stdClass Object ( [id] => 1130510 [title] => Dugopoljka Anita Rogošić vrsna je čistačica neumornog duha i impresivne životne priče. Mi je znamo kao Torcidu, a vi je morate upoznati: Červarova sam kolegica, svi znaju tko sam... [alias] => dugopoljka-anita-rogosic-vrsna-je-cistacica-neumornog-duha-i-impresivne-zivotne-price-mi-je-znamo-kao-torcidu-a-vi-je-morate-upoznati-cervarova-sam-kolegica-svi-znaju-tko-sam [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Dugogodišnja spremačica u Slobodnoj Dalmaciji, marljiva zafrkantica Anita Rogošić zvana Torcida ovih je dana proslavila važnu obljetnicu: 45 godina od osnutka Rukometnog kluba Sinj u kojemu je upravo ona udarila temelje te bila prva u trolistu ženskih trenerica! A tek joj je 58...

Ne bismo mi navodili dob protagonistice ove priče da nije - bitno za priču. Jer Anita, rođena Budimir, a udana Rogošić, imala je samo deset godina kad je ušla u vode rukometa.

Modre noge

Njezin sportski duh i tjelesnu spremnost za taj prilično "borbeni" sport uočio je vrsni pedagog, profesor tjelesnog odgoja Frane Oblak u Osnovnoj školi "Jozo Vrdoljak Ćićo", koju je pohađala u rodnom Sinju.

Tako je najprije, već u šestom razredu, došla po njegovoj preporuci trenirati kod Šoljana, da bi potom trenersku palicu nad malenom Anitom preuzeo Ante Sesartić, prisjeća se Torcida prapočetaka, koji sežu u 1976. godinu.

Ljubav prema rukometu bila je za nju "na prvi pogled" ili balun, svejedno, ujedno i njezina prva, nezaboravna životna ljubav koja je prerasla u ozbiljnu, dugogodišnju vezu.

Trenirala je u tadašnjem RK Partizan u Sinju do kraja svoje osnovne, a potom i Srednje kemijske škole koju je završila. Triput tjedno treniralo se u malenoj, neuvjetnoj gimnastičkoj dvorani u gradu Sinju, i Torcida nikad ni jedan trening preskočila nije!

Utakmice se, pak, igralo najviše na nogometnom igralištu kluba Junak; to je posebna priča...

- Ajme, šta sam ja volila balun, moj rukomet! Živila sam za svaki trening, utakmicu, to se nije propuštalo ni po kiši ni po vitru! Jedan put sam, sićam se, obukla mokre rebatinke jer se nisu stigle osušit, a druge nisam imala; mater ove jedine oprala.

---

image
Anita Budimir (treća slijeva): Svaki put smo prije utakmice priko cilog grada morale po dva kilometra nosit branke, mriže, sjedalice...
Tom Dubravec/ Cropix
---


Skinila sam ih sa sušila i obukla - suknju sam mrzila, haljine nikad nisam tila nosit. Kad sam se iz tih mokrih rebatinki skinila u triko, trener me pita: Zašto su ti, Anita, tako modre noge?

A šta ću, smrzla se do dvorane, zima bila, a ja u mokre rebatinke. Bah, sve to mladost podnese - smije se naša sugovornica.

Nadimak od 1989.

Zašto Torcida, pitamo je. Otkud taj nadimak?

- Kad sam postala trenerica ženske ekipe, išle smo jednom igrat utakmicu u Mariju Bistricu; u isto vrime otprilike i naš NK Junak ima je utakmicu u Kranjčevićevoj, na stadionu Lokomotive, pa su nas pozvali da ih dođemo podržat, navijat za naše Sinjane.

Došla je i Torcida, a mene su na sportskom prijenosu na televiziji baš uvatili u kadru ispod transparenta na kojemu je velikim slovima pisalo "Torcida".

Gotovo, postala sam Torcida od tog dana, tako me i muž zove! Bilo je to negdi 1989. godine - prisjeća se Anita, koja ipak nije formalna članica Torcide, ali u njoj vazda kuca strastveno sportsko srce.

Vratimo se na stadion NK Junak, na kojemu je kao vrlo mlada djevojka igrala prve rukometne utakmice.

Nosile branke, mriže, sidalice

- E, to je priča! Svaki put smo prije utakmice priko cilog grada mi igračice rukometašice morale po dva kilometra nosit branke, mriže, sjedalice... To je sve čuva Miro Mamuzić, dobri duh kluba kojemu je tada na čelu bija predsjednik Blaž Perić.

Naši su prvi dresovi bile muške donje majice dugih rukava na kojima je pisalo "HE Peruča Sinj", valjda su nam ih oni kupili. Imale smo po jedan trikoić i papuče (tenisice, nap.a.), koje smo čuvale ka oči u glavi.

I tako, u dresovima prije utakmice, najprije - ho-ruk! - nosi opremu za stadion, pa onda igraj. Je, prije utakmice, da ne zaboravim, tribalo je stadion Junaka i pomest, počistit, jer su na njemu (dok nema utakmica) bile kokoši, a one znaju onečistit, da prostiš.

Već se tada vidilo da ću jednog dana bit možda vrsna čistačica, ka šta jesam (smijeh). Samo šta je ovo u "Slobodnoj" gospodski posal, a čistit iza peradi je nešto skroz drugo - vraća se u mlade dane Torcida, i danas dobre, sportske tjelesne kondicije.

---

image
Tom Dubravec/ Cropix
---


Jednom sportašica - uvijek sportašica, tijelom, ali i umom. Nauči sportski staž čovjeka štošta, kako prihvatiti poraz kao sastavni dio života, na primjer.

Nas dvi i 350 muških

U fazi kad se današnji Rukometni klub Sinj zvao Partizan, a kasnije RK Dalmatinka (po tvornici konca, u kojoj je prije upokojenja radila i Anitina majka), međutim, poraza je bilo malo, dobrim dijelom zahvaljujući i Torcidi (tada "samo" Aniti) kao dijelu jake ženske garniture na mjestu "srednjakinje" iliti centarforke - pivotkinje. Kasnije je igrala i krilo, i druge pozicije, bila je i kapetanica - najmanje je, veli, provela na golu.

