stdClass Object ( [id] => 1293786 [title] => Naša psihologinja oborila svjetski rekord u ronjenju na dah, a sad sprema još luđi podvig: ‘Ronit ću s morskim psima!‘ [alias] => nasa-psihologinja-oborila-svjetski-rekord-u-ronjenju-na-dah-a-sad-sprema-jos-ludi-podvig-ronit-cu-s-morskim-psima [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Sanda Delija sigurno će pamtiti 15. svibnja 2023. do kraja svoga života – tog je dana ostvarila svjetski rekord u ronjenju na dah. Nastupivši u egipatskom Sharm el-Sheikhu na Freediving World Cupu, tog je dana pomaknula vlastite granice. Nije joj prvi put, a vjerojatno ni zadnji.

– Čast je biti prva žena iz Hrvatske koja je probila granicu od 100 metara dubine na treningu, odnosno postigla i AIDA svjetski dubinski rekord sa zaronom na 98 metara u trajanju od tri minute i 58 sekundi. Ovo je početak jednog novog poglavlja, gdje će motivacija biti snovi, želja i vizija.

Želim dalje pomicati svoje granice i spremna sam na sve prepreke i teškoće koje to nužno nosi sa sobom. Spremna sam za nastavak trening-plana i na novi ciklus priprema koje programira moj trener Vitomir Maričić, te je novi fokus na nadolazećem svjetskom prvenstvu. Točno prije pet godina postigla sam svoj prvi državni rekord, a evo sada je pao i prvi svjetski rekord! – kazala je Sanda Delija, koja je u ostvarenje ovoga sna utkala svu svoju energiju, vrijeme, snagu... Isplatilo se!

Ova vrsna sportašica iz Rijeke, ali i psihologinja koja je radeći pri UN-u pomagala siromašnima i obespravljenima, ima neumoran i avanturistički duh. Kako je krenula u priču s ronjenjem, kako se čovjek osjeća na tolikoj dubini i na koji način uopće pripremiti glavu za jedan takav pothvat?

---

image

‘Čast je biti prva žena iz Hrvatske koja je probila granicu od 100 metara dubine na treningu i postigla svjetski  rekord sa zaronom na 98 metara u trajanju od tri minute i 58 sekundi‘

Snimke: PROMO
---

Sve je krenulo na Silbi...

Vaš fascinantan rekord s razlogom je silno odjeknuo. Mnoge zanima, zapravo, kako je došlo do njega. Kada ste počeli s ronjenjem, onako zaozbiljno, kako je tekao vaš ronilački put i kako je došlo do ovog rezultata?

– Prije sedam godina stigla sam na Silbu, gdje sam kao dijete često provodila svoja ljeta. Tamo je bio i moj prijatelj kojemu je podvodni ribolov velika ljubav, a kako sam ja kao dijete lovila ribu, ali s kopna, odlučila sam jedan dan otići s njim, čisto da vidim kako to izgleda. Dao mi je pušku i tada sam uhvatila svoju prvu ribu, uspjela sam i zadržati dah i doći do ulova. Momentalno sam se zaljubila u ronjenje i čim sam se vratila u Trst, upisala sam tečaj ronjenja na dah – htjela sam naučiti nešto više o toj disciplini, naučiti kako što duže zadržati dah.

I tako je zapravo sve počelo, jedan tečaj vodio je drugom, instruktori su primijetili moj talent pa su me i sami gurali da postanem instruktorica. Trenirala sam s jednim dečkom koji je već duže ronio, a kad me je vidio, sugerirao mi je da provjerim koliki je hrvatski rekord. Toliko sam bila dobra, ha-ha... Hrvatski rekord u tom je trenu bio 15 metara dublji od moje najveće dubine, koja je iznosila oko 60 metara. Tada sam odlučila – idem ga pokušati oboriti! Preselila sam se nekoliko mjeseci u Dahab, u Egiptu, a trebalo mi je dva mjeseca da srušim taj rekord. Jedan rekord vodio je prema drugome, i ljubav prema tom sportu samo je rasla, preciznije bi zapravo bilo reći – preuzela je veliki dio mojeg života.

Prije pet mjeseci odlučila sam promijeniti trenera. Vitomir Maričić uspio je izvući ono najbolje iz mene, tek smo počeli i rezultati su vrhunski, a sezona skoro pa da još nije ni krenula. Trebao mi je netko da me baš gurne, nisam mogla donijeti bolju odluku. U manje od tri tjedna došli smo do rezultata za koji smo mislili da će nam trebati puno više. I moja i njegova motivacija jako su visoke, sjajno smo “kliknuli”.

---

image
Snimke: Andrea Zuccari
---

Sto metara je iza vas, idete li još dublje?

– Moji su najveći zidovi bili prvo 50 metara, pa 70 metara, pa 90 metara. Sada kad sam postigla 100 metara, sigurno ću probati srušiti još pokoji zid. Sto metara početak je jednog novog poglavlja, novi početak za još veće dubine. Tek sada mi počinje biti stvarno interesantno.

Jeste li se prije ronjenja bavili nekim drugim sportom?

– Cijeli sam život nekako u sportu, ali to nije bila razina kao što je ovo sada. Sport obožavam i bavila sam se raznim stvarima; jako sam voljela tu slobodu, koju, baveći se sportom na visokoj razini, ipak malo izgubiš. Bavila sam se nogometom, to mi je bio najdraži sport, plesala sam sedam godina, igrala sam tenis, dobra sam i u skijanju... Moram priznati da sam u svakom od tih sportova bila dobra, ali ni jedan od njih nije me ni blizu toliko obuzeo kao ronjenje. Svaki bi mi, prije ili poslije, dosadio, a s ronjenjem se dogodio skroz suprotan efekt.

