stdClass Object ( [id] => 1233884 [title] => Tri Splićanke o borbi s karcinom: ‘Došla sam u zadnji trenutak. Ostala sam bez dojke i kose, nisam znala hoću li moći odgojiti svoju kćer, doživjeti da odraste...‘ [alias] => ispovijest-tri-splicanke-o-borbi-s-karcinom-dosla-sam-u-zadnji-trenutak-ostala-sam-bez-dojke-i-kose-nisam-znala-hocu-li-moci-odgojiti-svoju-kcer-dozivjeti-da-odraste [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U listopadu, mjesecu borbe protiv raka dojke, diljem Hrvatske organiziraju se brojne javnozdravstvene akcije kojima se podiže svijest o važnosti odlaska na redovite dijagnostičke preglede s ciljem ranog otkrivanja raka dojke. Redovitim pregledima koji uključuju samopregled, mamografiju te ultrazvučni pregled, rak dojke se može otkriti u ranom stadiju kada su šanse za izlječenje i preživljenje puno veće.

---

image
Davor Pongracic/Cropix
---

Većina slučajeva dijagnosticira se kod starijih žena, čak preko 80 posto novooboljelih je starije od 50 godina. Ipak, od raka dojke mogu oboljeti i mlađe žene, ali rjeđe, stoga je važno da se već od najranije mladosti započne s redovitim pregledima grudi.

Liječnici i žene koje su se suočile s karcinomom dojke stalno ističu kolika je važnost ranog otkrivanja bolesti. Pacijentice koje su doživjele i preživjele karcinom u pravilu će vam kazati kako je gotovo nevjerojatno da žena ne ode na pregled "jer nema vremena", "jer je zaboravila", "jer je umorna" a još bizarnije opravdanje je "kako se boji da joj nešto ne otkriju".

---

image
Niksa Stipanicev/Cropix
---

Ipak, ovo otezanje, ako i jest nerazumno, nije psihološki neutemeljeno: zbilja, ako se "nešto pronađe" život se u istom danu mijenja, zna se da slijede pregledi, čekaonice, vrlo vjerojatno operacija, neugodne nuspojave liječenja i neizvjestan ishod.

Pa ipak, drugog načina nema, i sve može završiti dobro - a što se ranije postavi dijagnoza, to bolje. Kombinacija mamografskog (koji uz suvremene aparate nije ni izdaleka neugodan kao nekada) te ultrazvučnog pregleda dat će najtočnije rezultate.

Izdvajamo tri slučaja, sva tri sa sretnim ishodom. Njihovi karcinomi - a time i liječenje- veoma su se razlikovali.

Zajedničko im je da su sve tri dobile su dijagnozu prije pedesete i pobijedile bolest. Izostavit ćemo u njihovim pričama stručne nazive i vrste medikamenta koje su dobivale. Zanimalo nas je kako su sve to proživjele i preživjele.

Irena je sama napipala kvržicu prilikom samopregleda.

- Bilo je to nešto sasvim sitno, veoma tvrdo, gotovo oštro, kao vršak igle. Teško je opisati...ali, istoga trenutka znala sam da nešto nije u redu. Nikada ranije nisam uočila nešto slično. Nisam toga dana ni otišla na posao, nego ravno k liječniku.Tvorba je bila tako sitna i na ne baš zgodnoj i vidljivoj poziciji da je ultrazvučni pregled trajao dulje nego inače.

Rečeno mi je da sam došla u zadnji trenutak, da je potrebna operacija, ali ću izbjeći kemoterapiju. Nisam se stigla ni prestrašiti, već sam bila "u sustavu". Kazala sam samo najbližima. Zašto? Željela sam se posvetiti tome što valja obaviti, znala sam da mi ne bi dobro sjeli komentari, strah, sućut - ništa od toga. Uklonjen mi je jedan režanj dojke. Inače imam male grudi - premda sam rodila triput - čak i ne nosim grudnjak. Razlika se vidi, naravno. Jedna je još manja. Ali, ne smeta mi nimalo. Od toga događaja prošlo je pet godina, zdrava sam, a kada je sve završilo, također nisam imala potrebu mnogo o tome razgovarati. Bilo pa prošlo. Samo, moram reći i poručiti - pregledavajte se, na najmanji znak uzbune sve ostavite i doslovno otrčite po pomoć, ispričala nam je Irena.

