StoryEditorOCM
Životza euro više

Iznimno lagan način uštede na računima za struju, ove uređaje treba isključiti kada se ne koriste

Piše mozaik sd
31. srpnja 2023. - 09:11

Jeste li znali da postoje kućni uređaji koji troše struju čak i kada ne rade? Kako biste uštedu proveli u praksi, trebate znati kako pojedini uređaji rade. A to je važno, jer često imamo krivu pretpostavku da smo gašenjem određenog uređaja zaustavili potrošnju energije. Nažalost, nije uvijek tako, jer – neki se uređaji ponašaju drugačije, piše Jutarnji list.

image

Pogledajte energetsku oznaku svog televizora i ako je niža od A, savjet stručnjaka je da isključite uređaj iz struje kad god možete

/Shutterstock

Televizor

Gotovo svi mi gasimo TV pritiskom na crvenu tipku, ali to ga ne gasi, samo uređaj stavlja u stanje mirovanja. To znači da struja i dalje teče kroz njega i da je on i dalje troši. To se možda ne vidi toliko na mjesečnoj razini, ali na godišnjoj je vidljivo i nije zanemarivo. Pogledajte energetsku oznaku svog televizora i ako je niža od A, savjet stručnjaka je da isključite uređaj iz struje kad god možete – isplatit će vam se.

image

Čak oko 12 posto potrošnje električne energije u kućanstvu rezervirano je za hladnjak i zamrzivač

/Shutterstock

Hladnjak i zamrzivač

Hladnjak i zamrzivač stalno su uključeni iz očitih razloga, pa ne čudi što je oko 12 posto potrošnje električne energije u kućanstvu rezervirano za njih. Iako ih ne možemo točno isključiti kada izađemo iz kuće, možemo poduzeti jednostavne korake kako bismo učinili da troše manje električne energije. Redovitim čišćenjem hladnjaka, izvana i iznutra, osiguravate da ne troši više energije nego što je potrebno, a isto vrijedi i za povremeno zagrijavanje kako se ne bi nakupljale zalihe leda. Držanje vrata hladnjaka i zamrzivača otvorenima kratko vrijeme također pomaže. Kada napuštate kuću ili dom na nekoliko dana i nećete koristiti ove uređaje, aktivirajte njihov ECO način rada i štedite struju dok se ne vratite. ECO način rada također je dobar izbor za svakodnevnu upotrebu, no morate se informirati o tome što vaš uređaj može, a što ne.

image

Nije uzalud Sony redizajnirao PlayStation 5 koji sada, između ostalog, s novom pločom i tehnologijama troši manje struje

Afp

Konzole

Konzole za videoigre često se ne isključe u potpunosti kako bi se kasnije uključile i brže pokretale igrice. Odavno je poznato da konzole "jedu" velike količine struje kada su u maksimalnom pogonu, tj. kada ste usred igre. Stoga, kada ih ne koristite – isključite ih. Nije uzalud Sony redizajnirao PlayStation 5 koji sada, između ostalog, s novom pločom i tehnologijama troši manje struje.

Punjači

Punjači za telefone i druge uređaje ne moraju biti stalno priključeni na struju, jer vas to košta ne samo potrošene struje, već i novca. Svi ostavljamo punjače, nekoliko njih po kući stalno spojene na izvor struje, ali kad bismo naizmjenično isključili sve punjače za telefone, tablete i druge uređaje, sigurno bismo nakon nekog vremena vidjeli razliku, piše Jutarnji list.

image

Kad bismo naizmjenično isključili sve punjače za telefone, tablete i druge uređaje, sigurno bismo nakon nekog vremena vidjeli razliku

/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 12:35