stdClass Object ( [id] => 1306634 [title] => Meri Kuštre: ‘Nama učiteljima drugi kroje posao i odnos prema njemu; stalno zaposlenje dobila sam tek s 46 godina‘ [alias] => meri-kustre-nama-uciteljima-drugi-kroje-posao-i-odnos-prema-njemu-stalno-zaposlenje-dobila-sam-tek-s-46-godina [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Meri Kuštre je supruga, majka troje odrasle djece, za koju kaže da su njezin početak i kraj, učiteljica, pjesnikinja i društveno angažirana Sinjanka koja za današnje vrijeme ima jednu veliku manu: bez dlake na jeziku javno iznosi svoje mišljenje. Unatoč tome ova naočita gospođa ima vrlo širok krug prijatelja.

Potvrdilo se to i nedavno, kada je na predstavljanju njezine druge zbirke pjesama Prezentacijska dvorana Muzeja Sinjske alke bila pretijesna, što je samo po sebi bio fenomen. Kada se na promociji neke knjige okupi više od 20-30 osoba, to se smatra uspjehom. Na predstavljanju svoje druge zbirke pjesama Meri Kuštre ih je okupila puno više od stotinu.

Pažnju šire javnosti Meri Kuštre privukla je svojim čestim reagiranjima na stranicama Slobodne Dalmacije, dok je takva rubrika u ovim novinama postojala u pisanom izdanju. Kritički je progovarala o pojedinim slučajevima i(li) pojavama u svom gradu, ali i u državi.

Svojim stavovima privlačila je i udarce, ali ne od otvorenih, već skrivenih aktera, najčešće ispod pojasa. To joj je, kaže, u početku teško padalo, a onda je shvatila da je i to život.

‘Važno je nakon pada brzo se podići‘

– Kada padnete, najvažnija je brzina kojom se podignete i nastavite živjeti radost života. Kada iziđete iz "škafetina" razočaranja, onda vam samoća i udaljenost budu dobro poznata mjesta. Život, svjedoci smo, znade biti vrlo okrutan, ali i ta okrutnost je životna igra – kaže Meri Kuštre na početku razgovora.

Pitamo Meri da li upravo zbog složenosti "životne igre" ona odlazi u svijet poezije.

– Pisanjem poezije bavim se dugi niz godina. Obožavam je. To je dio svijeta koji volim, a kazala bih da je to i moj ispušni ventil. Poeziju pišem kada sam u fazi mašte, opuštanja, sna, kada se jako dobro osjećam.

Nije mi pritom baš lako izići iz zone komfora i svoj šareni balon ispuhati prema današnjem dosta okrutnom svijetu, kada te, prvenstveno preko društvenih mreža, svatko može vrijeđati i izrugivati se s tobom pritom skrivajući svoj identitet. Meni je ipak najvažnije ostvariti cilj, da jedna moja mala kap s mojim pisanjem može izmamiti osmijeh na nevinim dječjim licima.

---

image

Sinjska spisateljica i učiteljica Meri Kuštre sa svoje dvije zbirke pjesama

Vojko Bašić/Cropix
---

Do sada ste izdali dvije zbirke poezije...

– Da, prije pet godina objavila sam zbirku naslovljenu "Tišinom do oblaka", a nedavno zbirku "U vrtlogu prolaznosti".

Rekli ste mi da ste izdavanje obiju knjiga financirali sami. Zar su učiteljske plaće dostatne i za takve troškove?

– Učiteljske plaće su sramotno male i kroz njih se zrcali društveni odnos prema odgojno-obrazovnom području. Mi u školi, u organizaciji sindikata, imamo mogućnost osobne štednje. Svaki mjesec od plaće se izdvoji mali iznos i tako se štedi, a ima i onih anonimnih ljudi koji pomognu. Veliko im hvala. Kada ocijenim da je taj iznos na mojem računu dostatan, ja njime financiram tiskanje zbirke pjesama.

Znači li to da bi bilo i više tiskanih zbirki da je više novca?

