Mozaik Život

Bez treme

Kada ova Imoćanka pleše, nitko joj nije ravan: 17-godišnja 'mladica' poznate imotske familije nastavlja tradiciju plesnjaka koju su njegovali njeni preci

Bez treme

Poznati svjetski plesovi poput engleskog i bečkog valcera, sambe, slow foxa, quickstepa, ali i sambe, cha,cha,cha i drugi, bili su vrlo popularni u Imotskom pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća. Poznati imotski plesnjaci u vremenima kada ljude nije okupirala televizija bili su omiljeno mjesto susreta svih populacija. Svirali su domaći amaterski sastavi, plesalo se i družilo. I onda je došla televizija, poslije internet i sve otišlo u zaborav.

No, kako to u životu biva, uvijek ostane neka mladica, neko dobro sjeme, ostaju neki pozitivni geni koji naslijede te imotske navade i onda ih oplemene u vrlo pozitivne izričaje. Ova priča sigurno ima u sebi upravo to.

Poznate imotske obitelji Rako i Leko oduvijek su bile sastavni dio tih imotskih plesnjaka. Odskakale su svojim talentom za glazbu i ples.

I evo sada, desetljećima poslije, lijepi izdanak tih korijena oduševio je cijelu Sloveniju. Maruša Rako, sedamnaestogodišnja učenica srednje škole u Kočevju, od majke liječnice Andree Imoćanke rođene Leko i oca Imoćanina Janka-Miška poduzetnika, postala je nedavno prvakinja Slovenije u spomenutim standardnim plesovima.

Sa svojim partnerom Patrikom Klunom na natjecanju u Ajdovščini pomela je veliku i jaku konkurenciju plesača iz svih krajeva Slovenije, te će Deželu predstavljati na svjetskom prvenstvu u Temišvaru. Bila je to prilika da s Marušom popričamo o izvanrednom uspjehu, tim više što je ona u cijeloj obitelji Imoćana u Kočevju najviše privržena Imotskom. Jednostavno, kaže, sve što je u njoj pozitivno vuče iz toga najlipšeg grada na svitu.

- Imala sam samo sedam godina kada su me poznati plesački par Jasmina Arko i Aleksej Rubtsov uzeli u plesni klub "Jasmin". Već na prvim probama geni su proradili. Usput, trenirala sam atletiku, osvajala medalje u trkačkim disciplinama, no ples me vukao više. Moj prvi partner Tilen Rac otišao je na studij medicine, a već smo osvojili treće mjesto na državnom natjecanju u kombinaciji deset plesova. Sudjelovali smo na brojnim natjecanjima, jer je ples u Sloveniji iznimno priznat i popularan. Obišla sam Njemačku, Italiju, Češku, Austriju, bila u Beogradu i Zagrebu, Sarajevu, i na kraju ušla u reprezentaciju Slovenije. Zastupala sam Sloveniju i na svjetskom prvenstvu u Rigi 2017. godine. I onda je došlo ovo državno prvenstvo u Ajdovščini. Moj partner Patrik Klun i ja bezbroj sati proveli smo trenirajući. S povećalom se gledalo to prvenstvo, jer pobjednik je zastupao Sloveniju na svjetskom prvenstvu. A, to je njima poput skijanja, košarke, jednostavno živi se za to. I onda je došao nastup. Ja, normalno, kao Imoćanka bez treme, još bodrim partnera Slovenca i sjajno smo sve odradili. Sada slijedi cijelo ljeto pripreme, rad na latino-američkim plesovima, ali i ono najvažnije - priča nam Maruša i zastajkuje... Pa nastavlja.

- Dolazak u Imotski. Onda kupanje u vodi moga Modrog jezera, druženje s mojim prijateljicama Isabellom i Danijelom Đuka, šetnje prelijepim kamenitim ulicama moga Imotskog. Tu ja kupim energiju. Jer ples je, kako se kaže, i skriveni jezik duše, trebate u sebi imati nešto što radom oplemenjujete. Ples mi je ušao pod kožu zbog energije, emocija i adrenalina. Sportski ples je jedan od najnapornijih sportova, disciplinira me u pokretu i izričaju - ispričala nam je Maruša da bi potom počela otkrivati i planove za budućnost

- Akademija plesa, možda ne u Sloveniji, možda negdje vani. Ima toga u meni još nedorečenoga što moram pokazati, pa bi mi neki prestižni studij dobro došao - veli nam Maruša.

Ono što smo još doznali o prvoj Imoćanki koja je prvakinja jedne države u plesu, jest da stručnjaci o njoj govore samo u superlativima, te da je pred njom blistava karijera. A tek joj je sedamnaesta. No, budući da ima Rakine i Lekine gene, u Imotskom vjeruju da će se o njihovoj Maruši još mnogo lijepog čuti.

Naslovnica Život