stdClass Object ( [id] => 210835 [title] => Miljenko Smoje: Jubavi, jubavi, vrag ti odni kosti [alias] => miljenko-smoje-jubavi-jubavi-vrag-ti-odni-kosti [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Sigurno ste u novinan štili kako se oni bidni Njemac, mlad još čovik, nakon karanja sa ženon u salonu trajekta, baš prid Starin Gradon, kod Kabla, a to je blizu moga bungalova, u noći sa broda bacija u more. Prošlo je već osan dan, zaludu su ga tražili motorini i avioni i ronioci; potrage su obustavljene, Njemac nije pronađen. Njegova ženica, već moramo reć i udovica kupa se u Ivan Docu sa dvoje dice. Okladija bi se da je u koroti, to jest da se kupa u crnome kostimu.

A šta će ona bidna! Bit ćedu unaprid uplatili litovanje oli bar dali predujam i grijota da pinezi i litovanje propadu. Mogu zamislit koliko su se karali i kako ga je grizla. Mi mislimo da se samo naše žene znadu karat. Ali tribate čut i vidit Njemice kad se sa muževima zakaraju. Ja san to vidija. Pripa san se. Užgedu se, poludidu, krv in udre u glavu. Ova koju san ja vidija zakarala se s mužen u tonobilu i izletila je vanka, počela vikat, tresla se i stala se svućivat nasrid ulice do gola.

Zamišljan kakvo je to bilo karanje u brodskome salonu kad ga je natirala na to da skoči sa palube u more. Smišan je detalj da je ti Njemac pri skoku u smrt skinija postole. Sigurno je skinija i reloj. Njemci su i u smrti pedantni. Isto ja mislin da je on kriv. Nikad se ne smi ženi dopustit da karanje dojde do kulminacije. Čin se ona malo užge, smiriš je, daš jon dvi po ćunci i ona je ka bubica. Jedino šta more plakat.

Gospe, Čehinje!

Baš tamo blizu Kabla deboto san ja najeba gore od Njemca. Šta je bilo. Tamo kraj Kabla je nudistička plaža. U devet uri kapetan Vice vozi goste. Gremo ja i ona. Puno je lipo. Borova šuma, ladovina: jema uz more liši ploč, sitni žali a radi i bufet. Sidija san u ladovini isprid bufeta, štija novine; da san i tija nisan ima šta ćirit. A onda se pojavila jedna mlada Čehinja. Vraga mala, prava, najboja na svitu. U životu nisam vidija taku žensku. Smišna glavica – žuta kosa, prćast nosić, zelene oči.

Ali tilo, tako tilo da bi se Venera isprid nje zasramila. Parilo mi se da sanjan. Isprid mene lipotica iz bajke. I gola golcata. Na tankome gležnju zlatna kadenica. Prsteni, a jema ji na svakome prstu, jedina su jon odića. Zamislit morete šta je to bilo kad je i ona prošapjala: – Puno je zgodna. Svu ju je izmirila i nadodala: – Odavno nisan vidila ovako lipu ženu. Dok je legla na šugaman, bar po ure se mazala. Tri kreme je prominila. Najduže je mazala i lagano masirala svoje velike ćiće. Igrala se s njima, prstima se igrala, kružila po ćićan.

I minjala je kreme i pomade; kleknula je i guzice je mazala i bedra i pupak i doli i sve… I ona se voli mazat pomadan i na me viče da se i ja mažen da mi je koža suva. I sad me upozorava: – Vidiš koliko se ona njeguje. Ogovorin: – Ona mora, ja ne moran. – Zašto? – pita ona. – Jer ona sigurno žive od svoga tila. – Kladija bi se da je striptizeta oli glumica. S njon je prijateljica. Čujen di govoridu po češki. Već san izija sendvič i pijen crno vino. Ražejalo me. Vazimjen žmul ali sa male Čehinje ne mogu skinit oka.

Osveta – ose!

Potegnen iz žmula. Skočin. Bacin žmul. – Šta je? Šta ti je? skoči i ona. – Ajme, ajme … – Ujila me osa. Kurbetina osa bila je u žmulu. Ulizla mi je u justa i ubola me u desni. – Jesi li je proguca? – plače ona. – Nisan, ispljunija san je. – Leda, brzo leda. Trpadu mi kockice leda iza zub, zapravo, iza dentjere. Boli me ali mislin: Asti boga, bit će mi mala Čehinja dentjeru vidila. Ona se pripala, poblidila jer ona se razumi u medicinu. Zna, zna šta se sve more dogodit. Drži me pod kontrolom. – Je, otiče ti.

