Mozaik Život

Oduzima dah

Fascinantne fotografije iz morskih dubina: zaronite i saznajte što se sve nalazi ispod vas dok se ljeti kupate, mogli biste se iznenaditi ljepotom s dna...

Oduzima dah

Na otoku Rabu je proteklog vikenda, od 10. do 12. svibnja, završnom ceremonijom dodjele nagrada i otvorenjem izložbe najljepših svjetskih podvodnih fotografija, završeno još jedno međunarodno natjecanje, Peti Mares Underwater Photo Marathon Cup, u organizaciji Ronilačkog kluba "Roniti se mora", s generalnim sponzorom "Mares", a uz potporu Turističke zajednice otoka Raba te logističku pomoć ronilačkog centra "Kron diving".

Na ovogodišnjem kupu sudjelovalo je najviše do sada natjecatelja, njih 86 – fotografa, asistenata i modela iz sedam zemalja: Hrvatske, Slovenije, Italije, Srbije, Mađarske, Bosne i Hercegovine te Nizozemske. S tim brojem natjecanje je postalo najveće u Europi te jedno od najvećih i u svijetu. Također, ova prigoda je za neke fotografe bila i trening za predstojeće Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj sredinom rujna.

Natjecatelji su svoje fotografije predavali u tri kategorije: "Ambijent", "Riba" i "Makro", posebno za kompakt i DSLR fotoaparate. Uz nagrade fotografima, dodjeljivale su se i one za najbolje modele, a posebna novost su dvije nagrade: Kup nacija, gdje su svoje zemlje predstavili najbolji natjecatelji koji su imali priliku osvojiti prijelazni pehar Kupa nacija, i "Blue Spirit Trophy", nagrada za izniman doprinos i duh fair playa. Prvi pobjednici Mares UWPM Kupa nacija su Talijani, s fotografima Marcom Bollettinarijem i Fabiom Iardinom, dok je trofej "Blue Spirit" pripao Marinu Brscu iz Hrvatske.

Tročlani međunarodni žiri – Michele Davino, Danijel Frka i Gianni Pecchiar – odabrao je najbolje radove, a posao nije bio nimalo lak, uzevši u obzir da su većina natjecatelja već cijenjeni i iskusni podvodni fotografi, a prekrasni rapski akvatorij dao im je dodatnu inspiraciju. No, kao i uvijek do sada, žiri je odlično obavio svoj posao.

Samo natjecanje održalo se u akvatoriju Malog i Velikog Ćutina, gdje su fotografi i njihovi asistenti dovezeni izletničkim brodovima "Mala Maris", "Barba Frane" i "Barba Šime", uz logističku pratnju ronioca na gliserima "Kron divinga". Dva urona od devedeset minuta, usprkos hladnome moru, temperature i do jedanaest stupnjeva, bila su dovoljna za pregršt predivnih fotografija podvodnog svijeta.

Pobjedničke fotografije u ukupnom DSLR poretku napravili su redom Talijani: Marco Bollettinari (1. mjesto), Fabio Iardino (2. mjesto) i Davide Lombroso (3. mjesto), a u kompaktu također troje Talijana Yann Toso (1. mjesto), Marco Panico (2. mjesto) i Choara Scrigner (3. mjesto).

Nagrade za najbolje modele dobile su djevojke Ilaria Catani (1), Rajka Vujaklija (2) i Kristina Ivanuš (3).
U hrvatskom poretku najbolji je bio Marino Brzac, za njim Ranko Frka te Dalibor Andres, a u kompaktu Vanja Krvavica, Fisnik Sahatčiu te Anton Prekalj.

Nagradu "Best of show" dobio je Talijan Yann Toso, a zanimljivo je da se fotografija natjecala u kompakt kategoriji.
– Ronilački klub "Roniti se mora" sa svim svojim članovima zahvaljuje sponzorima i partneru ovog projekta – Turističkoj zajednici grada Raba, te svim natjecateljima. Željeli bismo da se ovo naše međusobno nadvodno i podvodno druženje nastavi, da se sklapaju nova prijateljstva ispod i iznad razine mora.

Neka Mares UWPM Kup postane sinonim za stvaranje novih prijateljstava različitih ljudi koje povezuje ista strast, jezgra oko koje se možemo povezati i međusobno podijeliti tu svoju strast prema podvodnoj fotografiji i svijetu ispod površine mora. Veliko hvala još jednom svima koji sudjeluju u ovom natjecanju i što su dio ove jedinstvene priče – zaključio je Damir Zurub, organizator natjecanja i Maresov ambasador.

 

Naslovnica Život