– Već sada imam napisanih pjesama za više od dvije zbirke. Nadam se da će i one jednom biti ukoričene. Sav prihod od prodaje prve i druge zbirke namijenila sam u humanitarne svrhe. Prikupljena sredstva od zbirke "Tišinom do oblaka" donirala sam udruzi "Sindrom Down 21" u Splitu, što su oni iskoristili za terapijsko jahanje svojih članova.

Prvo predstavljanje "U vrtlogu prolaznosti" imala sam, nimalo slučajno, na Braču, u gradskoj knjižnici "Ivan Rendić" u Supetru, a drugu ovdje u Sinju. Prikupljena sredstva uplaćena su udruzi roditelja djece s posebnim potrebama otoka Brača "Brački pupoljci".

Volim nekoga obradovati ili mu na neki način teške trenutke učiniti malo lakšima, koliko je u mojoj mogućnosti. Kada vidim radost i zadovoljstvo te djece i njihovih roditelja, osjećam se ispunjenom i tada znam da moji izleti u svijet poezije nisu bili uzaludni.

Što od poezije najviše čitate, koje pjesnike?

– Na prvom mjestu je Tin Ujević, volim Arsena Dedića, Josipa Pupačića, a i druge.

Poslije završene gimnazije na Pedagoškoj akademiji u Zadru upisali ste studij razredne nastave. Jeste li to oduvijek željeli?

– Izabrala sam studij koji sam voljela i završila, dobila diplomu učiteljice s višom stručnom spremom. Poslije sam se doškolovala, još dvije godine, i postala diplomirana učiteljica.

Unatoč diplomi trebale su proći godine dok ne uđete u razred?

– Nisam se mogla zaposliti kao učiteljica pa sam dobila posao u vrtićima, radeći na zamjenama na određeno vrijeme. Radila sam na zamjenama i kao učiteljica u nekim područnim školama, ali i druge poslove, na primjer kao prodavačica u dućanu ili administrativna radnica. Promijenila sam toliko poslova i poslodavaca, sve na određeno vrijeme, da sam ispunila pune tri radne knjižice. Poslije svega sam u svojoj 46. godini dobila stalni posao učiteljice razredne nastave na neodređeno vrijeme u sinjskoj OŠ Ivana Lovrića.

Vaši kolege kažu da doista volite svoj posao, da ste radoholičarka i da spadate među izvrsne...

– Ne bih ja tako o sebi, posebno u odnosu na kolege. Svi smo mi podjednako vrijedni, marljivi, aktivni u poslu, a to što ja dajem svoje emocije ne znači da ih ne daju i drugi.

Možete li usporediti učitelja danas i učitelja kada ste kao mlada učiteljica radili na zamjenama?

– To je neusporedivo. U to vrijeme, kada sam ja stekla učiteljsku diplomu, učitelj, fratar i doktor uživali su društveni ugled. Danas učitelji taj ugled ne uživaju.

Zašto?

– Zato što se narušio univerzalni vrijednosni sustav. Nama učiteljima danas netko drugi kroji naš posao i odnos prema njemu.

Jesu li današnja djeca pametnija od djece prije nekoliko desetljeća pa svi moraju imati petice, a nekada su odlikaši bili rijetkost?

– Ne bih rekla da su puno pametniji, već su puno zahtjevniji i sve im je dostupno, a ako nije, čine sve da bude.

Jesu li to njihove ili ambicije njihovih roditelja?

– Roditelja, naravno. Dijete koje sa sedam godina dođe u prvi razred ne može imati ambiciju da bude izvrstan. Ambicija bi trebala biti izvrsnost u ponašanju, zalaganju i znanju, a ocjene će se pokazati u tom trudu.

Imate li problema s davanjem ocjena, ako nekom učeniku kojega roditelji vide odlikašem dajete trojku?

– Zna biti nekih nesuglasica, ali riješi se to na razuman način kroz razgovor i dobru suradnju.

Stoji li iza visokih ocjena znanje?

