stdClass Object ( [id] => 537403 [title] => Komentira važne događaje i intervjuira političare, no uz to je i žestoki fan Eurosonga: 'ozbiljni' voditelj sastavio listu svojih favorita, evo što misli o našoj predstavnici [alias] => komentira-vazne-dogadaje-i-intervjuira-politicare-no-uz-to-je-i-zestoki-fan-eurosonga-39-ozbiljni-39-voditelj-sastavio-listu-svojih-favorita-evo-sto-misli-o-nasoj-predstavnici [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ilija Jandrić redovito na N1 televiziji prezentira aktualne političke događaje i intervjuira političare, no kad se svjetla kamera ugase, manje je poznato da osim informativnog programa on jako voli i druge televizijske formate.

Pogotovo kad je riječ o spektaklima, bilo da je to prijenos Oscara, neki talent show, sportsko prvenstvo ili – Eurosong. Pjesmu Eurovizije pasionirano prati već 36 godina, a osim glazbe privlači ga i to što tu ipak zadnju riječ ima politika jer mu je glasanje najdraži dio tog programa.

Prva Eurovizija koju pamti bila je daleke 1982. godine kad je pobijedila Nicole iz Zapadne Njemačke. Od tada ni jednu nije propustio. Često je bio i dobar prognozer pa je tako 1989. kao tinejdžer osjetio još na Jugoviziji da bi Riva mogla "biti to", a zatim su Zadrani donijeli prvu i jedinu pobjedu bivšoj državi. Danas misli da je to bila jedna od lošijih eurovizijskih pobjednica, ali tad su bili pogodili trend.

Kad je riječ o hrvatskim predstavnicima, najvećom nepravdom smatra što Doris nije pobijedila 1999. s "Marijom Magdalenom", ali tad su nam naštetile skandinavske kuhinje. Nerijetko nanjuši favorite pa je tako među rijetkima uz favoriziranu Rusiju 2016. godine tvrdio da najviše šanse za pobjedu ima ukrajinska Jamala, što se i dogodilo. Ipak, priznaje da uopće nije predvidio lanjsku pobjedu Portugala.

Otkrivši, prateći njegove objave na Facebooku, ovu Jandrićevu strast – zamolili smo ga da izabere svojih 15 favorita s ovogodišnjeg Eurosonga. Napominje da je riječ o osobnom ukusu, da puno toga ovisi o izvedbi uživo i da je teško predvidjeti kako će žiri i publika glasovati tih svibanjskih večeri.

– Bit će tu puno smeća, puno kopija, ali i nekoliko glazbenih bisera. Vrijedi ispeći kokice i provesti vrijeme ispred televizora jer Eurosong je, ako ništa drugo, uvijek barem zabavan – poručuje Ilija. Evo što kaže o pjesmama...

S.P.



1. ITALIJA – Moj favorit broj 1 ove godine su pobjednici Sanrema. Pjesma "Non mi avete fatto niente" ("Niste mi učinili ništa") ima snažnu antiterorističku poruku. Nastala je nakon terorističkog napada u Manchesteru u svibnju 2017. kad su poslije koncerta Ariane Grande poginule 23 osobe. Ermal Meta, inače Albanac koji živi u Bariju, i Rimljanin Fabrizio Moro poručuju teroristima da nam ne mogu promijeniti naš način života – niste nam učinili ništa! Osim aktualne političke poruke, ova pjesma ima sve što treba jednoj dobroj baladi – izvrsnu melodiju, odlične pjevače i prelijepu emociju. Jedini hendikep koji može imati jest pjevanje na talijanskom, no meni je baš to onaj dodatni plus.



2. NIZOZEMSKA – Nizozemski pjevač Waylon u pjesmi "Outlaw In 'Em" donosi na Eurosong zvuk američkoga juga. Snažan country pokazuje da ovo natjecanje već dugo nije usko vezano za nacionalni melos pa je to najbolji odgovor na prigovore da naši predstavnici trebaju uvijek pjevati na hrvatskome. Waylon je već predstavljao Nizozemsku na Eurosongu 2014. godine u duetu The Common Linnets i tad je, također s country pjesmom, osvojio drugo mjesto. Pobjedu je odnijela austrijska Conchita Wurst, a ove godine ima realne šanse ponoviti tadašnji uspjeh jer ima i puno bolju pjesmu nego prije četiri godine.



