Mozaik Život

Zatrpali žive svinje pod snijeg kako bi istraživali utjecaj lavine

Dvije austrijske udruge za zaštitu životinja tužile su dvije znanstvene ustanove zbog lošeg postupanja s 29 svinja koje su u Tirolu žive zatrpali gomilom snijega radi istraživanja utjecaja lavine i unaprijedili mogućnost spašavanja unesrećenih.

Znanstveno istraživanja koje su u mjestu Vent im Oetztalu proveli medicinski fakultet u Innsbrucku i središte za hitnu medicinu u Bolzanu, moralo se prekinuti u petak zbog prijetnje javnom redu i miru, kada su aktivisti za zaštitu životinja počeli pristizati u dolinu. Ipak, deset od 29 svinja koje su sudjelovale u istraživanju nije preživjelo.

Državno tužiteljstvo u Innsbrucku povelo je istragu kako bi utvrdilo je li bilo zlostavljanja svinja koje su znanstvenici zatrpali pod snijeg kako bi ocijenili utjecaj zračnih džepova na izglede za preživljavanje žrtava lavina i tako osmislili nove tehnike spašavanja.

Iako su aktivisti udruga nazvali istraživanje "barbarstvom", znanstvenici su rekli da cijele ove strke ne bi bilo da se istraživanje provodilo u laboratoriju.

(h)

Naslovnica Život