– U fokusu u nižim razredima ne bi trebale biti ocjene, nego uvod u svijet obrazovanja i stjecanje osnovnih životnih znanja.

Kako komentirate podatak da su učenici bolji iz engleskoga nego iz hrvatskog jezika?

– To je teško komentirati. Spremaju se, valjda, napustiti Hrvatsku.

Kakav je odnos u zbornici u odnosu na vrijeme kada ste počinjali raditi?

– Kolegijalnost je bila puno bolja. Prije smo se znali više družiti, smijati, stariji kolege podučavali su mlađe, a danas su i mlađi kolege i stariji u nekakvoj trci. Nemamo baš vremena jedni za druge. To me jako žalosti.

S kim je od učenika učiteljima najteže, odnosno najlakše raditi?

– Dokazano je da je najteže raditi s prvašima. Djeca dolaze iz vrtića gdje im je sve bila igra, a kada dođu u razred, moraju sjediti 45 minuta na školskom satu, slušati i pisati, a poslije pet minuta odmora ponovno. Oni u pravilu imaju pet školskih sati, a dokazano je da njihova koncentracija ne traje dulje od 15 minuta.

Zato nam je najteži prvi mjesec, dok ih se ne ustroji, dok se oni ne adaptiraju na školu i radne obveze. S trećašima i četvrtašima je najlakše, to su, kako mi kažemo, gotova djeca s naučenim tiskanim i pisanim slovima. Već su stariji, ozbiljniji i oni sami se drže odraslima.

---

image

Meri Kuštre: Dokazano je da je najteže raditi s prvašima

Vojko Bašić/Cropix
---

Zašto ste se angažirali u volonterskoj udruzi "Ferali"?

– Kada sam odlučila pristupiti udruzi, bio me strah hoću li moći dati što se od mene očekuje. Nastojim da mi je sve posloženo, da ima red.

"Ferali" su ženska udruga?

– U članstvu su uglavnom žene, ali ima i nekoliko muškaraca.

Koje su najvažnije aktivnosti "Ferala"?

– Uređenje grada. To radimo za Božić i Novu godinu, Uskrs i Alku. Imamo prostor gdje se okupljamo i gdje pripremamo materijal kojim ukrašavamo gradske ulice, trgove i perivoje.

Za kraj, vratimo se ponovno na poeziju. Kada se može očekivati predstavljanje vaše treće zbirke pjesama?

– Moj sindikalni štedni račun polako se puni svakoga mjeseca i već imam ponudu od spomenutog anonimnog donatora za upotpuniti iznos. Čim se prikupi potrebni iznos, treća zbirka će u tisak.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POEZIJA KAO ODUŠAK [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => POEZIJA KAO ODUŠAK 2 0 8207 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-07-12 07:24:48 [created_by] => 3221 [created_by_alias] => Toni Paštar [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-14 16:30:50 [modified_by] => 3221 [publish_up] => 2023-07-14 15:41:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Meri Kuštre: 'Nama učiteljima drugi kroje posao i odnos prema njemu; stalno zaposlenje dobila sam tek s 46 godina' [metakey] => meri kuštre, učiteljica, pjesnikinja, Sinj [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/07\/12\/25262235.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/12\/25262237.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/12\/25262236.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/12\/25262234.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Meri Ku\u0161tre: U\u010diteljske pla\u0107e su sramotno male i kroz njih se zrcali dru\u0161tveni odnos prema odgojno-obrazovnom podru\u010dju<\/p>","

Meri Ku\u0161tre: Dokazano je da je najte\u017ee raditi s prva\u0161ima<\/p>","

Sinjska spisateljica i u\u010diteljica Meri Ku\u0161tre sa svoje dvije zbirke pjesama<\/p>","