U iznimno fizičke naporne pripreme ne sumnjamo, ali kako se čovjek psihološki priprema na takav jedan pothvat?

– Upravo je ta psihološka strana bila presudna da se počnem intenzivno baviti ronjenjem na dah. Kako funkcionira ljudska glava, jedno je od temeljnih pitanja koja me intrigiraju u životu. Završila sam studij psihologije, tako da je uz sport psihologija ono čime sam se u životu primarno bavila. Zadržati zrak zapravo znači prekinuti najprirodniji instinkt koji nas drži živima. Treba velika psihološka priprema da bi se naučilo zadržati mir u toj situaciji.

Na takvim stvarima radim svaki dan – vježbam druge kako upravljati svojim strahovima, svojim očekivanjima, svojom tjeskobom, vježbam kako održavati fokus putem pozitivnog samogovora, tehnika vizualizacije, svjesnosti, bitno je raditi i na usmjeravanju svojeg fokusa tamo gdje mi to želimo, radimo i na tome da više osjećamo nego što razmišljamo, vježbam kako se odvojiti od svojih emocija... Bitno je sto posto vjerovati svojim sposobnostima i ne ostavljajte mjesta sumnjama. Kad podučavam, moja je glavna domena upravo to. Radim s roniocima na dah, ali tim tehnikama podučavam i druge ljude, mahom menadžere, izvršne direktore, kao i mnoge druge koji su često izloženi stresnim situacijama.

Ronila pod ledom,

skakala iz aviona...

Svaka čast. Znači, vi, dok ronite čak i na toj impozantnoj dubini, ne osjećate ni najmanji strah? Nama se nekako čini da prema takvoj dubini treba imati određeno strahopoštovanje...

– Strah od dubine ili strah hoću li se uspjeti vratiti – to nemam. To sam pobijedila. U meni postoji strah od neuspjeha i lošeg zarona.

---

image

Kad roni, Sanda ne zna za strah

 

Snimke: Andrea Zuccari
---

 

Možete li nam dočarati kako ste se osjećali na toj dubini?

– Isto kako sam se osjećala i na 60 metara, kad sam postigla prvi državni rekord. Osjećala sam se sigurna zbog vlastitih kapaciteta. Nisam razmišljala o tome kako se osjećam, jednostavno sam odradila ono za što sam se pripremila. Kad sam otkinula karton, postala sam svjesna da držim svjetski rekord u džepu i ta je misao trajala dvije sekunde. Onda sam se vratila u svoje tijelo i fokusirala sam se na tehniku, relaksaciju, jer sam imala još 98 metara iznad sebe i nije bilo mjesta ni za što drugo nego za – koncentraciju.

 

Gdje ste sve do sada ronili, što ste sve na tim dubinama vidjeli? Koja su mjesta na vas ostavila najsnažniji dojam?

– Ronila sam svuda po svijetu. Gdje god ugledam more, ja zaronim, ha-ha. Ipak, ne dovoljno koliko bih htjela, jer nemam vremena zbog profesionalnih obaveza. Ipak, ronila sam s dupinima na Sardiniji, u Španjolskoj. Ali želim roniti s kitovima ubojicama u Norveškoj i s morskim psima u Južnoj Africi! Što god more ima ponuditi... ja bih sve to rado osjetila! Kad ronim za gušt, držim oči zatvorene od početka do kraja, na taj način stavljam fokus na doživljaj. Ne vidim ništa oko sebe, ali vidim puno toga u sebi.

 

Ma čekajte, čekajte... ovi kitovi ubojice i morski psi!? Pa to zvuči kao horor... Kako se uopće pripremiti za takvo što?

– Kitovi ubojice u Norveškoj mogu se vidjeti u listopadu. Nemam se što pripremati, imam se samo baciti i vidjeti svojim očima tu ljepotu i i u svoj punoći proživjeti svaki trenutak.

 

U avanturističkom i adrenalinskom smislu sigurno ste prošli štošta. Kakva iskustva pamtite? Negdje smo pročitali i da jedrilicom želite obići svijet...

– Puno manje nego što možda mislite, ali imam planove za neke ekspedicije i avanture. Do sada sam ronila ispod leda, skakala sam iz aviona, probala sam i heli-skiing. Okušala sam se i u penjanju i u surfanju.

---

image
Snimke: Andrea Zuccari
---

 

Na sto adresa

Završili ste psihologiju i međunarodno poslovanje u Parizu, a potom i diplomski studij iz ljudskih resursa u Londonu... Radili ste s autističnom djecom, pri UN-u ste se borili protiv gladi i siromaštva. Svaka vam čast... Možete li nam reći nešto o tim iskustvima?