---

image
Makoto Kondo/The Yomiuri Shimbun Via Afp
---

Ivana je kod dojenja opazila da nešto nije u redu. Rodila je u kasnim tridesetima. Premda su grudi dojilja i tako krupnije a često i otečenije, zapitala je svoga ginekologa za mišljenje. On ju je uputio na daljnje pretrage. Dijagnoza je bila loša, beba mala, prirodno "divljanje" hormona povezalo s panikom i strahom od smrti.

- Premda sam, zbog prirode svoga posla, gotovo neprestano uz računalo, odlučila sam što manje pretraživati i "googlati" svoju bolest. Pročitala sam samo najosnovnije i krenula, dan po dan. Čekala me mastektomija, kemoterapija i još svašta... Operaciju sam podnijela lako, kemoterapiju mnogo teže.

Patila sam od mučnine, od slabosti, a psihički sam jedva izdržala. U toj fazi oduzet mi je bio, ili doveden u pitanje dobar dio moje ženstvenosti. Ostala sam bez dojke i kose, nisam znala hoću li moći odgojiti svoju kćer, doživjeti da odraste. Veliku pomoć pružili su mi obitelj i prijatelji. Osobito muž i roditelji - oni ni jednoga trenutka nisu pomislili ni na jedan ishod osim najboljeg i to su nekako prenijeli na mene. Mala sada ide u školu. Kosa je odavno narasla - dobro su mi govorili da je to najmanji problem- a spremam se na estetsku rekonstrukciju dojke i - to me veseli, kaže Ivana.

Budući da i sama radi u zdravstvenoj ustanovi, iako nije liječnica, Hana je na vrijeme došla do dijagnoze pri redovitom pregledu a operirao ju je dobar poznanik. S te strane nije bilo problema, ali...

- Ja sam zapravo sve poricala, gutala, pravila se da je riječ o sitnici. Samohrana sam majka, a roditelji su mi jako stari, kasno su me dobili. Ne bi preživjeli da se meni nešto dogodi. Što će mi biti s djetetom? To me mučilo pa sam varala i sebe i njih. Povjerila sam se prijateljcama, ali uz mnogo lažnog optimizma. I otišla na zakazanu operaciju. Odlučila sam se za umetanje implantata u istom zahvatu kako se ne bih probudila bez dojke a liječnici su se složili.

---

image

Jedan od najsuvremenijih uređaja za tomobiopsiju dojke

Jure Miskovic/
---

Nakon buđenja sam se slomila. Ne, nije to bila reakcija na anesteziju. Napokon su popustile te stege koje sam sama sebi nametnula pa sam plakala i tresla se tako da je krevet poskakivao. Mislim da sam tek tada zapravo osvijestila svoje stanje.

More suza sam isplakala i ispričavala se ostalim ženama u sobi. Ali, tu se dogodilo nešto divno, počeo je oporavak. Uostalom, prvi i najvažniji korak, a to je operativni zahvat je bio iza mene - a te do jučer nepoznate žene, slučajne cimerice, okrenule su sve na zafrkanciju.

Promatrale smo tu moju "novu" ‘sisu‘, sve su joj se divile, govorile su, bolja je od one druge. Svakakvih je primjedbi bilo, na kraju smo pucale od smijeha. Majka, kada me došla posjetiti, zatekla me nasmijanu. A dalje, sve što se događalo je bilo lakše. Ne morate, ako ne želite, svakome reći da ste bolesni. Ali, nemojte ni potiskivati tu činjenicu. A humor i smijeh, osvjedočila sam se, mogu itekako biti ljekoviti. Barem za psihu, zaključuje Hana, izliječena.

---

NIJE SAMO KVRŽICA SIMPTOM

Kako je spomenuto, većina novooboljelih je starija od 50 godina, ali, barem na samopregled se treba priviknuti puno ranije. Treba upoznati svoje grudi, opipavati ih u ležećem i stojećem položaju te pod tušem (koristeći gel kako bi prsti lakše klizili preko kože) i pred ogledalom.

