjeka na Rivi, a on meni "Kao da me niste ni vidjeli"

Piše PSD.
20. prosinca 2015. - 23:10

U Hrvatskoj živi više od šest tisuća slijepih osoba. Iako kao društvo u cjelini danas sve bolje reagiramo na prava onih koje ubrajamo u manjine, do njihove potpune inkluzije; konkretno, onih koji ne vide ili vide slabo - u normalan život, kolotečinu, proteći će puno vode. Interesantno je da čak ni oni koji se brinu za zdravlje naših očiju - okulisti, oftalmolozi, na fakultetima ne uče kako pomoći slijepoj i slabovidnoj osobi u kretanju, kako joj prići?!

A to kako prići onome tko ne vidi, zapravo je najlakše, i to se nigdje ne uči, jer tako prilazimo i svima drugima, samo treba preskočiti barijere u našim glavama, kao što ih slijepi svakodnevno preskaču u svijetu koji smo mi koji vidimo sebično skrojili po našoj mjeri.

Pročitajte priče dviju slijepih osoba, te peda...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 02:21