– Brzo ajdemo u grad u likara! Za pegulu nema ni jednog motorina. Glava mi otiče. Najpri iznad ust skače balota. I onda gre uz livi obraz i penje se do ispod oka. – Leda, još leda. Ona plače. – More ti zatvorit oko. More ti doć do mozga. – Nije me ujija poskok nego mala osa. Daje mi zrcalo. Asti gospu, nakrivila mi se glava ka tikva ka da me El Greko nacrta. – Ovo je ona kurbetina kriva, gleda si u nju a ne u čašu. Branin ja malu, ne dan na nju.

Otečena glava

– Šta je ona kriva šta je mene osa ubola. Radi kriposti i otpornosti popijen još žmul vina. Malo se rekuperan smirin. Ali boli, peče. Ona u tim teškin trenucima pokazuje koliko je široka, demokratična, koliki je ona drugarčina. Govori mi: – Eto, pustit ću te da uvatiš Čehinju.

– Ja ću poć doma i ostat ću dva dana. Dat ću ti i pineze za trošak. – Kasno je, bili bi to pinezi u vitar bačeni. I jutros mi je glava otečena. Deformirana. Tri puta san vidija malu Čehinju. Najelegantnija žena u naselju. Minja haljine, sinoć je bila u crnoj dugoj haljini, jutros u jednoj smišnoj šporskoj kombinaciji. A mene jubidu ose. Pri deset godin na Paklene otoke čistija san uz more ulovjenu ribu. Došle su dvi Njemice i kupale se gole. Dakako da san se i ja ka kulturan čovik omar svuka. I dok san ja sta nagnut nad ribon, jedna osa ubola me u bužu od guzice. Poludit od bolova. A vidin cili roj.

Skoči san na noge u more. A doli krcato ježinci. Tabani su mi pocrnili. Više nikad neću na nudističku plažu. Mene se bolo i klalo jedino na nudističkin plažan. S maskon u bazen Da naš čovik pliva i roni sa maskon i perajon u mali dječji bazen, u bilo koji bazen, rekli bismo: luda – koji je to ludaš! U Jelsi prid otelon “Fontana” dica se brčkaju u bazenu a jedan ozbiljan čovik navlači peraju i masku i skače u bazen. Pliva, roni. Pitan: – Koji je ono ludaš? – Nije ludaš nego Inglež. Eto, kad je Inglež, onda nije ludaš i šempjo nego samo Inglež. U najgorem slučaju moga bi bit malo ekscentrični Inglež. “Fontana” u Jelsi je lipi otel uz more. Bija je to otel za Njemce. Ingleže nikako nisi moga utirat u ti otel.

Na teraci isprid otela zgradili su dva bazena, veći i manji za dicu. Otad je otel pun Ingleži. Lipo čisto more in je pet metri od otela. A oni u bazen. I sad ji već u “Fontani” jema više nego Njemac. Povirija san i u jelšanski kamp. Marinko je na recepciji. Govori mi da je tačno stotinu gostiju manje nego lani u isti dan. Lani 670 sad 570. Najviše je Slovenac i Banjalučani. Falidu Srbi. Od furešti dominiraju Talijanci. Učini san điret po kampu. Uvik me šatori impresioniraju. Jema ji malešni za samce i prostrani ka palaci.

Baš san uz more gleda kako jedan Holanđanin razapinje svoj šatorčić koji mu je cili sta u jedan zamotuljak. Skinija ga je sa škine, razastra, uzeja jedan bovan i na četiri kantuna utirava je brokve u zemju. Onda ga je podupra i diga sa dvi-tri spojene cijevi. More se unutra utirat i leć. A drugi jemaju i sobe i tinele i cviće i frižidere. Došla su dva mlada Talijanca i pomogla Holanđaninu. Onda došla dva miljunera i razgovarali sa Talijancima. Dogodila se lupešćina. Opeljušilo talijanski šator.