Na ove promjene valja obratiti pozornost i javiti se liječniku ako ih uočite: kvržica u dojci ili zadebljanje koje je na opip drugačije od ostalog tkiva, promjene u veličini, obliku ili izgledu dojke, promjene u koži grudi ili udubljenje, nedavno uvučena ili izbočena bradavica, ljuštenje i perutanje kože oko bradavice, svrbež i/ili iscjedak iz bradavice (osobito ako je gnojan ili krvav) crvenilo ili boranje kože te bol i nelagoda ne prolaze.

Što ako ipak loša dijagnoza bude potvrđena? S liječenjem treba započeti što prije, a veoma je bitna i podrška okoline. Neke žene naći će snagu u obiteljskom ili prijateljskom krugu, a mnoge će se obratiti i raznim udrugama i grupama gdje će osvjestiti činjenicu da nisu same, da su mnoge proživjele teške trenutke i da ponovno žive kvalitetnim životom.

Međutim- valja obratiti pozornost na to da je svaka žena različita, svaka drugačije reagira a nekima će trebati diskretnija potpora umjesto pretjeranog inzistiranaja na pozitivnosti.

---

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PREGLEDAJTE SE ! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => PREGLEDAJTE SE ! 2 0 6114 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-10-19 10:03:05 [created_by] => 3140 [created_by_alias] => MOZAIK SD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-10-19 20:13:33 [modified_by] => 3140 [publish_up] => 2022-10-19 18:10:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4851 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Ispovijest tri Splićanke o borbi s karcinom: 'Došla sam u zadnji trenutak. Ostala sam bez dojke i kose, nisam znala hoću li moći odgojiti svoju kćer, doživjeti da odraste...' [metakey] => karcinom dojke, mjesec borbe protiv raka dojke, kemoterapija [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/10\/19\/23626199.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/19\/18966048.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/19\/23598606.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/19\/20828630.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/19\/23626185.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/19\/23626186.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/19\/23626200.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\/Shutterstock","Niksa Stipanicev\/Cropix","Davor Pongracic\/Cropix","Jure Miskovic\/","Makoto Kondo\/The Yomiuri Shimbun Via Afp","Cristina Pedrazzini\/science Phot\/Science Photo Library Via Afp","\/Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","

