stdClass Object ( [id] => 607118 [title] => 'Do jučer smo pričale samo o receptima i kuhanju...': zgodne Splićanke iz najrazličitijih struka našle su zajednički hobi, kažu da ih rasterećuje od stresa [alias] => do-jucer-smo-pricale-samo-o-receptima-i-kuhanju-zgodne-splicanke-iz-najrazlicitijih-struka-nasle-su-zajednicki-hobi-kazu-da-ih-rasterecuje-od-stresa [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Možda će vas slogan „Glavno da se igra“ na prvu i odbiti, ali vjerujte, kada govorimo o Teniskoj ligi Splita onda osim toga, pomalo populističkog naziva, krije se velika želja za igranjem i pobjedom.

Nije baš važno samo da se igra, dobro je i pobijediti. Slažu se da je Coubertinovo geslo „Važno je sudjelovati“ zapravo važno. Jer je sudjelovanje pola puta do pobjede. A kad si na pola puta do pobjede, uvijek si na pravom putu. Čak i ako nikad ne stigneš do cilja.

Recimo da negdje vani postoji slična priča, o ženskoj teniskoj ligi u ovakvom izdanju i formatu, vjerojatno bi se raspredale mnoge priče. Amerikanci bi na hollywoodski način ispričali priču o vječnoj borbi za ravnopravnost i mukotrpnim počecima, uostalom kao i kada su Madonnu angažirali kao glumicu za priču o ženskoj baseball/softball ligi. Dobro, ovo je Split, tu se priče nekako teže probijaju u eter, ali kada priča krene...

Muški dio populacije već odavno je organiziran u raznim amaterskim natjecanjima, od malog nogometa, košarke, tenisa… A žene? Ima li za njih mjesta pod suncem, osim odlazaka na fitness, aerobik, pilates - postoji li nešto gdje bi se žene mogle amaterski natjecati? Odnedavno je i to moguće u ženskoj teniskoj ligi, prvoj takvoj koja se igra. Pa tko to ima, konačno da se nešto pokrene, pa da i žene „steknu pravo“ biti na listama.

Istina, u muškoj ligi koja se igra već neko vrijeme na listama su se pojavile i dvije žene - Bernarda Božić i Mia Britvić. No u jakoj konkurenciji nije bilo lako izboriti se za mjesto „pod suncem“. No organizator i voditelj muške lige Marin Kosović nije gubio nadu, malo-pomalo u kontaktima s drugim trenerima doznao je da postoje i žene koje rekreativno igraju tenis, jednom u „nekom razdoblju“...

- Sinula mi je ideja da bi bilo dobro povezati sve žene u jednu ekipu, u jednu ligu. Nakon nekoliko razgovora s trenerom Zoranom Ganjtom iz Pomaka sam dobio informacije da su kod njih ima dvije-tri žene zainteresirane za igranje i onda je krenulo. Povezali smo prvih deset tenisačica i počela je Ženska teniska liga.

Specifičnost ove lige se odražava u tome što se niti jedna od igračica u Ligi nije bavila tenisom, igrala na nekim turnirima. Niti su trenirale u mlađim danima, pa eto, sada nastavljaju. Istina je da su sve sportskog duha, to im je zajedničko, ali tenis je tako ispao slučajan odabir.

- Nismo mislili da bi trebalo biti nešto pretenciozno, veliko, no činjenica je da su žene ozbiljno shvatile ligu i da se igra svaki tjedan. Na svim terenima u Splitu ili okolici Splita. „Kvaka“ je da domaćin susreta pronađe mjesto i termin i onda se dogovori sa suparnicom. Tako je sve lakše, nakon dogovora susret se prijavi „vodstvu lige“ i kasnije na našoj stranici st.tenisliga.com se prate svi rezultati. Na kraju sezone, barem u početku, će se dobivati virtualni pehar - kaže Kosović.

Kada govorimo o kraju sezone, čisto neka se zna, to neće biti ekvivalent jedne godine. O ne, premalo bi bilo mečeva, sezona kod djevojaka traje obično mjesec dana. Tako je zamišljeno da se igra tijekom cijele godine i da se odigra oko deset sezona u kalendarskoj godini.