No, sve po potrebi jer su se njezine suigračice izmjenjivale, udavale se, rađale djecu, odlazile. A ona je ostajala, "krpala rupe" gdje je trebalo.

Sportski duh u nje nije slučajan, tu je obiteljski gen; pokojni otac joj, Ante Budimir zvan Dite, bio je također centarfor, ali u Nogometnom klubu Junak, a i brat joj je Ivica - inače dragovoljac Domovinskog rata - igrao ragbi u Sinju. Mama i pokojna joj sestra Maja nisu bile baš od sporta...

---

image
'Mene su u sportskom prijenosu na televiziji baš uvatili u kadru ispod transparenta na kojemu je velikim slovima pisalo Torcida i tako je počelo! Tako me i muž zove'
Tom Dubravec/ Cropix
---


Vele za ćaću Antu da je bio veliki Junakov talent, tada se igralo balunom krpašem (drugoga nije bilo), a Ante je, k tomu, igrao - bos!

- Jednom su rekli ljudi: vidite ovoga maloga, šta bi tek bilo da ima kopačke - sjetno se prisjetila očeve slave Anita zvana Torcida.

Godine 1986. poslali su je iz uprave kluba u Umag na "trenerski kurs"; pohađala ga je s velikanima za koje su čuli čak i manje u sport upućeni: Lino Červar i otac Domagoja Duvnjaka, demonstrator je pak bio Slavko Goluža.

- Bilo je 350 muških i samo dvi žene: osječka rukometašica Kaja Ileš i moja malenkost! Položila sam sve ispite osim jednoga, ali bila sam trenerica mladih cura sve do rata, do devedesetih godina.

Onda sam počela radit u tvornici "AD-plastik" u Solinu; bila sam obična radnica na traci, na normu. Smjenski rad uključivao je i treću smjenu, radilo se i noću.

Pa je bilo teško trenirat, a uz to sam se malo i razočarala jer su mi uvik u klubu govorili da sam dobra, da je isprid mene sportska karijera i da će me zaposlit. Ali ništa od toga, samo puste riči...

Prvi put u liftu

Premije za utakmice bile su male, od njih se jedva moglo uloške kupit, da prostiš (smijeh). Mislim, lipo je bilo igrat dok si mlada, curica, nije bilo ni jednoj od nas teško naganjat balun bez marende, gladne.

Rijetko kad smo imali organiziran ručak iza utakmice, sićam se da su mnoge od nas prvi put ušle u restoran nakon utakmice s Razvitkom iz Metkovića; išli smo u "Tete Olge" na jegulje i ribu.

Ili u "Zlatne ribice" u Šibeniku, a prvi ulazak u noćni klub doživile smo u Dubrovniku, i to slučajno! Isto tako, na Babinom kuku u hotelu su mnoge od nas prvi put vidile lift. Cilu noć smo se vozale... To je već bila kasnija faza, početkom osamdesetih - plovi u ranu mladost Torcida. Pa se trgne...

- Ali, znaš, život je nešto drugo, nije dikoji ručak ili suvi sendvič nakon utakmice. Triba jist svaki dan, školu sam završila, eto posal dobila. I tako sam taman negdi prije rata obisila, jel, kopačke o klin, počela radit za plaću. Za moj rukomet bilo je gotovo, ali sam upoznala muža, udala se 1992. godine za njega, puno mi je lip bija i zgodan iako nije sportaš; radija je donedavno na održavanju pumpi u "Vodovodu", sad je friški penzioner.

---

image
Tom Dubravec/ Cropix
---


Imamo jednu kćer od 18 godina, maturantica je u gimnaziji, ranije se bavila košarkom, ali joj je to dosadilo, više voli knjigu nego balun. Živimo u Dugopolju; kad sam tek došla tamo udajom iz Sinja, pokušala sam u sklopu osnovne škole osnovat sekciju za rukomet, ali tada nije bilo interesa, samo za košarku u to vrime bilo je zainteresiranih.

I tako sam se definitivno oprostila s aktivnim bavljenjem sportom. Ali sport je uvik osta u meni - veli Torcida.

Iz tvornice je u redove Slobodne Dalmacije došla 2007. godine, u fazi kad je redakcija bila u Dugopolju. Od tada je dio naše garniture spremačica, voli svoju metlu kao nekad loptu!

Lipo mi je u redakciji

- Nije mene sram moje močo-krpe, lipše je u ovoj redakciji bit čistačica nego negdi rukovoditeljica! Imam još četiri super kolegice, radim s finim ljudima, čistim i pristojnim.

Najdraže mi je s Markom Bilićem, urednikom i ekspertom za rukomet iz Sportske rubrike, proćakulat o nekoj utakmici ili kakvom sportskom pitanju.

Ima tu puno pametnoga svita, novinari koje volim čitat i s njima komentirat su i Prnjak (Hrvoje, nap.a.), Ivica Marković, moj dugopoljski susid Igor Caktaš, urednik Dukić, ali i naš vozač, super momak Igor Strujić zvani Struja.

---

image
'Nije mene sram moje močo-krpe, lipše je u ovoj redakciji bit čistačica nego negdi rukovoditeljica! Imam još četiri super kolegice, radim s finim ljudima, čistim i pristojnim'
Tom Dubravec/ Cropix
---


Fotoreporteri su isto krasni, vridni i uredni, pogotovo naš Tom Dubravec - njega od milja zovem Tom Sojer, po onoj knjizi. A ni ti, lipoto, nisi za bacit, uvik bi mi se pristojno na porti javila kad bi me trefila, nisi umišljena. A znaš i pisat...

Posebno moram pohvalit donedavnog glavnog urednika, Dubrovčanina Jadrana Kapora; on je nas čistačice, prvi put u povijesti, imenom i prezimenom pohvalija za rad na javnoj proslavi Slobodne Dalmacije, svaka mu čast!