ZA SLOBODNU
\nSinj, 130723.
\nSpisateljica i profesorica Meri Kustre.
"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1622","hd_25262235_1920.jpg":"1920x1080","k_25262235_1280.jpg":"1280x1280","k_25262235_1024.jpg":"1024x1024","k_25262235_640.jpg":"640x640","k_25262235_480.jpg":"480x480","k_25262235_340.jpg":"340x340","k_25262235_220.jpg":"220x220","o_25262235_1280.jpg":"1280x1081","o_25262235_1024.jpg":"1024x865","o_25262235_640.jpg":"640x540","o_25262235_480.jpg":"480x405","o_25262235_340.jpg":"340x287","o_25262235_220.jpg":"220x185","h_25262235_1280.jpg":"1280x854","h_25262235_1024.jpg":"1024x683","h_25262235_640.jpg":"640x427","h_25262235_480.jpg":"480x320","h_25262235_340.jpg":"340x227","h_25262235_220.jpg":"220x147","pp_25262235_1280.jpg":"1280x1628","pp_25262235_1024.jpg":"1024x1303","pp_25262235_640.jpg":"640x814","pp_25262235_480.jpg":"480x611","pp_25262235_340.jpg":"340x432","pp_25262235_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2714","hd_25262237_1920.jpg":"1920x1080","k_25262237_1280.jpg":"1280x1280","k_25262237_1024.jpg":"1024x1024","k_25262237_640.jpg":"640x640","k_25262237_480.jpg":"480x480","k_25262237_340.jpg":"340x340","k_25262237_220.jpg":"220x220","o_25262237_1280.jpg":"1280x1809","o_25262237_1024.jpg":"1024x1447","o_25262237_640.jpg":"640x904","o_25262237_480.jpg":"480x678","o_25262237_340.jpg":"340x480","o_25262237_220.jpg":"220x310","h_25262237_1280.jpg":"1280x854","h_25262237_1024.jpg":"1024x683","h_25262237_640.jpg":"640x427","h_25262237_480.jpg":"480x320","h_25262237_340.jpg":"340x227","h_25262237_220.jpg":"220x147","pp_25262237_1280.jpg":"1280x1628","pp_25262237_1024.jpg":"1024x1303","pp_25262237_640.jpg":"640x814","pp_25262237_480.jpg":"480x611","pp_25262237_340.jpg":"340x432","pp_25262237_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1512","hd_25262236_1920.jpg":"1920x1080","k_25262236_1280.jpg":"1280x1280","k_25262236_1024.jpg":"1024x1024","k_25262236_640.jpg":"640x640","k_25262236_480.jpg":"480x480","k_25262236_340.jpg":"340x340","k_25262236_220.jpg":"220x220","o_25262236_1280.jpg":"1280x1008","o_25262236_1024.jpg":"1024x806","o_25262236_640.jpg":"640x504","o_25262236_480.jpg":"480x378","o_25262236_340.jpg":"340x267","o_25262236_220.jpg":"220x173","h_25262236_1280.jpg":"1280x854","h_25262236_1024.jpg":"1024x683","h_25262236_640.jpg":"640x427","h_25262236_480.jpg":"480x320","h_25262236_340.jpg":"340x227","h_25262236_220.jpg":"220x147","pp_25262236_1280.jpg":"1280x1628","pp_25262236_1024.jpg":"1024x1303","pp_25262236_640.jpg":"640x814","pp_25262236_480.jpg":"480x611","pp_25262236_340.jpg":"340x432","pp_25262236_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1470","hd_25262234_1920.jpg":"1920x1080","k_25262234_1280.jpg":"1280x1280","k_25262234_1024.jpg":"1024x1024","k_25262234_640.jpg":"640x640","k_25262234_480.jpg":"480x480","k_25262234_340.jpg":"340x340","k_25262234_220.jpg":"220x220","o_25262234_1280.jpg":"1280x980","o_25262234_1024.jpg":"1024x784","o_25262234_640.jpg":"640x490","o_25262234_480.jpg":"480x367","o_25262234_340.jpg":"340x260","o_25262234_220.jpg":"220x168","h_25262234_1280.jpg":"1280x854","h_25262234_1024.jpg":"1024x683","h_25262234_640.jpg":"640x427","h_25262234_480.jpg":"480x320","h_25262234_340.jpg":"340x227","h_25262234_220.jpg":"220x147","pp_25262234_1280.jpg":"1280x1628","pp_25262234_1024.jpg":"1024x1303","pp_25262234_640.jpg":"640x814","pp_25262234_480.jpg":"480x611","pp_25262234_340.jpg":"340x432","pp_25262234_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7487487 Threads: 1 Questions: 1604174530 Slow queries: 4762238 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110618386 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/meri-kustre-nama-uciteljima-drugi-kroje-posao-i-odnos-prema-njemu-stalno-zaposlenje-dobila-sam-tek-s-46-godina-1306634 [printLink] => /mozaik/zivot/meri-kustre-nama-uciteljima-drugi-kroje-posao-i-odnos-prema-njemu-stalno-zaposlenje-dobila-sam-tek-s-46-godina-1306634?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 723345 [name] => meri kuštre [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-14 13:54:41 [main_article_id] => 0 [alias] => meri-kustre [link] => /tag/meri-kustre ) [1] => stdClass Object ( [id] => 233430 [name] => učiteljica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => uciteljica [link] => /tag/uciteljica ) [2] => stdClass Object ( [id] => 624268 [name] => pjesnikinja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-11-29 19:25:04 [main_article_id] => 0 [alias] => pjesnikinja [link] => /tag/pjesnikinja ) [3] => stdClass Object ( [id] => 362381 [name] => Sinj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sinj [link] => /tag/sinj ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POEZIJA KAO ODUŠAK [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Meri Kuštre: ‘Nama učiteljima drugi kroje posao i odnos prema njemu; stalno zaposlenje dobila sam tek s 46 godina‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3221 [name] => Toni Paštar [username] => toni-pa-tar [email] => toni-pa-tar@sd.hr [password] => $2y$10$fnIsitcCtERHQO9iLG7wKepiKljq83Z5/T8x2eWKQXRVy5Xs2GB2K [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/toni-pastar-3221 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1739 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/553f6f1a5809e40cf66c83fb1533812b?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/12/25262235.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vojko Bašić/Cropix [mainImageDesc] =>