– To su sve bila iskustva koja su me formirala u osobu koja sam danas. Proširili su mi vidike, otvorili oči na najrazličitije moguće načine. Svako iskustvo ostalo mi je u srcu i toliko mi je toga donijelo. Nikada neću zaboraviti Roberta, prvog dječaka s autizmom s kojim sam radila godinu dana. Uz njega sam shvatila puno toga, on mi je dao puno više nego ja njemu. Radeći u UN-u, došla sam u kontakt s jednom novom stvarnošću. Onom s kojom se suočavaju zemlje Trećeg svijeta, ali koje uz podršku organizacija kao što je UN ipak mogu napredovati. I malo selo s tri kokoši može postati samoodrživo, i malim stvarima uvelike pomažete pojačati kvalitetu života tim ljudima. Ali tu upoznate uistinu najranjiviju skupinu ljudi, ostave na vas snažan dojam koji je teško riječima opisati.

 

Gdje ste sve živjeli, na kojim se relacijama sada odvija vaš život?

– Živjela sam u Hrvatskoj, Austriji, Italiji, Francuskoj, Engleskoj, Španjolskoj... Da vam pravo kažem, ne znam gdje ću sada. U fazi sam života u kojoj imam toliko opcija i mogućnost, i taj osjećaj slobode je prekrasan. Otvorena sam prema svemu!

---

image

’U srpnju idem sa svojim timom na Bahame, u kolovozu je prvenstvo na Karibima, onda u rujnu idem u Limassol‘

Snimke: PROMO
---

 

Kakav vam ronilački plan treninga i natjecanja sada slijedi?

– Prvo me na Krku čeka državno prvenstvo, u lipnju ću trenirati na Kantridi, u srpnju idem sa svojim timom na Bahame, u kolovozu je prvenstvo na Karibima, zatim u rujnu idem u Limassol na svjetsko prvenstvo. Onda ću s trenerom vidjeti gdje ćemo dalje.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BIG BLUE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => BIG BLUE 2 0 9546 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-05-23 10:51:41 [created_by] => 3095 [created_by_alias] => Anita Matić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-05-28 12:57:56 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-05-28 12:57:56 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 594 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Naša psihologinja oborila svjetski rekord u ronjenju na dah, a sad sprema još luđi podvig: 'Ronit ću s morskim psima!' [metakey] => Sanda Delija, Svjetski rekord , 100 metara, psihologinja, avanturistica [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/05\/23\/24953872.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/23\/24953393.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/23\/24953394.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/23\/24953395.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/23\/24953396.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/23\/24953871.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/23\/24953873.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/23\/24953874.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/23\/24953878.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/23\/24953879.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Snimke: Andrea Zuccari","Snimke: PROMO","Snimke: Andrea Zuccari","Snimke: PROMO","Snimke: PROMO","Snimke: PROMO","Snimke: Andrea Zuccari","Snimke: Andrea Zuccari","Snimke: Andrea Zuccari","Snimke: Andrea Zuccari"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","

\u2018\u010cast je biti prva \u017eena iz Hrvatske koja je probila granicu od 100 metara dubine na treningu i\u00a0postigla svjetski\u00a0 rekord sa zaronom na 98 metara u trajanju od tri minute i 58 sekundi\u2018<\/p>","

\u2018Imam planove za neke ekspedicije i avanture\u2018<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

\u2019U srpnju idem sa svojim timom na Bahame, u kolovozu je prvenstvo na Karibima, onda u rujnu idem u Limassol\u2018<\/p>","

Kad roni, Sanda ne zna za strah<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","","","