Jedan od najsuvremenijih ure\u0111aja za tomobiopsiju dojke<\/p>","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_23626199_1920.jpg":"1920x1080","k_23626199_1280.jpg":"1280x1280","k_23626199_1024.jpg":"1024x1024","k_23626199_640.jpg":"640x640","k_23626199_480.jpg":"480x480","k_23626199_340.jpg":"340x340","k_23626199_220.jpg":"220x220","o_23626199_1280.jpg":"1280x853","o_23626199_1024.jpg":"1024x682","o_23626199_640.jpg":"640x426","o_23626199_480.jpg":"480x320","o_23626199_340.jpg":"340x226","o_23626199_220.jpg":"220x146","h_23626199_1280.jpg":"1280x854","h_23626199_1024.jpg":"1024x683","h_23626199_640.jpg":"640x427","h_23626199_480.jpg":"480x320","h_23626199_340.jpg":"340x227","h_23626199_220.jpg":"220x147","pp_23626199_1280.jpg":"1280x1628","pp_23626199_1024.jpg":"1024x1303","pp_23626199_640.jpg":"640x814","pp_23626199_480.jpg":"480x611","pp_23626199_340.jpg":"340x432","pp_23626199_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1140","hd_18966048_1920.jpg":"1920x1080","k_18966048_1280.jpg":"1280x1280","k_18966048_1024.jpg":"1024x1024","k_18966048_640.jpg":"640x640","k_18966048_480.jpg":"480x480","k_18966048_340.jpg":"340x340","k_18966048_220.jpg":"220x220","o_18966048_1280.jpg":"1280x760","o_18966048_1024.jpg":"1024x608","o_18966048_640.jpg":"640x380","o_18966048_480.jpg":"480x285","o_18966048_340.jpg":"340x201","o_18966048_220.jpg":"220x130","h_18966048_1280.jpg":"1280x854","h_18966048_1024.jpg":"1024x683","h_18966048_640.jpg":"640x427","h_18966048_480.jpg":"480x320","h_18966048_340.jpg":"340x227","h_18966048_220.jpg":"220x147","pp_18966048_1280.jpg":"1280x1628","pp_18966048_1024.jpg":"1024x1303","pp_18966048_640.jpg":"640x814","pp_18966048_480.jpg":"480x611","pp_18966048_340.jpg":"340x432","pp_18966048_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23598606_1920.jpg":"1920x1080","k_23598606_1280.jpg":"1280x1280","k_23598606_1024.jpg":"1024x1024","k_23598606_640.jpg":"640x640","k_23598606_480.jpg":"480x480","k_23598606_340.jpg":"340x340","k_23598606_220.jpg":"220x220","o_23598606_1280.jpg":"1280x853","o_23598606_1024.jpg":"1024x682","o_23598606_640.jpg":"640x426","o_23598606_480.jpg":"480x320","o_23598606_340.jpg":"340x226","o_23598606_220.jpg":"220x146","h_23598606_1280.jpg":"1280x854","h_23598606_1024.jpg":"1024x683","h_23598606_640.jpg":"640x427","h_23598606_480.jpg":"480x320","h_23598606_340.jpg":"340x227","h_23598606_220.jpg":"220x147","pp_23598606_1280.jpg":"1280x1628","pp_23598606_1024.jpg":"1024x1303","pp_23598606_640.jpg":"640x814","pp_23598606_480.jpg":"480x611","pp_23598606_340.jpg":"340x432","pp_23598606_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_20828630_1920.jpg":"1920x1080","k_20828630_1280.jpg":"1280x1280","k_20828630_1024.jpg":"1024x1024","k_20828630_640.jpg":"640x640","k_20828630_480.jpg":"480x480","k_20828630_340.jpg":"340x340","k_20828630_220.jpg":"220x220","o_20828630_1280.jpg":"1280x853","o_20828630_1024.jpg":"1024x682","o_20828630_640.jpg":"640x426","o_20828630_480.jpg":"480x320","o_20828630_340.jpg":"340x226","o_20828630_220.jpg":"220x146","h_20828630_1280.jpg":"1280x854","h_20828630_1024.jpg":"1024x683","h_20828630_640.jpg":"640x427","h_20828630_480.jpg":"480x320","h_20828630_340.jpg":"340x227","h_20828630_220.jpg":"220x147","pp_20828630_1280.jpg":"1280x1628","pp_20828630_1024.jpg":"1024x1303","pp_20828630_640.jpg":"640x814","pp_20828630_480.jpg":"480x611","pp_20828630_340.jpg":"340x432","pp_20828630_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1221","hd_23626185_1920.jpg":"1920x1080","k_23626185_1280.jpg":"1280x1280","k_23626185_1024.jpg":"1024x1024","k_23626185_640.jpg":"640x640","k_23626185_480.jpg":"480x480","k_23626185_340.jpg":"340x340","k_23626185_220.jpg":"220x220","o_23626185_1280.jpg":"1280x814","o_23626185_1024.jpg":"1024x651","o_23626185_640.jpg":"640x407","o_23626185_480.jpg":"480x305","o_23626185_340.jpg":"340x216","o_23626185_220.jpg":"220x139","h_23626185_1280.jpg":"1280x854","h_23626185_1024.jpg":"1024x683","h_23626185_640.jpg":"640x427","h_23626185_480.jpg":"480x320","h_23626185_340.jpg":"340x227","h_23626185_220.jpg":"220x147","pp_23626185_1280.jpg":"1280x1628","pp_23626185_1024.jpg":"1024x1303","pp_23626185_640.jpg":"640x814