‘Od moje mamičke’

Kreteni. Ostavili su portafoje u šator. Jednoga su sakrili i lupež ga nije naša. Ali drugi je partija. Ukrelo in je i robu. Marinko mi govori da to nije ritkost. Krede se najviše roba – majice, gaćice, bičve, šudare. Mladost dolazi sa malo priobuke i posudi u susida. Najviše kredu sad u srpnju misecu a u kolovozu puno manje. S menom je doša govorit stari Čeh Jaroslav Gold. U Dalmaciju dolazi od 1938. godine. Ovo mu je sad trideseto litovanje u Dalmaciji. Nisan jema vrimena sa njin ćakulat jer me čekala Jaroslava. Ko je Jaroslava? Oli se štioci ne morete sitit? Bome ona prilipa mala Čehinja. Odveja san je u Jelsu na teracu “Fontane”.

Grickala je kolačiće i pijuckala prošek i pivuckala mi na milozvučnome češkome. Zamislite da san se privarija. Nije ni glumica ni striptizeta nego učiteljica u Pragu. Jema dvadeset i pet godin. Govorin jon: – Ti si Jaroslava najlipša žena koja je ikad došla na Far. Pocrvenila je. – Pretjerujete pani. – Ne pretjerujen, lipa si ka boginja, a sama si. – Ja imam muža. – A di ti je? – U Pragu. – Kako i on nije doša? – On ne voli ni sunce ni more. On voli samo knjige, biblioteke. – A šta ti je muž? – Profesor univerziteta Karlove Vari. Litovala je dosad u Petrovcu, Brelima, Puli, Rovinju, Malinskoj, Brelima … – I di ti je najdraže. – U moru. Volin more. – Imaš puno garderobe. – Ne puno, samo jedan kufer. – A ja san mislija da si donila cili kamion. Garderobu kupuje u Pragu, Njemačkoj, Austriji, ali i sama šije. Izgleda da nima puno ali čini kombinacije. – A to pusto zlato? – Od moje mamičke.

Do greba

Lako ju je ranit. Jide ka tić, ne pije, čuva liniju. Znan, znan štioci šta ćete me pitat. Već san čuja. A ona? Di je ona? Dok ja štrapaciran po Faru, nju san posla u Split da se dva-tri dana pošteno odmori, provitri kuću, pogleda jesu li stigli honorari na banku. U utorak Jaroslava putuje za Prag, a ona će mi se onda vratit. Evo mi baš Jaroslava dolazi. Vodin je na obid u Ivan Dolac.

Tamo je iznad ceste gostionica koja od škampi i prstaci sprema najboji rižot na svitu. Nikidan san tamo naša Janeza Stanovnika. Oteklina me prošla. Ne izgledan više karikatura. Zafaljujen osi šta me ubola jer da ni nje ne bi upozna Jaroslavu. Nesriknji svit! Di kod dojden, svud me isto pitaju: – A ona, di van je ona, barba Smoje? – Nima je, rastavili smo se. – A kad. – Još jučer. – Onda van je ovo nova? – Je, jubav do greba! (1. kolovoza 1990.)

skitan i pitan miljenko smoje
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Reporter u špici turističke sezone /FEĐA KLARIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Veliki libar maloga Marinka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2013-08-31 18:50:26 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2013-08-31 21:30:09 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2013-08-31 21:30:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 11625 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2013/08/31/spektar/S-011.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x536" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38309565 Threads: 5 Questions: 7092269223 Slow queries: 3298938 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608206508 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/miljenko-smoje-jubavi-jubavi-vrag-ti-odni-kosti-210835 [printLink] => /mozaik/zivot/miljenko-smoje-jubavi-jubavi-vrag-ti-odni-kosti-210835?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 227984 [name] => miljenkosmoje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => miljenkosmoje [link] => /tag/miljenkosmoje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Reporter u špici turističke sezone /FEĐA KLARIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Veliki libar maloga Marinka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Miljenko Smoje: Jubavi, jubavi, vrag ti odni kosti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-21-04-44-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/08/31/spektar/S-011.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/08/31/spektar/S-011.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Sigurno ste u novinan štili kako se oni bidni Njemac, mlad još čovik, nakon karanja sa ženon u salonu trajekta, baš prid Starin Gradon, kod Kabla, a to je blizu moga bungalova, u noći sa broda bacija u more. Prošlo je već osan dan, zaludu su ga tražili motorini i avioni i ronioci; potrage su obustavljene, Njemac nije pronađen. Njegova ženica, već moramo reć i udovica kupa se u Ivan Docu sa dvoje dice. Okladija bi se da je u koroti, to jest da se kupa u crnome kostimu.