Najva\u017enija je koncentracija
\n\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_24953872_1920.jpg":"1920x1080","k_24953872_1280.jpg":"1280x1280","k_24953872_1024.jpg":"1024x1024","k_24953872_640.jpg":"640x640","k_24953872_480.jpg":"480x480","k_24953872_340.jpg":"340x340","k_24953872_220.jpg":"220x220","o_24953872_1280.jpg":"1280x853","o_24953872_1024.jpg":"1024x682","o_24953872_640.jpg":"640x426","o_24953872_480.jpg":"480x320","o_24953872_340.jpg":"340x226","o_24953872_220.jpg":"220x146","h_24953872_1280.jpg":"1280x854","h_24953872_1024.jpg":"1024x683","h_24953872_640.jpg":"640x427","h_24953872_480.jpg":"480x320","h_24953872_340.jpg":"340x227","h_24953872_220.jpg":"220x147","pp_24953872_1280.jpg":"1280x1628","pp_24953872_1024.jpg":"1024x1303","pp_24953872_640.jpg":"640x814","pp_24953872_480.jpg":"480x611","pp_24953872_340.jpg":"340x432","pp_24953872_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1200x1600","hd_24953393_1920.jpg":"1920x1080","k_24953393_1280.jpg":"1280x1280","k_24953393_1024.jpg":"1024x1024","k_24953393_640.jpg":"640x640","k_24953393_480.jpg":"480x480","k_24953393_340.jpg":"340x340","k_24953393_220.jpg":"220x220","o_24953393_1280.jpg":"1280x1706","o_24953393_1024.jpg":"1024x1365","o_24953393_640.jpg":"640x853","o_24953393_480.jpg":"480x640","o_24953393_340.jpg":"340x453","o_24953393_220.jpg":"220x293","h_24953393_1280.jpg":"1280x854","h_24953393_1024.jpg":"1024x683","h_24953393_640.jpg":"640x427","h_24953393_480.jpg":"480x320","h_24953393_340.jpg":"340x227","h_24953393_220.jpg":"220x147","pp_24953393_1280.jpg":"1280x1628","pp_24953393_1024.jpg":"1024x1303","pp_24953393_640.jpg":"640x814","pp_24953393_480.jpg":"480x611","pp_24953393_340.jpg":"340x432","pp_24953393_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1599x1186","hd_24953394_1920.jpg":"1920x1080","k_24953394_1280.jpg":"1280x1280","k_24953394_1024.jpg":"1024x1024","k_24953394_640.jpg":"640x640","k_24953394_480.jpg":"480x480","k_24953394_340.jpg":"340x340","k_24953394_220.jpg":"220x220","o_24953394_1280.jpg":"1280x949","o_24953394_1024.jpg":"1024x759","o_24953394_640.jpg":"640x474","o_24953394_480.jpg":"480x356","o_24953394_340.jpg":"340x252","o_24953394_220.jpg":"220x163","h_24953394_1280.jpg":"1280x854","h_24953394_1024.jpg":"1024x683","h_24953394_640.jpg":"640x427","h_24953394_480.jpg":"480x320","h_24953394_340.jpg":"340x227","h_24953394_220.jpg":"220x147","pp_24953394_1280.jpg":"1280x1628","pp_24953394_1024.jpg":"1024x1303","pp_24953394_640.jpg":"640x814","pp_24953394_480.jpg":"480x611","pp_24953394_340.jpg":"340x432","pp_24953394_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_24953395_1920.jpg":"1920x1080","k_24953395_1280.jpg":"1280x1280","k_24953395_1024.jpg":"1024x1024","k_24953395_640.jpg":"640x640","k_24953395_480.jpg":"480x480","k_24953395_340.jpg":"340x340","k_24953395_220.jpg":"220x220","o_24953395_1280.jpg":"1280x1920","o_24953395_1024.jpg":"1024x1536","o_24953395_640.jpg":"640x960","o_24953395_480.jpg":"480x720","o_24953395_340.jpg":"340x510","o_24953395_220.jpg":"220x330","h_24953395_1280.jpg":"1280x854","h_24953395_1024.jpg":"1024x683","h_24953395_640.jpg":"640x427","h_24953395_480.jpg":"480x320","h_24953395_340.jpg":"340x227","h_24953395_220.jpg":"220x147","pp_24953395_1280.jpg":"1280x1628","pp_24953395_1024.jpg":"1024x1303","pp_24953395_640.jpg":"640x814","pp_24953395_480.jpg":"480x611","pp_24953395_340.jpg":"340x432","pp_24953395_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_24953396_1920.jpg":"1920x1080","k_24953396_1280.jpg":"1280x1280","k_24953396_1024.jpg":"1024x1024","k_24953396_640.jpg":"640x640","k_24953396_480.jpg":"480x480","k_24953396_340.jpg":"340x340","k_24953396_220.jpg":"220x220","o_24953396_1280.jpg":"1280x1920","o_24953396_1024.jpg":"1024x1536","o_24953396_640.jpg":"640x960","o_24953396_480.jpg":"480x720","o_24953396_340.jpg":"340x510","o_24953396_220.jpg":"220x330","h_24953396_1280.jpg":"1280x854","h_24953396_1024.jpg":"1024x683","h_24953396_640.jpg":"640x427","h_24953396_480.jpg":"480x320","h_24953396_340.jpg":"340x227","h_24953396_220.jpg":"220x147","pp_24953396_1280.jpg":"1280x1628","pp_24953396_1024.jpg":"1024x1303","pp_24953396_640.jpg":"640x814","pp_24953396_480.jpg":"480x611","pp_24953396_340.jpg":"340x432","pp_24953396_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_24953871_1920.jpg":"1920x1080","k_24953871_1280.jpg":"1280x1280","k_24953871_1024.jpg":"1024x1024","k_24953871_640.jpg":"640x640","k_24953871_480.jpg":"480x480","k_24953871_340.jpg":"340x340","k_24953871_220.jpg":"220x220","o_24953871_1280.jpg":"1280x1920","o_24953871_1024.jpg":"1024x1536","o_24953871_640.jpg":"640x960","o_24953871_480.jpg":"480x720","o_24953871_340.jpg":"340x510","o_24953871_220.jpg":"220x330","h_24953871_1280.jpg":"1280x854","h_24953871_1024.jpg":"1024x683","h_24953871_640.jpg":"640x427","h_24953871_480.jpg":"480x320","h_24953871_340.jpg":"340x227","h_24953871_220.jpg":"220x147","pp_24953871_1280.jpg":"1280x1628","pp_24953871_1024.jpg":"1024x1303","pp_24953871_640.jpg":"640x814","pp_24953871_480.jpg":"480x611","pp_24953871_340.jpg":"340x432","pp_24953871_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_24953873_1920.jpg":"1920x1080","k_24953873_1280.jpg":"1280x1280","k_24953873_1024.jpg":"1024x1024","k_24953873_640.jpg":"640x640","k_24953873_480.jpg":"480x480","k_24953873_340.jpg":"340x340","k_24953873_220.jpg":"220x220","o_24953873_1280.jpg":"1280x1920","o_24953873_1024.jpg":"1024x1536","o_24953873_640.jpg":"640x960","o_24953873_480.jpg":"480x720","o_24953873_340.jpg":"340x510","o_24953873_