Meri Kuštre: Učiteljske plaće su sramotno male i kroz njih se zrcali društveni odnos prema odgojno-obrazovnom području

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/12/25262235.jpg [title] =>

Meri Kuštre: Učiteljske plaće su sramotno male i kroz njih se zrcali društveni odnos prema odgojno-obrazovnom području

Vojko Bašić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/12/25262237.jpg [title] =>

Meri Kuštre: Dokazano je da je najteže raditi s prvašima

Vojko Bašić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/12/25262236.jpg [title] =>

Sinjska spisateljica i učiteljica Meri Kuštre sa svoje dvije zbirke pjesama

Vojko Bašić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/12/25262234.jpg [title] =>

ZA SLOBODNU
Sinj, 130723.
Spisateljica i profesorica Meri Kustre.
Vojko Basic/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Meri Kuštre je supruga, majka troje odrasle djece, za koju kaže da su njezin početak i kraj, učiteljica, pjesnikinja i društveno angažirana Sinjanka koja za današnje vrijeme ima jednu veliku manu: bez dlake na jeziku javno iznosi svoje mišljenje. Unatoč tome ova naočita gospođa ima vrlo širok krug prijatelja.

Potvrdilo se to i nedavno, kada je na predstavljanju njezine druge zbirke pjesama Prezentacijska dvorana Muzeja Sinjske alke bila pretijesna, što je samo po sebi bio fenomen. Kada se na promociji neke knjige okupi više od 20-30 osoba, to se smatra uspjehom. Na predstavljanju svoje druge zbirke pjesama Meri Kuštre ih je okupila puno više od stotinu.

Pažnju šire javnosti Meri Kuštre privukla je svojim čestim reagiranjima na stranicama Slobodne Dalmacije, dok je takva rubrika u ovim novinama postojala u pisanom izdanju. Kritički je progovarala o pojedinim slučajevima i(li) pojavama u svom gradu, ali i u državi.