Nikad nas nije zaboravija ni kad je neka fešta bila, svaki put bi nas u našoj "buksi" - tako od milja zovemo ovu prostoriju za čistačice - dočekala od njega torta.

Zna on da triba poštivat i najmanju kariku u lancu, svi smo mi ipak jedan veliki, kvalitetan tim - sportskim rječnikom zaključuje Anita Rogošić, naša Torcida.

---

Moja ekipa iz 1979.

Na fotografiji iz davne 1979. godine je jedna od prvih igračkih garnitura kluba koji je ovih dana obilježio 45. obljetnicu - pazite sad - neprekinutog rada!

Imena su se mijenjala - bio je RK Partizan, pa RK Dalmatinka, danas je RK Sinj i u njemu su 'neke nove klinke'... Ipak, ostaje podsjetnik na cure, danas žene koje su udarile temelje.

- Na slici su: Mara, Vesna, Jadra, Goga, Jasminka, Nada, Tatjana, opet Nada, Jelena, Bosa, Ombretta, Ljilja, Darinka i moja malenkost! Prezimena su im se minjala zbog udaja pa mi je teško sve pohvatat, ali pripoznat će se one!

Neka mi ne zamjere one koje nisam uspila spomenit jer nas je kroz godine bilo puno, eto u trenerskoj garnituri nas je bilo tri ženskog roda: ja, Ljiljana Borozan i aktualna Mara Žanko.