A šta će ona bidna! Bit ćedu unaprid uplatili litovanje oli bar dali predujam i grijota da pinezi i litovanje propadu. Mogu zamislit koliko su se karali i kako ga je grizla. Mi mislimo da se samo naše žene znadu karat. Ali tribate čut i vidit Njemice kad se sa muževima zakaraju. Ja san to vidija. Pripa san se. Užgedu se, poludidu, krv in udre u glavu. Ova koju san ja vidija zakarala se s mužen u tonobilu i izletila je vanka, počela vikat, tresla se i stala se svućivat nasrid ulice do gola.

Zamišljan kakvo je to bilo karanje u brodskome salonu kad ga je natirala na to da skoči sa palube u more. Smišan je detalj da je ti Njemac pri skoku u smrt skinija postole. Sigurno je skinija i reloj. Njemci su i u smrti pedantni. Isto ja mislin da je on kriv. Nikad se ne smi ženi dopustit da karanje dojde do kulminacije. Čin se ona malo užge, smiriš je, daš jon dvi po ćunci i ona je ka bubica. Jedino šta more plakat.

Gospe, Čehinje!

Baš tamo blizu Kabla deboto san ja najeba gore od Njemca. Šta je bilo. Tamo kraj Kabla je nudistička plaža. U devet uri kapetan Vice vozi goste. Gremo ja i ona. Puno je lipo. Borova šuma, ladovina: jema uz more liši ploč, sitni žali a radi i bufet. Sidija san u ladovini isprid bufeta, štija novine; da san i tija nisan ima šta ćirit. A onda se pojavila jedna mlada Čehinja. Vraga mala, prava, najboja na svitu. U životu nisam vidija taku žensku. Smišna glavica – žuta kosa, prćast nosić, zelene oči.

Ali tilo, tako tilo da bi se Venera isprid nje zasramila. Parilo mi se da sanjan. Isprid mene lipotica iz bajke. I gola golcata. Na tankome gležnju zlatna kadenica. Prsteni, a jema ji na svakome prstu, jedina su jon odića. Zamislit morete šta je to bilo kad je i ona prošapjala: – Puno je zgodna. Svu ju je izmirila i nadodala: – Odavno nisan vidila ovako lipu ženu. Dok je legla na šugaman, bar po ure se mazala. Tri kreme je prominila. Najduže je mazala i lagano masirala svoje velike ćiće. Igrala se s njima, prstima se igrala, kružila po ćićan.

I minjala je kreme i pomade; kleknula je i guzice je mazala i bedra i pupak i doli i sve… I ona se voli mazat pomadan i na me viče da se i ja mažen da mi je koža suva. I sad me upozorava: – Vidiš koliko se ona njeguje. Ogovorin: – Ona mora, ja ne moran. – Zašto? – pita ona. – Jer ona sigurno žive od svoga tila. – Kladija bi se da je striptizeta oli glumica. S njon je prijateljica. Čujen di govoridu po češki. Već san izija sendvič i pijen crno vino. Ražejalo me. Vazimjen žmul ali sa male Čehinje ne mogu skinit oka.

Osveta – ose!

Potegnen iz žmula. Skočin. Bacin žmul. – Šta je? Šta ti je? skoči i ona. – Ajme, ajme … – Ujila me osa. Kurbetina osa bila je u žmulu. Ulizla mi je u justa i ubola me u desni. – Jesi li je proguca? – plače ona. – Nisan, ispljunija san je. – Leda, brzo leda. Trpadu mi kockice leda iza zub, zapravo, iza dentjere. Boli me ali mislin: Asti boga, bit će mi mala Čehinja dentjeru vidila. Ona se pripala, poblidila jer ona se razumi u medicinu. Zna, zna šta se sve more dogodit. Drži me pod kontrolom. – Je, otiče ti.