3. BELGIJA – Jedna od tri ovogodišnje pjesme (a jedna je i naša) koja može bez problema biti soundtrack za neki novi film o Jamesu Bondu. 28-godišnja pjevačica Sennek inače radi u Ikei, dodatno zarađuje podučavajući pjevanje u svom rodnom Leuvenu, a pjesma "A Matter of Time" prvi joj je singl. Vrlo lijepa ugođajna ljubavna balada.



4. LATVIJA – Druga bondovska pjesma – "Funny Girl" pjeva Laura Rizzotto, rođena u Brazilu, živi u New Yorku, a po roditeljima ima i latvijsko državljanstvo. Snažna pop balada o nesretnoj ljubavi.



5. ČEŠKA – Bez obzira na uspjeh na Eurosongu, 22-godišnji češki pjevač i bivši model Mikolas Josef ima siguran ljetni hit koji će se vrtjeti po klubovima diljem Europe. Češki Justin Bieber u pjesmi "Lie To Me" nudi svoj recept kako nakon neuspješne ljubavne veze ponovno zauzeti pozitivan stav i nastaviti dalje hodati svijetlom stranom života. Vesela, brza, optimistična pjesma.



6. ŠPANJOLSKA – Čini se da su se ugledali na pobjednički recept Portugala pa ove godine šalju jednostavnu i nježnu ljubavnu pjesmu "Tu Cancion" koju u duetu izvode natjecatelji španjolskog talent šoua "Operacija Trijumf" Amaia Romero (29) i Alfred Garcia (31). Ako ih ne pojede trema i ako publika i žiri budu i dalje skloni ljubavnim baladama, imaju velike šanse za dobar plasman.



7. IZRAEL – Trenutni favorit na kladionicama pjesma je "Toy" 25-godišnje simpatične izraelske pjevačice Nette. U brzom reggae ritmu i s pamtljivim debeljuškastim izgledom nastavlja se na kampanju #metoo i porukom muškarcima da im ona nije samo igračka. Kad sam je prvi put čuo pomislio sam – što je ovo? No, pjesma je toliko zarazna da brzo uđe u uši i prva pozicija na kladionicama nije neopravdana, u slučaju da se Europa odluči za brzu i oštru lekciju muškarcima.



8. HRVATSKA – Kao što je i sama Franka rekla, "Crazy" je hrabra pjesma. Bez jasnog refrena, za neke će zvučati nedorečeno. Meni se pjesma sviđa, ima odličan ritam, vrlo je moderna i mislim da se može plasirati u finale, iako nastupa u – po kvaliteti – puno jačem prvom polufinalu. Franka je prelijepa djevojka odličnog glasa i sigurno je da se nećemo osramotiti u Lisabonu. Treća bondovska pjesma na natjecanju.



9. BJELORUSIJA – Moderan dance pop u izvedbi 24-godišnjeg Nikite Aleksejeva, inače rođenog u Ukrajini, gdje je i sudjelovao u tamošnjoj inačici talent showa "Voice". Zarazan refren, moderna verzija, pjesma koja bi mogla dobiti i glasove nekadašnjih država SSSR-a, ali i zapadnih.



10. GRČKA – "Moj san" ("Onero") lijepa je etno-pop balada s prepoznatljivim grčkim instrumentima upakirana u moderan pop. Pjesma srednjeg ritma na grčkom jeziku koju izvodi 37-godišnja Yianna Terzi mogla bi biti zapažena, posebno kod publike balkanskih zemalja.



11. CIPAR – S pjesmom "Fuego" predstavlja se grčka pjevačica rođena u Albaniji Eleni Foureira. Vrlo moderna pop dance pjesma, uz neke etno elemente, mogla bi biti ljetni hit, bez obzira na plasman u Lisabonu. Zanimljivo je da je više puta pokušala predstavljati Grčku na Eurosongu, a onda je ove godine uspjela postati predstavnica Cipra.



