stdClass Object ( [id] => 154576 [title] => MOJ SPLIT Goran Karan: Bače mi pružaju zdravu zezanciju, a Marjan mir i inspiraciju [alias] => moj-split-goran-karan-bace-mi-pruzaju-zdravu-zezanciju-a-marjan-mir-i-inspiraciju [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Split je gušt. Split je super grad za život. Pogotovo njegov dnevni đir. Ako sjednete na prava dva mjesta, proći će svi koje ste tražili u posljednja dva mjeseca do danas − kaže Goran Karan, glazbenik koji je proputovao svijeta i povremeno živio u nekolicini europskih gradova da bi se na koncu skrasio u svojemu ishodištu. Iako ga profesija svako malo odvuče u nove sredine, rodni je grad u njegovu srcu bez premca.

Di su vespe, a di je ‘hipijana’

− Dok ne odete nekamo vani, uzimate stvari zdravo za gotovo, sve te komparativne prednosti poput hodanja u majicama kratkih rukava šest mjeseci godišnje. Ali, nije samo klima u pitanju... Split je dovoljno velik, a opet dovoljno malen − grad po mjeri. I nije istina da “vuče” na lijenost, ovdje napravim puno više posla nego bilo gdje drugdje.

U Zagrebu su investicijske strukture, ali tamo mi je za tri kvalitetna poslovna sastanka potrebno devet sati radnog dana. Osim toga, tamo je na snazi ta euro siva boja, prirodni su elementi ovdje puno izraženiji – s osmijehom objašnjava popularni glazbenik prebirući po omiljenim adresama rodnoga grada. A njih je, veli, puno. Nekad su, u njegovim mlađim danima, to bili TOK, u kojemu su svirali novi bendovi, i popularni “Džaja“, a prilično rijetko disko-klubovi koje je obilazio po nuždi.

‘Ako sam u Splitu, na Bače znam pobjeći sat do sat i pol vremena dnevno’
Prolazilo se i preko Katalinića brijega, ljubovalo na njegovim sikama, muvalo po Rivi, gdje se točno znalo gdje tko stoji – “di su vespe, a di je hipijana“, obilazilo brojne ljetne terase po gradu... No, i onda, baš kao i danas, Bačvice su bile neizbježne. − Naučio sam plivati na Zvončacu, ali je na Bače bio gušt doći se igrati. Protuekološki bismo ubrali dvije grane tamarisa i zabili ih u pijesak, a potom igrali glavomet, picigin ili nešto slično.

Krenuli bismo već od osam i pol ujutro, jer se znalo da je u jedan sat ručak. Bačvice su bile moj prvi izbor u tim nekim dječačkim danima, a kasnije, u 80-ima, pred kraj srednje škole, tu smo dolazili s gitarama i “pojačivačima” raspoloženja na mjesto današnjega kafića “Žbirac”. Tu su se razmjenjivala iskustva i događale prve romanse, a palo bi i koje noćno kupanje – prisjeća se Goran Karan.

Ništa se u njegovu slučaju nije promijenilo ni kad se iz centra grada preselio u Split 3. Svakodnevno je dolazio na Bačvice. Mogle su, smije se, padati i sjekire, ali kad je čovjek mlad, ništa nije problem. Osim toga, u to vrijeme nije bilo mobitela, dogovori su “padali” dan prije i svi su ih se držali. Jer, ako bi tko slučajno zakasnio, ne bi znao gdje je otišla ekipa.

Kupaće uvijek u autu

− Zato i danas volim doći na Bače. Najprije, picigin je totalno netipičan za Split, iako je zapravo jako tipičan. Nema natjecanja. To je igra koju igra pet ljudi, bacaju se svojom voljom kao da tijela nisu njihova. Sve počiva na dobroj volji i na igri, utoliko je simpatično. Druga stvar koja je odlična jest činjenica što picigin okuplja ekipu od 7 do 77. Uz respekt koji ide prema godinama, mentalno su svi ipak vršnjaci. I to je jedan Split koji ne mogu naći na nekim drugim mjestima.