– Brzo ajdemo u grad u likara! Za pegulu nema ni jednog motorina. Glava mi otiče. Najpri iznad ust skače balota. I onda gre uz livi obraz i penje se do ispod oka. – Leda, još leda. Ona plače. – More ti zatvorit oko. More ti doć do mozga. – Nije me ujija poskok nego mala osa. Daje mi zrcalo. Asti gospu, nakrivila mi se glava ka tikva ka da me El Greko nacrta. – Ovo je ona kurbetina kriva, gleda si u nju a ne u čašu. Branin ja malu, ne dan na nju.

Otečena glava

– Šta je ona kriva šta je mene osa ubola. Radi kriposti i otpornosti popijen još žmul vina. Malo se rekuperan smirin. Ali boli, peče. Ona u tim teškin trenucima pokazuje koliko je široka, demokratična, koliki je ona drugarčina. Govori mi: – Eto, pustit ću te da uvatiš Čehinju.

– Ja ću poć doma i ostat ću dva dana. Dat ću ti i pineze za trošak. – Kasno je, bili bi to pinezi u vitar bačeni. I jutros mi je glava otečena. Deformirana. Tri puta san vidija malu Čehinju. Najelegantnija žena u naselju. Minja haljine, sinoć je bila u crnoj dugoj haljini, jutros u jednoj smišnoj šporskoj kombinaciji. A mene jubidu ose. Pri deset godin na Paklene otoke čistija san uz more ulovjenu ribu. Došle su dvi Njemice i kupale se gole. Dakako da san se i ja ka kulturan čovik omar svuka. I dok san ja sta nagnut nad ribon, jedna osa ubola me u bužu od guzice. Poludit od bolova. A vidin cili roj.

Skoči san na noge u more. A doli krcato ježinci. Tabani su mi pocrnili. Više nikad neću na nudističku plažu. Mene se bolo i klalo jedino na nudističkin plažan. S maskon u bazen Da naš čovik pliva i roni sa maskon i perajon u mali dječji bazen, u bilo koji bazen, rekli bismo: luda – koji je to ludaš! U Jelsi prid otelon “Fontana” dica se brčkaju u bazenu a jedan ozbiljan čovik navlači peraju i masku i skače u bazen. Pliva, roni. Pitan: – Koji je ono ludaš? – Nije ludaš nego Inglež. Eto, kad je Inglež, onda nije ludaš i šempjo nego samo Inglež. U najgorem slučaju moga bi bit malo ekscentrični Inglež. “Fontana” u Jelsi je lipi otel uz more. Bija je to otel za Njemce. Ingleže nikako nisi moga utirat u ti otel.

Na teraci isprid otela zgradili su dva bazena, veći i manji za dicu. Otad je otel pun Ingleži. Lipo čisto more in je pet metri od otela. A oni u bazen. I sad ji već u “Fontani” jema više nego Njemac. Povirija san i u jelšanski kamp. Marinko je na recepciji. Govori mi da je tačno stotinu gostiju manje nego lani u isti dan. Lani 670 sad 570. Najviše je Slovenac i Banjalučani. Falidu Srbi. Od furešti dominiraju Talijanci. Učini san điret po kampu. Uvik me šatori impresioniraju. Jema ji malešni za samce i prostrani ka palaci.

Baš san uz more gleda kako jedan Holanđanin razapinje svoj šatorčić koji mu je cili sta u jedan zamotuljak. Skinija ga je sa škine, razastra, uzeja jedan bovan i na četiri kantuna utirava je brokve u zemju. Onda ga je podupra i diga sa dvi-tri spojene cijevi. More se unutra utirat i leć. A drugi jemaju i sobe i tinele i cviće i frižidere. Došla su dva mlada Talijanca i pomogla Holanđaninu. Onda došla dva miljunera i razgovarali sa Talijancima. Dogodila se lupešćina. Opeljušilo talijanski šator.

‘Od moje mamičke’

Kreteni. Ostavili su portafoje u šator. Jednoga su sakrili i lupež ga nije naša. Ali drugi je partija. Ukrelo in je i robu. Marinko mi govori da to nije ritkost. Krede se najviše roba – majice, gaćice, bičve, šudare. Mladost dolazi sa malo priobuke i posudi u susida. Najviše kredu sad u srpnju misecu a u kolovozu puno manje. S menom je doša govorit stari Čeh Jaroslav Gold. U Dalmaciju dolazi od 1938. godine. Ovo mu je sad trideseto litovanje u Dalmaciji. Nisan jema vrimena sa njin ćakulat jer me čekala Jaroslava. Ko je Jaroslava? Oli se štioci ne morete sitit? Bome ona prilipa mala Čehinja. Odveja san je u Jelsu na teracu “Fontane”.