Svojim stavovima privlačila je i udarce, ali ne od otvorenih, već skrivenih aktera, najčešće ispod pojasa. To joj je, kaže, u početku teško padalo, a onda je shvatila da je i to život.

‘Važno je nakon pada brzo se podići‘

– Kada padnete, najvažnija je brzina kojom se podignete i nastavite živjeti radost života. Kada iziđete iz "škafetina" razočaranja, onda vam samoća i udaljenost budu dobro poznata mjesta. Život, svjedoci smo, znade biti vrlo okrutan, ali i ta okrutnost je životna igra – kaže Meri Kuštre na početku razgovora.

Pitamo Meri da li upravo zbog složenosti "životne igre" ona odlazi u svijet poezije.

– Pisanjem poezije bavim se dugi niz godina. Obožavam je. To je dio svijeta koji volim, a kazala bih da je to i moj ispušni ventil. Poeziju pišem kada sam u fazi mašte, opuštanja, sna, kada se jako dobro osjećam.

Nije mi pritom baš lako izići iz zone komfora i svoj šareni balon ispuhati prema današnjem dosta okrutnom svijetu, kada te, prvenstveno preko društvenih mreža, svatko može vrijeđati i izrugivati se s tobom pritom skrivajući svoj identitet. Meni je ipak najvažnije ostvariti cilj, da jedna moja mala kap s mojim pisanjem može izmamiti osmijeh na nevinim dječjim licima.

---

image

Sinjska spisateljica i učiteljica Meri Kuštre sa svoje dvije zbirke pjesama

Vojko Bašić/Cropix
---

Do sada ste izdali dvije zbirke poezije...

– Da, prije pet godina objavila sam zbirku naslovljenu "Tišinom do oblaka", a nedavno zbirku "U vrtlogu prolaznosti".

Rekli ste mi da ste izdavanje obiju knjiga financirali sami. Zar su učiteljske plaće dostatne i za takve troškove?

– Učiteljske plaće su sramotno male i kroz njih se zrcali društveni odnos prema odgojno-obrazovnom području. Mi u školi, u organizaciji sindikata, imamo mogućnost osobne štednje. Svaki mjesec od plaće se izdvoji mali iznos i tako se štedi, a ima i onih anonimnih ljudi koji pomognu. Veliko im hvala. Kada ocijenim da je taj iznos na mojem računu dostatan, ja njime financiram tiskanje zbirke pjesama.

Znači li to da bi bilo i više tiskanih zbirki da je više novca?

– Već sada imam napisanih pjesama za više od dvije zbirke. Nadam se da će i one jednom biti ukoričene. Sav prihod od prodaje prve i druge zbirke namijenila sam u humanitarne svrhe. Prikupljena sredstva od zbirke "Tišinom do oblaka" donirala sam udruzi "Sindrom Down 21" u Splitu, što su oni iskoristili za terapijsko jahanje svojih članova.

Prvo predstavljanje "U vrtlogu prolaznosti" imala sam, nimalo slučajno, na Braču, u gradskoj knjižnici "Ivan Rendić" u Supetru, a drugu ovdje u Sinju. Prikupljena sredstva uplaćena su udruzi roditelja djece s posebnim potrebama otoka Brača "Brački pupoljci".

Volim nekoga obradovati ili mu na neki način teške trenutke učiniti malo lakšima, koliko je u mojoj mogućnosti. Kada vidim radost i zadovoljstvo te djece i njihovih roditelja, osjećam se ispunjenom i tada znam da moji izleti u svijet poezije nisu bili uzaludni.

Što od poezije najviše čitate, koje pjesnike?

– Na prvom mjestu je Tin Ujević, volim Arsena Dedića, Josipa Pupačića, a i druge.

Poslije završene gimnazije na Pedagoškoj akademiji u Zadru upisali ste studij razredne nastave. Jeste li to oduvijek željeli?

– Izabrala sam studij koji sam voljela i završila, dobila diplomu učiteljice s višom stručnom spremom. Poslije sam se doškolovala, još dvije godine, i postala diplomirana učiteljica.

