Mozaik Život

Nema u svijetu

Spltski 'anđeli' žive za ovaj dan: tradicionalni ples pod maskama okupio mnoštvo ekipe iz cijele županije, a jednoj djevojci ispunjena je dugogodišnja želja

Nema u svijetu

Onog trenutka kada je na scenu stupila Anđela i zapjevala "Hajde da zaplešemo ove noći", plesni se podij na tradicionalnom podmarjanskom "Plesu s anđelima" odmah dupkom napunio. Sa svih strana splitske diskoteke "Vanilla" iskočili su partijaneri, mali, veliki, srednji, svi orni za ples, pjesmu, zabavu.

Anđeli Splitsko-dalmatinske županije, kako se od milja nazivaju osobe s intelektualnim poteškoćama, žive za taj dan. Oni jedva čekaju Valentinovo i vrijeme oko njega kako bi se okupili na svom inkluzijskom disco-partyju. Oni za njega mjesecima prije pripremaju maske, kostime, vježbaju plesne i glazbene točke.

I svoju tetu Herci Ganzu, ženu koja je prije 12 godina pred splitskim Skautskim klubom "Marjan" osmislila projekt "Plesa s anđelima", uvijek pitaju kada će više doći onaj njihov dan. A zna se kada dolazi, jednom u godini, tu odmah prije ili poslije Valentinova. I ne slučajno baš tada, zapravo posve namjerno u to vrijeme, jer se onda slavi ljubav u svim njezinim oblicima. A na splitskom "Plesu s anđelima" ljubavi uvijek ima toliko da se već na vratima gdje se Anđeli okupljaju zalijepi oko svakog gosta kao najdeblja, najtoplija, najmekša zimska jakna.

- Tako je to s našim Anđelima. I tako je to već 12 godina zaredom, od kada se u našem gradu počeo organizirati ovaj događaj. A zapravo je startalo sasvim slučajno: prije 12 godina je Anđela, djevojka s cerebralnom paralizom, rekla da je najviše rastužuje to što se ne može naplesati u disco klubu. E neće ići tako, promislila sam, znajući koliko osobe s intelektualnim teškoćama vole glazbu, pokret, društvo, smijeh. I onda je krenulo, Anđela je pjesmom tada otvorila prvi ples, i od tada to radi svake godine. S vremenom se broj gostiju povećavao. I s puno ponosa možemo kazati da smo po ovakvom događanju jedinstveni ne u našoj zemlji, već i cijelom svijetu – kaže Herci.

Da vam prenesemo atmosferu? Malo je reći da je fantastična. Iz godine u godinu imaju po nekoliko stotina gostiju, štićenika niza udruga i ustanova iz cijele županije. Tu su i njihove obitelji, rodbina, prijatelji, oni koji im pomažu, volonteri, slučajni ili pozvani gosti. Uvijek ih je više od 500 i krasi ih jedna divna stvar, svi ti mali i veliki ljudi, jer ima ih od dvije godine do onih poznije starosti, pokazuju kako inkluzija ljudi s intelektualnim poteškoćama može postojati u punom smislu te riječi. Evo nam baš najboljeg primjera za tu tvrdnju, tradicionalnog događanja u "Vanilli", kluba koji im je u najvećem broju slučajeva otvorio vrata svog disco podija. Ali i gostovanja DJ-a Tonyja Sancheza, koji više od deset godina glazbom moderira ovo druženje.

- Maskama se ruše sve granice, one pokazuju kako smo mi svi isti, ljudi. Pod njima ti može prići i nepoznati čovjek i pružiti ti ruku. Oni to vole, žele, oni se tome raduju, oni pripremaju skupne maske, evo kao Lastavice koje su došle u kostimima s porukom "Čuvajmo Marjan". Ples s anđelima je dokaz da inkluzija osoba s intelektualnim poteškoćama ne živi samo na papiru. I da bez dvostruke smjernice ne može postojati. Ovim ljudima je to iznimno važno – navela je Herci Ganza.

 

"Ples s Anđelima" ne propuštaju štićenici Centra za odgoj i obrazovanje "Juraj Bonači" i iz dislociranih jedinica Firule, Sinj, Makarska, potom Centra Slava Raškaj, Centra fra Ante Sekelez iz Vrlike, Udruge Lastavica, Srce, Sindrom Down, Zvono i Anđeli. I svi njihovi najbliži, najdraži, oni koji ih vole i čuvaju i pomažu im da budu ravnopravni dio našeg društva.

 

Naslovnica Život