- U svakoj skupini je po pet igračica, svaka će odigrati četiri susreta, što iznosi deset mečeva u jednoj sezoni po skupini. Kasnije ćemo na osnovi rezultata i lakše rangirati igračice kako bi liga bila još izjednačenija, zanimljivija. Pa recimo da u jednoj skupini igraju dame s boljim rejtingom, a u drugoj ili, nadamo se, i trećoj sa slabijim rejtingom, ali da bude „protočnosti“ - govori nam Kosović.

Izgleda kao da je priča o natjecanju „iz dišpeta“ pokrenuta, ali očito je, s obzirom na odaziv za razgovor, i jako ozbiljno prihvaćena. Jer nije lako na okupu održavati deset osoba, generacijski različitih, životno i poslovno različitih usmjerenja. Jedino što ih povezuje je zapravo teniski teren, pojašnjava Kosović.

- Čvrsta je to poveznica, osim bavljenja sportom, što je jako zdravo, dogodio se i među nama neki „klik“, sada je to puno važnije od odlazaka na neke treninge ili vježbanja. Igranje lige zahtijeva odgovornost, ne želite izostati sa susreta. Na neki način smo se zbližile, nismo se prije poznavale, a sada je ova liga dodala dimenziju više - govori nam Slavica Ivelić Bradanović.

Da je tako, potvrđuju i ostale sugovornice. Sada kada se pokrenulo, nema više povratka. Liga ide dalje, nadaju se još bolja, veća i kvalitetnija.

- Motivacija nam je jako važna, a ona je za sada na visokoj razini. Recimo, ja sam do sada izgubila tri meča, što znači da ću naći i trenera i vremena za vježbanje. Želim biti bolja. Morat će se odraditi i neke pripreme. Nemam puno izbora- ili bolje igrati ili izići iz Lige. Iskreno, ova druga opcija ne dolazi u obzir - dodaje nam Ira Dubaić.

- Ponekad se čini teško sve organizirati, ali kad ima volje, ništa nije problem. Treba samo malo bolje planirati aktivnosti i raspored. Meni nije problem doći s puta četvrtkom kada znam da je partija u petak. Dapače, to me čini zadovoljnijom.

Kada se sasluša igračice, postaje prilično jasno. Sve koje su započele natjecanje ne pomišljaju na odustajanje. Uz to, a to je i posebno važno, imaju i potporu obitelji. Jer iskreno, teško bi bilo zamisliti situaciju u kojoj supruga i majka objavi da joj je utakmica lige, a kući je čeka hrpa posla - govori nam kroz smijeh Slavica Ivelić Bradanović.

- Nećemo spominjati imena, ali samo da se zna da su prošlo kolo meč između dvije naše članice s tribina pratili muževi i djeca. I navijali. To je jako važno, svi su prihvatili ovo natjecanje, pružaju nam potporu. A onda, na terenu se ne poznajemo, igramo punom snagom, nakon meča smo prijateljice - kaže Valerija Ritterman Medvidović.

Upravo je i to jedna vrijednost ove lige. Da nije tenisa i teniske lige, i same priznaju, teško je vjerovati da bi im se životni putovi isprepleli. Ovako jesu. Povezanije su, organiziranije, stvorili su svoju mrežu, „networking“. Sve su to pozitivni aspekti amaterskog natjecanja.

- Gledamo pozitivno, naša je želja u samim počecima da se liga održi i nastavi igrati. Da nitko od nas ne odustane, a naravno da pozivamo sve žene i djevojke koje su zainteresirane za ovakvo natjecanje da nam se pridruže. Bit će zabavno - kaže Natalia Matošić.

Toliko pozitive u jednom malom natjecanju! Ali i dobrog duha, dobrog raspoloženja. Sloboda prilikom odabira termina, dogovaranje, sport i druženje. Mogli bi dosta toga nabrajati, od onog uobičajenog „u zdravom tijelu, zdrav duh“, no ovakav vid natjecanja sigurno rasterećuje i od svakodnevnog stresa.