Unatoč diplomi trebale su proći godine dok ne uđete u razred?

– Nisam se mogla zaposliti kao učiteljica pa sam dobila posao u vrtićima, radeći na zamjenama na određeno vrijeme. Radila sam na zamjenama i kao učiteljica u nekim područnim školama, ali i druge poslove, na primjer kao prodavačica u dućanu ili administrativna radnica. Promijenila sam toliko poslova i poslodavaca, sve na određeno vrijeme, da sam ispunila pune tri radne knjižice. Poslije svega sam u svojoj 46. godini dobila stalni posao učiteljice razredne nastave na neodređeno vrijeme u sinjskoj OŠ Ivana Lovrića.

Vaši kolege kažu da doista volite svoj posao, da ste radoholičarka i da spadate među izvrsne...

– Ne bih ja tako o sebi, posebno u odnosu na kolege. Svi smo mi podjednako vrijedni, marljivi, aktivni u poslu, a to što ja dajem svoje emocije ne znači da ih ne daju i drugi.

Možete li usporediti učitelja danas i učitelja kada ste kao mlada učiteljica radili na zamjenama?

– To je neusporedivo. U to vrijeme, kada sam ja stekla učiteljsku diplomu, učitelj, fratar i doktor uživali su društveni ugled. Danas učitelji taj ugled ne uživaju.

Zašto?

– Zato što se narušio univerzalni vrijednosni sustav. Nama učiteljima danas netko drugi kroji naš posao i odnos prema njemu.

Jesu li današnja djeca pametnija od djece prije nekoliko desetljeća pa svi moraju imati petice, a nekada su odlikaši bili rijetkost?

– Ne bih rekla da su puno pametniji, već su puno zahtjevniji i sve im je dostupno, a ako nije, čine sve da bude.

Jesu li to njihove ili ambicije njihovih roditelja?

– Roditelja, naravno. Dijete koje sa sedam godina dođe u prvi razred ne može imati ambiciju da bude izvrstan. Ambicija bi trebala biti izvrsnost u ponašanju, zalaganju i znanju, a ocjene će se pokazati u tom trudu.

Imate li problema s davanjem ocjena, ako nekom učeniku kojega roditelji vide odlikašem dajete trojku?

– Zna biti nekih nesuglasica, ali riješi se to na razuman način kroz razgovor i dobru suradnju.

Stoji li iza visokih ocjena znanje?

– U fokusu u nižim razredima ne bi trebale biti ocjene, nego uvod u svijet obrazovanja i stjecanje osnovnih životnih znanja.

Kako komentirate podatak da su učenici bolji iz engleskoga nego iz hrvatskog jezika?

– To je teško komentirati. Spremaju se, valjda, napustiti Hrvatsku.

Kakav je odnos u zbornici u odnosu na vrijeme kada ste počinjali raditi?

– Kolegijalnost je bila puno bolja. Prije smo se znali više družiti, smijati, stariji kolege podučavali su mlađe, a danas su i mlađi kolege i stariji u nekakvoj trci. Nemamo baš vremena jedni za druge. To me jako žalosti.

S kim je od učenika učiteljima najteže, odnosno najlakše raditi?

– Dokazano je da je najteže raditi s prvašima. Djeca dolaze iz vrtića gdje im je sve bila igra, a kada dođu u razred, moraju sjediti 45 minuta na školskom satu, slušati i pisati, a poslije pet minuta odmora ponovno. Oni u pravilu imaju pet školskih sati, a dokazano je da njihova koncentracija ne traje dulje od 15 minuta.

Zato nam je najteži prvi mjesec, dok ih se ne ustroji, dok se oni ne adaptiraju na školu i radne obveze. S trećašima i četvrtašima je najlakše, to su, kako mi kažemo, gotova djeca s naučenim tiskanim i pisanim slovima. Već su stariji, ozbiljniji i oni sami se drže odraslima.