12. ARMENIJA – Volim nježne etno balade na materinskom jeziku, a pjesma "Qami" ("Vjetar") armenskog pjevača Sevaka Khangyana upravo je takva. Podsjeća me na hrvatske predstavnike na Eurosongu 90-ih. Nisam siguran hoće li doći do finala, ali preporučujem da obratite pažnju na ovu pjesmu. Njemu bih savjetovao da pronađe boljeg stilista jer ovo gumeno odijelo nekog superjunaka iz stripova ne odgovara emociji pjesme.



13. ALBANIJA – Pjevač Eugent Bushpepa donosi moćnu baladu "Mall" koju bismo, da je na talijanskom, lako mogli zamisliti na Sanremu. I ovdje je možda hendikep za širu publiku što pjeva na albanskom jeziku, no za mene to pridonosi autentičnosti pjesme i emocije. Odličan aranžman!



14. AUSTRALIJAJessica Mauboy (28) počela je karijeru u talent šou "Australian Idol" u kojem je 2006. godine osvojila drugo mjesto, a od tada je imala pet albuma koji su bili među deset najprodavanijih u Australiji. "We Got Love" moderna je pop pjesma i mogla bi dobro proći na Eurosongu, na što se Australija već navikla otkako je 2015. prvi put nastupila.



15. AZERBAJDŽAN – Vrlo moderan pop hit u izvedbi 28-godišnje pjevačice Aisel iz Bakua. "X My Heart" pjesma je koja, poput njih dosta na ovogodišnjem Eurosongu, prati trendove moderne produkcije i mogla bi pronaći svoje mjesto u finalu, a ovisno o izvedbi – i dobar plasman.


ZANIMLJIVI OSTALI IZVOĐAČI
Estonska arija jako dobro kotira

Estoniju predstavlja operna pjevačica Elina Nečajeva s arijom na talijanskom, "La Forza", i druga je zasad na kladionicama.
Za Norvešku s pjesmom "That's How You Write A Song" nastupa pobjednik Eurosonga 2009. Alexander Rybak. Nakon što joj je prošle godine bio zabranjen ulazak u Ukrajinu jer je 2015. godine pjevala na Krimu, Rusiju ove godine predstavlja Julia Samojlova s pjesmom "I Won't Break".
Finska je odlučila poslati Saaru Alto s pjesmom "Monsters", ona je 2016. u finalu britanskog "X Factora" osvojila drugo mjesto.
Još jednu pjesmu s političkom porukom šalje Francuska – duet Madame Monsieur u pjesmi "Merci" pjeva o izbjeglicama koji preko Mediterana pokušavaju slobodu pronaći u Europi.
Bugarsku s pjesmom "Bones" predstavlja grupa Equinox, dvojica članova benda su Amerikanci.