Grickala je kolačiće i pijuckala prošek i pivuckala mi na milozvučnome češkome. Zamislite da san se privarija. Nije ni glumica ni striptizeta nego učiteljica u Pragu. Jema dvadeset i pet godin. Govorin jon: – Ti si Jaroslava najlipša žena koja je ikad došla na Far. Pocrvenila je. – Pretjerujete pani. – Ne pretjerujen, lipa si ka boginja, a sama si. – Ja imam muža. – A di ti je? – U Pragu. – Kako i on nije doša? – On ne voli ni sunce ni more. On voli samo knjige, biblioteke. – A šta ti je muž? – Profesor univerziteta Karlove Vari. Litovala je dosad u Petrovcu, Brelima, Puli, Rovinju, Malinskoj, Brelima … – I di ti je najdraže. – U moru. Volin more. – Imaš puno garderobe. – Ne puno, samo jedan kufer. – A ja san mislija da si donila cili kamion. Garderobu kupuje u Pragu, Njemačkoj, Austriji, ali i sama šije. Izgleda da nima puno ali čini kombinacije. – A to pusto zlato? – Od moje mamičke.

Do greba

Lako ju je ranit. Jide ka tić, ne pije, čuva liniju. Znan, znan štioci šta ćete me pitat. Već san čuja. A ona? Di je ona? Dok ja štrapaciran po Faru, nju san posla u Split da se dva-tri dana pošteno odmori, provitri kuću, pogleda jesu li stigli honorari na banku. U utorak Jaroslava putuje za Prag, a ona će mi se onda vratit. Evo mi baš Jaroslava dolazi. Vodin je na obid u Ivan Dolac.

Tamo je iznad ceste gostionica koja od škampi i prstaci sprema najboji rižot na svitu. Nikidan san tamo naša Janeza Stanovnika. Oteklina me prošla. Ne izgledan više karikatura. Zafaljujen osi šta me ubola jer da ni nje ne bi upozna Jaroslavu. Nesriknji svit! Di kod dojden, svud me isto pitaju: – A ona, di van je ona, barba Smoje? – Nima je, rastavili smo se. – A kad. – Još jučer. – Onda van je ovo nova? – Je, jubav do greba! (1. kolovoza 1990.)

skitan i pitan miljenko smoje
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/miljenko-smoje-jubavi-jubavi-vrag-ti-odni-kosti-210835 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=45fc652efbc1ccec5fbe09282ea72445b8463184 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Miljenko+Smoje%3A+Jubavi%2C+jubavi%2C+vrag+ti+odni+kosti&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fmiljenko-smoje-jubavi-jubavi-vrag-ti-odni-kosti-210835 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fmiljenko-smoje-jubavi-jubavi-vrag-ti-odni-kosti-210835 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Reporter u špici turističke sezone /FEĐA KLARIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Veliki libar maloga Marinka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
ŽivotVeliki libar maloga Marinka

Miljenko Smoje: Jubavi, jubavi, vrag ti odni kosti

Piše PSD.
31. kolovoza 2013. - 23:30

Sigurno ste u novinan štili kako se oni bidni Njemac, mlad još čovik, nakon karanja sa ženon u salonu trajekta, baš prid Starin Gradon, kod Kabla, a to je blizu moga bungalova, u noći sa broda bacija u more. Prošlo je već osan dan, zaludu su ga tražili motorini i avioni i ronioci; potrage su obustavljene, Njemac nije pronađen. Njegova ženica, već moramo reć i udovica kupa se u Ivan Docu sa dvoje dice. Okladija bi se da je u koroti, to jest da se kupa u crnome kostimu.

A šta će ona bidna! Bit ćedu unaprid uplatili litovanje oli bar dali predujam i grijota da pinezi i litovanje propadu. Mogu zamislit koliko su se karali i kako ga je grizla. Mi mislimo da se samo naše žene znadu karat. Ali tribate čut i vidit Njemice kad se sa muževima zakaraju. Ja san to vidija. Pripa san se....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 23:04