- Najvažnije od svega je da smo dosad odigrale sve u sportskom duhu, nema ljutnje zbog poraza, poštuješ suparnicu i raduješ se svakom odličnom potezu. Jedino na što se ima pravo biti ljut su vlastite pogreške - kaže Bernarda.

- I nadamo se sa sedamdeset godina odigrati i neke parove jer su i ti benefiti, sa zdravstvene strane, važni za ovu ligu. Zbog toga želimo da nas bude još i više - dodaje Ira.

- Toliko smo postale dobre da sada umjesto razmjene recepata i pitanja vezanih uz kuhanje razmjenjujemo informacije oko krema, gelova, bandaža. Zapravo, sve je ovo jako zanimljivo i gledam gdje će nas ovi počeci odvesti - dodaje Slavica.

- I osim lige, sada smo se već „spojile“ toliko da dogovaramo i prijateljske dvoboje, ono druženje i izvan natjecanja. Sve se podiglo na višu razinu - zaključuje Valerija.

Liga raste, sada je to činjenica. Možda i brže nego što se bilo tko nadao, istina broj deset za neke će biti malen, no u stvari je ogroman. Jer riječ je o potpuno raznovrsnoj skupini koju malo toga na prvi pogled povezuje. Osim teniskog terena i činjenice da se nikad nisu ozbiljno bavile tenisom kao sportom. Stoga je svaki početak, a posebno ovaj, težak i zahtjevan. No, način na koji su prihvatile ovu avanturu govori nam da će ova priča imati još puno nastavaka.

Jer to je Split, ono što je danas čudno, ubrzo postane hit. I ne bi nas nimalo začudilo da se uskoro ova liga proširi, da postane utočište ženama, da znaju da postoji natjecanje u kojem su ljubav prema sportu, entuzijazam i motivacija zapravo najbolji trening. I da dokažu da uz sve obveze koje imaju, poslovne i privatne, još uvijek stoji i ono da su - kraljice.

Splitske kraljice bijelog sporta

Prvu sezonu na splitskim teniskim terenima igra deset dama, podijeljenih u dvije skupine. U 1A skupini igraju Bernarda Božić, Valerija Ritterman Medvidović, Ira Dubaić, Slavica Ivelić Bradanović i Mia Britvić. U 1B ligi su Aida Gluić, Mira Bezmalinović, Morana Ostojić, Natalia Matošić i Ana Bilić