220.jpg":"220x330","h_24953873_1280.jpg":"1280x854","h_24953873_1024.jpg":"1024x683","h_24953873_640.jpg":"640x427","h_24953873_480.jpg":"480x320","h_24953873_340.jpg":"340x227","h_24953873_220.jpg":"220x147","pp_24953873_1280.jpg":"1280x1628","pp_24953873_1024.jpg":"1024x1303","pp_24953873_640.jpg":"640x814","pp_24953873_480.jpg":"480x611","pp_24953873_340.jpg":"340x432","pp_24953873_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_24953874_1920.jpg":"1920x1080","k_24953874_1280.jpg":"1280x1280","k_24953874_1024.jpg":"1024x1024","k_24953874_640.jpg":"640x640","k_24953874_480.jpg":"480x480","k_24953874_340.jpg":"340x340","k_24953874_220.jpg":"220x220","o_24953874_1280.jpg":"1280x1920","o_24953874_1024.jpg":"1024x1536","o_24953874_640.jpg":"640x960","o_24953874_480.jpg":"480x720","o_24953874_340.jpg":"340x510","o_24953874_220.jpg":"220x330","h_24953874_1280.jpg":"1280x854","h_24953874_1024.jpg":"1024x683","h_24953874_640.jpg":"640x427","h_24953874_480.jpg":"480x320","h_24953874_340.jpg":"340x227","h_24953874_220.jpg":"220x147","pp_24953874_1280.jpg":"1280x1628","pp_24953874_1024.jpg":"1024x1303","pp_24953874_640.jpg":"640x814","pp_24953874_480.jpg":"480x611","pp_24953874_340.jpg":"340x432","pp_24953874_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1079x1923","hd_24953878_1920.jpg":"1920x1080","k_24953878_1280.jpg":"1280x1280","k_24953878_1024.jpg":"1024x1024","k_24953878_640.jpg":"640x640","k_24953878_480.jpg":"480x480","k_24953878_340.jpg":"340x340","k_24953878_220.jpg":"220x220","o_24953878_1280.jpg":"1280x2281","o_24953878_1024.jpg":"1024x1824","o_24953878_640.jpg":"640x1140","o_24953878_480.jpg":"480x855","o_24953878_340.jpg":"340x605","o_24953878_220.jpg":"220x392","h_24953878_1280.jpg":"1280x854","h_24953878_1024.jpg":"1024x683","h_24953878_640.jpg":"640x427","h_24953878_480.jpg":"480x320","h_24953878_340.jpg":"340x227","h_24953878_220.jpg":"220x147","pp_24953878_1280.jpg":"1280x1628","pp_24953878_1024.jpg":"1024x1303","pp_24953878_640.jpg":"640x814","pp_24953878_480.jpg":"480x611","pp_24953878_340.jpg":"340x432","pp_24953878_220.jpg":"220x280"},{"size0":"625x1126","hd_24953879_1920.jpg":"1920x1080","k_24953879_1280.jpg":"1280x1280","k_24953879_1024.jpg":"1024x1024","k_24953879_640.jpg":"640x640","k_24953879_480.jpg":"480x480","k_24953879_340.jpg":"340x340","k_24953879_220.jpg":"220x220","o_24953879_1280.jpg":"1280x2306","o_24953879_1024.jpg":"1024x1844","o_24953879_640.jpg":"640x1153","o_24953879_480.jpg":"480x864","o_24953879_340.jpg":"340x612","o_24953879_220.jpg":"220x396","h_24953879_1280.jpg":"1280x854","h_24953879_1024.jpg":"1024x683","h_24953879_640.jpg":"640x427","h_24953879_480.jpg":"480x320","h_24953879_340.jpg":"340x227","h_24953879_220.jpg":"220x147","pp_24953879_1280.jpg":"1280x1628","pp_24953879_1024.jpg":"1024x1303","pp_24953879_640.jpg":"640x814","pp_24953879_480.jpg":"480x611","pp_24953879_340.jpg":"340x432","pp_24953879_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7429206 Threads: 1 Questions: 1598126644 Slow queries: 4743528 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110473050 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/nasa-psihologinja-oborila-svjetski-rekord-u-ronjenju-na-dah-a-sad-sprema-jos-ludi-podvig-ronit-cu-s-morskim-psima-1293786 [printLink] => /mozaik/zivot/nasa-psihologinja-oborila-svjetski-rekord-u-ronjenju-na-dah-a-sad-sprema-jos-ludi-podvig-ronit-cu-s-morskim-psima-1293786?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 690074 [name] => Sanda Delija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-08 10:22:30 [main_article_id] => 0 [alias] => sanda-delija [link] => /tag/sanda-delija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 334000 [name] => svjetski rekord [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => svjetski-rekord [link] => /tag/svjetski-rekord ) [2] => stdClass Object ( [id] => 404199 [name] => 100 metara [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => 100-metara [link] => /tag/100-metara ) [3] => stdClass Object ( [id] => 415160 [name] => psihologinja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => psihologinja [link] => /tag/psihologinja ) [4] => stdClass Object ( [id] => 717875 [name] => avanturistica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-28 14:59:07 [main_article_id] => 0 [alias] => avanturistica [link] => /tag/avanturistica ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BIG BLUE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Naša psihologinja oborila svjetski rekord u ronjenju na dah, a sad sprema još luđi podvig: ‘Ronit ću s morskim psima!‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3095 [name] => Anita Matić [username] => anita-mati [email] => anita-mati@sd.hr [password] => $2y$10$GjpBtNa.YRMDPnrRjunSLO2dRI1pWs.zFfgFXxSc2DO6OWvNbQp1K [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/anita-matic-3095 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1613 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/ceaf3f62415cf4b539552b7ff1377124?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/23/24953872.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Snimke: Andrea Zuccari [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/23/24953872.jpg [title] => Snimke: Andrea Zuccari ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/23/24953393.jpg [title] => Snimke: PROMO ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/23/24953394.jpg [title] => Snimke: Andrea Zuccari ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/23/24953395.jpg [title] =>

