Mozaik Život

REPORTERSKI ĐIR

Najveći šoping centar na svijetu ruši cijene za Hrvate: na istanbulskom 'pazaru' roba je ista kao na splitskom, no za sto eura i uz jedan trik možete se nakupovati

REPORTERSKI ĐIR

Nakon što je još proteklog ljeta turska lira naglo "pala", Istanbul je, osim zahvaljujući svojoj povijesnoj i kulturnoj baštini, postao i omiljena turistička destinacija i zbog – šopinga.

Teško je pronaći dućan u kojemu na ionako niske cijene nisu ponuđeni i dodatni popusti, a u velikom broju njih možete se i cjenkati, izuzev brendiranih dućana čije su cijene fiksne. Ipak i na njihovim se policama osjeti devalvacija domaće valute pa tako, primjerice, poznati U.S. Polo Assn. nudi popuste od pedeset posto i akcije "kupi dva, plati jedan". Dvije torbe, mušku jaknu i dva para hlača tako možete kupiti i po cijeni od 900 lira, odnosno 990 kuna.

Štandovi diljem grada nude odjeću po ponekad i nevjerojatno niskim cijenama. Pronašli smo tako jedan smješten u neposrednoj blizini pristaništa brodova kojima se stiže na azijsku stranu Istanbula. Očekujući da će zbog nedostatka konkurencije cijene biti više, iznenadili smo se kada smo naišli na majice za dvadeset lira, kardigane za dvadeset i pet, a riječ je o odjeći koja neodoljivo podsjeća na onu s naših pazara koja je ipak znatno skuplja…

 

 

Iz turskih suvenirnica također nećete izići razočarani. Ako ne uspijete dobiti popust, a odlučili ste kupiti veći broj proizvoda, dovoljno je naglasiti da "kupujete puno stvari" i bez puno truda dobit ćete barem poklon ili proizvod gratis.

Pad turske valute osjeća se i na najpoznatijoj šoping lokaciji u Istanbulu, ujedno i najvećoj natkrivenoj tržnici na svijetu – Grand Bazaaru.

Šezdesetak ulica i više od četiri tisuće dućana čine ovu šoping meku, čija je jezgra izgrađena još 1461. godine. U Grand Bazaar možete stići kroz čak dvadeset i dva ulaza, a ako se spremate za kupnju, korisno je znati da je najbolji tečaj valute upravo u mjenjačnicama u blizini, odnosno unutar Grand Bazaara.

Ovih dana tamo ćete za sto eura dobiti otprilike 680 turskih lira (748 kuna) To je, primjerice, i više nego dovoljno za tri Chanel No 5 parfema - prije cjenkanja - dok će vam nakon ovog procesa ostati novca i za obnovu garderobe. Naime, iako je Grand Bazaar na glasu kao najskuplje mjesto za kupnju u Istanbulu, ne treba podcijeniti moć cjenkanja koje vam može osigurati i više nego dvostruko jeftinije cijene.

Čak ako mislite da, poput potpisnice ovih redaka, nemate nimalo talenta za pregovaranje, Grand Bazaar uvjerit će vas u suprotno. Neprihvaćanje prve ponude doći će vam sasvim prirodno, a iako se savjetuje da djelujete čvrsto i odlučno, pokazalo se da cijenu za gotovo pedeset posto mogu sniziti i potpuni amateri koji ne znaju što točno čine.

Na štandu sa suvenirima naišli smo tako na majicu za 150 lira.

- Osamdeset lira - kazali smo prodavaču ne vjerujući da će uzeti ponudu u razmatranje.

Nakon što je nekoliko puta snižavao cijenu – 130, 120, 100…stigli smo nekako i do naših osamdeset.

- O.K., 80 – kazao nam je na engleskom jeziku s jakim naglaskom, nakon čega smo s prvom vrećicom i puni samopouzdanja krenuli dalje.

Iako ih nismo planirali kupiti, zanimalo nas je koliko možemo sniziti parfeme Chanel No 5 i Love, Chloé.

- 250 lira i 200 lira – kazao nam je prodavač strogog pogleda.

- Za koliko možemo dobiti oba - zanima nas.

- Tristo - kratko će.

- Previše nam je to - odmahujemo glavom.

- 250 - kaže odlučno, a mi polako odlazimo.

- O.K., O.K., 200 - dovikuje i rješava misterij je li riječ o kopijama parfema ili onima ukradenima iz kakve prodavaonice.
S obzirom da je prilično spremno snizio cijenu, pretpostavljamo da je riječ o prvome.

Na Grand Bazaaru možete naći sve što vam treba. U nekoliko tisuća prodavaonica nalaze se tradicionalni tepisi, nakit, torbe, slike, marame, tradicionalna odjeća i obuća, koža… Početne cijene srebrnog nakita kreću se oko 140 turskih lira, dok bižuteriju možete nabaviti za tridesetak. Kožna jakna koja stoji 1500 lira, vrlo brzo će dobiti "specijalnu cijenu za vas" u iznosu od 930 lira, a još se niste ni počeli cjenkati.

Ipak, treba odati priznanje i sposobnostima prodavača. Iako nikada ne biste pomislili da vašem minimalistički uređenom stanu treba turski tepih, osoba pred trgovinom mogla bi vas uvjeriti u suprotno. Moglo bi se kazati da Turci imaju urođen glumački talent pa ne treba čuditi da njihove serije već godinama osvajaju našu publiku. Ipak, ako odbijete njegovu ponudu, neće skrivati razočaranje pa će vas tek ispod glasa pozdraviti.

S druge strane, ako shvate da stižete iz Hrvatske i spomenu vam našeg reprezentativca Domagoja Vidu, koji igra za tamošnji nogometni klub Bešiktaš, tada su vam sva vrata otvorena. Možda vam ponude dodatan popust ili popričaju s vama čak i onda kada shvate da ne planirate ništa kupiti. Naposljetku, ako se poželite odmoriti ili uzeti pauzu od šopinga te sjednete u obližnji restoran, već nakon nekoliko minuta do vas će stići prodavači s parfemima u rukama jer u ovom dijelu grada šoping nikad ne prestaje.

 

Naslovnica Život