Ako sam u Splitu, na Bače znam pobjeći sat do sat i pol vremena dnevno. Kupaće gaće i dva-tri baluna za picigin uvijek su mi u automobilu. Ako je lijepo vrijeme, tu sam. Zdrava je zezancija, prolaze ljubitelji Bačvica i picigina, šetači, djeca... Što bi rekao prof. Veršić: “Bačvice su najveće lječilište otvorenog tipa u zemlji.” Zaista je tako. “Napunite” se sastancima i ostalim čudima, pa trebate negdje izaći. U tom slučaju postoje dva rješenja – “uštekate” se u Bačvice ili, što sam nedavno patentirao, negdje u maslinu.

I onda je sve u redu – kaže Karan, priznajući kako ni danas nema dijelova grada koje zaobilazi, no neki ipak ostavljaju malo lošiji okus. − Prođem ja i danas preko Rive, samo što ono groblje viljuškara malo naginje na nešto prijeteće. Strana do mora je O.K., one prve svjetiljke su još prolazna ocjena, ali groblje viljuškara baš i ne. Sve je tehnologizirano, pa se od toga ne vidi ono iza što vrijedi.

Tko je prvi put vidi, vjerojatno mu je dobro, ali ja se sjećam i bolje vizure. Osim toga, malo zna biti i vruće kad se ona ploča dolje zagrije. Ne znam jesu li razmislili o zakupu, mogle bi se preko dana peći kokice i ostalo. Šalim se... Tehnobeton. Niti volim techno niti volim beton. Ali, bilo je i gorih manifestacija, kad je Riva svojedobno bila asfaltirana, bilo je još gore.

Ali, dobro, proći će i to. Nekako će to zaživjeti, život nađe put, uđe na najmanju rupu – kritički će, ali i pomirljivo glazbenik, ne skrivajući zadovoljstvo zbog činjenice što u srcu Splita postoji oaza imena Marjan, neizostavan dio njegove dnevne rutine. Ima, kaže, jedna stijena, negdje u ravnini s rampom na Institutu, kamo voli otići. Super mu je ta neka fina samoća koju nudi Marjan.

Šetnica do Dubrovnika

− Ustanem rano, ako nisam došao kući u neku nebuloznu uru, jer radi djece i radi đira volim ujutro napraviti sve što mogu svježe glave, i to do nekih 11 sati. Tada nastupa prva stanka, što opet ovisi o suncu. U tom periodu nastojim sat i pol pobjeći u sfere pjesništva.

‘Nije istina da Split vuče na lijenost, ovdje napravim puno više posla nego bilo gdje drugdje’
Zapravo stalno nešto radim, kakvo god da je opuštanje na snazi, moram pisati pjesme. Neki put kombijem odem na Marjan, uzmem gitaru, otvorim prozor i nešto izađe. Zadnji put je bilo dobro, dolazila je nevera sa Šolte i ušla je u pjesmu. Ima jedna pjesma koja je tamo nastala, zove se “Lipo misto”, tamo sam i pokojnom Zdenku Runjiću napisao “Nisan ti sve reka”.

Na Marjanu nema vreve, nema mobitela, pa nisu monasi tamo bezveze boravili u onim pećinama. Ostalo je na Marjanu tog duha. Nitko nikoga ne dira. Mir. To su te prednosti Splita – apostrofira Goran Karan, ne skrivajući i kako u njegovoj mašti tu i tamo sijevne misao o jednoj šetnici od Splita do Dubrovnika. E, tek bi to bila rajska staza...

Mirela Goreta
Snimio ANTE ČIZMIĆ/CROPIX

Get ne smije postati Disneyland

Đardin su podšišali više nego što bih to volio. Ali, još nije zaživio, njegova funkcija se još nije razvila. Treba izbjegavati da se Get pretvori u Disneyland i uzeti u obzir da neki ljudi još žive tamo, da se u središtu grada obavljaju neki poslovi. Dok ima života unutar Geta znači da nije u pitanju Disneyland – kaže glazbenik.

Najčišće more na Mediteranu

− U Getu smo svojedobno znali kopati po tada još neistraženim podrumima. Jednom sam iza Vestibula našao strelicu dok smo igrali grupa traži grupu. Moram reći i da “Parkovi i nasadi” danas bolje rade svoj posao nego što su to nekada činili. Bačvice su čiste, ne postoji čišća plaža u gradu, možda na cijelom Mediteranu. Čišće su nego cijeli Marjan i okolica. Dođite pa vidite – poziva Karan.