Triba se sjetit i jedne igračice koja je, nažalost, preminula; Milena Murat ostvarila je trenersku karijeru u Francuskoj, počivala u miru - s poštovanjem će naša sugovornica.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PIVOTKINJA S MOČO-KRPOM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => PIVOTKINJA S MOČO-KRPOM 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-09-08 17:15:00 [created_by] => 3154 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-09-27 17:26:11 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-09-27 17:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1972 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/09\/08\/19268694.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/08\/19268742.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/08\/19268740.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/08\/19268734.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/08\/19268732.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/08\/19268730.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/08\/19268724.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/08\/19268710.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/08\/19268706.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/08\/19268690.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/ Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Iz tvornice je u redove Slobodne Dalmacije do\u0161la 2007. godine, u fazi kad je redakcija bila u Dugopolju. Od tada je dio na\u0161e garniture sprema\u010dica, voli svoju metlu kao nekad loptu!","'Nije mene sram moje mo\u010do-krpe, lip\u0161e je u ovoj redakciji bit \u010dista\u010dica nego negdi rukovoditeljica! Imam jo\u0161 \u010detiri super kolegice, radim s finim ljudima, \u010distim i pristojnim'","","'Mnoge od nas kao mlade rukometa\u0161ice prvi put su u\u0161le u restoran u \u017eivotu,\u00a0na Babinom kuku u hotelu su mnoge od nas prvi put vidile lift. Cilu no\u0107 smo se vozale...'","Priznanje koje joj je svojedobno dodijelio sinjski RK 'Partizan'","Anita Budimir (tre\u0107a slijeva):\u00a0Svaki put smo prije utakmice priko cilog grada morale po dva kilometra nosit branke, mri\u017ee, sjedalice...","'Mene su u sportskom\u00a0prijenosu na televiziji ba\u0161 uvatili u kadru ispod transparenta na kojemu je velikim slovima pisalo Torcida i tako je po\u010delo! Tako me i mu\u017e zove'","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1247","hd_19268694_1920.jpg":"1920x1080","k_19268694_1280.jpg":"1280x1280","k_19268694_1024.jpg":"1024x1024","k_19268694_640.jpg":"640x640","k_19268694_480.jpg":"480x480","k_19268694_340.jpg":"340x340","k_19268694_220.jpg":"220x220","o_19268694_1280.jpg":"1280x831","o_19268694_1024.jpg":"1024x665","o_19268694_640.jpg":"640x415","o_19268694_480.jpg":"480x311","o_19268694_340.jpg":"340x220","o_19268694_220.jpg":"220x142","h_19268694_1280.jpg":"1280x854","h_19268694_1024.jpg":"1024x683","h_19268694_640.jpg":"640x427","h_19268694_480.jpg":"480x320","h_19268694_340.jpg":"340x227","h_19268694_220.jpg":"220x147","pp_19268694_1280.jpg":"1006x1280","pp_19268694_1024.jpg":"805x1024","pp_19268694_640.jpg":"503x640","pp_19268694_480.jpg":"377x480","pp_19268694_340.jpg":"267x340","pp_19268694_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2722","hd_19268742_1920.jpg":"1920x1080","k_19268742_1280.jpg":"1280x1280","k_19268742_1024.jpg":"1024x1024","k_19268742_640.jpg":"640x640","k_19268742_480.jpg":"480x480","k_19268742_340.jpg":"340x340","k_19268742_220.jpg":"220x220","o_19268742_1280.jpg":"1280x1814","o_19268742_1024.jpg":"1024x1451","o_19268742_640.jpg":"640x907","o_19268742_480.jpg":"480x680","o_19268742_340.jpg":"340x482","o_19268742_220.jpg":"220x311","h_19268742_1280.jpg":"1280x854","h_19268742_1024.jpg":"1024x683","h_19268742_640.jpg":"640x427","h_19268742_480.jpg":"480x320","h_19268742_340.jpg":"340x227","h_19268742_220.jpg":"220x147","pp_19268742_1280.jpg":"1006x1280","pp_19268742_1024.jpg":"805x1024","pp_19268742_640.jpg":"503x640","pp_19268742_480.jpg":"377x480","pp_19268742_340.jpg":"267x340","pp_19268742_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2885","hd_19268740_1920.jpg":"1920x1080","k_19268740_1280.jpg":"1280x1280","k_19268740_1024.jpg":"1024x1024","k_19268740_640.jpg":"640x640","k_19268740_480.jpg":"480x480","k_19268740_340.jpg":"340x340","k_19268740_220.jpg":"220x220","o_19268740_1280.jpg":"1280x1923","o_19268740_1024.jpg":"1024x1538","o_19268740_640.jpg":"640x961","o_19268740_480.jpg":"480x721","o_19268740_340.jpg":"340x510","o_19268740_220.jpg":"220x330","h_19268740_1280.jpg":"1280x854","h_19268740_1024.jpg":"1024x683","h_19268740_640.jpg":"640x427","h_19268740_480.jpg":"480x320","h_19268740_340.jpg":"340x227","h_19268740_220.jpg":"220x147","pp_19268740_1280.jpg":"1006x1280","pp_19268740_1024.jpg":"805x1024","pp_19268740_640.jpg":"503x640","pp_19268740_480.jpg":"377x480","pp_19268740_340.jpg":"267x340","pp_19268740_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1349","hd_19268734_1920.jpg":"1920x1080","k_19268734_1280.jpg":"1280x1280","k_19268734_1024.jpg":"1024x1024","k_19268734_640.jpg":"640x640","k_19268734_480.jpg":"480x480","k_19268734_340.jpg":"340x340","k_19268734_220.jpg":"220x220","o_19268734_1280.jpg":"1280x899","o_19268734_1024.jpg":"1024x719","o_19268734_640.jpg":"640x449","o_19268734_480.jpg":"480x337","o_19268734_340.jpg":"340x238","o_19268734_220.jpg":"220x154","h_19268734_1280.jpg":"1280x854","h_19268734_1024.jpg":"1024x683","h_19268734_640.jpg":"640x427","h_19268734_480.jpg":"480x320","h_19268734_340.jpg":"340x227","h_19268734_220.jpg":"220x147","pp_19268734_1280.jpg":"1006x1280","pp_19268734_1024.jpg":"805x1024","pp_19268734_640.jpg":"503x640","pp_19268734_480.jpg":"377x480","pp_19268734_340.jpg":"267x340","pp_19268734_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2706","hd_19268732_1920.jpg":"1920x1080","k_19268732_1280.jpg":"1280x1280","k_19268732_1024.jpg":"1024x1024","k_19268732_640.jpg":"640x640","k_19268732_480.jpg":"480x480","k_19268732_340.jpg":"340x340","k_19268732_220.jpg":"220x220","o_19268732_1280.jpg":"1280x1804","o_19268732_1024.jpg":"1024x1443","o_19268732_640.jpg":"640x902","o_19268732_480.jpg":"480x676","o_19268732_340.jpg":"340x479","o_19268732_220.jpg":"220x310","h_19268732_1280.jpg":"1280x854","h_19268732_1024.jpg":"1024x683","h_19268732_640.jpg":"640x427","h_19268732_480.jpg":"480x320","h_19268732_340.jpg":"340x227","h_19268732_220.jpg":"220x147","pp_19268732_1280.jpg":"1006x1280","pp_19268732_1024.jpg":"805x1024","pp_19268732_640.jpg":"503x640","pp_19268732_480.jpg":"377x480","pp_19268732_340.jpg":"267x340","pp_19268732_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1273","hd_19268730_1920.jpg":"1920x1080","k_19268730_1280.jpg":"1280x1280","k_19268730_1024.jpg":"1024x1024","k_19268730_640.jpg":"640x640","k_19268730_480.jpg":"480x480","k_19268730_340.jpg":"340x340","k_19268730_220.jpg":"220x220","o_19268730_1280.jpg":"1280x848","o_19268730_1024.jpg":"1024x678","o_19268730_640.jpg":"640x424","o_19268730_480.jpg":"480x318","o_19268730_340.jpg":"340x225","o_19268730_220.jpg":"220x145","h_19268730_1280.jpg":"1280x854","h_19268730_1024.jpg":"1024x683","h_19268730_640.jpg":"640x427","h_19268730_480.jpg":"480x320","h_19268730_340.jpg":"340x227","h_19268730_220.jpg":"220x147","pp_19268730_1280.jpg":"1006x1280","pp_19268730_1024.jpg":"805x1024","pp_19268730_640.jpg":"503x640","pp_19268730_480.jpg":"377x480","pp_19268730_340.jpg":"267x340","pp_19268730_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2691","hd_19268724_1920.jpg":"1920x1080","k_19268724_1280.jpg":"1280x1280","k_19268724_1024.jpg":"1024x1024","k_19268724_640.jpg":"640x640","k_19268724_480.jpg":"480x480","k_19268724_340.jpg":"340x340","k_19268724_220.jpg":"220x220","o_19268724_1280.jpg":"1280x1794","o_19268724_1024