‘Čast je biti prva žena iz Hrvatske koja je probila granicu od 100 metara dubine na treningu i postigla svjetski  rekord sa zaronom na 98 metara u trajanju od tri minute i 58 sekundi‘

Snimke: PROMO ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/23/24953396.jpg [title] =>

‘Imam planove za neke ekspedicije i avanture‘

 

Snimke: PROMO ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/23/24953871.jpg [title] =>

’U srpnju idem sa svojim timom na Bahame, u kolovozu je prvenstvo na Karibima, onda u rujnu idem u Limassol‘

Snimke: PROMO ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/23/24953873.jpg [title] =>

Kad roni, Sanda ne zna za strah

 

Snimke: Andrea Zuccari ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/23/24953874.jpg [title] => Snimke: Andrea Zuccari ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/23/24953878.jpg [title] => Snimke: Andrea Zuccari ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/23/24953879.jpg [title] =>

Najvažnija je koncentracija
 

Snimke: Andrea Zuccari ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Sanda Delija sigurno će pamtiti 15. svibnja 2023. do kraja svoga života – tog je dana ostvarila svjetski rekord u ronjenju na dah. Nastupivši u egipatskom Sharm el-Sheikhu na Freediving World Cupu, tog je dana pomaknula vlastite granice. Nije joj prvi put, a vjerojatno ni zadnji.

– Čast je biti prva žena iz Hrvatske koja je probila granicu od 100 metara dubine na treningu, odnosno postigla i AIDA svjetski dubinski rekord sa zaronom na 98 metara u trajanju od tri minute i 58 sekundi. Ovo je početak jednog novog poglavlja, gdje će motivacija biti snovi, želja i vizija.

Želim dalje pomicati svoje granice i spremna sam na sve prepreke i teškoće koje to nužno nosi sa sobom. Spremna sam za nastavak trening-plana i na novi ciklus priprema koje programira moj trener Vitomir Maričić, te je novi fokus na nadolazećem svjetskom prvenstvu. Točno prije pet godina postigla sam svoj prvi državni rekord, a evo sada je pao i prvi svjetski rekord! – kazala je Sanda Delija, koja je u ostvarenje ovoga sna utkala svu svoju energiju, vrijeme, snagu... Isplatilo se!

Ova vrsna sportašica iz Rijeke, ali i psihologinja koja je radeći pri UN-u pomagala siromašnima i obespravljenima, ima neumoran i avanturistički duh. Kako je krenula u priču s ronjenjem, kako se čovjek osjeća na tolikoj dubini i na koji način uopće pripremiti glavu za jedan takav pothvat?

---

image

‘Čast je biti prva žena iz Hrvatske koja je probila granicu od 100 metara dubine na treningu i postigla svjetski  rekord sa zaronom na 98 metara u trajanju od tri minute i 58 sekundi‘

Snimke: PROMO
---

Sve je krenulo na Silbi...

Vaš fascinantan rekord s razlogom je silno odjeknuo. Mnoge zanima, zapravo, kako je došlo do njega. Kada ste počeli s ronjenjem, onako zaozbiljno, kako je tekao vaš ronilački put i kako je došlo do ovog rezultata?

– Prije sedam godina stigla sam na Silbu, gdje sam kao dijete često provodila svoja ljeta. Tamo je bio i moj prijatelj kojemu je podvodni ribolov velika ljubav, a kako sam ja kao dijete lovila ribu, ali s kopna, odlučila sam jedan dan otići s njim, čisto da vidim kako to izgleda. Dao mi je pušku i tada sam uhvatila svoju prvu ribu, uspjela sam i zadržati dah i doći do ulova. Momentalno sam se zaljubila u ronjenje i čim sam se vratila u Trst, upisala sam tečaj ronjenja na dah – htjela sam naučiti nešto više o toj disciplini, naučiti kako što duže zadržati dah.

I tako je zapravo sve počelo, jedan tečaj vodio je drugom, instruktori su primijetili moj talent pa su me i sami gurali da postanem instruktorica. Trenirala sam s jednim dečkom koji je već duže ronio, a kad me je vidio, sugerirao mi je da provjerim koliki je hrvatski rekord. Toliko sam bila dobra, ha-ha... Hrvatski rekord u tom je trenu bio 15 metara dublji od moje najveće dubine, koja je iznosila oko 60 metara. Tada sam odlučila – idem ga pokušati oboriti! Preselila sam se nekoliko mjeseci u Dahab, u Egiptu, a trebalo mi je dva mjeseca da srušim taj rekord. Jedan rekord vodio je prema drugome, i ljubav prema tom sportu samo je rasla, preciznije bi zapravo bilo reći – preuzela je veliki dio mojeg života.

Prije pet mjeseci odlučila sam promijeniti trenera. Vitomir Maričić uspio je izvući ono najbolje iz mene, tek smo počeli i rezultati su vrhunski, a sezona skoro pa da još nije ni krenula. Trebao mi je netko da me baš gurne, nisam mogla donijeti bolju odluku. U manje od tri tjedna došli smo do rezultata za koji smo mislili da će nam trebati puno više. I moja i njegova motivacija jako su visoke, sjajno smo “kliknuli”.