","pp_23626185_480.jpg":"480x611","pp_23626185_340.jpg":"340x432","pp_23626185_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_23626186_1920.jpg":"1920x1080","k_23626186_1280.jpg":"1280x1280","k_23626186_1024.jpg":"1024x1024","k_23626186_640.jpg":"640x640","k_23626186_480.jpg":"480x480","k_23626186_340.jpg":"340x340","k_23626186_220.jpg":"220x220","o_23626186_1280.jpg":"1280x1920","o_23626186_1024.jpg":"1024x1536","o_23626186_640.jpg":"640x960","o_23626186_480.jpg":"480x720","o_23626186_340.jpg":"340x510","o_23626186_220.jpg":"220x330","h_23626186_1280.jpg":"1280x854","h_23626186_1024.jpg":"1024x683","h_23626186_640.jpg":"640x427","h_23626186_480.jpg":"480x320","h_23626186_340.jpg":"340x227","h_23626186_220.jpg":"220x147","pp_23626186_1280.jpg":"1280x1628","pp_23626186_1024.jpg":"1024x1303","pp_23626186_640.jpg":"640x814","pp_23626186_480.jpg":"480x611","pp_23626186_340.jpg":"340x432","pp_23626186_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23626200_1920.jpg":"1920x1080","k_23626200_1280.jpg":"1280x1280","k_23626200_1024.jpg":"1024x1024","k_23626200_640.jpg":"640x640","k_23626200_480.jpg":"480x480","k_23626200_340.jpg":"340x340","k_23626200_220.jpg":"220x220","o_23626200_1280.jpg":"1280x853","o_23626200_1024.jpg":"1024x682","o_23626200_640.jpg":"640x426","o_23626200_480.jpg":"480x320","o_23626200_340.jpg":"340x226","o_23626200_220.jpg":"220x146","h_23626200_1280.jpg":"1280x854","h_23626200_1024.jpg":"1024x683","h_23626200_640.jpg":"640x427","h_23626200_480.jpg":"480x320","h_23626200_340.jpg":"340x227","h_23626200_220.jpg":"220x147","pp_23626200_1280.jpg":"1280x1628","pp_23626200_1024.jpg":"1024x1303","pp_23626200_640.jpg":"640x814","pp_23626200_480.jpg":"480x611","pp_23626200_340.jpg":"340x432","pp_23626200_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14889588 Threads: 8 Questions: 3139460088 Slow queries: 6997782 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234762049 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/ispovijest-tri-splicanke-o-borbi-s-karcinom-dosla-sam-u-zadnji-trenutak-ostala-sam-bez-dojke-i-kose-nisam-znala-hocu-li-moci-odgojiti-svoju-kcer-dozivjeti-da-odraste-1233884 [printLink] => /mozaik/zivot/ispovijest-tri-splicanke-o-borbi-s-karcinom-dosla-sam-u-zadnji-trenutak-ostala-sam-bez-dojke-i-kose-nisam-znala-hocu-li-moci-odgojiti-svoju-kcer-dozivjeti-da-odraste-1233884?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 367513 [name] => karcinom dojke [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => karcinom-dojke [link] => /tag/karcinom-dojke ) [1] => stdClass Object ( [id] => 619322 [name] => mjesec borbe protiv raka dojke [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-10-02 12:06:22 [main_article_id] => 0 [alias] => mjesec-borbe-protiv-raka-dojke [link] => /tag/mjesec-borbe-protiv-raka-dojke ) [2] => stdClass Object ( [id] => 324852 [name] => kemoterapija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kemoterapija [link] => /tag/kemoterapija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PREGLEDAJTE SE ! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Tri Splićanke o borbi s karcinom: ‘Došla sam u zadnji trenutak. Ostala sam bez dojke i kose, nisam znala hoću li moći odgojiti svoju kćer, doživjeti da odraste...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3140 [name] => Jasmina Parić [username] => jasmina-pari [email] => jasmina-pari@sd.hr [password] => $2y$10$1L008t4mPN7O0CtaqZQnReoRohc3bl25o/s9Zwi5FMl5bzIbeqIQS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jasmina-paric-3140 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1658 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/3fe4790be360d956058d3295e5cd3dae?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/19/23626199.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => /Shutterstock [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/19/23626199.jpg [title] => /Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/19/18966048.jpg [title] => Niksa Stipanicev/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/19/23598606.jpg [title] => Davor Pongracic/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/19/20828630.jpg [title] =>