.jpg":"1024x1435","o_19268724_640.jpg":"640x897","o_19268724_480.jpg":"480x672","o_19268724_340.jpg":"340x476","o_19268724_220.jpg":"220x308","h_19268724_1280.jpg":"1280x854","h_19268724_1024.jpg":"1024x683","h_19268724_640.jpg":"640x427","h_19268724_480.jpg":"480x320","h_19268724_340.jpg":"340x227","h_19268724_220.jpg":"220x147","pp_19268724_1280.jpg":"1006x1280","pp_19268724_1024.jpg":"805x1024","pp_19268724_640.jpg":"503x640","pp_19268724_480.jpg":"377x480","pp_19268724_340.jpg":"267x340","pp_19268724_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2811","hd_19268710_1920.jpg":"1920x1080","k_19268710_1280.jpg":"1280x1280","k_19268710_1024.jpg":"1024x1024","k_19268710_640.jpg":"640x640","k_19268710_480.jpg":"480x480","k_19268710_340.jpg":"340x340","k_19268710_220.jpg":"220x220","o_19268710_1280.jpg":"1280x1874","o_19268710_1024.jpg":"1024x1499","o_19268710_640.jpg":"640x937","o_19268710_480.jpg":"480x702","o_19268710_340.jpg":"340x497","o_19268710_220.jpg":"220x322","h_19268710_1280.jpg":"1280x854","h_19268710_1024.jpg":"1024x683","h_19268710_640.jpg":"640x427","h_19268710_480.jpg":"480x320","h_19268710_340.jpg":"340x227","h_19268710_220.jpg":"220x147","pp_19268710_1280.jpg":"1006x1280","pp_19268710_1024.jpg":"805x1024","pp_19268710_640.jpg":"503x640","pp_19268710_480.jpg":"377x480","pp_19268710_340.jpg":"267x340","pp_19268710_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2577","hd_19268706_1920.jpg":"1920x1080","k_19268706_1280.jpg":"1280x1280","k_19268706_1024.jpg":"1024x1024","k_19268706_640.jpg":"640x640","k_19268706_480.jpg":"480x480","k_19268706_340.jpg":"340x340","k_19268706_220.jpg":"220x220","o_19268706_1280.jpg":"1280x1718","o_19268706_1024.jpg":"1024x1374","o_19268706_640.jpg":"640x859","o_19268706_480.jpg":"480x644","o_19268706_340.jpg":"340x456","o_19268706_220.jpg":"220x295","h_19268706_1280.jpg":"1280x854","h_19268706_1024.jpg":"1024x683","h_19268706_640.jpg":"640x427","h_19268706_480.jpg":"480x320","h_19268706_340.jpg":"340x227","h_19268706_220.jpg":"220x147","pp_19268706_1280.jpg":"1006x1280","pp_19268706_1024.jpg":"805x1024","pp_19268706_640.jpg":"503x640","pp_19268706_480.jpg":"377x480","pp_19268706_340.jpg":"267x340","pp_19268706_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1289","hd_19268690_1920.jpg":"1920x1080","k_19268690_1280.jpg":"1280x1280","k_19268690_1024.jpg":"1024x1024","k_19268690_640.jpg":"640x640","k_19268690_480.jpg":"480x480","k_19268690_340.jpg":"340x340","k_19268690_220.jpg":"220x220","o_19268690_1280.jpg":"1280x859","o_19268690_1024.jpg":"1024x687","o_19268690_640.jpg":"640x429","o_19268690_480.jpg":"480x322","o_19268690_340.jpg":"340x228","o_19268690_220.jpg":"220x147","h_19268690_1280.jpg":"1280x854","h_19268690_1024.jpg":"1024x683","h_19268690_640.jpg":"640x427","h_19268690_480.jpg":"480x320","h_19268690_340.jpg":"340x227","h_19268690_220.jpg":"220x147","pp_19268690_1280.jpg":"1006x1280","pp_19268690_1024.jpg":"805x1024","pp_19268690_640.jpg":"503x640","pp_19268690_480.jpg":"377x480","pp_19268690_340.jpg":"267x340","pp_19268690_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15521563 Threads: 3 Questions: 3205962247 Slow queries: 7224192 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236086226 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/dugopoljka-anita-rogosic-vrsna-je-cistacica-neumornog-duha-i-impresivne-zivotne-price-mi-je-znamo-kao-torcidu-a-vi-je-morate-upoznati-cervarova-sam-kolegica-svi-znaju-tko-sam-1130510 [printLink] => /mozaik/zivot/dugopoljka-anita-rogosic-vrsna-je-cistacica-neumornog-duha-i-impresivne-zivotne-price-mi-je-znamo-kao-torcidu-a-vi-je-morate-upoznati-cervarova-sam-kolegica-svi-znaju-tko-sam-1130510?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 650959 [name] => Anita Rogošić Torcida [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-27 19:26:39 [main_article_id] => 0 [alias] => anita-rogosic-torcida [link] => /tag/anita-rogosic-torcida ) [1] => stdClass Object ( [id] => 650960 [name] => čistačica Torcida [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-27 19:26:39 [main_article_id] => 0 [alias] => cistacica-torcida [link] => /tag/cistacica-torcida ) [2] => stdClass Object ( [id] => 650961 [name] => čistačica u Slobodnoj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-27 19:26:39 [main_article_id] => 0 [alias] => cistacica-u-slobodnoj [link] => /tag/cistacica-u-slobodnoj ) [3] => stdClass Object ( [id] => 415562 [name] => rukometašica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rukometasica [link] => /tag/rukometasica ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PIVOTKINJA S MOČO-KRPOM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dugopoljka Anita Rogošić vrsna je čistačica neumornog duha i impresivne životne priče. Mi je znamo kao Torcidu, a vi je morate upoznati: Červarova sam kolegica, svi znaju tko sam... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3154 [name] => Lenka Gospodnetić [username] => lenka-gospodneti [email] => lenka-gospodneti@sd.hr [password] => $2y$10$qDoQbPZciwHCmq8bxd4fSetkQTRo3MRUagZG7Q0uCw6Sm/reSwBQO [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lenka-gospodnetic-3154 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1672 [gender] => m [description] => [image] => 1672.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1672.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/08/19268694.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/ Cropix [mainImageDesc] => Iz tvornice je u redove Slobodne Dalmacije došla 2007. godine, u fazi kad je redakcija bila u Dugopolju. Od tada je dio naše garniture spremačica, voli svoju metlu kao nekad loptu! [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/08/19268694.jpg [title] => Iz tvornice je u redove Slobodne Dalmacije došla 2007. godine, u fazi kad je redakcija bila u Dugopolju. Od tada je dio naše garniture spremačica, voli svoju metlu kao nekad loptu! Tom Dubravec/ Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/08/19268742.jpg [title] => 'Nije mene sram moje močo-krpe, lipše je u ovoj redakciji bit čistačica nego negdi rukovoditeljica! Imam još četiri super kolegice, radim s finim ljudima, čistim i pristojnim' Tom Dubravec/ Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/08/19268740.jpg [title] => Tom Dubravec/ Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/08/19268734.jpg [title] => 'Mnoge od nas kao mlade rukometašice prvi put su ušle u restoran u životu, na Babinom kuku u hotelu su mnoge od nas prvi put vidile lift. Cilu noć smo se vozale...' Tom Dubravec/ Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/08/19268732.jpg [title] => Priznanje koje joj je svojedobno dodijelio sinjski RK 'Partizan' Tom Dubravec/ Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/08/19268730.jpg [title] => Anita Budimir (treća slijeva): Svaki put smo prije utakmice priko cilog grada morale po dva kilometra nosit branke, mriže, sjedalice... Tom Dubravec/ Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/08/19268724.jpg [title] => 'Mene su u sportskom prijenosu na televiziji baš uvatili u kadru ispod transparenta na kojemu je velikim slovima pisalo Torcida i tako je počelo! Tako me i muž zove' Tom Dubravec/ Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/08/19268710.jpg [title] => Tom Dubravec/ Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/08/19268706.jpg [title] => Tom Dubravec/ Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/08/19268690.jpg [title] => Tom Dubravec/ Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Dugogodišnja spremačica u Slobodnoj Dalmaciji, marljiva zafrkantica Anita Rogošić zvana Torcida ovih je dana proslavila važnu obljetnicu: 45 godina od osnutka Rukometnog kluba Sinj u kojemu je upravo ona udarila temelje te bila prva u trolistu ženskih trenerica! A tek joj je 58...