---

image

Meri Kuštre: Dokazano je da je najteže raditi s prvašima

Vojko Bašić/Cropix
---

Zašto ste se angažirali u volonterskoj udruzi "Ferali"?

– Kada sam odlučila pristupiti udruzi, bio me strah hoću li moći dati što se od mene očekuje. Nastojim da mi je sve posloženo, da ima red.

"Ferali" su ženska udruga?

– U članstvu su uglavnom žene, ali ima i nekoliko muškaraca.

Koje su najvažnije aktivnosti "Ferala"?

– Uređenje grada. To radimo za Božić i Novu godinu, Uskrs i Alku. Imamo prostor gdje se okupljamo i gdje pripremamo materijal kojim ukrašavamo gradske ulice, trgove i perivoje.

Za kraj, vratimo se ponovno na poeziju. Kada se može očekivati predstavljanje vaše treće zbirke pjesama?

– Moj sindikalni štedni račun polako se puni svakoga mjeseca i već imam ponudu od spomenutog anonimnog donatora za upotpuniti iznos. Čim se prikupi potrebni iznos, treća zbirka će u tisak.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Basic/Cropix
Vojko Bašić/Cropix

Meri Kuštre: Učiteljske plaće su sramotno male i kroz njih se zrcali društveni odnos prema odgojno-obrazovnom području

Vojko Bašić/Cropix

Meri Kuštre: Dokazano je da je najteže raditi s prvašima

Vojko Bašić/Cropix

Sinjska spisateljica i učiteljica Meri Kuštre sa svoje dvije zbirke pjesama

Vojko Basic/Cropix

ZA SLOBODNU
Sinj, 130723.
Spisateljica i profesorica Meri Kustre.

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/meri-kustre-nama-uciteljima-drugi-kroje-posao-i-odnos-prema-njemu-stalno-zaposlenje-dobila-sam-tek-s-46-godina-1306634 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f5a7ec41deb0def79c07276b705554b1b4fc0996 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Meri+Ku%C5%A1tre%3A+%E2%80%98Nama+u%C4%8Diteljima+drugi+kroje+posao+i+odnos+prema+njemu%3B+stalno+zaposlenje+dobila+sam+tek+s+46+godina%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fmeri-kustre-nama-uciteljima-drugi-kroje-posao-i-odnos-prema-njemu-stalno-zaposlenje-dobila-sam-tek-s-46-godina-1306634 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fmeri-kustre-nama-uciteljima-drugi-kroje-posao-i-odnos-prema-njemu-stalno-zaposlenje-dobila-sam-tek-s-46-godina-1306634 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POEZIJA KAO ODUŠAK [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
ŽivotPOEZIJA KAO ODUŠAK

Meri Kuštre: ‘Nama učiteljima drugi kroje posao i odnos prema njemu; stalno zaposlenje dobila sam tek s 46 godina‘

Piše Toni Paštar
14. srpnja 2023. - 17:41
Meri Kuštre: Učiteljske plaće su sramotno male i kroz njih se zrcali društveni odnos prema odgojno-obrazovnom područjuVojko Bašić/Cropix

Meri Kuštre je supruga, majka troje odrasle djece, za koju kaže da su njezin početak i kraj, učiteljica, pjesnikinja i društveno angažirana Sinjanka koja za današnje vrijeme ima jednu veliku manu: bez dlake na jeziku javno iznosi svoje mišljenje. Unatoč tome ova naočita gospođa ima vrlo širok krug prijatelja.

Potvrdilo se to i nedavno, kada je na predstavljanju njezine druge zbirke pjesama Prezentacijska dvorana Muzeja Sinjske alke bila pretijesna, što je samo po sebi bio fenomen. Kada se na promociji neke knjige okupi više od 20-30 osoba, to se smatra uspjehom. Na predstavljanju svoje druge zbirke pjesama Meri Kuštre ih je okupila puno više od stotinu.

Pažnju šire javnosti Meri Kuštre privukla je svojim čestim reagiranjima na stranicama Slobodne Dalmacije, dok je takva ru...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 01:42