---

image
Snimke: Andrea Zuccari
---

Sto metara je iza vas, idete li još dublje?

– Moji su najveći zidovi bili prvo 50 metara, pa 70 metara, pa 90 metara. Sada kad sam postigla 100 metara, sigurno ću probati srušiti još pokoji zid. Sto metara početak je jednog novog poglavlja, novi početak za još veće dubine. Tek sada mi počinje biti stvarno interesantno.

Jeste li se prije ronjenja bavili nekim drugim sportom?

– Cijeli sam život nekako u sportu, ali to nije bila razina kao što je ovo sada. Sport obožavam i bavila sam se raznim stvarima; jako sam voljela tu slobodu, koju, baveći se sportom na visokoj razini, ipak malo izgubiš. Bavila sam se nogometom, to mi je bio najdraži sport, plesala sam sedam godina, igrala sam tenis, dobra sam i u skijanju... Moram priznati da sam u svakom od tih sportova bila dobra, ali ni jedan od njih nije me ni blizu toliko obuzeo kao ronjenje. Svaki bi mi, prije ili poslije, dosadio, a s ronjenjem se dogodio skroz suprotan efekt.

U iznimno fizičke naporne pripreme ne sumnjamo, ali kako se čovjek psihološki priprema na takav jedan pothvat?

– Upravo je ta psihološka strana bila presudna da se počnem intenzivno baviti ronjenjem na dah. Kako funkcionira ljudska glava, jedno je od temeljnih pitanja koja me intrigiraju u životu. Završila sam studij psihologije, tako da je uz sport psihologija ono čime sam se u životu primarno bavila. Zadržati zrak zapravo znači prekinuti najprirodniji instinkt koji nas drži živima. Treba velika psihološka priprema da bi se naučilo zadržati mir u toj situaciji.

Na takvim stvarima radim svaki dan – vježbam druge kako upravljati svojim strahovima, svojim očekivanjima, svojom tjeskobom, vježbam kako održavati fokus putem pozitivnog samogovora, tehnika vizualizacije, svjesnosti, bitno je raditi i na usmjeravanju svojeg fokusa tamo gdje mi to želimo, radimo i na tome da više osjećamo nego što razmišljamo, vježbam kako se odvojiti od svojih emocija... Bitno je sto posto vjerovati svojim sposobnostima i ne ostavljajte mjesta sumnjama. Kad podučavam, moja je glavna domena upravo to. Radim s roniocima na dah, ali tim tehnikama podučavam i druge ljude, mahom menadžere, izvršne direktore, kao i mnoge druge koji su često izloženi stresnim situacijama.

Ronila pod ledom,

skakala iz aviona...

Svaka čast. Znači, vi, dok ronite čak i na toj impozantnoj dubini, ne osjećate ni najmanji strah? Nama se nekako čini da prema takvoj dubini treba imati određeno strahopoštovanje...

– Strah od dubine ili strah hoću li se uspjeti vratiti – to nemam. To sam pobijedila. U meni postoji strah od neuspjeha i lošeg zarona.

---

image

Kad roni, Sanda ne zna za strah

 

Snimke: Andrea Zuccari
---

 

Možete li nam dočarati kako ste se osjećali na toj dubini?

– Isto kako sam se osjećala i na 60 metara, kad sam postigla prvi državni rekord. Osjećala sam se sigurna zbog vlastitih kapaciteta. Nisam razmišljala o tome kako se osjećam, jednostavno sam odradila ono za što sam se pripremila. Kad sam otkinula karton, postala sam svjesna da držim svjetski rekord u džepu i ta je misao trajala dvije sekunde. Onda sam se vratila u svoje tijelo i fokusirala sam se na tehniku, relaksaciju, jer sam imala još 98 metara iznad sebe i nije bilo mjesta ni za što drugo nego za – koncentraciju.

 

Gdje ste sve do sada ronili, što ste sve na tim dubinama vidjeli? Koja su mjesta na vas ostavila najsnažniji dojam?

– Ronila sam svuda po svijetu. Gdje god ugledam more, ja zaronim, ha-ha. Ipak, ne dovoljno koliko bih htjela, jer nemam vremena zbog profesionalnih obaveza. Ipak, ronila sam s dupinima na Sardiniji, u Španjolskoj. Ali želim roniti s kitovima ubojicama u Norveškoj i s morskim psima u Južnoj Africi! Što god more ima ponuditi... ja bih sve to rado osjetila! Kad ronim za gušt, držim oči zatvorene od početka do kraja, na taj način stavljam fokus na doživljaj. Ne vidim ništa oko sebe, ali vidim puno toga u sebi.

 

Ma čekajte, čekajte... ovi kitovi ubojice i morski psi!? Pa to zvuči kao horor... Kako se uopće pripremiti za takvo što?

– Kitovi ubojice u Norveškoj mogu se vidjeti u listopadu. Nemam se što pripremati, imam se samo baciti i vidjeti svojim očima tu ljepotu i i u svoj punoći proživjeti svaki trenutak.

 

U avanturističkom i adrenalinskom smislu sigurno ste prošli štošta. Kakva iskustva pamtite? Negdje smo pročitali i da jedrilicom želite obići svijet...

– Puno manje nego što možda mislite, ali imam planove za neke ekspedicije i avanture. Do sada sam ronila ispod leda, skakala sam iz aviona, probala sam i heli-skiing. Okušala sam se i u penjanju i u surfanju.