Ne bismo mi navodili dob protagonistice ove priče da nije - bitno za priču. Jer Anita, rođena Budimir, a udana Rogošić, imala je samo deset godina kad je ušla u vode rukometa.

Modre noge

Njezin sportski duh i tjelesnu spremnost za taj prilično "borbeni" sport uočio je vrsni pedagog, profesor tjelesnog odgoja Frane Oblak u Osnovnoj školi "Jozo Vrdoljak Ćićo", koju je pohađala u rodnom Sinju.

Tako je najprije, već u šestom razredu, došla po njegovoj preporuci trenirati kod Šoljana, da bi potom trenersku palicu nad malenom Anitom preuzeo Ante Sesartić, prisjeća se Torcida prapočetaka, koji sežu u 1976. godinu.

Ljubav prema rukometu bila je za nju "na prvi pogled" ili balun, svejedno, ujedno i njezina prva, nezaboravna životna ljubav koja je prerasla u ozbiljnu, dugogodišnju vezu.

Trenirala je u tadašnjem RK Partizan u Sinju do kraja svoje osnovne, a potom i Srednje kemijske škole koju je završila. Triput tjedno treniralo se u malenoj, neuvjetnoj gimnastičkoj dvorani u gradu Sinju, i Torcida nikad ni jedan trening preskočila nije!

Utakmice se, pak, igralo najviše na nogometnom igralištu kluba Junak; to je posebna priča...

- Ajme, šta sam ja volila balun, moj rukomet! Živila sam za svaki trening, utakmicu, to se nije propuštalo ni po kiši ni po vitru! Jedan put sam, sićam se, obukla mokre rebatinke jer se nisu stigle osušit, a druge nisam imala; mater ove jedine oprala.

---

image
Anita Budimir (treća slijeva): Svaki put smo prije utakmice priko cilog grada morale po dva kilometra nosit branke, mriže, sjedalice...
Tom Dubravec/ Cropix
---


Skinila sam ih sa sušila i obukla - suknju sam mrzila, haljine nikad nisam tila nosit. Kad sam se iz tih mokrih rebatinki skinila u triko, trener me pita: Zašto su ti, Anita, tako modre noge?

A šta ću, smrzla se do dvorane, zima bila, a ja u mokre rebatinke. Bah, sve to mladost podnese - smije se naša sugovornica.

Nadimak od 1989.

Zašto Torcida, pitamo je. Otkud taj nadimak?

- Kad sam postala trenerica ženske ekipe, išle smo jednom igrat utakmicu u Mariju Bistricu; u isto vrime otprilike i naš NK Junak ima je utakmicu u Kranjčevićevoj, na stadionu Lokomotive, pa su nas pozvali da ih dođemo podržat, navijat za naše Sinjane.

Došla je i Torcida, a mene su na sportskom prijenosu na televiziji baš uvatili u kadru ispod transparenta na kojemu je velikim slovima pisalo "Torcida".

Gotovo, postala sam Torcida od tog dana, tako me i muž zove! Bilo je to negdi 1989. godine - prisjeća se Anita, koja ipak nije formalna članica Torcide, ali u njoj vazda kuca strastveno sportsko srce.

Vratimo se na stadion NK Junak, na kojemu je kao vrlo mlada djevojka igrala prve rukometne utakmice.

Nosile branke, mriže, sidalice

- E, to je priča! Svaki put smo prije utakmice priko cilog grada mi igračice rukometašice morale po dva kilometra nosit branke, mriže, sjedalice... To je sve čuva Miro Mamuzić, dobri duh kluba kojemu je tada na čelu bija predsjednik Blaž Perić.

Naši su prvi dresovi bile muške donje majice dugih rukava na kojima je pisalo "HE Peruča Sinj", valjda su nam ih oni kupili. Imale smo po jedan trikoić i papuče (tenisice, nap.a.), koje smo čuvale ka oči u glavi.

I tako, u dresovima prije utakmice, najprije - ho-ruk! - nosi opremu za stadion, pa onda igraj. Je, prije utakmice, da ne zaboravim, tribalo je stadion Junaka i pomest, počistit, jer su na njemu (dok nema utakmica) bile kokoši, a one znaju onečistit, da prostiš.

Već se tada vidilo da ću jednog dana bit možda vrsna čistačica, ka šta jesam (smijeh). Samo šta je ovo u "Slobodnoj" gospodski posal, a čistit iza peradi je nešto skroz drugo - vraća se u mlade dane Torcida, i danas dobre, sportske tjelesne kondicije.

---

image
Tom Dubravec/ Cropix
---


Jednom sportašica - uvijek sportašica, tijelom, ali i umom. Nauči sportski staž čovjeka štošta, kako prihvatiti poraz kao sastavni dio života, na primjer.

Nas dvi i 350 muških

U fazi kad se današnji Rukometni klub Sinj zvao Partizan, a kasnije RK Dalmatinka (po tvornici konca, u kojoj je prije upokojenja radila i Anitina majka), međutim, poraza je bilo malo, dobrim dijelom zahvaljujući i Torcidi (tada "samo" Aniti) kao dijelu jake ženske garniture na mjestu "srednjakinje" iliti centarforke - pivotkinje. Kasnije je igrala i krilo, i druge pozicije, bila je i kapetanica - najmanje je, veli, provela na golu.

