Mozaik Život

punk novinarstvo

Dokumentarac o Feralu: Ivančić i Dežulović govore o shizofrenim vremenima, a otkriva se i kakvu su zanimljivu ponudu Tuđman i Vrdoljak imali za ovu ekipu...

punk novinarstvo

Antun Vrdoljak i Franjo Tuđman ponudili su ekipi Feral Tribunea - Viktoru Ivančiću, Borisu Dežuloviću i Predragu Luciću - da preuzmu i vode Drugi program Hrvatske televizije.

Taj malo poznati podatak Dežulović iznosi u trosatnom dokumentarnom filmu o Feral Tribuneu koji je, u četiri dijela, tijekom prosinca prikazala Televizija Federacije BiH.

Film je nastao u produkciji Dokumentarnog programa ove televizije, u režiji i prema scenariju Alena Drljevića, autora nagrađivanog filma "Muškarci ne plaču", dok je snimatelj i montažer filma Aziz Čeho.

U najavi serijala kaže se kako je "satiričko-politički časopis Feral Tribune pisao o temama o kojima su drugi mediji šutjeli. Otkrivao je istine koje su drugi prikrivali. Iznosio je stavove od kojih su drugi zazirali.

Viktor Ivančić, Predrag Lucić i Boris Dežulović, sa svojim saradnicima, stvorili su novinarstvo kakvo na ovim prostorima do tada nije postojalo. Novinarstvo koje nije dozvoljavalo da se činjenice savijaju pod bilo kakvim utjecajima, profesionalno besprijekorno i stilski inovativno.

Novinarstvo u kojem su se ukrštali razarajuća politička satira, oštra kritička analiza i umjetnička mašta. Cijena koju su platili za svoju hrabrost i odlučnost bila je visoka.

Dokumentarni serijal 'Feral Tribune' govori o fenomenu i značaju Ferala - od njegovog nastanka kao podlistka u Nedjeljnoj Dalmaciji 1983. godine, pa sve do gašenja samostalnog časopisa 2008. godine".

Dežulović i Ivančić u prvom dijelu serijala govore o okolnostima nastanka Feral Tribunea, o shizofrenom vremenu s kraja osamdesetih kad je, s jedne strane, postojao prostor u kojemu se moglo baviti najžešćom satirom, a s druge strane nagrabusiti zbog neke banalnosti, o tužbama protiv njih u vrijeme SFRJ zbog provokativnih satiričnih tekstova i montaža itd.

Tuđman i cijela ta ekipa, kaže Dežulović govoreći o vremenu početka nacionalne histerije u Hrvatskoj na prijelazu iz osamdesetih u devedesete, "u početku nas jesu vidjeli kao neku vrstu saveznika. Smatralo se naprosto da smo na istoj liniji - mi smo bili protiv komunističke Jugoslavije, protiv komunizma, oni su protiv komunizma, znači mi smo zajedno".

A kad su '90. godine feralovci shvatili da više neće moći slobodno raditi i stvarati u Nedjeljnoj Dalmaciji zbog čega su je napustili, HDZ - odnosno Tuđman i Vrdoljak - poslao im je poruku da bi oni voljeli "da preuzmemo Drugi program HTV-a, što malo ljudi zna". Feralovci su ponudu odbili.

Film kroz intervjue s Dežulovićem i Ivančićem, kao i drugim novinarima i suradnicima Ferala - Marinkom Čulićem, Dragom Hedlom, Ivicom Đikićem, Milom Stojićem... - kroz dokumentarnu građu, ratne snimke..., kronološki prolazi svim fazama i oblicima postojanja Feral Tribunea, prati političke potrese, napade vlasti, tužbe, pokušaje cenzure koje su izazvali svojim beskompromisnim novinarstvom, satirom, provokativnim naslovnicama od kojih je najpoznatija ostala ona s Miloševićem i Tuđmanom u krevetu, uz naslov "Jesmo li se za to borili?".

Feralovci su pomicali granice novinarstva; Dežulović u serijalu kaže kako postoji metoda koje se drži do danas i držat će je se "do kraja života: kad god, radeći ovo što mi radimo, osjetiš da si pretjerao, kad god se zapitaš - u pm, je li ovo ipak malo previše, to je uvijek i bez greške znak da tako treba. I da to treba objavit'".

I nakon prikazivanja na Televiziji Federacije BiH sva četiri dijela serijala besplatno su za gledanje dostupna na internetskoj stranici federalna.ba.

Prvi dio

Drugi dio

Treći dio

Četvrti dio
 

Naslovnica Život