Hejterima za dišpet

Kako pronaći vremena za odigrati ligu? To je dobro pitanje, ali sve splitske igračice su jedinstvene u stavu 'ako želiš, naći ćeš načina'. Da ne bi bilo sada da je lako naći načina 'ako se ništa ne radi', kažimo da su Splićanke i u poslovnom životu izuzetno uspješne žene. Neka se nitko ne uplaši, ali sve one imaju poslovne karijere, svoje poslove koje obavljaju u 'normalno' radno vrijeme.
Bernarda Božić je završila geodeziju, Valerija Ritterman Medvidović je profesorica hrvatskog jezika, Slavica Ivelić Bradanović je sveučilišna profesorica, Ira Dubaić inženjerka pomorskog prometa, Natalia Matošić inženjerka elektrotehnike, Morana Ostojić arhitektica, Mira Bezmalinović diplomirana ekonomistica, Aiga Gluić inženjer građevine, Mia Britvić studentica medicine, Ana Bilić je pravnica i regionalni voditelj prodaje.
Da ne zaboravimo važan detalj, nakon radnog vremena, a prije tenisa, postoje i obitelj i uobičajeni kućanski poslovi. Oni koja svaka žena u danu obavlja, od kupnje, kuhanja, peglanja, spremanja, učenja s djecom…
Pa izračunajte koliko je onda velika ljubav za ovom ligom.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => U zdravom tijelu... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-06-04 18:06:17 [created_by] => 3199 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-06-04 20:42:27 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-06-04 18:57:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5236 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2019\/06\/04\/Nedjelja\/11081969.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/06\/04\/Nedjelja\/11081966.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/06\/04\/Nedjelja\/11081965.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/06\/04\/Nedjelja\/11081971.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/06\/04\/Nedjelja\/11081964.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/06\/04\/Nedjelja\/11081958.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/06\/04\/Nedjelja\/11081961.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/06\/04\/Nedjelja\/11081954.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1174"},{"size0":"1920x1241"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1157"},{"size0":"1920x1232"},{"size0":"1920x1200"},{"size0":"1920x1184"},{"size0":"1920x1183"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15572463 Threads: 4 Questions: 3213557751 Slow queries: 7251369 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236226567 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/do-jucer-smo-pricale-samo-o-receptima-i-kuhanju-zgodne-splicanke-iz-najrazlicitijih-struka-nasle-su-zajednicki-hobi-kazu-da-ih-rasterecuje-od-stresa-607118 [printLink] => /mozaik/zivot/do-jucer-smo-pricale-samo-o-receptima-i-kuhanju-zgodne-splicanke-iz-najrazlicitijih-struka-nasle-su-zajednicki-hobi-kazu-da-ih-rasterecuje-od-stresa-607118?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 326667 [name] => tenisačice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tenisacice [link] => /tag/tenisacice ) [1] => stdClass Object ( [id] => 467115 [name] => bernarda božić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bernarda-bozic [link] => /tag/bernarda-bozic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 467116 [name] => mia britvić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mia-britvic [link] => /tag/mia-britvic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => U zdravom tijelu... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => 'Do jučer smo pričale samo o receptima i kuhanju...': zgodne Splićanke iz najrazličitijih struka našle su zajednički hobi, kažu da ih rasterećuje od stresa [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3199 [name] => Robert Radica [username] => robert-radica [email] => robert-radica@sd.hr [password] => $2y$10$spMeJSNS1kDesrXuOTyCNOgAt89WFIxuCgdF0BPBnyEcAbP180HNC [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/robert-radica-3199 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1717 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f828e17e708f36d4850c05932a261cba?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/06/04/Nedjelja/11081969.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/06/04/Nedjelja/11081969.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/06/04/Nedjelja/11081966.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/06/04/Nedjelja/11081965.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/06/04/Nedjelja/11081971.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/06/04/Nedjelja/11081964.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/06/04/Nedjelja/11081958.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/06/04/Nedjelja/11081961.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/06/04/Nedjelja/11081954.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Možda će vas slogan „Glavno da se igra“ na prvu i odbiti, ali vjerujte, kada govorimo o Teniskoj ligi Splita onda osim toga, pomalo populističkog naziva, krije se velika želja za igranjem i pobjedom.

Nije baš važno samo da se igra, dobro je i pobijediti. Slažu se da je Coubertinovo geslo „Važno je sudjelovati“ zapravo važno. Jer je sudjelovanje pola puta do pobjede. A kad si na pola puta do pobjede, uvijek si na pravom putu. Čak i ako nikad ne stigneš do cilja.

Recimo da negdje vani postoji slična priča, o ženskoj teniskoj ligi u ovakvom izdanju i formatu, vjerojatno bi se raspredale mnoge priče. Amerikanci bi na hollywoodski način ispričali priču o vječnoj borbi za ravnopravnost i mukotrpnim počecima, uostalom kao i kada su Madonnu angažirali kao glumicu za priču o ženskoj baseball/softball ligi. Dobro, ovo je Split, tu se priče nekako teže probijaju u eter, ali kada priča krene...

Muški dio populacije već odavno je organiziran u raznim amaterskim natjecanjima, od malog nogometa, košarke, tenisa… A žene? Ima li za njih mjesta pod suncem, osim odlazaka na fitness, aerobik, pilates - postoji li nešto gdje bi se žene mogle amaterski natjecati? Odnedavno je i to moguće u ženskoj teniskoj ligi, prvoj takvoj koja se igra. Pa tko to ima, konačno da se nešto pokrene, pa da i žene „steknu pravo“ biti na listama.