No, sve po potrebi jer su se njezine suigračice izmjenjivale, udavale se, rađale djecu, odlazile. A ona je ostajala, "krpala rupe" gdje je trebalo.

Sportski duh u nje nije slučajan, tu je obiteljski gen; pokojni otac joj, Ante Budimir zvan Dite, bio je također centarfor, ali u Nogometnom klubu Junak, a i brat joj je Ivica - inače dragovoljac Domovinskog rata - igrao ragbi u Sinju. Mama i pokojna joj sestra Maja nisu bile baš od sporta...

---

image
'Mene su u sportskom prijenosu na televiziji baš uvatili u kadru ispod transparenta na kojemu je velikim slovima pisalo Torcida i tako je počelo! Tako me i muž zove'
Tom Dubravec/ Cropix
---


Vele za ćaću Antu da je bio veliki Junakov talent, tada se igralo balunom krpašem (drugoga nije bilo), a Ante je, k tomu, igrao - bos!

- Jednom su rekli ljudi: vidite ovoga maloga, šta bi tek bilo da ima kopačke - sjetno se prisjetila očeve slave Anita zvana Torcida.

Godine 1986. poslali su je iz uprave kluba u Umag na "trenerski kurs"; pohađala ga je s velikanima za koje su čuli čak i manje u sport upućeni: Lino Červar i otac Domagoja Duvnjaka, demonstrator je pak bio Slavko Goluža.

- Bilo je 350 muških i samo dvi žene: osječka rukometašica Kaja Ileš i moja malenkost! Položila sam sve ispite osim jednoga, ali bila sam trenerica mladih cura sve do rata, do devedesetih godina.

Onda sam počela radit u tvornici "AD-plastik" u Solinu; bila sam obična radnica na traci, na normu. Smjenski rad uključivao je i treću smjenu, radilo se i noću.

Pa je bilo teško trenirat, a uz to sam se malo i razočarala jer su mi uvik u klubu govorili da sam dobra, da je isprid mene sportska karijera i da će me zaposlit. Ali ništa od toga, samo puste riči...

Prvi put u liftu

Premije za utakmice bile su male, od njih se jedva moglo uloške kupit, da prostiš (smijeh). Mislim, lipo je bilo igrat dok si mlada, curica, nije bilo ni jednoj od nas teško naganjat balun bez marende, gladne.

Rijetko kad smo imali organiziran ručak iza utakmice, sićam se da su mnoge od nas prvi put ušle u restoran nakon utakmice s Razvitkom iz Metkovića; išli smo u "Tete Olge" na jegulje i ribu.

Ili u "Zlatne ribice" u Šibeniku, a prvi ulazak u noćni klub doživile smo u Dubrovniku, i to slučajno! Isto tako, na Babinom kuku u hotelu su mnoge od nas prvi put vidile lift. Cilu noć smo se vozale... To je već bila kasnija faza, početkom osamdesetih - plovi u ranu mladost Torcida. Pa se trgne...

- Ali, znaš, život je nešto drugo, nije dikoji ručak ili suvi sendvič nakon utakmice. Triba jist svaki dan, školu sam završila, eto posal dobila. I tako sam taman negdi prije rata obisila, jel, kopačke o klin, počela radit za plaću. Za moj rukomet bilo je gotovo, ali sam upoznala muža, udala se 1992. godine za njega, puno mi je lip bija i zgodan iako nije sportaš; radija je donedavno na održavanju pumpi u "Vodovodu", sad je friški penzioner.

---

image
Tom Dubravec/ Cropix
---


Imamo jednu kćer od 18 godina, maturantica je u gimnaziji, ranije se bavila košarkom, ali joj je to dosadilo, više voli knjigu nego balun. Živimo u Dugopolju; kad sam tek došla tamo udajom iz Sinja, pokušala sam u sklopu osnovne škole osnovat sekciju za rukomet, ali tada nije bilo interesa, samo za košarku u to vrime bilo je zainteresiranih.

I tako sam se definitivno oprostila s aktivnim bavljenjem sportom. Ali sport je uvik osta u meni - veli Torcida.

Iz tvornice je u redove Slobodne Dalmacije došla 2007. godine, u fazi kad je redakcija bila u Dugopolju. Od tada je dio naše garniture spremačica, voli svoju metlu kao nekad loptu!

Lipo mi je u redakciji

- Nije mene sram moje močo-krpe, lipše je u ovoj redakciji bit čistačica nego negdi rukovoditeljica! Imam još četiri super kolegice, radim s finim ljudima, čistim i pristojnim.

Najdraže mi je s Markom Bilićem, urednikom i ekspertom za rukomet iz Sportske rubrike, proćakulat o nekoj utakmici ili kakvom sportskom pitanju.

Ima tu puno pametnoga svita, novinari koje volim čitat i s njima komentirat su i Prnjak (Hrvoje, nap.a.), Ivica Marković, moj dugopoljski susid Igor Caktaš, urednik Dukić, ali i naš vozač, super momak Igor Strujić zvani Struja.

---

image
'Nije mene sram moje močo-krpe, lipše je u ovoj redakciji bit čistačica nego negdi rukovoditeljica! Imam još četiri super kolegice, radim s finim ljudima, čistim i pristojnim'
Tom Dubravec/ Cropix
---


Fotoreporteri su isto krasni, vridni i uredni, pogotovo naš Tom Dubravec - njega od milja zovem Tom Sojer, po onoj knjizi. A ni ti, lipoto, nisi za bacit, uvik bi mi se pristojno na porti javila kad bi me trefila, nisi umišljena. A znaš i pisat...

Posebno moram pohvalit donedavnog glavnog urednika, Dubrovčanina Jadrana Kapora; on je nas čistačice, prvi put u povijesti, imenom i prezimenom pohvalija za rad na javnoj proslavi Slobodne Dalmacije, svaka mu čast!

Nikad nas nije zaboravija ni kad je neka fešta bila, svaki put bi nas u našoj "buksi" - tako od milja zovemo ovu prostoriju za čistačice - dočekala od njega torta.

