StoryEditorOCM
ŽivotVELIKODUŠNOST

Napojnica od 10.000 dolara pretvara se u noćnu moru za američku konobaricu: nakon nekoliko dana dobila je otkaz

Piše MOZAIK SD
22. veljače 2024. - 07:01

Linsey Huff, mlada razvedena majka, dugi niz godina radila je kao konobarica u restoranu u američkom gradu Benton Harboru u Michiganu. U ponedjeljak, 5. veljače, kada je započela novi tjedan na poslu, mlada žena poslužila je starijeg muškarca koji se upravo vratio sa sprovoda i želio je skrenuti misli sa tužnih stvari uz kavu. Pogođen smrću svog prijatelja, muškarac je želio učiniti dobro oko sebe, u spomen na svoju pokojnu voljenu osobu. Odlučio je dati Linsey kuvertu s napojnicom od 10.000 dolara. Jedino što je tražio bilo je da Linsey podijeli ovu svotu sa svim svojim kolegama.

Oduševljena, Linsey je odmah podijelila dobre vijesti s ostalim konobaricama. Odlučili su podijeliti novac među sobom: svatko je zadržao oko 1200 dolara (1100 eura). Nakon toga, jedan od Linseyjinih kolega rekao je lokalnoj postaji WNDU da su "svi članovi osoblja u to vrijeme financijski prolazili kroz teško razdoblje". "Ova suma nam je odlično došla", rekao je isti kolega.

OTKAZ

Ali ova napojnica pretvorila se u pravo iskušenje nekoliko dana kasnije. Zaposlenici koji su radili u kuhinji saznali su za ovu priču. Nisu primili nikakav novac, jer je podijeljen samo među konobaricama u restoranu. Osjećajući se isključenima, zatražili su objašnjenje od Linsey. Konobarica je zatim odgovorila kako će o tome razgovarati sa šefovima kako bi okončala sukob. Vodstvo tvrtke nije krivilo Linsey što je prihvatila napojnicu od 10.000 dolara ili je podijelila sa svojim kolegama. Umjesto toga, zamolili su mladu ženu da navede imena ljudi koji su se žalili da nisu primili dio novca.

image
Shutterstock

Ali Linsey je odbila otkriti te ljude. "Nisam željela stvarati više problema. Samo sam htjela podršku uprave da stane na kraj ovoj priči", rekla je američkim medijima. Konobarica je kasnije otpuštena jer je "odbila surađivati", rekao je njezin odvjetnik. Na društvenim mrežama mlada majka dijeli svoje razočaranje i tugu. "Jedan tjedan sam hvaljena zaposlenica, a preko noći ostajem bez posla prvi put u 15 godina."

TVRTKA DAJE SVOJU VERZIJU ČINJENICA

U priopćenju objavljenom na Facebooku, vlasnici Mason Jar Cafea kažu da slučaj napojnice nije igrao nikakvu ulogu u otkazu konobarici. "Nismo donijeli ovu odluku na brzinu ili olako", navodi se u priopćenju. Ne navodi se konkretan razlog za smjenu. "Vrlo smo vezani za naše osoblje", dodaje uprava. "Činimo sve što je u našoj moći da ne izgubimo svoje zaposlenike." Tvrtka zaključuje: "Ne možemo komentirati razlog njezinog otkaza zbog radnog prava i zaštititi dotično osoblje."

Sa svoje strane, Linsey Huff tvrdi da je verzija vlasnika tvrtke potpuno lažna. Kaže da se osjećala prisiljenom angažirati odvjetnika jer su joj menadžeri navodno prijetili tužbom ako ne prestane govoriti o otkazu na društvenim mrežama. "Rekli su joj da će je tužiti i tražiti novac", rekao je njezin odvjetnik za Guardian. Dodaje kako ovaj slučaj nikada nije trebao poprimiti takvu veličinu.

"Izgubila je posao zbog svoje velikodušnosti i zato što je podijelila novac koji je dobila od nekoga tko je također bio velikodušan", rekao je odvjetnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 17:56