Mozaik Život

ISTINA ILI MIT

Evo što vam se zapravo dogodilo ako ste pokušali brojati ovce da lakše zaspite: stručnjaci raskrinkavaju zablude o snu

 ISTINA ILI MIT

Nema osobe koja ne želi dobro i kvalitetno spavati. Kad se ujutro ustanemo nakon sedam-osam sati čvrsto otspavanih orni smo, puni energije i spremni na sve.

Mame koje ranim jutrom kuhaju kako bi ručak dočekao djecu kad stignu iz škole, stavljaju rublje sušiti, a već za sat vremena fokusirano islažu na sastanku u firmi točno znaju što su blagodati noći u kojoj smo se optimalno odmorili.

Nažalost, puno je toga što u našoj svakodnevici ometa uredan spavački ritam, ili do kasno radimo, ako smo u smjenskim poslovima, ili nakon napornog dana želimo sebi priuštiti nekoliko sati komoda i opuštanja pa predugo gledamo tv, predugo čitamo, brbljamo i tipkamo na mobitel; muče nas brige, prevrćemo se, ne uspijevamo opustiti.

Sve i kad smo godinama savjet: "Broji ovce, lakše ćeš zaspati!" držali smiješnim, dogodilo se mnogima, bar jednom u životu, da su tu metodu zaista pokuđali primjeniti, nadajući se blagodatnom učinku.

Mnogima je i uspjelo, ali... evo što o toj svjetski rasprostranjenom uvjerenju kaže liječnica psihologica, dr. Allison Harvey, koja je na oxfordskom sveučilištu predvodila veliko istraživanje o mitovima i zabludama koje se odnose na san i spavanje.

Pa je tako ustvrdila da su osobe koje su pokušavale zaspati brojeći ovce ustvari ostale dulje budnima nego što bi većinom ostale slijedeći svoj uobičajeni obrazac ponašanja.

Brojeći ovce su zapravo mozak dulje držale uposlenima.

Prema njima, grupa koja je pokušala zaspati zamišljajući idilične prizore poput plaža na francuskoj obali zaspala je duplo brže.

Obrađen je i mit kako više znači sat spavanja prije ponoći od dva sata nakon ponoći.

"To nije istina. Zapravo je jedino bitno da smo naspavani, neovisno jesmo li zaspali prije ili poslije pola noći".

Ideja kako ćemo "preko vikenda nadoknaditi smanjene tjedne sate spavanja" također ne drži vodu.

"Dijelom možete oporaviti organizam, ali vaše tijelo naprosto ne funkcionira optimalno, ni fiziološki, ni tjelesno, ni psihološki ukoliko mu preko tjedna uskraćujete potrebne sate za odmor" - upozoravaju stručnjaci.

 

Naslovnica Život