Zna on da triba poštivat i najmanju kariku u lancu, svi smo mi ipak jedan veliki, kvalitetan tim - sportskim rječnikom zaključuje Anita Rogošić, naša Torcida.

---

Moja ekipa iz 1979.

Na fotografiji iz davne 1979. godine je jedna od prvih igračkih garnitura kluba koji je ovih dana obilježio 45. obljetnicu - pazite sad - neprekinutog rada!

Imena su se mijenjala - bio je RK Partizan, pa RK Dalmatinka, danas je RK Sinj i u njemu su 'neke nove klinke'... Ipak, ostaje podsjetnik na cure, danas žene koje su udarile temelje.

- Na slici su: Mara, Vesna, Jadra, Goga, Jasminka, Nada, Tatjana, opet Nada, Jelena, Bosa, Ombretta, Ljilja, Darinka i moja malenkost! Prezimena su im se minjala zbog udaja pa mi je teško sve pohvatat, ali pripoznat će se one!

Neka mi ne zamjere one koje nisam uspila spomenit jer nas je kroz godine bilo puno, eto u trenerskoj garnituri nas je bilo tri ženskog roda: ja, Ljiljana Borozan i aktualna Mara Žanko.

Triba se sjetit i jedne igračice koja je, nažalost, preminula; Milena Murat ostvarila je trenersku karijeru u Francuskoj, počivala u miru - s poštovanjem će naša sugovornica.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/ Cropix Tom Dubravec/ Cropix Tom Dubravec/ Cropix Tom Dubravec/ Cropix Tom Dubravec/ Cropix Tom Dubravec/ Cropix Tom Dubravec/ Cropix Tom Dubravec/ Cropix Tom Dubravec/ Cropix Tom Dubravec/ Cropix
Tom Dubravec/ Cropix
Iz tvornice je u redove Slobodne Dalmacije došla 2007. godine, u fazi kad je redakcija bila u Dugopolju. Od tada je dio naše garniture spremačica, voli svoju metlu kao nekad loptu!
Tom Dubravec/ Cropix
'Nije mene sram moje močo-krpe, lipše je u ovoj redakciji bit čistačica nego negdi rukovoditeljica! Imam još četiri super kolegice, radim s finim ljudima, čistim i pristojnim'
Tom Dubravec/ Cropix
'Mnoge od nas kao mlade rukometašice prvi put su ušle u restoran u životu, na Babinom kuku u hotelu su mnoge od nas prvi put vidile lift. Cilu noć smo se vozale...'
Tom Dubravec/ Cropix
Priznanje koje joj je svojedobno dodijelio sinjski RK 'Partizan'
Tom Dubravec/ Cropix
Anita Budimir (treća slijeva): Svaki put smo prije utakmice priko cilog grada morale po dva kilometra nosit branke, mriže, sjedalice...
Tom Dubravec/ Cropix
'Mene su u sportskom prijenosu na televiziji baš uvatili u kadru ispod transparenta na kojemu je velikim slovima pisalo Torcida i tako je počelo! Tako me i muž zove'
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/dugopoljka-anita-rogosic-vrsna-je-cistacica-neumornog-duha-i-impresivne-zivotne-price-mi-je-znamo-kao-torcidu-a-vi-je-morate-upoznati-cervarova-sam-kolegica-svi-znaju-tko-sam-1130510 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c93e1dab55d927f73397961d87f0d75d22e8b8d2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dugopoljka+Anita+Rogo%C5%A1i%C4%87+vrsna+je+%C4%8Dista%C4%8Dica+neumornog+duha+i+impresivne+%C5%BEivotne+pri%C4%8De.+Mi+je+znamo+kao+Torcidu%2C+a+vi+je+morate+upoznati%3A+%C4%8Cervarova+sam+kolegica%2C+svi+znaju+tko+sam...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fdugopoljka-anita-rogosic-vrsna-je-cistacica-neumornog-duha-i-impresivne-zivotne-price-mi-je-znamo-kao-torcidu-a-vi-je-morate-upoznati-cervarova-sam-kolegica-svi-znaju-tko-sam-1130510 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fdugopoljka-anita-rogosic-vrsna-je-cistacica-neumornog-duha-i-impresivne-zivotne-price-mi-je-znamo-kao-torcidu-a-vi-je-morate-upoznati-cervarova-sam-kolegica-svi-znaju-tko-sam-1130510 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PIVOTKINJA S MOČO-KRPOM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ŽivotPIVOTKINJA S MOČO-KRPOM

Dugopoljka Anita Rogošić vrsna je čistačica neumornog duha i impresivne životne priče. Mi je znamo kao Torcidu, a vi je morate upoznati: Červarova sam kolegica, svi znaju tko sam...

27. rujna 2021. - 19:00
Iz tvornice je u redove Slobodne Dalmacije došla 2007. godine, u fazi kad je redakcija bila u Dugopolju. Od tada je dio naše garniture spremačica, voli svoju metlu kao nekad loptu!Tom Dubravec/ Cropix

Dugogodišnja spremačica u Slobodnoj Dalmaciji, marljiva zafrkantica Anita Rogošić zvana Torcida ovih je dana proslavila važnu obljetnicu: 45 godina od osnutka Rukometnog kluba Sinj u kojemu je upravo ona udarila temelje te bila prva u trolistu ženskih trenerica! A tek joj je 58...

Ne bismo mi navodili dob protagonistice ove priče da nije - bitno za priču. Jer Anita, rođena Budimir, a udana Rogošić, imala je samo deset godina kad je ušla u vode rukometa.

Modre noge

Njezin sportski duh i tjelesnu spremnost za taj prilično "borbeni" sport uočio je vrsni pedagog, profesor tjelesnog odgoja Frane Oblak u Osnovnoj školi "Jozo Vrdoljak Ćićo", koju je pohađala u rodnom Sinju.

Tako je najprije, već u šestom razredu, došla po njegovoj preporuci trenirati kod Šoljana, da bi potom ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 02:43