Jedan od najsuvremenijih uređaja za tomobiopsiju dojke

Jure Miskovic/ ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/19/23626185.jpg [title] => Makoto Kondo/The Yomiuri Shimbun Via Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/19/23626186.jpg [title] => Cristina Pedrazzini/science Phot/Science Photo Library Via Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/19/23626200.jpg [title] => /Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U listopadu, mjesecu borbe protiv raka dojke, diljem Hrvatske organiziraju se brojne javnozdravstvene akcije kojima se podiže svijest o važnosti odlaska na redovite dijagnostičke preglede s ciljem ranog otkrivanja raka dojke. Redovitim pregledima koji uključuju samopregled, mamografiju te ultrazvučni pregled, rak dojke se može otkriti u ranom stadiju kada su šanse za izlječenje i preživljenje puno veće.

---

image
Davor Pongracic/Cropix
---

Većina slučajeva dijagnosticira se kod starijih žena, čak preko 80 posto novooboljelih je starije od 50 godina. Ipak, od raka dojke mogu oboljeti i mlađe žene, ali rjeđe, stoga je važno da se već od najranije mladosti započne s redovitim pregledima grudi.

Liječnici i žene koje su se suočile s karcinomom dojke stalno ističu kolika je važnost ranog otkrivanja bolesti. Pacijentice koje su doživjele i preživjele karcinom u pravilu će vam kazati kako je gotovo nevjerojatno da žena ne ode na pregled "jer nema vremena", "jer je zaboravila", "jer je umorna" a još bizarnije opravdanje je "kako se boji da joj nešto ne otkriju".

---

image
Niksa Stipanicev/Cropix
---

Ipak, ovo otezanje, ako i jest nerazumno, nije psihološki neutemeljeno: zbilja, ako se "nešto pronađe" život se u istom danu mijenja, zna se da slijede pregledi, čekaonice, vrlo vjerojatno operacija, neugodne nuspojave liječenja i neizvjestan ishod.

Pa ipak, drugog načina nema, i sve može završiti dobro - a što se ranije postavi dijagnoza, to bolje. Kombinacija mamografskog (koji uz suvremene aparate nije ni izdaleka neugodan kao nekada) te ultrazvučnog pregleda dat će najtočnije rezultate.

Izdvajamo tri slučaja, sva tri sa sretnim ishodom. Njihovi karcinomi - a time i liječenje- veoma su se razlikovali.

Zajedničko im je da su sve tri dobile su dijagnozu prije pedesete i pobijedile bolest. Izostavit ćemo u njihovim pričama stručne nazive i vrste medikamenta koje su dobivale. Zanimalo nas je kako su sve to proživjele i preživjele.

Irena je sama napipala kvržicu prilikom samopregleda.

- Bilo je to nešto sasvim sitno, veoma tvrdo, gotovo oštro, kao vršak igle. Teško je opisati...ali, istoga trenutka znala sam da nešto nije u redu. Nikada ranije nisam uočila nešto slično. Nisam toga dana ni otišla na posao, nego ravno k liječniku.Tvorba je bila tako sitna i na ne baš zgodnoj i vidljivoj poziciji da je ultrazvučni pregled trajao dulje nego inače.

Rečeno mi je da sam došla u zadnji trenutak, da je potrebna operacija, ali ću izbjeći kemoterapiju. Nisam se stigla ni prestrašiti, već sam bila "u sustavu". Kazala sam samo najbližima. Zašto? Željela sam se posvetiti tome što valja obaviti, znala sam da mi ne bi dobro sjeli komentari, strah, sućut - ništa od toga. Uklonjen mi je jedan režanj dojke. Inače imam male grudi - premda sam rodila triput - čak i ne nosim grudnjak. Razlika se vidi, naravno. Jedna je još manja. Ali, ne smeta mi nimalo. Od toga događaja prošlo je pet godina, zdrava sam, a kada je sve završilo, također nisam imala potrebu mnogo o tome razgovarati. Bilo pa prošlo. Samo, moram reći i poručiti - pregledavajte se, na najmanji znak uzbune sve ostavite i doslovno otrčite po pomoć, ispričala nam je Irena.