Istina, u muškoj ligi koja se igra već neko vrijeme na listama su se pojavile i dvije žene - Bernarda Božić i Mia Britvić. No u jakoj konkurenciji nije bilo lako izboriti se za mjesto „pod suncem“. No organizator i voditelj muške lige Marin Kosović nije gubio nadu, malo-pomalo u kontaktima s drugim trenerima doznao je da postoje i žene koje rekreativno igraju tenis, jednom u „nekom razdoblju“...

- Sinula mi je ideja da bi bilo dobro povezati sve žene u jednu ekipu, u jednu ligu. Nakon nekoliko razgovora s trenerom Zoranom Ganjtom iz Pomaka sam dobio informacije da su kod njih ima dvije-tri žene zainteresirane za igranje i onda je krenulo. Povezali smo prvih deset tenisačica i počela je Ženska teniska liga.

Specifičnost ove lige se odražava u tome što se niti jedna od igračica u Ligi nije bavila tenisom, igrala na nekim turnirima. Niti su trenirale u mlađim danima, pa eto, sada nastavljaju. Istina je da su sve sportskog duha, to im je zajedničko, ali tenis je tako ispao slučajan odabir.

- Nismo mislili da bi trebalo biti nešto pretenciozno, veliko, no činjenica je da su žene ozbiljno shvatile ligu i da se igra svaki tjedan. Na svim terenima u Splitu ili okolici Splita. „Kvaka“ je da domaćin susreta pronađe mjesto i termin i onda se dogovori sa suparnicom. Tako je sve lakše, nakon dogovora susret se prijavi „vodstvu lige“ i kasnije na našoj stranici st.tenisliga.com se prate svi rezultati. Na kraju sezone, barem u početku, će se dobivati virtualni pehar - kaže Kosović.

Kada govorimo o kraju sezone, čisto neka se zna, to neće biti ekvivalent jedne godine. O ne, premalo bi bilo mečeva, sezona kod djevojaka traje obično mjesec dana. Tako je zamišljeno da se igra tijekom cijele godine i da se odigra oko deset sezona u kalendarskoj godini.

- U svakoj skupini je po pet igračica, svaka će odigrati četiri susreta, što iznosi deset mečeva u jednoj sezoni po skupini. Kasnije ćemo na osnovi rezultata i lakše rangirati igračice kako bi liga bila još izjednačenija, zanimljivija. Pa recimo da u jednoj skupini igraju dame s boljim rejtingom, a u drugoj ili, nadamo se, i trećoj sa slabijim rejtingom, ali da bude „protočnosti“ - govori nam Kosović.

Izgleda kao da je priča o natjecanju „iz dišpeta“ pokrenuta, ali očito je, s obzirom na odaziv za razgovor, i jako ozbiljno prihvaćena. Jer nije lako na okupu održavati deset osoba, generacijski različitih, životno i poslovno različitih usmjerenja. Jedino što ih povezuje je zapravo teniski teren, pojašnjava Kosović.

- Čvrsta je to poveznica, osim bavljenja sportom, što je jako zdravo, dogodio se i među nama neki „klik“, sada je to puno važnije od odlazaka na neke treninge ili vježbanja. Igranje lige zahtijeva odgovornost, ne želite izostati sa susreta. Na neki način smo se zbližile, nismo se prije poznavale, a sada je ova liga dodala dimenziju više - govori nam Slavica Ivelić Bradanović.

Da je tako, potvrđuju i ostale sugovornice. Sada kada se pokrenulo, nema više povratka. Liga ide dalje, nadaju se još bolja, veća i kvalitetnija.

- Motivacija nam je jako važna, a ona je za sada na visokoj razini. Recimo, ja sam do sada izgubila tri meča, što znači da ću naći i trenera i vremena za vježbanje. Želim biti bolja. Morat će se odraditi i neke pripreme. Nemam puno izbora- ili bolje igrati ili izići iz Lige. Iskreno, ova druga opcija ne dolazi u obzir - dodaje nam Ira Dubaić.

- Ponekad se čini teško sve organizirati, ali kad ima volje, ništa nije problem. Treba samo malo bolje planirati aktivnosti i raspored. Meni nije problem doći s puta četvrtkom kada znam da je partija u petak. Dapače, to me čini zadovoljnijom.