REGIONALNO GLEDANO...
Bolji smo od svih susjeda, osim Italije

Bez imalo domoljubne subjektivnosti mogu zaključiti da Hrvatska u odnosu na susjedne zemlje (ako ne računamo Italiju) šalje najbolju pjesmu.
Srbiju predstavlja Sanja Ilić sa svojim popularnim etno bandom Balkanika. Pjesma "Nova deca" čudan je hibrid srednjovjekovnog bizantskog zvuka i moderne elektronske glazbe. Kao da netko u jednoj pjesmi spoji Željka Joksimovića i Coloniju.
Slovenija nema nikakve šanse, šalje hip hop pjesmu na slovenskom "Hvala, ne" koju pjeva Lea Sirk. To je pjesma za domaću upotrebu, mada nisam siguran ni da će u Sloveniji biti velik hit.
Crnu Goru predstavlja mladi i relativno nepoznat pjevač Vanja Radovanović s pjesmom "Inje". Vidi se da je odrastao slušajući Joksimovića, ali od inspiracije do realizacije dalek je put.
Makedonija pjeva na engleskom, pjesma "Lost and Found" grupe Eye Cue je solidna, ali ipak u ovoj konkurenciji teško da će biti prepoznata, pogotovo jer su zajedno s Hrvatskom u kvalitativno jačem polufinalu. Pjesma nije loša, to može biti utjeha.
A naš sjeverni susjed Mađarska šalje heavy metal band AWS. Njihova pjesma "Viaszlat Nyar" može prikupiti glasove poklonika takve glazbe, ali teško da će ponoviti uspjeh finskog benda Lordi iz 2006. godine.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Ekskluzivno za 'Reflektor' [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2018-03-23 12:34:18 [created_by] => 39370 [created_by_alias] => S.P. [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2018-03-23 12:34:19 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2018-03-23 12:34:19 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3296 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2018\/03\/22\/Teme\/9683487.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/03\/22\/Teme\/9684812.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/03\/22\/Teme\/9684813.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/03\/22\/Teme\/9684814.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/03\/22\/Teme\/9684840.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/03\/22\/Teme\/9684843.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x2880"},{"size0":"924x616"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1281"},{"size0":"1920x1281"},{"size0":"1920x3009"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7709769 Threads: 2 Questions: 1627877991 Slow queries: 4835444 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111189277 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/komentira-vazne-dogadaje-i-intervjuira-politicare-no-uz-to-je-i-zestoki-fan-eurosonga-39-ozbiljni-39-voditelj-sastavio-listu-svojih-favorita-evo-sto-misli-o-nasoj-predstavnici-537403 [printLink] => /mozaik/zivot/komentira-vazne-dogadaje-i-intervjuira-politicare-no-uz-to-je-i-zestoki-fan-eurosonga-39-ozbiljni-39-voditelj-sastavio-listu-svojih-favorita-evo-sto-misli-o-nasoj-predstavnici-537403?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 369834 [name] => eurosong 2018. [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => eurosong-2018 [link] => /tag/eurosong-2018 ) [1] => stdClass Object ( [id] => 377339 [name] => ilija jandrić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ilija-jandric [link] => /tag/ilija-jandric ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Ekskluzivno za 'Reflektor' [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Komentira važne događaje i intervjuira političare, no uz to je i žestoki fan Eurosonga: 'ozbiljni' voditelj sastavio listu svojih favorita, evo što misli o našoj predstavnici [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-13-26-47-39370 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/22/Teme/9683487.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/22/Teme/9683487.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/22/Teme/9684812.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/22/Teme/9684813.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/22/Teme/9684814.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/22/Teme/9684840.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/22/Teme/9684843.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ilija Jandrić redovito na N1 televiziji prezentira aktualne političke događaje i intervjuira političare, no kad se svjetla kamera ugase, manje je poznato da osim informativnog programa on jako voli i druge televizijske formate.

Pogotovo kad je riječ o spektaklima, bilo da je to prijenos Oscara, neki talent show, sportsko prvenstvo ili – Eurosong. Pjesmu Eurovizije pasionirano prati već 36 godina, a osim glazbe privlači ga i to što tu ipak zadnju riječ ima politika jer mu je glasanje najdraži dio tog programa.

Prva Eurovizija koju pamti bila je daleke 1982. godine kad je pobijedila Nicole iz Zapadne Njemačke. Od tada ni jednu nije propustio. Često je bio i dobar prognozer pa je tako 1989. kao tinejdžer osjetio još na Jugoviziji da bi Riva mogla "biti to", a zatim su Zadrani donijeli prvu i jedinu pobjedu bivšoj državi. Danas misli da je to bila jedna od lošijih eurovizijskih pobjednica, ali tad su bili pogodili trend.

Kad je riječ o hrvatskim predstavnicima, najvećom nepravdom smatra što Doris nije pobijedila 1999. s "Marijom Magdalenom", ali tad su nam naštetile skandinavske kuhinje. Nerijetko nanjuši favorite pa je tako među rijetkima uz favoriziranu Rusiju 2016. godine tvrdio da najviše šanse za pobjedu ima ukrajinska Jamala, što se i dogodilo. Ipak, priznaje da uopće nije predvidio lanjsku pobjedu Portugala.

Otkrivši, prateći njegove objave na Facebooku, ovu Jandrićevu strast – zamolili smo ga da izabere svojih 15 favorita s ovogodišnjeg Eurosonga. Napominje da je riječ o osobnom ukusu, da puno toga ovisi o izvedbi uživo i da je teško predvidjeti kako će žiri i publika glasovati tih svibanjskih večeri.

– Bit će tu puno smeća, puno kopija, ali i nekoliko glazbenih bisera. Vrijedi ispeći kokice i provesti vrijeme ispred televizora jer Eurosong je, ako ništa drugo, uvijek barem zabavan – poručuje Ilija. Evo što kaže o pjesmama...

