Mozaik Život

'S malog otoka'

Dvije srednjoškolke s Hvara na edukativnoj avanturi u Bruxellesu: na Europskom kvizu o novcu pokazale svoje umijeće, pobjedu im odnijela ekipa iz susjedstva

'S malog otoka'

Slovenija je pobjednik ovogodišnjeg Europskog kvizu o novcu, održanog u utorak u Bruxellesu. Druga je Sjeverna Makedonija, treća Njemačka.

Svoje znanje iz područja osobnih financija i financijske pismenosti na ovom međunarodnom natjecanju pokazali su učenici srednjih škola iz 28 europskih zemalja. Bilo je pripremljeno 780 pitanja na 26 nacionalnih europskih jezika, a svaka ekipa odgovarala je na 30 pitanja i za svako su imali 60 sekundi za odgovor. Hrvatsku su predstavljale Ena Buzolić i Katarina Matešić, učenice Srednje škole Hvar, a njihova mentorica i profesorica Sanda Stančić kazala nam je da je finale Europskog kviza o novcu za njih ogroman uspjeh.

– Osjećamo se odlično, nevjerojatno i nestvarno. Za nas koji dolazimo iz male države i s malog otoka ovo je velik uspjeh. Išli smo u Bruxelles bez velikih očekivanja, kao što smo išli i na nacionalno natjecanje. Biti prvi među 1100 učenika u Hrvatskoj i sudjelovati u finalnom natjecanju u Europi za nas je zaista velika stvar. Cure su zadovoljne, malo umorne, takmičenje je trajalo tri i pol sata, u dva kruga, pitanja su bila teška, slično se postavljaju kao u kvizu "Milijunaš", trebalo je odraditi i matematičke operacije u svega 60 sekundi. Mjeri se i brzina i točnost odgovora. Ne znamo ukupni poredak svih zemalja, samo su objavili prve tri – kazala nam je profesorica Stančić nakon takmičenja. Dodala je da je atmosfera među sudionicima Europskog kviza izvrsna, a za profesore i učenike bilo je i dodatnog programa u upoznavanju europskih institucija, poput Parlamenta i burze, ali i širenja znanja o financijskoj pismenosti kao važne životne vještine.

Organizatori udruge banaka

Ovo međunarodno natjecanje organiziraju udruge banaka pod koordinacijom Europske bankovne federacije (EBF). Cilj natjecanja je učenjem i pripremama za kviz poboljšati financijsku pismenost djece i mladih diljem Europe, a prema istraživanju Europske bankovne federacije, više od 100 tisuća mladih Europljana, u dobi između 13 i 15 godina, sudjelovalo je na ovogodišnjem kvizu, što je dvostruko više sudionika u odnosu na 2018. godinu, kada je kviz prvi put organiziran.

U našoj zemlji natjecanje za timove učenika od 13 do 15 godina organizirala je Hrvatska udruga banaka uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske, uoči Europskog tjedna novca 25. – 29. ožujka 2019. godine. Kako su istaknuli u Hrvatskoj udruzi banaka, iako cilj jest što bolji plasman na natjecanju, najvažnije je da učenici usvoje dodatne pojmove financijske pismenosti, potvrde svoje znanje te također vježbaju timski rad – zajedničko donošenje odluka, tj. zajedničko odgovaranje na pitanja.

Na kvizu, koji se održava na platformi za online učenje Kahoot!, u Hrvatskoj je sudjelovalo više od 130 srednjih i osnovnih škola te više od 1100 učenika iz 49 različitih gradova. U pobjedničkom timu Europskog kviza o novcu u Hrvatskoj su uz Enu Buzolić i Katarinu Matešić još i Lara Kodžoman, Marjeta Dujmović i Mia Čubre, no na finalnom natjecanju u Bruxellesu u timu su mogle biti samo dvije sudionice.

Ena i Katarina su uz podršku školskih prijatelja, koji su ih pratili i u Bruxelles, nakon nacionalnog natjecanja uvježbavale kvizove svaki dan kod kuće i u školi uz mentorstvo profesorice Sande Stančić. Pred odlazak imale su tremu, što je sasvim razumljivo, ali su pokazale da znanja o osobnim financijama itekako imaju.

U Bruxelles je putovala i profesorica Srednje škole Hvar Vesna Barbarić, učenice iz pobjedničke ekipe u Hrvatskoj i dio muške ekipe koja se također okušala u nacionalnom kvizu u novcu, a u sastavu Ivan Soldić, Ivan Miličić, Dare Barbarić, Luka Gjurin, Josip Petrović i Antonio Tudor. Svi oni bili su velika podrška Eni i Katarini, kao i mnogi Hvarani koji su ih bodrili iščekujući vijesti iz Bruxellesa.

 

Mijs: Ponosni smo na broj natjecatelja
– Vrlo smo ponosni na broj učenika koji je sudjelovao ove godine na natjecanju. To ukazuje na činjenicu da postoji istinska volja u školama diljem Europe za obrazovanjem djece u području financijske pismenosti – izjavio je Wim Mijs, izvršni direktor Europske bankarske federacije.

 

Naslovnica Život