Kada se sasluša igračice, postaje prilično jasno. Sve koje su započele natjecanje ne pomišljaju na odustajanje. Uz to, a to je i posebno važno, imaju i potporu obitelji. Jer iskreno, teško bi bilo zamisliti situaciju u kojoj supruga i majka objavi da joj je utakmica lige, a kući je čeka hrpa posla - govori nam kroz smijeh Slavica Ivelić Bradanović.

- Nećemo spominjati imena, ali samo da se zna da su prošlo kolo meč između dvije naše članice s tribina pratili muževi i djeca. I navijali. To je jako važno, svi su prihvatili ovo natjecanje, pružaju nam potporu. A onda, na terenu se ne poznajemo, igramo punom snagom, nakon meča smo prijateljice - kaže Valerija Ritterman Medvidović.

Upravo je i to jedna vrijednost ove lige. Da nije tenisa i teniske lige, i same priznaju, teško je vjerovati da bi im se životni putovi isprepleli. Ovako jesu. Povezanije su, organiziranije, stvorili su svoju mrežu, „networking“. Sve su to pozitivni aspekti amaterskog natjecanja.

- Gledamo pozitivno, naša je želja u samim počecima da se liga održi i nastavi igrati. Da nitko od nas ne odustane, a naravno da pozivamo sve žene i djevojke koje su zainteresirane za ovakvo natjecanje da nam se pridruže. Bit će zabavno - kaže Natalia Matošić.

Toliko pozitive u jednom malom natjecanju! Ali i dobrog duha, dobrog raspoloženja. Sloboda prilikom odabira termina, dogovaranje, sport i druženje. Mogli bi dosta toga nabrajati, od onog uobičajenog „u zdravom tijelu, zdrav duh“, no ovakav vid natjecanja sigurno rasterećuje i od svakodnevnog stresa.

- Najvažnije od svega je da smo dosad odigrale sve u sportskom duhu, nema ljutnje zbog poraza, poštuješ suparnicu i raduješ se svakom odličnom potezu. Jedino na što se ima pravo biti ljut su vlastite pogreške - kaže Bernarda.

- I nadamo se sa sedamdeset godina odigrati i neke parove jer su i ti benefiti, sa zdravstvene strane, važni za ovu ligu. Zbog toga želimo da nas bude još i više - dodaje Ira.

- Toliko smo postale dobre da sada umjesto razmjene recepata i pitanja vezanih uz kuhanje razmjenjujemo informacije oko krema, gelova, bandaža. Zapravo, sve je ovo jako zanimljivo i gledam gdje će nas ovi počeci odvesti - dodaje Slavica.

- I osim lige, sada smo se već „spojile“ toliko da dogovaramo i prijateljske dvoboje, ono druženje i izvan natjecanja. Sve se podiglo na višu razinu - zaključuje Valerija.

Liga raste, sada je to činjenica. Možda i brže nego što se bilo tko nadao, istina broj deset za neke će biti malen, no u stvari je ogroman. Jer riječ je o potpuno raznovrsnoj skupini koju malo toga na prvi pogled povezuje. Osim teniskog terena i činjenice da se nikad nisu ozbiljno bavile tenisom kao sportom. Stoga je svaki početak, a posebno ovaj, težak i zahtjevan. No, način na koji su prihvatile ovu avanturu govori nam da će ova priča imati još puno nastavaka.

Jer to je Split, ono što je danas čudno, ubrzo postane hit. I ne bi nas nimalo začudilo da se uskoro ova liga proširi, da postane utočište ženama, da znaju da postoji natjecanje u kojem su ljubav prema sportu, entuzijazam i motivacija zapravo najbolji trening. I da dokažu da uz sve obveze koje imaju, poslovne i privatne, još uvijek stoji i ono da su - kraljice.