S.P.



1. ITALIJA – Moj favorit broj 1 ove godine su pobjednici Sanrema. Pjesma "Non mi avete fatto niente" ("Niste mi učinili ništa") ima snažnu antiterorističku poruku. Nastala je nakon terorističkog napada u Manchesteru u svibnju 2017. kad su poslije koncerta Ariane Grande poginule 23 osobe. Ermal Meta, inače Albanac koji živi u Bariju, i Rimljanin Fabrizio Moro poručuju teroristima da nam ne mogu promijeniti naš način života – niste nam učinili ništa! Osim aktualne političke poruke, ova pjesma ima sve što treba jednoj dobroj baladi – izvrsnu melodiju, odlične pjevače i prelijepu emociju. Jedini hendikep koji može imati jest pjevanje na talijanskom, no meni je baš to onaj dodatni plus.



2. NIZOZEMSKA – Nizozemski pjevač Waylon u pjesmi "Outlaw In 'Em" donosi na Eurosong zvuk američkoga juga. Snažan country pokazuje da ovo natjecanje već dugo nije usko vezano za nacionalni melos pa je to najbolji odgovor na prigovore da naši predstavnici trebaju uvijek pjevati na hrvatskome. Waylon je već predstavljao Nizozemsku na Eurosongu 2014. godine u duetu The Common Linnets i tad je, također s country pjesmom, osvojio drugo mjesto. Pobjedu je odnijela austrijska Conchita Wurst, a ove godine ima realne šanse ponoviti tadašnji uspjeh jer ima i puno bolju pjesmu nego prije četiri godine.



3. BELGIJA – Jedna od tri ovogodišnje pjesme (a jedna je i naša) koja može bez problema biti soundtrack za neki novi film o Jamesu Bondu. 28-godišnja pjevačica Sennek inače radi u Ikei, dodatno zarađuje podučavajući pjevanje u svom rodnom Leuvenu, a pjesma "A Matter of Time" prvi joj je singl. Vrlo lijepa ugođajna ljubavna balada.



4. LATVIJA – Druga bondovska pjesma – "Funny Girl" pjeva Laura Rizzotto, rođena u Brazilu, živi u New Yorku, a po roditeljima ima i latvijsko državljanstvo. Snažna pop balada o nesretnoj ljubavi.



5. ČEŠKA – Bez obzira na uspjeh na Eurosongu, 22-godišnji češki pjevač i bivši model Mikolas Josef ima siguran ljetni hit koji će se vrtjeti po klubovima diljem Europe. Češki Justin Bieber u pjesmi "Lie To Me" nudi svoj recept kako nakon neuspješne ljubavne veze ponovno zauzeti pozitivan stav i nastaviti dalje hodati svijetlom stranom života. Vesela, brza, optimistična pjesma.



6. ŠPANJOLSKA – Čini se da su se ugledali na pobjednički recept Portugala pa ove godine šalju jednostavnu i nježnu ljubavnu pjesmu "Tu Cancion" koju u duetu izvode natjecatelji španjolskog talent šoua "Operacija Trijumf" Amaia Romero (29) i Alfred Garcia (31). Ako ih ne pojede trema i ako publika i žiri budu i dalje skloni ljubavnim baladama, imaju velike šanse za dobar plasman.



7. IZRAEL – Trenutni favorit na kladionicama pjesma je "Toy" 25-godišnje simpatične izraelske pjevačice Nette. U brzom reggae ritmu i s pamtljivim debeljuškastim izgledom nastavlja se na kampanju #metoo i porukom muškarcima da im ona nije samo igračka. Kad sam je prvi put čuo pomislio sam – što je ovo? No, pjesma je toliko zarazna da brzo uđe u uši i prva pozicija na kladionicama nije neopravdana, u slučaju da se Europa odluči za brzu i oštru lekciju muškarcima.