[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Neki put odem na Marjan kombijem, uzmem gitaru, otvorim prozor i nešto izađe. Zadnji put je bilo dobro, dolazila je nevera sa Šolte i ušla je u pjesmu. Ima jedna pjesma koja je tamo nastala, zove se ‘Lipo misto’, tamo sam i pokojnom Zdenku Runjiću nap [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => proputovao je svijeta i povremeno živio u nekolicini europskih gradova, da bi se na koncu skrasio u svojemu ishodištu  [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-01-15 17:01:09 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-01-17 20:54:09 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-01-15 22:20:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6096 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2012/01/15/Panorama/GORANKARAN00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x230" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15163012 Threads: 3 Questions: 3166595811 Slow queries: 7088762 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235282865 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/moj-split-goran-karan-bace-mi-pruzaju-zdravu-zezanciju-a-marjan-mir-i-inspiraciju-154576 [printLink] => /mozaik/zivot/moj-split-goran-karan-bace-mi-pruzaju-zdravu-zezanciju-a-marjan-mir-i-inspiraciju-154576?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 230178 [name] => gorankaran [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gorankaran [link] => /tag/gorankaran ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Neki put odem na Marjan kombijem, uzmem gitaru, otvorim prozor i nešto izađe. Zadnji put je bilo dobro, dolazila je nevera sa Šolte i ušla je u pjesmu. Ima jedna pjesma koja je tamo nastala, zove se ‘Lipo misto’, tamo sam i pokojnom Zdenku Runjiću nap [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => proputovao je svijeta i povremeno živio u nekolicini europskih gradova, da bi se na koncu skrasio u svojemu ishodištu  [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => MOJ SPLIT Goran Karan: Bače mi pružaju zdravu zezanciju, a Marjan mir i inspiraciju [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-21-07-47-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/01/15/Panorama/GORANKARAN00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/01/15/Panorama/GORANKARAN00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Split je gušt. Split je super grad za život. Pogotovo njegov dnevni đir. Ako sjednete na prava dva mjesta, proći će svi koje ste tražili u posljednja dva mjeseca do danas − kaže Goran Karan, glazbenik koji je proputovao svijeta i povremeno živio u nekolicini europskih gradova da bi se na koncu skrasio u svojemu ishodištu. Iako ga profesija svako malo odvuče u nove sredine, rodni je grad u njegovu srcu bez premca.

Di su vespe, a di je ‘hipijana’

− Dok ne odete nekamo vani, uzimate stvari zdravo za gotovo, sve te komparativne prednosti poput hodanja u majicama kratkih rukava šest mjeseci godišnje. Ali, nije samo klima u pitanju... Split je dovoljno velik, a opet dovoljno malen − grad po mjeri. I nije istina da “vuče” na lijenost, ovdje napravim puno više posla nego bilo gdje drugdje.

U Zagrebu su investicijske strukture, ali tamo mi je za tri kvalitetna poslovna sastanka potrebno devet sati radnog dana. Osim toga, tamo je na snazi ta euro siva boja, prirodni su elementi ovdje puno izraženiji – s osmijehom objašnjava popularni glazbenik prebirući po omiljenim adresama rodnoga grada. A njih je, veli, puno. Nekad su, u njegovim mlađim danima, to bili TOK, u kojemu su svirali novi bendovi, i popularni “Džaja“, a prilično rijetko disko-klubovi koje je obilazio po nuždi.

‘Ako sam u Splitu, na Bače znam pobjeći sat do sat i pol vremena dnevno’
Prolazilo se i preko Katalinića brijega, ljubovalo na njegovim sikama, muvalo po Rivi, gdje se točno znalo gdje tko stoji – “di su vespe, a di je hipijana“, obilazilo brojne ljetne terase po gradu... No, i onda, baš kao i danas, Bačvice su bile neizbježne. − Naučio sam plivati na Zvončacu, ali je na Bače bio gušt doći se igrati. Protuekološki bismo ubrali dvije grane tamarisa i zabili ih u pijesak, a potom igrali glavomet, picigin ili nešto slično.

