Mozaik Život

Prekidi, poruke, notifikacije...

Psiholog upozorava da je 'stanje atento' puno opasnije nego što izgleda: 'digitalni insekti' mogu nanijeti trajnu štetu kvaliteti vašeg života

Prekidi, poruke, notifikacije...

Premijer Andrej Plenković poveo je prije nekoliko dana sina na vaterpolo, ali, kako su zabilježili mediji, stalna aktivnost mobitela, zvonjava i notifikacije nisu mu dopuštali da se koncentrira i da u potpunosti sa svojim djetetom uživa u sportskom događanju.

Činjenica, međutim, da se radilo o premijeru i njegovu sinu ništa ne mijenja na stvari u odnosu na bilo kojeg drugog roditelja ili roditeljicu koji odvedu dijete na utakmicu, ili gdje bilo, jer gdje god da su, sustižu ih notifikacije s e-mailova, društvenih mreža, aplikacija. Ni na poslu, ni u kući, ni u šetnji, ni u gostima, dućanu, restoranu, ni kad provodimo vrijeme s djecom, nigdje i nikad ne odustajemo od javljanja, odgovaranja na e-mail, poziv, poruku, obavijest.

Jedno je istraživanje pokazalo da je 50 posto ispitanika mobitel provjerilo pet minuta prije spavanja i u okviru pet minuta nakon buđenja. A dobro bi bilo priuštiti sebi odmak – jedan dan u tjednu – od interneta i njegova permanentnog zaokupljanja našeg uma.

Za takav odmak koristi se izraz "digitalna detoksikacija", što označava određeno vrijeme suzdržavanja od korištenja elektroničkih uređaja za internetsko povezivanje. "Apstinencija" od internetske povezanosti smanjuje stres i tjeskobu, omogućuje bolju socijalnu interakciju, povezanost s ljudima i prirodom u fizičkom svijetu.

Nabrajajući na koje sve načine internet utječe na čovjeka i na njegove misli, David Evans, pisac i savjetnik, u članku objavljenom na stranicama Psychologytoday.com navodi i prekidanje misli, ne dopuštajući im – slobodno preneseno – da teku, da se asocijativno razvijaju, obrade neku temu, problem, odnos i dovedu nas do zaključka ili rješenja.

Internet nas stalno drži u reaktivnom "modu" ponašanja (u Dalmaciji bi taj mod možda nazvali izrazom "stalno biti atento", u stanju pripravnosti, očekivanja), što se uspoređuje sa situacijom u kojoj čovjek usred ljeta sjedi na otvorenom pokušavajući čitati knjigu.

Pokušava, ali ne ide mu – stalno oko njega zuje komarci i drugi insekti, spuštaju se na kožu, grizu; rastjeruje ih mašući rukama, ali uporni su, iritiraju, dekoncentriraju. Isto je i s porukama: gdje god da pokušavamo "čitati knjigu", one pristižu, napadaju, moramo ih pogledati, skreću nam pažnju, odvlače nas od onoga što smo upravo radili, o čemu smo razmišljali. Evans takve notifikacije naziva elektroničkim komarcima, a jedan dan tjedno u kojemu bismo se lišili tih "komaraca" – elektroničkim insekticidom.

Iako motivi za (makar) jednodnevni odmak, apstinenciju, detoksikaciju, suzdržavanje – kako god to nazvali – mogu biti različiti, najčešće se radi upravo o tome da korisnici digitalnu tehnologiju vide kao faktor ometanja koji im troši vrijeme i energiju te žele vratiti kontrolu nad svakodnevnim životom.

Naslovnica Život