8. HRVATSKA – Kao što je i sama Franka rekla, "Crazy" je hrabra pjesma. Bez jasnog refrena, za neke će zvučati nedorečeno. Meni se pjesma sviđa, ima odličan ritam, vrlo je moderna i mislim da se može plasirati u finale, iako nastupa u – po kvaliteti – puno jačem prvom polufinalu. Franka je prelijepa djevojka odličnog glasa i sigurno je da se nećemo osramotiti u Lisabonu. Treća bondovska pjesma na natjecanju.



9. BJELORUSIJA – Moderan dance pop u izvedbi 24-godišnjeg Nikite Aleksejeva, inače rođenog u Ukrajini, gdje je i sudjelovao u tamošnjoj inačici talent showa "Voice". Zarazan refren, moderna verzija, pjesma koja bi mogla dobiti i glasove nekadašnjih država SSSR-a, ali i zapadnih.



10. GRČKA – "Moj san" ("Onero") lijepa je etno-pop balada s prepoznatljivim grčkim instrumentima upakirana u moderan pop. Pjesma srednjeg ritma na grčkom jeziku koju izvodi 37-godišnja Yianna Terzi mogla bi biti zapažena, posebno kod publike balkanskih zemalja.



11. CIPAR – S pjesmom "Fuego" predstavlja se grčka pjevačica rođena u Albaniji Eleni Foureira. Vrlo moderna pop dance pjesma, uz neke etno elemente, mogla bi biti ljetni hit, bez obzira na plasman u Lisabonu. Zanimljivo je da je više puta pokušala predstavljati Grčku na Eurosongu, a onda je ove godine uspjela postati predstavnica Cipra.



12. ARMENIJA – Volim nježne etno balade na materinskom jeziku, a pjesma "Qami" ("Vjetar") armenskog pjevača Sevaka Khangyana upravo je takva. Podsjeća me na hrvatske predstavnike na Eurosongu 90-ih. Nisam siguran hoće li doći do finala, ali preporučujem da obratite pažnju na ovu pjesmu. Njemu bih savjetovao da pronađe boljeg stilista jer ovo gumeno odijelo nekog superjunaka iz stripova ne odgovara emociji pjesme.



13. ALBANIJA – Pjevač Eugent Bushpepa donosi moćnu baladu "Mall" koju bismo, da je na talijanskom, lako mogli zamisliti na Sanremu. I ovdje je možda hendikep za širu publiku što pjeva na albanskom jeziku, no za mene to pridonosi autentičnosti pjesme i emocije. Odličan aranžman!



14. AUSTRALIJAJessica Mauboy (28) počela je karijeru u talent šou "Australian Idol" u kojem je 2006. godine osvojila drugo mjesto, a od tada je imala pet albuma koji su bili među deset najprodavanijih u Australiji. "We Got Love" moderna je pop pjesma i mogla bi dobro proći na Eurosongu, na što se Australija već navikla otkako je 2015. prvi put nastupila.



15. AZERBAJDŽAN – Vrlo moderan pop hit u izvedbi 28-godišnje pjevačice Aisel iz Bakua. "X My Heart" pjesma je koja, poput njih dosta na ovogodišnjem Eurosongu, prati trendove moderne produkcije i mogla bi pronaći svoje mjesto u finalu, a ovisno o izvedbi – i dobar plasman.


ZANIMLJIVI OSTALI IZVOĐAČI
Estonska arija jako dobro kotira

Estoniju predstavlja operna pjevačica Elina Nečajeva s arijom na talijanskom, "La Forza", i druga je zasad na kladionicama.
Za Norvešku s pjesmom "That's How You Write A Song" nastupa pobjednik Eurosonga 2009. Alexander Rybak. Nakon što joj je prošle godine bio zabranjen ulazak u Ukrajinu jer je 2015. godine pjevala na Krimu, Rusiju ove godine predstavlja Julia Samojlova s pjesmom "I Won't Break".
Finska je odlučila poslati Saaru Alto s pjesmom "Monsters", ona je 2016. u finalu britanskog "X Factora" osvojila drugo mjesto.
Još jednu pjesmu s političkom porukom šalje Francuska – duet Madame Monsieur u pjesmi "Merci" pjeva o izbjeglicama koji preko Mediterana pokušavaju slobodu pronaći u Europi.
Bugarsku s pjesmom "Bones" predstavlja grupa Equinox, dvojica članova benda su Amerikanci.