Krenuli bismo već od osam i pol ujutro, jer se znalo da je u jedan sat ručak. Bačvice su bile moj prvi izbor u tim nekim dječačkim danima, a kasnije, u 80-ima, pred kraj srednje škole, tu smo dolazili s gitarama i “pojačivačima” raspoloženja na mjesto današnjega kafića “Žbirac”. Tu su se razmjenjivala iskustva i događale prve romanse, a palo bi i koje noćno kupanje – prisjeća se Goran Karan.

Ništa se u njegovu slučaju nije promijenilo ni kad se iz centra grada preselio u Split 3. Svakodnevno je dolazio na Bačvice. Mogle su, smije se, padati i sjekire, ali kad je čovjek mlad, ništa nije problem. Osim toga, u to vrijeme nije bilo mobitela, dogovori su “padali” dan prije i svi su ih se držali. Jer, ako bi tko slučajno zakasnio, ne bi znao gdje je otišla ekipa.

Kupaće uvijek u autu

− Zato i danas volim doći na Bače. Najprije, picigin je totalno netipičan za Split, iako je zapravo jako tipičan. Nema natjecanja. To je igra koju igra pet ljudi, bacaju se svojom voljom kao da tijela nisu njihova. Sve počiva na dobroj volji i na igri, utoliko je simpatično. Druga stvar koja je odlična jest činjenica što picigin okuplja ekipu od 7 do 77. Uz respekt koji ide prema godinama, mentalno su svi ipak vršnjaci. I to je jedan Split koji ne mogu naći na nekim drugim mjestima.

Ako sam u Splitu, na Bače znam pobjeći sat do sat i pol vremena dnevno. Kupaće gaće i dva-tri baluna za picigin uvijek su mi u automobilu. Ako je lijepo vrijeme, tu sam. Zdrava je zezancija, prolaze ljubitelji Bačvica i picigina, šetači, djeca... Što bi rekao prof. Veršić: “Bačvice su najveće lječilište otvorenog tipa u zemlji.” Zaista je tako. “Napunite” se sastancima i ostalim čudima, pa trebate negdje izaći. U tom slučaju postoje dva rješenja – “uštekate” se u Bačvice ili, što sam nedavno patentirao, negdje u maslinu.

I onda je sve u redu – kaže Karan, priznajući kako ni danas nema dijelova grada koje zaobilazi, no neki ipak ostavljaju malo lošiji okus. − Prođem ja i danas preko Rive, samo što ono groblje viljuškara malo naginje na nešto prijeteće. Strana do mora je O.K., one prve svjetiljke su još prolazna ocjena, ali groblje viljuškara baš i ne. Sve je tehnologizirano, pa se od toga ne vidi ono iza što vrijedi.

Tko je prvi put vidi, vjerojatno mu je dobro, ali ja se sjećam i bolje vizure. Osim toga, malo zna biti i vruće kad se ona ploča dolje zagrije. Ne znam jesu li razmislili o zakupu, mogle bi se preko dana peći kokice i ostalo. Šalim se... Tehnobeton. Niti volim techno niti volim beton. Ali, bilo je i gorih manifestacija, kad je Riva svojedobno bila asfaltirana, bilo je još gore.

Ali, dobro, proći će i to. Nekako će to zaživjeti, život nađe put, uđe na najmanju rupu – kritički će, ali i pomirljivo glazbenik, ne skrivajući zadovoljstvo zbog činjenice što u srcu Splita postoji oaza imena Marjan, neizostavan dio njegove dnevne rutine. Ima, kaže, jedna stijena, negdje u ravnini s rampom na Institutu, kamo voli otići. Super mu je ta neka fina samoća koju nudi Marjan.

Šetnica do Dubrovnika

− Ustanem rano, ako nisam došao kući u neku nebuloznu uru, jer radi djece i radi đira volim ujutro napraviti sve što mogu svježe glave, i to do nekih 11 sati. Tada nastupa prva stanka, što opet ovisi o suncu. U tom periodu nastojim sat i pol pobjeći u sfere pjesništva.