Splitske kraljice bijelog sporta

Prvu sezonu na splitskim teniskim terenima igra deset dama, podijeljenih u dvije skupine. U 1A skupini igraju Bernarda Božić, Valerija Ritterman Medvidović, Ira Dubaić, Slavica Ivelić Bradanović i Mia Britvić. U 1B ligi su Aida Gluić, Mira Bezmalinović, Morana Ostojić, Natalia Matošić i Ana Bilić

Hejterima za dišpet

Kako pronaći vremena za odigrati ligu? To je dobro pitanje, ali sve splitske igračice su jedinstvene u stavu 'ako želiš, naći ćeš načina'. Da ne bi bilo sada da je lako naći načina 'ako se ništa ne radi', kažimo da su Splićanke i u poslovnom životu izuzetno uspješne žene. Neka se nitko ne uplaši, ali sve one imaju poslovne karijere, svoje poslove koje obavljaju u 'normalno' radno vrijeme.
Bernarda Božić je završila geodeziju, Valerija Ritterman Medvidović je profesorica hrvatskog jezika, Slavica Ivelić Bradanović je sveučilišna profesorica, Ira Dubaić inženjerka pomorskog prometa, Natalia Matošić inženjerka elektrotehnike, Morana Ostojić arhitektica, Mira Bezmalinović diplomirana ekonomistica, Aiga Gluić inženjer građevine, Mia Britvić studentica medicine, Ana Bilić je pravnica i regionalni voditelj prodaje.
Da ne zaboravimo važan detalj, nakon radnog vremena, a prije tenisa, postoje i obitelj i uobičajeni kućanski poslovi. Oni koja svaka žena u danu obavlja, od kupnje, kuhanja, peglanja, spremanja, učenja s djecom…
Pa izračunajte koliko je onda velika ljubav za ovom ligom.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>








[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/do-jucer-smo-pricale-samo-o-receptima-i-kuhanju-zgodne-splicanke-iz-najrazlicitijih-struka-nasle-su-zajednicki-hobi-kazu-da-ih-rasterecuje-od-stresa-607118 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c82a6b9d24634cc5d93eb67515db9eff3bc67669 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%26%23039%3BDo+ju%C4%8Der+smo+pri%C4%8Dale+samo+o+receptima+i+kuhanju...%26%23039%3B%3A+zgodne+Spli%C4%87anke+iz+najrazli%C4%8Ditijih+struka+na%C5%A1le+su+zajedni%C4%8Dki+hobi%2C+ka%C5%BEu+da+ih+rastere%C4%87uje+od+stresa&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fdo-jucer-smo-pricale-samo-o-receptima-i-kuhanju-zgodne-splicanke-iz-najrazlicitijih-struka-nasle-su-zajednicki-hobi-kazu-da-ih-rasterecuje-od-stresa-607118 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fdo-jucer-smo-pricale-samo-o-receptima-i-kuhanju-zgodne-splicanke-iz-najrazlicitijih-struka-nasle-su-zajednicki-hobi-kazu-da-ih-rasterecuje-od-stresa-607118 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => U zdravom tijelu... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
ŽivotU zdravom tijelu...

'Do jučer smo pričale samo o receptima i kuhanju...': zgodne Splićanke iz najrazličitijih struka našle su zajednički hobi, kažu da ih rasterećuje od stresa

4. lipnja 2019. - 20:57

Možda će vas slogan „Glavno da se igra“ na prvu i odbiti, ali vjerujte, kada govorimo o Teniskoj ligi Splita onda osim toga, pomalo populističkog naziva, krije se velika želja za igranjem i pobjedom.

Nije baš važno samo da se igra, dobro je i pobijediti. Slažu se da je Coubertinovo geslo „Važno je sudjelovati“ zapravo važno. Jer je sudjelovanje pola puta do pobjede. A kad si na pola puta do pobjede, uvijek si na pravom putu. Čak i ako nikad ne stigneš do cilja.

Recimo da negdje vani postoji slična priča, o ženskoj teniskoj ligi u ovakvom izdanju i formatu, vjerojatno bi se raspredale mnoge priče. Amerikanci bi na hollywoodski način ispričali priču o vječnoj borbi za ravnopravnost i mukotrpnim počecima, uostalom kao i kada su Madonnu angažirali kao glumicu za priču o že...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 16:51