REGIONALNO GLEDANO...
Bolji smo od svih susjeda, osim Italije

Bez imalo domoljubne subjektivnosti mogu zaključiti da Hrvatska u odnosu na susjedne zemlje (ako ne računamo Italiju) šalje najbolju pjesmu.
Srbiju predstavlja Sanja Ilić sa svojim popularnim etno bandom Balkanika. Pjesma "Nova deca" čudan je hibrid srednjovjekovnog bizantskog zvuka i moderne elektronske glazbe. Kao da netko u jednoj pjesmi spoji Željka Joksimovića i Coloniju.
Slovenija nema nikakve šanse, šalje hip hop pjesmu na slovenskom "Hvala, ne" koju pjeva Lea Sirk. To je pjesma za domaću upotrebu, mada nisam siguran ni da će u Sloveniji biti velik hit.
Crnu Goru predstavlja mladi i relativno nepoznat pjevač Vanja Radovanović s pjesmom "Inje". Vidi se da je odrastao slušajući Joksimovića, ali od inspiracije do realizacije dalek je put.
Makedonija pjeva na engleskom, pjesma "Lost and Found" grupe Eye Cue je solidna, ali ipak u ovoj konkurenciji teško da će biti prepoznata, pogotovo jer su zajedno s Hrvatskom u kvalitativno jačem polufinalu. Pjesma nije loša, to može biti utjeha.
A naš sjeverni susjed Mađarska šalje heavy metal band AWS. Njihova pjesma "Viaszlat Nyar" može prikupiti glasove poklonika takve glazbe, ali teško da će ponoviti uspjeh finskog benda Lordi iz 2006. godine.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>







[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/komentira-vazne-dogadaje-i-intervjuira-politicare-no-uz-to-je-i-zestoki-fan-eurosonga-39-ozbiljni-39-voditelj-sastavio-listu-svojih-favorita-evo-sto-misli-o-nasoj-predstavnici-537403 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=97e72cea70d29f76ef38d965be299dfebeb04bb9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Komentira+va%C5%BEne+doga%C4%91aje+i+intervjuira+politi%C4%8Dare%2C+no+uz+to+je+i+%C5%BEestoki+fan+Eurosonga%3A+%26%23039%3Bozbiljni%26%23039%3B+voditelj+sastavio+listu+svojih+favorita%2C+evo+%C5%A1to+misli+o+na%C5%A1oj+predstavnici&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fkomentira-vazne-dogadaje-i-intervjuira-politicare-no-uz-to-je-i-zestoki-fan-eurosonga-39-ozbiljni-39-voditelj-sastavio-listu-svojih-favorita-evo-sto-misli-o-nasoj-predstavnici-537403 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fkomentira-vazne-dogadaje-i-intervjuira-politicare-no-uz-to-je-i-zestoki-fan-eurosonga-39-ozbiljni-39-voditelj-sastavio-listu-svojih-favorita-evo-sto-misli-o-nasoj-predstavnici-537403 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Ekskluzivno za 'Reflektor' [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
ŽivotEkskluzivno za 'Reflektor'

Komentira važne događaje i intervjuira političare, no uz to je i žestoki fan Eurosonga: 'ozbiljni' voditelj sastavio listu svojih favorita, evo što misli o našoj predstavnici

Piše S.P.
23. ožujka 2018. - 13:34

Ilija Jandrić redovito na N1 televiziji prezentira aktualne političke događaje i intervjuira političare, no kad se svjetla kamera ugase, manje je poznato da osim informativnog programa on jako voli i druge televizijske formate.

Pogotovo kad je riječ o spektaklima, bilo da je to prijenos Oscara, neki talent show, sportsko prvenstvo ili – Eurosong. Pjesmu Eurovizije pasionirano prati već 36 godina, a osim glazbe privlači ga i to što tu ipak zadnju riječ ima politika jer mu je glasanje najdraži dio tog programa.

Prva Eurovizija koju pamti bila je daleke 1982. godine kad je pobijedila Nicole iz Zapadne Njemačke. Od tada ni jednu nije propustio. Često je bio i dobar prognozer pa je tako 1989. kao tinejdžer osjetio još na Jugoviziji da bi Riva mogla "biti to", a zatim su Zadrani don...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 15:26