‘Nije istina da Split vuče na lijenost, ovdje napravim puno više posla nego bilo gdje drugdje’
Zapravo stalno nešto radim, kakvo god da je opuštanje na snazi, moram pisati pjesme. Neki put kombijem odem na Marjan, uzmem gitaru, otvorim prozor i nešto izađe. Zadnji put je bilo dobro, dolazila je nevera sa Šolte i ušla je u pjesmu. Ima jedna pjesma koja je tamo nastala, zove se “Lipo misto”, tamo sam i pokojnom Zdenku Runjiću napisao “Nisan ti sve reka”.

Na Marjanu nema vreve, nema mobitela, pa nisu monasi tamo bezveze boravili u onim pećinama. Ostalo je na Marjanu tog duha. Nitko nikoga ne dira. Mir. To su te prednosti Splita – apostrofira Goran Karan, ne skrivajući i kako u njegovoj mašti tu i tamo sijevne misao o jednoj šetnici od Splita do Dubrovnika. E, tek bi to bila rajska staza...

Mirela Goreta
Snimio ANTE ČIZMIĆ/CROPIX

Get ne smije postati Disneyland

Đardin su podšišali više nego što bih to volio. Ali, još nije zaživio, njegova funkcija se još nije razvila. Treba izbjegavati da se Get pretvori u Disneyland i uzeti u obzir da neki ljudi još žive tamo, da se u središtu grada obavljaju neki poslovi. Dok ima života unutar Geta znači da nije u pitanju Disneyland – kaže glazbenik.

Najčišće more na Mediteranu

− U Getu smo svojedobno znali kopati po tada još neistraženim podrumima. Jednom sam iza Vestibula našao strelicu dok smo igrali grupa traži grupu. Moram reći i da “Parkovi i nasadi” danas bolje rade svoj posao nego što su to nekada činili. Bačvice su čiste, ne postoji čišća plaža u gradu, možda na cijelom Mediteranu. Čišće su nego cijeli Marjan i okolica. Dođite pa vidite – poziva Karan.


[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/moj-split-goran-karan-bace-mi-pruzaju-zdravu-zezanciju-a-marjan-mir-i-inspiraciju-154576 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7a20cf726c2e4a41daa44d64287724a8a7ab9948 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=MOJ+SPLIT+Goran+Karan%3A+Ba%C4%8De+mi+pru%C5%BEaju+zdravu+zezanciju%2C+a+Marjan+mir+i+inspiraciju&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fmoj-split-goran-karan-bace-mi-pruzaju-zdravu-zezanciju-a-marjan-mir-i-inspiraciju-154576 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fmoj-split-goran-karan-bace-mi-pruzaju-zdravu-zezanciju-a-marjan-mir-i-inspiraciju-154576 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Neki put odem na Marjan kombijem, uzmem gitaru, otvorim prozor i nešto izađe. Zadnji put je bilo dobro, dolazila je nevera sa Šolte i ušla je u pjesmu. Ima jedna pjesma koja je tamo nastala, zove se ‘Lipo misto’, tamo sam i pokojnom Zdenku Runjiću nap [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => proputovao je svijeta i povremeno živio u nekolicini europskih gradova, da bi se na koncu skrasio u svojemu ishodištu  [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Životproputovao je svijeta i povremeno živio u nekolicini europskih gradova, da bi se na koncu skrasio u svojemu ishodištu 

MOJ SPLIT Goran Karan: Bače mi pružaju zdravu zezanciju, a Marjan mir i inspiraciju

Piše PSD.
15. siječnja 2012. - 23:20

Split je gušt. Split je super grad za život. Pogotovo njegov dnevni đir. Ako sjednete na prava dva mjesta, proći će svi koje ste tražili u posljednja dva mjeseca do danas − kaže Goran Karan, glazbenik koji je proputovao svijeta i povremeno živio u nekolicini europskih gradova da bi se na koncu skrasio u svojemu ishodištu. Iako ga profesija svako malo odvuče u nove sredine, rodni je grad u njegovu srcu bez premca.

Di su vespe, a di je ‘hipijana’

− Dok ne odete nekamo vani, uzimate stvari zdravo za gotovo, sve te komparativne prednosti poput hodanja u majicama kratkih rukava šest mjeseci godišnje. Ali, nije samo klima u pitanju... Split je dovoljno velik, a opet dovoljno malen − grad po mjeri. I nije istina da “vuče” na lijenost, ovdje napravim puno više posla nego bilo gdj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 23:07