---

image
Snimke: Andrea Zuccari
---

 

Na sto adresa

Završili ste psihologiju i međunarodno poslovanje u Parizu, a potom i diplomski studij iz ljudskih resursa u Londonu... Radili ste s autističnom djecom, pri UN-u ste se borili protiv gladi i siromaštva. Svaka vam čast... Možete li nam reći nešto o tim iskustvima?

– To su sve bila iskustva koja su me formirala u osobu koja sam danas. Proširili su mi vidike, otvorili oči na najrazličitije moguće načine. Svako iskustvo ostalo mi je u srcu i toliko mi je toga donijelo. Nikada neću zaboraviti Roberta, prvog dječaka s autizmom s kojim sam radila godinu dana. Uz njega sam shvatila puno toga, on mi je dao puno više nego ja njemu. Radeći u UN-u, došla sam u kontakt s jednom novom stvarnošću. Onom s kojom se suočavaju zemlje Trećeg svijeta, ali koje uz podršku organizacija kao što je UN ipak mogu napredovati. I malo selo s tri kokoši može postati samoodrživo, i malim stvarima uvelike pomažete pojačati kvalitetu života tim ljudima. Ali tu upoznate uistinu najranjiviju skupinu ljudi, ostave na vas snažan dojam koji je teško riječima opisati.

 

Gdje ste sve živjeli, na kojim se relacijama sada odvija vaš život?

– Živjela sam u Hrvatskoj, Austriji, Italiji, Francuskoj, Engleskoj, Španjolskoj... Da vam pravo kažem, ne znam gdje ću sada. U fazi sam života u kojoj imam toliko opcija i mogućnost, i taj osjećaj slobode je prekrasan. Otvorena sam prema svemu!

---

image

’U srpnju idem sa svojim timom na Bahame, u kolovozu je prvenstvo na Karibima, onda u rujnu idem u Limassol‘

Snimke: PROMO
---

 

Kakav vam ronilački plan treninga i natjecanja sada slijedi?

– Prvo me na Krku čeka državno prvenstvo, u lipnju ću trenirati na Kantridi, u srpnju idem sa svojim timom na Bahame, u kolovozu je prvenstvo na Karibima, zatim u rujnu idem u Limassol na svjetsko prvenstvo. Onda ću s trenerom vidjeti gdje ćemo dalje.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Snimke: Andrea Zuccari Snimke: PROMO Snimke: Andrea Zuccari Snimke: PROMO Snimke: PROMO Snimke: PROMO Snimke: Andrea Zuccari Snimke: Andrea Zuccari Snimke: Andrea Zuccari Snimke: Andrea Zuccari
Snimke: PROMO

‘Čast je biti prva žena iz Hrvatske koja je probila granicu od 100 metara dubine na treningu i postigla svjetski  rekord sa zaronom na 98 metara u trajanju od tri minute i 58 sekundi‘

Snimke: PROMO

‘Imam planove za neke ekspedicije i avanture‘

 

Snimke: PROMO

’U srpnju idem sa svojim timom na Bahame, u kolovozu je prvenstvo na Karibima, onda u rujnu idem u Limassol‘

Snimke: Andrea Zuccari

Kad roni, Sanda ne zna za strah

 

Snimke: Andrea Zuccari

Najvažnija je koncentracija
 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/nasa-psihologinja-oborila-svjetski-rekord-u-ronjenju-na-dah-a-sad-sprema-jos-ludi-podvig-ronit-cu-s-morskim-psima-1293786 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=40b4db297efaa8f904d6dad63ed60f186b4d225e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Na%C5%A1a+psihologinja+oborila+svjetski+rekord+u+ronjenju+na+dah%2C+a+sad+sprema+jo%C5%A1+lu%C4%91i+podvig%3A+%E2%80%98Ronit+%C4%87u+s+morskim+psima%21%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fnasa-psihologinja-oborila-svjetski-rekord-u-ronjenju-na-dah-a-sad-sprema-jos-ludi-podvig-ronit-cu-s-morskim-psima-1293786 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fnasa-psihologinja-oborila-svjetski-rekord-u-ronjenju-na-dah-a-sad-sprema-jos-ludi-podvig-ronit-cu-s-morskim-psima-1293786 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BIG BLUE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
ŽivotBIG BLUE

Naša psihologinja oborila svjetski rekord u ronjenju na dah, a sad sprema još luđi podvig: ‘Ronit ću s morskim psima!‘

Piše Anita Matić
28. svibnja 2023. - 14:57

Sanda Delija sigurno će pamtiti 15. svibnja 2023. do kraja svoga života – tog je dana ostvarila svjetski rekord u ronjenju na dah. Nastupivši u egipatskom Sharm el-Sheikhu na Freediving World Cupu, tog je dana pomaknula vlastite granice. Nije joj prvi put, a vjerojatno ni zadnji.

– Čast je biti prva žena iz Hrvatske koja je probila granicu od 100 metara dubine na treningu, odnosno postigla i AIDA svjetski dubinski rekord sa zaronom na 98 metara u trajanju od tri minute i 58 sekundi. Ovo je početak jednog novog poglavlja, gdje će motivacija biti snovi, želja i vizija.

Želim dalje pomicati svoje granice i spremna sam na sve prepreke i teškoće koje to nužno nosi sa sobom. Spremna sam za nastavak trening-plana i na novi ciklus priprema koje programira moj trener Vitomir Mariči...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 09:30