Mozaik Život

Uskoro suđenje

Zbog ludog izlaska već je devet mjeseci u zatvoru: majka studenta kojeg čeka suđenje na drugom kraju svijeta očajna je; 'Ovo je bizarno, samo želim da se vrati', poručuje

Uskoro suđenje

Nakon nekoliko mjesci provedenih na studiju na Baliju, 22-godišnji američki student Julian Adame čije je bazno sveučilište Redlands u Kaliforniji, odlučio je nakratko posjetiti Japan, a zatim i susresti se s prijateljima na Tajlandu. 

No kada se nije pojavio na svome odredištu, njegova se prijateljica, Kate Emmons, prilično zabrinula. Nakon brojnih neuzvraćenih poziva, kontaktirala je američku ambasadu u Japanu i saznala da je Adame uhićen, uz to i da se opirao uhićenju.

Bilo je to u svibnju prošle godine, a student je još uvijek u zatvoru. Razlog zbog kojeg je uhićen toliko je nevjerojatan da su priču prenijeli brojni svjetski mediji, između ostalih i NewsOne.

Sljedeće ročište zakazano je za sredinu veljače, a tim povodom brojni su podsjetili na priču. 22-godišnjak je, naime, uhićen tijekom jednog noćnog izlaska zato što je - razbio lampu.

 

No situacija je još suludija: navodno je u trenutku uhićenja student spavao, a policajac koji ga je priveo objasnio mu je kako je razbio lampu te da mora platiti 100 000 jena (oko 6000 kuna). Ovaj je to, još pod utjecajem alkohola, odbio, a potom je odbio pokazati i svoju putovnicu, isprepadan majčinim pričama o bandama koje se maskiraju u policajce kako bi ukrale identitet turista. To je i njegova majka kasnije potvrdila.

Navodno postoji i video s lica događaja u kojemu Adame uporno ponavlja policajcu "Vi me želite ubiti", vidno pijan. Opirući se, slučajno je udario o bradu jednog od njih, za što ga se kasnije teretilo zbog ometanja izvršavanja službenih dužnosti, piše South China Morning Post.

Iako su u međuvremenu brojni Adameovi profesori i kolege uputili apel japanskim vlastima, on se još uvijek nalazi u tokijškom zatvoru te čeka suđenje. I majka nesretnog studenta pokušava prikupiti sredstva za dodatnu pomoć sinu na stranici GoFundMe.

"Moj sin nikada nije imao problema sa zakonom", tvrdi ona. "Ovo je bizarno. Samo želim da se vrati kući, on nije kriminalac", dodaje.

 

Na društvenim mrežama neki korisnici pak preispituju razloge Julianovog uhićenja - brojni su oni koji se pitaju je li u cijelu priču bila "upetljana" i droga, ali navodne snimke bile bi dokaz da je riječ o nesporazumu pijanog mladića i policajca na koncu kojeg je ovaj prvi postao prilično agresivan.

Naslovnica Život