---

image
Makoto Kondo/The Yomiuri Shimbun Via Afp
---

Ivana je kod dojenja opazila da nešto nije u redu. Rodila je u kasnim tridesetima. Premda su grudi dojilja i tako krupnije a često i otečenije, zapitala je svoga ginekologa za mišljenje. On ju je uputio na daljnje pretrage. Dijagnoza je bila loša, beba mala, prirodno "divljanje" hormona povezalo s panikom i strahom od smrti.

- Premda sam, zbog prirode svoga posla, gotovo neprestano uz računalo, odlučila sam što manje pretraživati i "googlati" svoju bolest. Pročitala sam samo najosnovnije i krenula, dan po dan. Čekala me mastektomija, kemoterapija i još svašta... Operaciju sam podnijela lako, kemoterapiju mnogo teže.

Patila sam od mučnine, od slabosti, a psihički sam jedva izdržala. U toj fazi oduzet mi je bio, ili doveden u pitanje dobar dio moje ženstvenosti. Ostala sam bez dojke i kose, nisam znala hoću li moći odgojiti svoju kćer, doživjeti da odraste. Veliku pomoć pružili su mi obitelj i prijatelji. Osobito muž i roditelji - oni ni jednoga trenutka nisu pomislili ni na jedan ishod osim najboljeg i to su nekako prenijeli na mene. Mala sada ide u školu. Kosa je odavno narasla - dobro su mi govorili da je to najmanji problem- a spremam se na estetsku rekonstrukciju dojke i - to me veseli, kaže Ivana.

Budući da i sama radi u zdravstvenoj ustanovi, iako nije liječnica, Hana je na vrijeme došla do dijagnoze pri redovitom pregledu a operirao ju je dobar poznanik. S te strane nije bilo problema, ali...

- Ja sam zapravo sve poricala, gutala, pravila se da je riječ o sitnici. Samohrana sam majka, a roditelji su mi jako stari, kasno su me dobili. Ne bi preživjeli da se meni nešto dogodi. Što će mi biti s djetetom? To me mučilo pa sam varala i sebe i njih. Povjerila sam se prijateljcama, ali uz mnogo lažnog optimizma. I otišla na zakazanu operaciju. Odlučila sam se za umetanje implantata u istom zahvatu kako se ne bih probudila bez dojke a liječnici su se složili.

---

image

Jedan od najsuvremenijih uređaja za tomobiopsiju dojke

Jure Miskovic/
---

Nakon buđenja sam se slomila. Ne, nije to bila reakcija na anesteziju. Napokon su popustile te stege koje sam sama sebi nametnula pa sam plakala i tresla se tako da je krevet poskakivao. Mislim da sam tek tada zapravo osvijestila svoje stanje.

More suza sam isplakala i ispričavala se ostalim ženama u sobi. Ali, tu se dogodilo nešto divno, počeo je oporavak. Uostalom, prvi i najvažniji korak, a to je operativni zahvat je bio iza mene - a te do jučer nepoznate žene, slučajne cimerice, okrenule su sve na zafrkanciju.

Promatrale smo tu moju "novu" ‘sisu‘, sve su joj se divile, govorile su, bolja je od one druge. Svakakvih je primjedbi bilo, na kraju smo pucale od smijeha. Majka, kada me došla posjetiti, zatekla me nasmijanu. A dalje, sve što se događalo je bilo lakše. Ne morate, ako ne želite, svakome reći da ste bolesni. Ali, nemojte ni potiskivati tu činjenicu. A humor i smijeh, osvjedočila sam se, mogu itekako biti ljekoviti. Barem za psihu, zaključuje Hana, izliječena.

---

NIJE SAMO KVRŽICA SIMPTOM

Kako je spomenuto, većina novooboljelih je starija od 50 godina, ali, barem na samopregled se treba priviknuti puno ranije. Treba upoznati svoje grudi, opipavati ih u ležećem i stojećem položaju te pod tušem (koristeći gel kako bi prsti lakše klizili preko kože) i pred ogledalom.

Na ove promjene valja obratiti pozornost i javiti se liječniku ako ih uočite: kvržica u dojci ili zadebljanje koje je na opip drugačije od ostalog tkiva, promjene u veličini, obliku ili izgledu dojke, promjene u koži grudi ili udubljenje, nedavno uvučena ili izbočena bradavica, ljuštenje i perutanje kože oko bradavice, svrbež i/ili iscjedak iz bradavice (osobito ako je gnojan ili krvav) crvenilo ili boranje kože te bol i nelagoda ne prolaze.

Što ako ipak loša dijagnoza bude potvrđena? S liječenjem treba započeti što prije, a veoma je bitna i podrška okoline. Neke žene naći će snagu u obiteljskom ili prijateljskom krugu, a mnoge će se obratiti i raznim udrugama i grupama gdje će osvjestiti činjenicu da nisu same, da su mnoge proživjele teške trenutke i da ponovno žive kvalitetnim životom.

Međutim- valja obratiti pozornost na to da je svaka žena različita, svaka drugačije reagira a nekima će trebati diskretnija potpora umjesto pretjeranog inzistiranaja na pozitivnosti.

---

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
/Shutterstock Niksa Stipanicev/Cropix Davor Pongracic/Cropix Jure Miskovic/ Makoto Kondo/The Yomiuri Shimbun Via Afp Cristina Pedrazzini/science Phot/Science Photo Library Via Afp /Shutterstock
Jure Miskovic/

Jedan od najsuvremenijih uređaja za tomobiopsiju dojke

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/ispovijest-tri-splicanke-o-borbi-s-karcinom-dosla-sam-u-zadnji-trenutak-ostala-sam-bez-dojke-i-kose-nisam-znala-hocu-li-moci-odgojiti-svoju-kcer-dozivjeti-da-odraste-1233884 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=817b9b8667e69d24b2471925e118974eadaed221 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Tri+Spli%C4%87anke+o+borbi+s+karcinom%3A+%E2%80%98Do%C5%A1la+sam+u+zadnji+trenutak.+Ostala+sam+bez+dojke+i+kose%2C+nisam+znala+ho%C4%87u+li+mo%C4%87i+odgojiti+svoju+k%C4%87er%2C+do%C5%BEivjeti+da+odraste...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fispovijest-tri-splicanke-o-borbi-s-karcinom-dosla-sam-u-zadnji-trenutak-ostala-sam-bez-dojke-i-kose-nisam-znala-hocu-li-moci-odgojiti-svoju-kcer-dozivjeti-da-odraste-1233884 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fispovijest-tri-splicanke-o-borbi-s-karcinom-dosla-sam-u-zadnji-trenutak-ostala-sam-bez-dojke-i-kose-nisam-znala-hocu-li-moci-odgojiti-svoju-kcer-dozivjeti-da-odraste-1233884 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PREGLEDAJTE SE ! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ŽivotPREGLEDAJTE SE !

Tri Splićanke o borbi s karcinom: ‘Došla sam u zadnji trenutak. Ostala sam bez dojke i kose, nisam znala hoću li moći odgojiti svoju kćer, doživjeti da odraste...‘

Piše MOZAIK SD
19. listopada 2022. - 20:10

U listopadu, mjesecu borbe protiv raka dojke, diljem Hrvatske organiziraju se brojne javnozdravstvene akcije kojima se podiže svijest o važnosti odlaska na redovite dijagnostičke preglede s ciljem ranog otkrivanja raka dojke. Redovitim pregledima koji uključuju samopregled, mamografiju te ultrazvučni pregled, rak dojke se može otkriti u ranom stadiju kada su šanse za izlječenje i preživljenje puno veće.

Većina slučajeva dijagnosticira se kod starijih žena, čak preko 80 posto novooboljelih je starije od 50 godina. Ipak, od raka dojke mogu oboljeti i mlađe žene, ali rjeđe, stoga je važno da se već od najranije mladosti započne s redovitim pregledima grudi.

Liječnici i žene koje su se suočile s karcinomom dojke stalno ističu kolika je važnost ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 19:10